Airpang

Direktlänk till inlägg 10 februari 2016

EUs vapenlagstiftning...

Av Johnny Ottosson - 10 februari 2016 10:00



Back with a vengeance !

 

 

Brocock Compatto - en brittisk storsäljare !



Den sista januari så kom då förslaget till riktlinjerna för EUs nya vapenlagstiftning tillbaka till EU efter en remissrunda för att omarbetas med hänsyn till den kritik som framkom under remisstiden ifrån olika instanser i olika länder.


Förbluffande raskt så redan den fjärde februari så kom en ny variant ut: http://goo.gl/5noa2A


Nu börjar alla förslagen fokuseras och man kan därför göra en mer konkret analys på vad det hela kommer att landa någonstans. Det finns tre faromoment som fortfarande förefaller vara aktuella.


1. Läkarundersökning


Här verkar det landa i att man måste göra en hälsokontroll men bara första gången man tar ut en licens. Detta minskar problemen med vårdköer och liknande. Särskild tonvikt kommer förmodligen att läggas vid psykisk ohälsa.


2. Distanshandel


I en del länder så är det redan nu inte tillåtet med distanshandel och handel mellan privatpersoner med licenspliktiga vapen alternativt med alla former av vapen. Affärerna måste alltså ske öga-mot-öga och den ena parten måste alltid ha ett handlartillstånd. Förmedlingstjänster vid överlåtelser mellan aktörer som inte har tillstånd är här en möjlig sidoinkomstkälla för de som i detta läge besitter just ett handlartillstånd.


3. Femårslicenser


Tidsbegränsade licenser är redan nu verklighet i en hel del olika länder inom EU, exempelvis England. I Sverige så har vi sedan 2000 haft det på flerskotts enhandsvapen samt fullautomatvapen. Här kommer detta att bli verklighet för alla vapen på nya vapenlicenser men hur kraven på dessa omprövningar ska formuleras är ännu inte klart. Sannolikt så kommer kraven vid omprövning vara enkelt och smidigt på jaktvapen (i nuläget), för att inte jägarkåren ska gå i taket och för att aktivitet vid jakt kan vara svårt att styrka på ett vettigt sätt. För målskyttevapen så har vi redan idag sett lite var ribban ligger och enklare kommer det defintivt inte att bli i framtiden.


Slutsatser


Till ovanstående så kommer också krav på förvaring och transport av skjutvapen på ungefär samma sätt som redan nu sker i Sverige. Detta är emellertid mycket kontroversiellt i en del länder som nu har mycket lägre krav på förvaringarna än vad som kommer att gälla i framtiden. För vårt vidkommande i just Sverige så sker det ingen förändring, såvitt jag kan se.


Problemet för luftskyttet här i Sverige kommer helt klart att vara femårslicenserna. De flest av oss vet hur krångligt och tidskrävande som det KAN vara att få ut licens för ett luftvapen idag. Att upprepa den här processen och sedan betala 240 kr per licens vart femte år är naturligvis en hög tröskel för den som har funderat på att ta ut en luftgevärslicens.


  Vem vill köpa ett vapen för 25.000 kr och bara veta säkert att man får äga och använda det under blott 5 år?


Inget säger heller att man överhuvudtaget kommer att få ut förlängningen på sin licens, kraven för en förlängning kan naturligtvis förändras (läs, skärpas) avsevärt under de åren som förflyter mellan en förlängning och nästa. Att investera stora summor i ett dyrt vapen är därför inte lika intressant när man bara är "garanterad" att få inneha det under blott fem år.


Framtiden


Om vi ser en oförändrad eller sänkt effektnivå för licensfria vapen så kommer utan tvekan främst femårslicenserna att bli ett hårt dråpslag mot våra organiserade sporter som till exempel Field Target. De som är hard core fans till sporten kommer naturligtvis att fortsätta (på sina gamla evighetslicenser) men nyrekryteringen till en 16J-klass kommer tveklöst att bli betydligt besvärligare. I detta läge så kommer Field Target bara att överleva som en licensfri tävlingsform, vilket gör att argumenten för att tävla i SvSfs regi tunnas ut.


Om effektgränsen skulle höjas till (eller över) 16J så kan däremot Field Target få se en ordentlig tillväxt eftersom man då både kan tävla internationellt och nationellt med ett licensfritt vapen. Just anknytningen till internationella tävlingar gör att förbundsanslutningen kommer att vara viktig.


Slutligen


Statistiken visar tydligt att det säljs massor av främst PCP med kaliber 22 och 25 samtidigt som att allt färre söker licens för dessa. Summan av den ekvationen är att allt fler entusiaster väljer att skjuta svart. Här finns naturligtvis ingen statistik att gå på men min egen spontana känsla är att ytterst få grovkalibriga PCP med exemeplvis kaliber 25 väldigt sällan ligger på 10J eller lägre efter den första veckans ägande.


Detta är självfallet väldigt onödigt och jag tror faktiskt att många av dessa människor gärna hade tagit ut en licens om kraven för dessa stod i bättre proportion till vapentypen och dess egenskaper.






 
 
Ingen bild

Kallevalle

10 februari 2016 19:59

Att folk trimmar svart är knappast någon nyhet och inte lär det minska efter detta. Men vad det gäller tävlandet får man anpassa sig och skapa tävlingar för tio joule. De som inte vill detta kan ju sitta i ett hörn och sura om de inbillar sig att det hjälper!
Att det är de skötsamma som drabbas mest är ingen nyhet, så har det varit genom hela mänsklighetens historia,hur surt det än är att ta in. Att gnälla på forum hjälper föga, bättre då att kontakta politiker som kan driva frågan åt rätt håll.

 
Ingen bild

kj

11 februari 2016 10:13

angående omprövning av fem årslicenser,varför inte ompröva samtliga polisers kompetens vart femte år,finns en del som inte passar för jobbet

Johnny Ottosson

12 februari 2016 19:46


Jag tror de har sitt kompetenskrav för skjutvapen en gång varje år.

 
Ingen bild

Furir Ö

11 februari 2016 16:48

Ja det verkar som många snutar skjuter i brösthöjd med dödlig utgång som följd trots att de skulle haft tid att avge varnings eller ben skott istället. Handlar troligen om inkompetens och usel vapenträning alternativt ointresse och då ska man varken ha vapen eller vara polis!

Johnny Ottosson

12 februari 2016 19:45


I sak håller jag helt med.

Har man inte råd att finansiera en omfattande utbildning med höga krav på goda resultat så kan polisen med fördel använda alternativa våldsmedel.

Detta fungerar utmärkt exempelvis i England mfl länder.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards