Airpang

Direktlänk till inlägg 7 februari 2016

Inte många men trevliga..

Av Johnny Ottosson - 7 februari 2016 12:00



Familjen !


  Min lilla blygsamma samling av PCP


Idag så fick jag ett mail som var ganska långt och som innehöll en kontroversiell fundering runt luftvapenjakt, som kommer att bli ett helt annat inlägg - kanske för morgondagen -samt en undran om varför jag inte skaffar mig ett "riktigt" luftgevär istället för de små Crosman som jag hittills har haft med på bloggen (Crosman Challenger & 1701/2240).


Förmodligen så är det därför så att mailskrivaren har kommit in i bloggen under den senaste tiden så jag inte har skrivit så mycket om de andra vapnen i min samling, som jag gjorde under Airpangs första år online. Idag så kommer därför en kort presentation av de vapen som för närvarande ingår i min lilla blygsamma kollektion. 


FX Airguns Elite


Elite var en serie med PCP som blev en avknoppning ifrån Royale-serien hos FX Airguns men som byggdes runt ett helt egen typ av block med enkelskottsmatning via en transferportstunnel. Det var också det första PCP som FX konstruerade med en fulleffektsregulator. Modellen verkade inte ha blivit någon större succé och man tillverkade bara mellan 30-50 exemplar totalt sett. Dessa block spreds då mellan modellerna Royale och Independence med en tonvikt på de förstnämnda.


Mitt exemplar förvärvades 2011 och är helt i originalskick inklusive standard avtryckarsystem. Den enda skillnaden är att originalets 500 cc tub är ersatt med en 400 cc dito, som jag har två exemplar av, så att jag kan byta tub i fält utan att behöva ta med en dykarflaska. Detta exemplar ligger på målskyttelicens och har kaliber 25 där den ger 50 fpe för 75 skott inom 20 fps spridning från 230 Bar och nedåt. Serienummret är 0006 och det är det andra vapnet som lämnade fabriken, efter 0005. Geväret håller nyskick och används mycket spartsamt, till det så har jag även en original syntetstock och den lösa 400 cc tuben som tillbehör. Kikarsiktet är ett Bushnell Legend 5-15/40 Ao monterat i FX NoLimit kikarsiktesfästen.


BSA Ultra


Nästa vapen är min gamla BSA Ultra Mk I som är utrustad med en Mk III valnötsstock. Den klassiska Ultran lanserades 2005 och så fort modellen kom med full effekt (över 12 fpe) så beställde jag ett exemplar, egentligen avsett för USA. Geväret förvärvades sommaren 2006 och har kaliber 22. Den ligger på målskyttelicens och ger 17 fpe för 30 skott inom 30 fps spridning. Förutom stocken så är vapnet också modifierat med ett avtryckarsystem från Rowan Engineering samt en ny inventil till tuben med manometer, tillverkad av XTX Air, England. Även detta vapen håller nyskick och används väldigt sällan. Kikarsiktet är ett Tasco Varmint Mk I 2.5-10/42Ao monterat i B-Square kikarsiktesfästen. Detta vapen har serienummer 1843 och tillhör den första serien FAC-vapen som tillverkades (från snr 1800-1900), för export till Spanien och USA.


Crosman 1701


Detta är det vapen som jag använder i 99% av alla gånger som jag skjuter. Detta är ett vanligt .177 bruksvapen som jag har modifierat en hel del för mina personliga önskemål. Transferporten är uppborrad och vapnet är justerat för 30 skott inom 25 fps spridning med 7.50 joule från 190 Bar. Avtryckarsystemet och säkringen, liksom pistolgreppet kommer ifrån eftermarknaden, precis som förstocken, pipviktsadaptern och adaptern till AR-kolven. Kikarsiktet är ett Leuopld EFR 3-9/33 i Sportsmatch kikarsiktesfäste.


Övrigt


Förutom dessa tre PCP så har jag även ett Diana 25 och ett Diana 23 i väldigt goda samlarskick, vilka jag mest har som rena samlingsobjekt. Till samlingen så hör även min sons Crosman 2240 som vi har modifierat med stålbreech och pistolgrepp från eftermarknaden.


Som synes så har jag i alla fall två "riktiga" vapen redo att användas men det är väldigt sällan som de i praktiken brukas i verkligheten. Anledningen till detta är att jag sällan tar mig omaket att bege mig till de platser där det finns sådana ytor tillhanda som ger dessa vapen rättvisa. Detta i kombination med att det är lika roligt, men enklare och billigare, att skjuta med min licensfria 1701 gör att jag bara luftar dessa grövre bössor några enstaka gånger om året.


Med åren så har jag helt enkelt kommit till känslan av att less is more och jag har därför städat av min tidigare ganska omfattande samling till att numera bara bestå av ett enda PCP av varje kaliber 177, 22 och 25 där samtliga dessuom är 100% legala i alla aspekter.

 
 
Ingen bild

Nisse på Åsen

7 februari 2016 16:03

BSA Ultran ser missbildad nästan löjlig ut, lite som en pipkapad hagelbössa men utan dennas fräna pondus. Möjligt att den skjuter bra men personligen känns det bättre med ett vapen som har goda proportioner. Både för lång eller för kort pipa bevisar den gamla sanningen att lagom är bäst.

Johnny Ottosson

7 februari 2016 17:32


Ultran är ju byggd för England egentligen och ska då användas med en 20 cm lång ljuddämpare därtill, vilket förändrar utseendet ordentligt - till det bättre.

 
Ingen bild

Kråkjohan

7 februari 2016 19:55

Johnny, du får spalta ner hela din samling genom åren, hade varit kul att se listan =)

 
Ingen bild

Tankesmedjan

8 februari 2016 00:02

Hur fan kan någon vara så korkad så hen köper en bössa som är gjort för England,det säger sej självt att bössans utseende aldrig skulle fungera bra under svenska förhållanden.

 
Ingen bild

Psykologen

8 februari 2016 01:27

Tankesmedjan: Du verkar inte må särskilt bra. Sök hjälp.

 
Ingen bild

Svenskaläraren

8 februari 2016 20:31

Hen! Sveriges i särklass löjligaste ord alla kategorier!

 
Ingen bild

Jehova

8 februari 2016 23:51

Du Psykologen. Bara en amatör psykolog har oförstånd att göra en diagnos över nätet.

Du Svenskaläraren. Bara en lingvistisk gröngöling skulle definiera sig som svenskalärare, de lärda skriver Svensklärare.

Tankesmedjan. Smid medans järnet är varmt.

 
Ingen bild

Skrynklaren

10 februari 2016 09:52

På tal om lingvistik, som du så vackert uttrycker det, så bör du nog konsultera läraren för dina särskrivningar.

 
Ingen bild

Dr Phil

10 februari 2016 22:37

De amatörerna håller så pass hög nivå så det finns risk för att jag blir arbetslös.

 
Ingen bild

Tankesmedjan

13 februari 2016 17:40

Ser att den här tråden dragit till sej lingvistiska klåpare. Skrynklaren har fel satsuppbyggnad i sitt inlägg,skiljetecknen behövs ej.
Skrynklarens påstående om särskrivning är fel om han syftar till Jehovas inlägg. Jehova använder rätt ordbildning och valfritt radmellanrum.
Man kan lätt se vem Skrynklaren egentligen är på dennes sätt att skriva. Det hjälper inte att försöka gömma sig bakom ett torftigt nickname.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards