Airpang

Direktlänk till inlägg 6 februari 2016

The future to come...

Av Johnny Ottosson - 6 februari 2016 09:30


 

Snitsiga skrivare!


Det är förbluffande komplexa saker som en bra skrivar kan skapa idag  


Något som kanske inte är helt nytt men som finns under stark utveckling och som jag tror kommer att påverka tillvaron en hel del i framtiden är 3D-skrivare. Då jag vet att en del läsare, till exempel min gode vän KJ, är mycket progressiva och intresserade av implementeringen av syntetiska material, elektronik och allmän högteknologi hos just vår typ av vapen så tänkte jag därför dedicera dagens ämne åt just detta ändamål.

 

De flesta känner säkert till att en 3D-skrivare kan framställa fysiska föremål av företrädelsevis olika plaster igenom att spreja på lager efter lager av ett smält men snabbtorkande material till dess att föremålet är skapat. Grundprincipen är alltså snarlik den hos en gammal bläckstråleskrivare men de bygger dessutom uppåt, i tre dimensioner – varav namnet. Hela processen kontrolleras då av en dator.

 

Kombinerar man sedan den här utskriftstekniken med internet så kan man få en mycket intressant utveckling, inte minst för vår egen hobby i dessa tider då många föremål börjar bli komplicerade eller svåra att hitta och inte minst få transporterade. Många mindre objekt i vår hobby och till våra vapen kan ju med fördel framställas av plast och därmed också teoretiskt sett kunna tillverkas på plats med hjälp av en egen 3D-skrivare.

 

  Parker-Hale Phantom - komponenten i mitten består av två halvor, här ihopsatta


 Redan idag så ser vi den här utvecklingen och ett exempel kan vara att man köper 6 skruvar hos sin järnhandel, sedan så går man hem och laddar ner ett program för ett par kikarsiktesringar som 3D-skrivaren därefter printar ut så att man kan montera sitt kikarsikte. Nu vet jag att en del höjer på ögonbrynen åt kikarsiktesfästen av just plast men jag har själv bekantat mig med just sådana när FX Airguns höll på att utveckla sina NoLimit och för användning på PCP så hyser jag inte det minsta tvivel om att dessa (med rätt plastblandning) kommer att vara precis lika funktionella som sina motsvarigheter av metall, därtill oxidationsfria, lättare, skonsammare för såväl kilbas som sikte osv.

 

Ett annat exempel är ljuddämpare som ju med fördel kan tillverkas av plast till våra PCP. Jag har själv använt en dylik dämpare tillverkad helt av plast (Parker-Hale Phantom) och den fungerar utmärkt med en synnerligen låg vikt och dito påverkan på vapnets träffbild med/utan dämparen monterad. I grund och botten består den bara av fyra delar, inklusive rör, och torde därför lätt och billigt kunna framställas med en 3D-skrivare.

 

Andra exempel är själva lådan hos vapnet, Crosman har länge använt plast i sina breechar till 22XX-serien och bortsett ifrån avsaknaden av kilbas så har dessa visat sig fungera helt ypperligt rent praktiskt sett. Som vi ser så kommer populariseringen av 3D-skrivare lätt att kunna kringgå den aktuella lagstiftningen med hjälp av lokal tillverkning av vitala delar som lådor och dämpare mm. Närvaron av denna teknologi ute hos vapenentusiaster världen över kommer därför med all sannolikhet att kunna påverka vapenlagstiftningen, förhoppningsvis till det bättre.

 

  En låda (vital del) av plast, lätt att printa om någon skulle vilja det


 

Om man själv inte har en 3D-skrivare så kan man självfallet också köpa föremål ifrån dessa tillverkade av någon annan, en bra lösning för till exempel reservdelar som har utgått ur vanlig produktion och som inte längre kan uppbringas eller komponenter där en enda aktör på marknaden behagar hålla ett oskäligt högt pris. En av de största aktörerna på nätet just nu är Shapeways, där några luftvapenrelaterade produkter redan finns färdiga att köpa. Vill man istället specialdesigna en specifik produkt så går detta också bra, mot en smärre merkostnad, och sedan få den tillverkad för leverans via snailmail.

 

Med mer avancerade skrivare, som idag är utom ekonomiskt räckhåll för gemene man, så kan man (med tillägg av ett fåtal metallkomponenter) bygga kompletta krutvapen med hjälp av 3D-skrivare - något som naturligtvis kan försvåra avsevärt för ordningsmakten när det gäller att hålla borta illegala vapen från kriminella kretsar.

 

I det perspektivet så torde det vara ännu enklare att framställa ett komplett luftvapen med hjälp av en 3D-skrivare, något som förhoppningsvis kan leda till att marknaden får fler aktörer och att priserna på exempelvis dagens PCP sjunker ytterligare, till gagn för hobbyn.

 
 
Ingen bild

-Jonas-

6 februari 2016 18:06

Jag, som har ett par stycken och byggt flera 3D-skrivare är inte lika imponerad.
De vanliga fdm-skrivarna kan se imponerande ut, men det tar en jäkla tid att skriva ut minsta sak, det blir lätt fel, och ofta får man köra om samma sak flera gånger med olika inställningar innan det blir bra.
Just de skrivarna du beskriver "sprayar" inte ut plast. De extruderar en tunn sträng av smält plast, vanligtvis PLA eller ABS, typ de sämsta sorterna av plaster. Det går såklart att skriva i andra plaster so tex PC, men det kräver högre temperaturer, och blir sällan bra.
Ska jag bygga en ny skrivare så ska jag bygga en som skriver ut gjutformar istället, sen kan man fylla på med smält metall.
Ett bra tips är att du köper en skrivare, de kostar inte så mycket nu för tiden. Eller att du åtminstone köper en detalj som är skriven av en fdm-skrivare.

Johnny Ottosson

7 februari 2016 17:38


Jag köpte i veckan två bandadapterns i ABS som är tillverkade med en FDM.

De ska användas till ett G-Shockbygge ihop med originalkomponenter av resin så det ska bli spännande att se utfallet där över tid.

 
Ingen bild

Jet set

6 februari 2016 20:42

Bra innovation för alla terrorister, varför strula med smugglade vapen när man kan skriva ut dom hemma i lugn och ro?

Johnny Ottosson

7 februari 2016 17:33


Det är nog (ännu så länge) enklare och billigare att köpa en svart pistol än att bygga en med hjälp av en 3D-skrivare.

 
Ingen bild

-Jonas-

7 februari 2016 08:16

Det går inte att skriva ut några välfungerande skjutvapen med en 3D-skrivare. Pipor, patroner och slutstycken går inte att göra i plast.
Det finns 3D-skrivare som skriver ut i metall med olika metoder, men dessa är änsålänge inte rimliga att köpa eller bygga då de kostar massvis med pengar.

Johnny Ottosson

7 februari 2016 17:32


Alla skjutvapen drivs inte med krut..

 
Ingen bild

-Jonas-

7 februari 2016 19:01

Alla skjutvapen drivs inte med krut..

Nä, men för att vara intressanta för en terrorist så bör de vara krutbaserade. Jag svarade på Jet set's inlägg, men jag kan faktiskt inte tänka mej några vapen överhuvvetaget som skulle bli bra om de tillverkas helt av en 3D-skrivare, kan du?

 
Ingen bild

Pelletman

8 februari 2016 18:00

Slangbellor

 
Ingen bild

Anders

9 februari 2016 21:00

En ny typ av 3D skrivare är på frammarsch. Dom skriver inte ut i plast eller metall, utan i kol (kolfiber). Det som blir utskrivet än hårdare än aluminium. Vilket torde vara intressant i tillverkning av vapen. Materialitet är billigt då kol är en av de vanligaste grundämnena på jorden.
https://markforged.com/

Och 3d skrivare i metall är ju också på gång. Än så länge finns det inte i prisklasser för privatpersoner, med det kommer.
http://www.designboom.com/design/worlds-first-3d-printed-metal-gun-by-solid-concepts-11-08-2013/

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards