Airpang

Direktlänk till inlägg 31 januari 2016

Borglömd av tiden..

Av Johnny Ottosson - 31 januari 2016 13:30



Den nya tidens samlarvapen?


  Ett modernt samlarvapen!


Idag så fick jag ett mail från en entusiast som frågade om jag hade hört talas om ett udda och mycket gammalt luftgevär. Ibland så får jag sådana frågor och oftast rör det sig då om traditionella fjäderluftgevär ifrån 1940 till 1960-talet som egentligen inte är speciellt okända alls, i alla fall inte bland entusiaster. Sådana frågor är ofta enkla att besvara och svaren är i regel till stor glädje för frågeställaren.


Dagens fundering var emellertid lite ovanligare..


-"Har du hört talas om ett gammalt PCP som heter FX Ultimata eller liknande, man drar handtaget fram och tillbaka för att ladda det?"


Frågeställaren berättade vidare att flera bekanta, som också sköt luftgevär, hade aldrig hört talas om modellen och att den troligtvis var väldigt gammal. Man spekulerade i om den kanske hade blivit förbjuden att sälja eftersom den kan skjuta väldigt fort eller varför skulle den annans försvinna ifrån marknanden? Den verkade i alla fall vara ett bra vapen och FX Airguns som företag kände man väl igen, dock bara inte den här modellen. Kunde den rent av vara ifrån 1900-talet?


Tja, vad ska man säga...?


Plötsligt så kände jag mig i varje fall väldigt gammal. För mig så kändes det lite som om någon hade frågat om en gammal Volvobil som kallades 240 ungefär. En FX Ultimate är väl inte så ovanlig, den känner väl alla till?


Tydligen inte.


När jag sedan betänker saken så ÄR det kanske inte så egendomligt. Bara att hitta ett foto på den med Google bildsök visade sig inte vara det enklaste och jag kan snabbt konstatera att det finns ett flertal nutida entusiaster som faktiskt aldrig har hört talas om modellen. Så, därför blir det en veteranvapenguide idag för ett modernt, men bortglömt, vapen.


Inför 2003 års säsong så gjorde FX Airguns ett avstamp mot framtiden igenom att presentera en hel serie modeller som i grund och botten var baserade på en enda gemensam plattform. Modellerna var ändå förbluffande olika varann och tanken var att de flesta fantaster här skulle kunna hitta precis rätt modell för sina unika önskemål. Ett plattformstänkande helt enkelt, om än ett mer avancerat sådan än vad någon annan luftvapentillverkare fram tills dess någonsin hade tillämpat. 


Visst, Theoben mfl, hade ju en del varianter på samma block, alltså modeller som var särskilda på olika stockar, piplängder och liknande men de var ändå i grund och botten vapen som fungerade principiellt likvärdigt. Så var inte fallet med FXs nya familj av vapen. Det var visserligen fortfarande samma plattform men skillnaderna mellan de olika modellerna var betydligt större och genomgående än vad någon annan aktör tidigare hade presenterat.


Grundmodellen kallade man Cyclone och det var ett modernt men ändå det mest konventionella vapnet, detta vapen finns för övrigt fortfarande i produktion - snart 15 år efter lanseringen! Systermodellen till denna var Cutlas, med en lite mer futuristisk design och en (rackig) automatretur på repeterhandtaget. Efter dessa två modeller så blev det även två (eller tre, eller fyra - beroende på hur man räknar) varianter som skilde sig åt ännu mera. Dels hade man Gladiatorn som fick en flasktub baktill, förutom den vanliga smaltuben framtill, och därmed en för sin tid enorm luftvolym. Kort efter lanseringen så kom en subversion med kort pipa och kort framtub som blev Verminatorn, i början kallad Xterminator. Den korta tuben utvecklades sedermera till en förlängningsenhet för de vanliga smaltuberna och den korta pipan dubblerade som pipa till Ranchero, som dock först kom några år senare. 


Bland de mer udda varianterna var en pump-action variant av Gladiatorn som internt fick den fyndiga och inofficiella benämingen Masturbator eftersom man repeterade vapnet med en distinkt fram och tillbaka rörelse. På den här tiden så såldes nästan alla modeller under Loguns eller RWS varumärke (beroende på marknad) och Logun hade av någon outgrundlig anledning fått för sig att deras vapen skulle ha siffran 8 med i beteckningarna, troligtvis eftersom magasinen alltid rymde just 8 skott och magasin på PCP ansågs vid denna tid fortfarande som ett hyfsat hett försäljningsargument. 


Som en konvekvens av detta så blev alltså Gladiatorn ombenämnd som Gladi8or (Masturb8or etc). Cutlas kallade man Domin8tor och dagens efterfrågade modell Ultimate kallades för Dict8or. För att förvirra saken ytterligare så hade Webley det första året fortfarande återförsäljarskap på den nya familjen vapen på den brittiska marknaden, innan Logun tog över, och det innebar att Cyclone även kallades för Webley Spectre och Ultimate blev Webley Hellfire. RWS däremot kallade Ultimate för Scimitar och i USA så sålde man också Cutlas under namnet SuperSwift..

 

Namnkaos med andra ord..

 

  Närbilden på repeterfunktionen, notera inläggen på pistolgreppet av samma typ som hos Cyclone...

 

Den sista varianten i familjen blev den kanske mest radikala varianten på grundtemat och den modell som är mest känd just som FX Airguns Ultimate. Här så hade man en pistolgreppsomladdning istället för en konventionellt repeterhandtag vid sidan eller baktill på lådan, vilket var vanligast bland konkurrenterna. Pistolgreppsomladdningen innebar att man kunde ladda om vapnet ruskigt fort, med lite träning, alternativt fylla pipan med diaboler ungefär lika fort, med lite mindre träning. Korrekt hanterad så kunde den dumpa 8 skott på 3 sekunder eller 8 siktade (nåja, riktade) skott på 5 sekunder! Detta var något helt nytt och ansågs som riktigt fantastiskt för sin tid. Precis som övriga modeller så hade man en 3-stegs repetativ fartomställare och modellen angavs till 12, 20 repsektive 27 fpe på de olika effektstegen.


Då den första äkta semiautomaten (Revolution) ännu inte var skapad då blev Ultimate den mest snabbskjutande modellen på marknaden och den var därtill, kortast/lättast (Xterminator/Verminator oräknad) och oslagbart smidig. På grund av ett lägre effektuttag så blev denna modell mest populär i England och Skandinavien men någon direkt storsäljare var det aldrig. Modellen hängde med några år, från 2003 fram till 2007 (om jag inte missminnner mig) varpå den utgick av en rätt udda anledning - ett verktyg som krävdes för att tillverka den havererade!


  FX Airguns Storm ersatte Ultimate och fick en helt annan kolvutformning...


Istället för att köpa ett nytt (o dyrt) verktyg så omskapade man modellen med en annan stock till den kortlivade och nu också utgångna varianten FX Airguns Storm (2007-2009), som också är mycket ovanlig numera. Här fick man en magasinhållare för två magasin (typ som Cutlas) men ett klunsigare (och mindre estetiskt tilltalande) utseende.


Idag kan man dock med all rätt påstå att en Ultimate (o Storm med för den delen) faktiskt är samlarvapen, om än moderna sådana. De är emellertid tacksamma samlarvapen då många av delarna ännu går att köpa fabriksnya vilket kan vara ovanligt på luftgevär som har varit borta ifrån nyproduktion i bortåt tiotalet år. Funktionellt sett så är detta fortfarande mycket bra vapen, tekniskt sett, och detta är något som inte minst bevisas tydligt igenom att basmodellen Cyclone ännu fortfarande är i full produktion.


Bra köp då?


Ja, varför inte. Det är högst funktionella modeller för att vara samlarvapen och de skjuter precis lika bra som dagens modeller. Det man bör betänka är att Ultimate är ett litet vapen och passar därmed inte alla skyttar rent ergonomiskt. Precis som med Gladiator så bör man nog pröva ett innan man köper, såvida det inte bara ska hamstras som ett rent samlarvapen. 


Något som under alla omständigheter är viktigt är dock att man sakta lär in hur man repeterar dessa modeller innan man ger sig på att börja snabbskjuta (tokskjuta) med dem. Det är synnerligen lätt hänt att man dubbelmatar dem och därmed skapar onödiga problem. Det är alltså modeller som kräver en viss inskjutning av skytten innan de verkligen kan komma till sin rätt. 


I övrigt så finns det inte mycket att orda om, det är solitt byggda vapen av sedvanligt hög kvalité från FX Airguns. Tuber och liknande förslitningsdetaljer finns att köpa fabriksnya och modellerna är enkla att hålla skjutande utan att man behöver tillverka komponenter själv och liknande. Udda, roliga och fullt funktionella vapen, visst finns det betydligt sämre val att göra på veteranvapenmarknanden, helt klart..

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards