Airpang

Direktlänk till inlägg 14 januari 2016

Ett kärt ämne...

Av Johnny Ottosson - 14 januari 2016 10:00Perfekta pipor !


 

  FX Ranchero Carbine Mk II


Pipor till PCP är ofta ett kärt samtalsämne entusiaster emellan och en aspekt runt dessa som det finns mycket åsikter runt är pipornas längd. Många vill ha korta pipor av både estetiska och praktiska skäl samtidigt som man inser att korta pipor tyvärr också innebär konkreta tekniska tillkortakommanden hos just PCP.

 

Som alla vet så förändras egenskaperna hos ett PCP väldigt påtagligt beroende på pipornas längd. En kort pipa ger alltid lägre effekt och en högre ljudnivå men tvärtemot vad många tror så drar inte ett PCP mera luft bara för att pipan är kort. Däremot så kan en tillverkare välja att låta drivkällan flöda mera för att få upp effekten hos vapnet med den korta pipan varför luftförbrukningen ökar av den anledningen. En indirekt ökning av förbrukningen med andra ord.

 

Med dessa insikter i bakhuvudet så är det inte sällan som en spekulant frågar sig hur kort pipa man egentligen vågar välja innan nackdelarna börjar överskugga fördelarna. En av lösningarna på paradoxen av korta vapen med långa pipor har ju varit bullpups men många köpare gillar inte bullpups eller föredrar så korta bullpups som möjligt varpå frågeställningen ändå kvarstår.


Då frågan om optimal piplängd är så intimt förknippad med vapnets effekt så ska man nästan börja med att vända på frågeställningen, alltså vilken effekt är det som eftersträvas?


Själv så har jag ett PCP med en extremt kort pipa, bara 10 tum. Den pipan fungerar bra på 7.50 joule med kaliber 177 och rimligt vettigt även på 10.00 joule, däremot så ökar skottljudet och luftförbrukningen vid den högre effekten så jag har ändå behållit den på 7.50 joule. Med kaliber 22 så har jag också ett vapen med kort pipa, denna gång 12 tum. Här tar jag ut ungefär 22-23 joule men den klarar lätt 25-28 joule utan problem (åter igen, bortsett ifrån luftförbrukning och ljudnivå).


  En del tillverkare erbjuder olika piplängder till sina vapen, här Talon.


Har man med andra ord ett vapen som bara ska skjutas med upp till 16 joule så räcker 12 tum helt utmärkt. På effektbegränsade marknader, som exempelvis England, så kör man ofta 16 tum men det gör man som regel eftersom man då kan snålställa drivkällorna ytterligare och få ut fler skott över fyllningen. Dessutom så har man där lagstiftningen att ta hänsyn till, rättsläget om huruvida man får ha 12 fpe hos ett vapen med mindre än 12 tum pipa är inte riktigt klarlagt så exempelvis BSAs Ultra fick 12 tum i serieproduktion istället för 10 tum som var fallet på de första exemplaren. Vapen med för kort totallängd och/eller för kort pipa är ju begränsade till bara 6 fpe då de räknas som luftpistoler i England.


Hursomhelst.


Om man däremot vill ha ut högre effekt så blir piplängden mera kritisk. Jag har själv haft ett vapen med 16 tum pipa som ändå gav nära 45 joule med kaliber 22, så det fungerar bra även med en så pass kort pipa också hos ett ”fulleffektsvapen”. Generellt sett så föredrar emellertid de flesta att köra 18 tum på vapen som går bortom 40 joule och uppåt. Vill man sedan komma upp till riktigt höga effekter, ofta med kaliber 25, så är 24 tums pipor inte alls ovanliga. En av anledningarna till att piplängden har blivit så pass intressant är att man ofta numera använder shrouds till pipan för att kontrollera ljudnivån. En shroud kommer ofelbart att addera ytterligare längd till vapnet varvid den totala längden kan raka iväg betydligt.


  En lång pipa är ett bra recept för hög effekt!


Man bör räkna med att en vettig shroud bygger åtminstone 4-6 tum ytterligare till pipans längd. Som vi har sett så är det kanske inte alls så kritiskt med att ha en längre pipa just bara för att man skjuter PCP. Den som väljer ett vapen på max 16 joule behöver inte alls vara rädd för att gå mot en kortare pipa på 12-16 tum utan kan istället glädja sig åt ett kompakt vapen även med shroud.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 3 juli 12:00

Crosmans miniatyrkarbiner !     Crosman 1720T med M4-stock, ett idealiskt vapen för svenska förhållanden.   Under den gångna veckan så fick jag frågan av en spekulant om 1720T möjligtvis kunde vara ett bättre val än min egen 1701P, vilk...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se