Airpang

Alla inlägg under januari 2016

Av Johnny Ottosson - 3 januari 2016 10:00



Vändpunkten !


  Webley & Scott Vulcan Mk I - brittisk innovation ifrån ett krisande 1970-tal..


En gång i tiden så satt Webley & Scott riktigt illa till. Kanske inte riktigt lika rejält som i när man kursade och blev uppköpta, men faktiskt inte heller speciellt långt därifrån. Hela 1970-talet var en turbulent tid i England och allt blev i princip sämre eller mycket sämre inom bara loppet av ett fåtal år. Man drabbades hårt av oljekrisen i början av 1973, man började ransonera elektriciteten, arbetslösheten tredubblades på bara några få år och de sociala skyddsnäten utsattes för en stor prövning samtidigt som inflationen skenade.


Webley & Scott hade kört sin urgamla Mk III under 28 års produktionstid och konkurrenter med såväl billigare som modernare konstruktioner började äta marknadsandelar på ett allt mer påtagligt sätt. Man hade sina pistoler, som man nu förenklade och förbilligade för att hålla uppe efterfrågan, och man hade sitt juniorgevär Jaguar som tyvärr hade svårt att hålla sin ställning mot såväl BSA som Dianas motsvarigheter. 


När Mk III gick i graven 1975 så lanserade man istället modellen Hawk som egentligen var en ersättare till Falcon som tackade för sig 1971 efter nästan tio års produktion. Hawk var med under tre Mks och detta eftersom modellen drabbades av en lång rad tekniska bekymmer. Sida vid sida med Hawk så körde man Osprey och dess syskon Osprey Supertarget som var sidospännare med måttlig effekt och en allt mer tveksam praktisk precision ju längre som produktionen förlöpte. 


Lineupen var alltså baserad på en strulande Hawk-serie och en tung såväl som klen Osprey-serie med tveksam praktisk precision - inget bra läge för att klara ekonomin med mitt under en krisande lågkonjunktur precis..


Föga förvånande så började det gå allt sämre för företaget och något måste därför göras.


  När nykomligen lanserades så körde man naturligvis en påkostad reklamkampanj!


Snabbt så beslutade man för att skrota Hawk-serien och istället satsa allt på en riktigt bra efterträdare. Ett modernt gevär för den vuxne entusiasten men som ändå var modulärt nog för att kunna utvecklas vidare till andra mer specifika användningsändamål vartefter. Det skulle vara ett kraftfullt, lätt och modernt vapen bestående av så få delar som möjligt men med högsta tänkbara kvalité för sin prisnivå. Det var dags för Webley & Scott att lyfta sig i håret eftersom denna modell skulle komma att vara vinna eller försvinna inför 1980-talet.


Harold Resugglan och hans team fick till uppgift att tänka nytt och deras helt nya skapelse var på många sätt en mycket innovativ konstruktion för att tillhöra brittiskt 1970-tal. 


En sak som hade utvecklats intensivt under 1970-talet och som var direkt avgörande för effektpotentialen hos fjäderluftgevär är pistongens packning. Fram till 1970-talet så hade det gängse packningsmaterialet varit läder, vilket faktiskt är ett både bra och ändamålsenligt materialval för ändamålet. Nackdelarna var dock två, dels så var man tvungen att noga hona cylindern för bästa tätning och dels så klarade sällan läderpackningarna höga effektuttag i långa loppet. 


Läderpackningarna är fuktigare av sitt smörjmedel är de efterkommande syntetpackningarna och dessutom mjukare i sin struktur. När pistongen komprimerar luften i slutet av rörelsen framåt så stiger temperaturen ordentligt framför pistongpackningen, ibland så högt att packningens smörjmedel värmeantänder - vapnet dieslar. Detta är naturligtvis inte bra för någon packning men synnerligen inte för läderpackningen och den bär dessutom med sig mer "bränsle" på grund av sin mer absorbenta karaktär. 


Nästa problem är att trycket hos luften stiger i slutet av kompressionen, detta skapar då också ett riktat tryck mot packningen "bakåt" vilket sliter på packningen då den tenderar till att vilja "vränga" sig bakåt runt dess kanter av detta.


Ville man få upp utgångshastigheten ordentligt, då var man tvungen att prioritera adresseringen av pistongpackningen och detta var precis vad man insåg hos Webley & Scott. Ett helt nytt packningssystem måste vara prioritet nummer ett. Under början och mitten av 1970-talet så började de första syntetpackningarna dyka upp på marknaden, med varierande framgång. Ofta var de skapade från diverse former av nylon och det skulle komma att ta några år innan den moderna syntetpackningen i sina olika former hade hittat sina slutgiltiga recept på de optimala materialvalen.


  Enkelt byggd av få delar med hög kvalité och utsökt brittisk känsla - Vulcan blev en milstolpe!


Den väg som Webley slutligen valde byggde på en syntetpackning med en typ av O-ring strax bakom. Tanken var att när kompressionen äger rum i slutet av pistongslaget så uppstår en luftkudde framför pistongen. Tack vare den relativt löst monterade kompressionspackningen så kunde densamma svikta bakåt eftersom O-ringen tillät ett visst flex. Den här bakåtrörelsen hos packningssystemet tillät då att man absorberade en del av luftkuddens motstånd varvid man vann en mjukare avfyrning med mindre kännbara rekylkrafter i slutet av pistongslaget. 


Själva kompressionspackningen tillverkades av Polytetrafloureten, mera känt som PTFE. Detta material har en lång rad intressanta egenskaper:


  • Det mest kemikaliebeständiga av alla kända plastmaterial.
  • Kan användas inom ett brett temperaturområde, (-200 - +260 °C).
  • Har extremt låg friktionskoefficient.
  • Har de bästa elektriska isolationsegenskaperna av alla plastmaterial.
  • Har en vaxliknande yta som praktiskt taget ingenting häftar vid.
  • Är självsmörjande, vilket innebär att lager och dynamiska tätningar kan arbeta fullständigt torrt.
  • Är vävnadsvänligt och påverkar ej människokroppen.
  • Dielektricitetskonstanten är låg och oberoende av temperatur och frekvens.
  • Absorberar inte vatten.
  • Bryts till skillnad från andra termoplaster inte ner av UV-ljus, ozon eller syre.
  • Åldras inte.


En del av dessa egenskaper var naturligvis inte intressanta just för luftvapenbruk men just halheten och tåligheten, liksom det faktum att den inte åldrar eller absorberar vatten gjorde den i vissa aspekter överlägsen de tidigare så dominerande läderpackningarna. 


Man hade i mitten av 1970-talet lärt sig att använda PTFE-plast av olika grader av "halhet". Man börjar då med att göra ytan ojämn, och genom att tillföra vissa ämnen i plasten kan man få det lite klibbigare. Man sprayar på en sådan klibbig variant som grund, sedan följer ett mellanlager av något mindre klibbigt PTFE, och slutligen en yta bestående av riktigt PTFE-plast, oftast med iblandade korn av ett keramiskt material som ger det en mera tålig yta. Denna konstruktionen möjliggörs av att PTFE sitter bra ihop med PTFE, om de bara smälts samman korrekt.

 

Resultatet blev att man kunde skräddarsy ett packningsmaterial för just de belastningar som materialet förväntades konfronteras med i sin aktuella applikation och idag så tillverkas de flesta pistongpackningar på ett snarlikt sätt, även om formgivningen oftast kan variera. 

 

I ett historiskt perspektiv så kom man nästan ända fram. Materialvalet var korrekt och synnerligen innovativt, utformningen av packningen var kanske inte helt optimal och tanken bakom att köra dubbla packningar där den bakre O-ringen agerade flexdämpare visade sig vara överarbetad med tveksam funktionalitet i praktiken.

 

Det skulle på sista raden bara ta några få år innan Webley skippade den helt och körde sedan bara med en enkel konventionell packning - utan att speciellt många nackdelar uppstod av detta, jämfört med ursprungstanken.

 

Det man slutligen fick fram vid presentationen 1979 var ett lätt, kompakt och riktigt slagkraftigt vapen.

 

  En udda detalj var att man konade början av pipan kraftigt och den delen fick en udda men karaktäristisk utseende

 

Idag är det inte så märkvärdiga prestanda men att skicka av en diabol på runt 14 grains med kaliber 22 till drygt 190 mps var riktigt respektingivande på 1970-talet. Tyvärr så kom Vulcan lite i skuggan av Weihrauchs HW80 året därpå men om man betänkte det näpna formatet mot HW80s jättedimensioner så framstod Vulcan snabbt som riktigt potent till sitt smidiga format. 


Modellen visade sig sedan vara välbyggd av hög kvalité med enastående passning och finish. Avtryckarsystemet var förvisso primitivt med dagens mått mätt och klart underlägset Weihrauchs Rekord men i skenet av sin samtid så ansågs det ändå som klart acceptabelt, ja till och med riktigt bra enligt en del oberoende tester ifrån den här tiden. Vapnet hade naturligtvis kilbas men utan hål för rekylpinnar, något som få kännare påpekade någonting emot då förbluffande många entusiaster ännu huvudsakligen enbart sköt med öppna riktmedel!


I allt väsentligt så kan man nästan säga att Vulcan var motsvarande en modern Weihrauch HW95, minus avtryckarsystemet men i gengäld med en helt annan finish och även en del vackra valnötsstockar, kompletta med attribut som rembyglar och riktigt nätskärning. 


Naturligtvis så sålde Vulcan riktigt bra, den var vettigt prissatt och inspirerade BSA att fasa bort sin äldre Mercury-serie till förmån för Supersport, som var distinkt inspirerad av just Webley & Scott Vulcan. När åren gick så började Vulcan knoppas av till en lång rad undermodeller, baserade på samma mekanik. Först ut blev Victor, som sedan delvis ersattes av Excel - Victor var en budget/juniorversion av Vulcan där Excel blev en mer renodlad budgetmodell. Beeman i USA köpte en karbinvariant som blev Beeman C1, vilken med annan stock ersattes av Beeman Bearcub.


  Tidlöst eleganta vapen med en underbar blånering för sin prisklass - här en Mk III


Totalt så tillverkade man tre successivt förbättrade Mks innan Vulcan gick i graven 1995, där nya exemplar faktiskt fanns till salu ända fram till 1997. Tre år senare lagom till millennieskiftet så kom dess andlige efterföljare Stingray, som faktiskt till stor del bygger på just 1970-talets Vulcan. Den modellen var med i sortimentet fram till 2005 men budgetvarianten av Stingray - Xocet - levde vidare till 2009 och nya exemplar fanns att köpa när Webley slutligen gick i konkurs 2011.


Det är ett ganska bra betyg på ett äkta brittiskt vapen som konstruerades i all hast i en mycket turbulent tid..



Av Johnny Ottosson - 2 januari 2016 10:00


 

Weihrauch HW95

 

 

Kort, lätt och kraftfull - HW95 är ett synnerligen bra köp!


"Hej tänker köpa en hw 95 och undrar i vilken kaliber som den har bäst precision och skjuter "mjukast" med? Är intresserad av både 10 j och med licensbelagd prestanda om det är skillnad."

 

En av marknadens absolut mest prisvärda och lagom fjädervapen är Weihrauchs synnerligen populära lätta tungviktare modell HW95. Modellen har varit med ända sedan 1995 och har sina rötter i föregångaren Weihrauch HW85 av den tidiga versionen. Just modell 85 har samma egenhet som modell 50 att man har återanvänt samma modellbeteckning till två olika modeller vilket naturligtvis kan skapa en del förvirring. 

 

De tidiga HW85 är egentligen euroversionen av Beeman R10, som i sin tur togs fram för att skapa en billigare och lättare variant av den dåtida fixstjärnan i sortimentet - Beeman R1 (aka HW80). Den första varianten körde man 1986 till 1995 och kan enkelt identifieras igenom att den har en separat kilbas påsvetsad på cylindern. Det påstås att den här skenan tillkom eftersom man använde ett osedvanligt tunt gods i cylindern, vilket gjorde det svårt att få till en konventionell kilbas. Det tunna godset ska också ha ställt till bekymmer baktill på cylindern eftersom dessa modeller också har skruvat bakstycke, precis som HW80.

 

  Beeman R10, tidig version med separat kilbas liknande BSAs Maxigrip - notera ett Blue Ribbon kikarsikte!   

 

Hursomhelst..

 

Modell 95 var direkt en hit och här hade man fått nästan alla detaljer rätt direkt, utan konstigheter eller barnsjukdomar. Man kan alltså säga att en HW95 blev vad föregångaren HW85 egentligen var avsedd till att bli men inte blev helt ut. Modell 95 var billigare att tillverka, man gick exempelvis ifrån gängat bakstycke till fördel för en modernare lösning, den var också betydligt lättare men ändå lagom i formatet utan att kännas förkrympt. Prestandamässigt så föll den in bakom HW80 men hade ändå respektabla prestanda, runt 14-15 fpe jämfört med den mindre HW50S med 10-11 fpe och den större HW80 med 19-20 fpe. En HW95 blev därför väldigt lagom - ett riktigt vapen steget över familjegevären utan att för den sakens skull vara ett full size magnumvapen med fokus mot jakt.

 

Att sedan priset hamnade helt rätt var naturligtvis ingen nackdel..

 

Än idag så är en Weihrauch HW95 ett synnerligen kompetent och fruktansvärt prisvärt vapen med mängder av goda allroundegenskaper utan direkt svaga sidor eller kända tillkortakommanden. Ett mycket solitt köp som aldrig är fel och en optimal allround endabössa.

 

Frågan om kaliber är dock mer komplicerad...

 

Om man vill ha ett strypt vapen på 10 joule eller ett vapen på 16 joule så är kaliber 177 normalt sett det optimala vapnet, såvida man inte ska pyssla med legal skyddsjakt varvid kaliber 22 blir det enda gångbara valet. Hos vissa Weihrauch emellertid - och modell 95 hör till dessa - så är kaliber 20 förbluffande populära val eftersom dessa vapen skjuter osedvanligt bra och harmoniskt med denna oddball-kaliber. Kan man hitta och är villig att betala lite mer för den här kaliberns ammunition så kan detta vara ett spännande och intressant val som är mycket bra fungerande hos HW95 oavsett effektnivå.

 

Kaliber 22 är, som tidigare nämnts, valet för skyddsjakt men kan också vara ett bra val för den som har ett helt ostrypt vapen på licens och vill komma upp runt 20 joule för skytte på längre avstånd. Mitt personliga val, allt sammanvägt hade nog emellertid varit kaliber 177, endera 10J eller full effekt.

 

Anledningen till detta är att 177 är lätt att hitta, billig att skjuta och ger en flack projektilbana. Dess nackdel mot de större kalibrarna i form av sämre BC kan delvis kompenseras med hjälp av för kalibern ovanligt tunga diaboler som trots en hög vikt ändå kommer att få en hög utgångshastighet, som ostrypt vapen.

 

 

Av Johnny Ottosson - 1 januari 2016 15:00



Det avslutade året


  Statistiken för Airpang under 2015 jämfört med 2016.


Ännu ett år har nu passerat och åter igen så finns det tillfälle att se tillbaka på det gångna året. Airpang har ju funnits online under en hel del år nu - 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 och med detta inlägg även under 2016. Tack till alla ni entusiaster som entusiasmerar mig att driva Airpang vidare, förhoppningsvis till glädje och gagn för vår gemensamma hobby. 


Som synes så har intresset för bloggen vuxit och den finns numera representerad på tre (eg. två) alternativa kanaler dessutom, såväl på Instagram och på Facebook. Antalet besökare har under det gångna året varit större än någonsin och inte en enda månad under 2015 har vi kunnat notera färre besökare än en enskild månad 2015, det handlar alltså om en stabil och allt jämnare besöksfrekvens jämfört med tidigare år.


När det gäller den än väsentligare delen av vår hobby, alltså själva skyttet, så är min subjektiva känsla att också detta ligger i tillväxt. Vi har ett allt större antal aktiva skytteklubbar runt om i landet och dessa har mer eller mindre helhjärtat valt att fokusera sig på just Field Target. Det tidigare engagemanget för övriga tävlingsformer inom luftvapenskyttet som Silhouette, Bench Rest och Hunting Field Target förefaller ha gått i dvala för ögonblicket.


Ett problem för Field Target som tävlingsform är emellertid det sporadiska antalet deltagare på tävlingarna, ett bekymmer som envist har bitit sig fast sedan man gick in i Svenska Skyttesportförbundets ledband för ett par år sedan och då förankringen med gräsrotsskyttarna i hobbyn dessvärre kapades. Jag har själv bevistat stora nationella mästerskap som under perfekta förhållanden lockade knappt två dussin deltagare - i samtliga klasser tillsammans, likväl som jag har gått på en enskild klubbs fria skyttedag och mött precis lika många deltagare.


Sådant stämmer onekligen till eftertanke runt tävlingarnas framtid...


I frågan om våra vapen och dess utveckling så blev 2015 det år då bullpup entrade vår nationella scen med eftertryck eftersom FX Airguns då lanserade sina två första "riktiga" bullpups - Wildcat och den nydanande Impact. Visst har bullpups varit en stark internationell trend tidigare också med flera olika tillverkare med på banan men det är först när en så stor lokal aktör som FX Airguns intervenerar som man verkligen kan tala om en ny riktning på vapenutbudet här hemma i Sverige.


Rent juridiskt sett så har vi upplevt en hel del turbulens inom vapenvärlden på grund av föreslagna förändringar på EU nivå av den övergripande vapenlagstiftningen för hela Europa. Detta har naturligtvis skapat en hel del oro men nationellt sett så har vi ändå gynnats av en höjning för maximal anslagsenergi på luftdrivna automatgevär ifrån 3.0 ända upp till dryga 10.00 joule - vem hade trott det innan?


Nu står emellertid ett helt nytt år inför dörren och låt oss alla hoppas att vår gemensamma hobby kommer att växa och frodas i skenet från en ännu mer positiv vapenlagstiftning liksom en mindre rigid syn på våra tävlingsformer.


Let's roll !



Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards