Airpang

Alla inlägg under december 2015

Av Johnny Ottosson - 15 december 2015 06:00JSB Express Premium !


Förutom vanliga 8.44 grains Exact Premium som har funnits med ett drygt halvår så kommer nu även den lättare 7.90 grains Express i en premiumutgåva med samma höga toleranser på +/- 0.001


Diabolen kommmer att hålla 4.42 mm och vikten är angiven till 7.87 grains.


Prislappen är 110 kr för 200 st i en sorterad plastburk precis som Exact Premium.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 14 december 2015 17:00Snowpeak Airguns PR900W kan nu köpas över disk i Sverige!


  Precis som förväntat så hamnade priset på under 2500 kr!


För några månader sedan så hade Airpang ett inlägg om Snowpeak Airguns ifrån Shaoxing i Kina. Idag har Hurricane börjat med försäljningen med kaliber 177 eller 22 och priset blir oavsett kaliber 2495 kr.


Länk: http://airpang.bloggplatsen.se/2015/08/04/11153357-snotoppen/


Hurricane har följande att berätta om sitt nya erbjudande:


Prisvärt PCP-gevär med egenskaper och omladdningmanöver som liknar ett skarpt kulgevär. Ett perfekt vapen för jaktträning! PR900W PCP använder förkomprimerad luft som drivmedel och omladdas med en slutstycksmanöver. PCP-tekniken erbjuder snabba skott, hög effekt och mycket bra praktisk precision. Samma teknik används i de flesta luftvapen för tävlingsbruk.

  • Magasinet rymmer 9 st diaboler (7 st i 5,5 mm)
  • Inbyggd manometer som visar aktuellt tryck
  • Räfflad pipa
  • Låda i metall
  • Kolv i Europeisk bok. Den svenska versionen har ett mörkare träslag än vad som är standard
  • Pipshroud i metall för bättre balans och precision
  • Justerbart avtryck
  • Manuell säkring

För att fylla den inbyggda tuben med luft behöver man en fx pump eller luftflaska. Vapnet får maximalt fyllas med 200 Bars tryck och en fyllning räcker till ca 80 skott i följd. Vapnet är utrustat med en manometer som visar när det är dags att fylla på luft och fylladapter medföljer.


Totallängd: 990 mm

Vikt: 2259 gram

Piplängd: 460 mmVisst är det en spännande tid som vi entusiaster kan avnjuta just nu. Aldrig har vi haft ett lika stort utbud av olika PCP och aldrig har de heller varit så billiga som de är nu. Ett gyllene tillfälle för den som vill sadla om och lämna fjädervapnen bakom sig.


Länk: http://luftvapen.e-butiken.se/luftgevar/ovriga/artemis-pr900w-pcp-

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 14 december 2015 05:30


 

Skator !


  De är skräniga, talrika och ömtåliga - perfekta mål för luftvapenjägaren!


Tidigare under veckan så fick jag en fråga ifrån en entusiast om hur man bäst jagar skator. Detta är naturligtvis ett intressant ämne i sig självt då skator ofta är det mest intressanta och vanliga målet för luftvapenjägare på våra breddgrader. Vi har ju under ett flertal tillfällen i Airpang gått igenom de juridiska förutsättningar som gäller för att få bedriva den här typen av jakt lagligt så den aspekten ska vi därför helt lämna därhän den här gången. Den som är intresserad av detta kan med fördel söka i Airpangs artikelarkiv eller förhöra sig om situationen på vårt eminenta luftvapenforum.


En skata är en relativt stor fågel med en längd av upp till 45 cm, varav hälften är stjärt. Vingspannet är ca 50-55 cm och vikten kan uppgå till 200-250 gram. Medellivslängden i naturen är ungefär tre och ett halvt år men i skyddad fångenskap kan de bli upptill 20 år gamla. Ungefär 22% av alla skator som kläcks överlever sin ettårsdag. Sannolikheten att överleva ifrån år till år som vuxen uppgår till 65%, vilket är högt och troligtvis ett bevis på skatans stora intelligens och opportunistiska natur. 


Just intelligensen hos skatan är en faktor som den som jagar dessa fåglar måste beakta - och den är avsevärd med djurmått mätt. Skator kan använda verktyg på ett konstruktivt sätt, de känner igen sig själva och andra individer i spegeltest och kan även uppleva komplexa känslor som sorg och saknad. Det är även fastslaget att de genomför en form av begravningsritualer över närstående döda artfränder! Skator besitter dessutom ett synnerligen välutvecklat episodiskt minne, alltså de minnesprocesser som gör att vi kan bevara och återkalla vad vi varit med om kopplat till händelser i tid och rum, mer eller mindre generella och återkommande. 

 

En skata kan alltså betrakta en ny situation och utifrån minne samt erfarenhet förutsäga vilka troliga utfall som kan tänkas bli resultatet av en kommande händelseutveckling. För att vara ett djur så är detta enastående och en faktor som skatjägare noga måste beakta för att kunna nå framgång.

 

  I landningstillfället så är koncentrationen total för att kunna landa på avsett sätt...

 

Hur ska man då gå tillväga?

 

Det enklaste sättet är att åtla in skatan, alltså bereda den en inbjudande matplats och därefter vänta in ett bra tillfälle att skjuta den. För att lyckas med detta så finns det ett antal faktorer som man måste beakta och känna till. Fåglar är normalt flygande och har därför sina sinnen anpassade efter just detta, de har god sikt nedåt och i sitt eget horisontalplan, vilket är naturligt då de förflyttar sig eller sitter på en gren etc.

 

Uppsikten uppåt och bakåt är inte lika bra och detta är därför en av skatans svaga punkter.

 

Åtelplatsen


Vidare så trivs fåglar inte alls bra på marken där de är i ett distinkt underläge mot olika predatorer. Detta är de synnerligen medvetna om och de är därför extra vaksamma när de rör sig på marken. Det är nämligen avsevärt svårare och det går dessutom långsammare att lyfta ifrån marken än att bara kasta sig ifrån en gren om något närmar sig hastigt, därtill så förbrukar en start ifrån marken mer energi än en start ifrån ett högt föremål, då flykten lätt kan gå snett nedåt - snabbt, enkelt och energieffektivt.

 

Ska man locka ner en skata så krävs alltså en plats som en skata bedömmer som säker och laddad med något som lockar ordentligt. En bra plats ur en skatas perspektiv är en öppen yta där det inte finns något i närheten av lockmedlet som kan tänkas gömma ett rovdjur. En öppen yta med en diameter av fyra till fem meter eller mera är alltså helt utmärkt. Med ett sådant utrymme så kan skatan känna sig trygg över att den hinner reagera och lyfta om ett rovdjur närmar sig. Lockmedlet kan också med fördel befinna sig en bit upp, någon meter eller två, varvid skatan också invaggas i samma trygghet vad gäller risken för rovdjur. 

 

  Ägg är ett ypperligt lockmedel..

 

Lockmedlet 

 

Det en fågel söker när den landar är helt enkelt en energikälla. Fåglar är beroende av energi för att både kunna hålla värmen och för att kunna flyga. Speciellt det sistnämnda är oerhört energikrävande och det är därför viktigt för skatan att få en bra utväxlling på sitt beslut att landa och lyfta. Ett energitätt lockmedel är av den anledningen att föredra och det lockar sålunda mer än något som inte innehåller lika mycket energi. Ett mycket populärt lockmedel är ett vanligt hönsägg, som har flera fördelar. Ägg är något som fåglar känner till och som de vet innehåller hyfsat med energi (ca 75 kalorier) samtidigt som det är ordentligt laddat med protein (14 %). Nu kan man tycka att 14 procent protein inte låter så mycket men med tanke på att ett ägg bara väger runt 50-60 gram och att 75% av ett ägg är vatten så blir vinsten av att äta ägg betydande.

 

  Down to business!

 

Metodik

 

Placera alltså ett rått ägg på en öppen plats, endera direkt på marken eller ännu hellre en bit upp på ett fågelbord/skiva eller liknande. Tänk på att fåglar i allmänhet är mycket aktiva tidigt på morgonen och föredrar att göra sitt födosök då. Att vara morgonpigg ger vanligtvis god utdelning. På grund av skatornas perceptionsförmågor så är det en fördel att skjuta ifrån ovan och nedåt, helst ifrån en ännu högre plats än åteln som exempelvis en balkong eller ett högt beläget fönster etc. När själva skottet bör gå finns det två grundläggande tankar runt.

 

Snabbt skott.

 

Man skjuter alltså direkt när skatan landar. Tanken här är att vid landningen så är skatan koncentrerad på just att landa och därmed inte så uppmärksam på omgivningen eftersom landningen kräver koordination och precision.  Skytten i sin tur måste vara vaken och allert. En del påstår att detta är den bästa strategin för att skjuta årsgamla ungar som ännu inte behärskar flygning till 100% och som är mera rastlösa än de äldre och snabbt lämnar en åtel.

 

Avvaktat skott.

 

Här låter man skatan landa, smaka på lockmedlet och samla sig lite efter landningen innan man skjuter. Fördelen är att det som regel blir ett enklare skott och att fler skator (främst äldre) skator kan ansluta sig om åteln uppfattas som säker. Det är ibland så att äldre och större skator låter de yngre och mer oerfarna pröva åtelplatsen och om den känns bra så ansluter de sedan för att jaga bort sina mindre och mer våghalsiga artfränder. Här kan man då skjuta av svårskjutna äldre skator och låta de yngre klara sig eftersom de är enklare att få skottläge på en annan dag.

 

Skottplacering..

 

Förutsätter vi nu ett optimalt läge, alltså att skjutplatsen befinner sig ovanför åteln och man får en bra skottmöjlighet så bör diabolen placeras mitt i kroppen eller, om omtändigheterna är goda, i huvudet. Skator är överlag klent byggda relativt duvor och liknande så det är därmed ganska enkla att fälla. När en skata har stupat så kan den med fördel ligga kvar för inte sällan så kan den därmed locka fram sina övriga nyfikna artfränder så att man hastigt får möjligheten att skjuta ett flertal på kort tid. Generellt sett så fungerar detta bäst på yngre skator då de äldre är sluga nog att låta bli att undersöka något som kan verka vara farligt.

 

  I England så är kaliber 177 ett mycket populärt val för jakt efter skator..

 

Kalibervalet

 

Som alltid, ju grövre kaliber desto lättare är det att fälla sitt mål även vid ett dåligt skott. Eller omvänt, med ett korrekt placerat skott och en optimal träff så faller en skata för en förbluffande låg anslagsenergi även med kaliber 177. Notera dock de juridiska omständigheterna runt kaliberval och minsta legala anslagsenergi etc. Viktigt är att man provskjuter åteln innan man riktar vapnet mot ett levande mål, allt för att optimera möjligheten till att lyckas med ett korrekt och snabbt dödande skott. 

Av Johnny Ottosson - 13 december 2015 20:00Goda nyheter!


En interjuv med Ted Doe som gjordes för ett par år sedan..


Idag så kommer det äntligen goda nyheter ifrån England och den kände luftvapenprofilen Terry Doe som nu förefaller vara på tillfriskningsvägen efter ett tufft halvår med ständiga sjukhusbesök. Han har nu avslutat en omfattande strålningsbehandling efter sin canceroperation och mycket talar i nuläget för att han kommer att överleva sjukdomen. 


"Bit of a landmark week for me, actually. After six weeks of radiotherapy had wrecked my throat, to the point that I lived on specially formulated milkshakes and water for over a month, losing another 25lbs in the process (five stones in all). Cancer is an absolute bastard, and anything we can do to help beat it is a fine, fine thing. People have been incredibly supportive and I am truly humbled by the amount of kind messages I've received, on here and elsewhere. I'm so fortunate that my illness was caught in its early stages, which allowed the magnificent NHS to work its wonders at every level. Others are not as lucky as I have been and please keep those who are battling that awful disease in your thoughts." 

 

För de som inte känner till så mycket om Terry Doe så är han ansvarig för diverse luftvapenpublikationer i England liksom en av förgrundsfigurerna på AirgunBBS. Därtill så är han en hängiven sportfiskare.


Här är några interjuver med honom, som luftvapenentusiast och som sportfiskare:


http://www.countrymans-diary.co.uk/index.php/en/terry-doe-interview


http://www.anglersnet.co.uk/authors/introterry.htm

Av Johnny Ottosson - 13 december 2015 10:00En vinter utan vinter...


  På detta vapen så passar diabolhållaren helt perfekt..


Äntligen så kom jag ut och kunde skjuta utomhus, vilket var första gången på mycket, mycket länge. Egentligen så är jag inget fan av att skjuta utomhus, i alla fall inte på våra breddgrader. Alltid är det ju något, regn, blåst eller bara helt enkelt kallt. Den bistra sanningen är tyvärr sådan att det ytterst sällan är bra och ännu mer sällan helt perfekta förhållanden för utomhusskytte här i Sverige.


  På bakgården så har jag 20 meter att skjuta över..


Däremot så måste jag erkänna att de gånger som det faktiskt är acceptabelt bra väder ute så är det en väldig känsla att skjuta utomhus. Den klara rena luften och det oslagbara ljuset ger en känsla av frihet som man sällan kan uppleva inomhus och i synnerhet inte i vanliga lagerlokaler. Idag så prövade jag att skjuta sittande på rumpkudden för att känna in min nya förstock och dessutom pröva den liksom sittställningen med min diabolhållare monterad på vapnet.


Som den minnesgode läsaren kanske kommer ihåg så fick jag den av ProGunner för ett antal år sedan och min första bekantskap med den kan man läsa här: http://airpang.bloggplatsen.se/2011/11/07/6600556-nytt-fran-progunner/


Jag har tidigare använt den på diverse vapen men det är inget annat vapen som den har passat lika bra på som just den lilla 1701. På Challengern så använde jag den också men då fick den sitta framför förstocken eftersom den helt enkelt inte fick plats mellan överkanten på förstocken och själva pipan, höjden däremellan var inte tillräcklig. Visst hade jag nytta av den även framför förstocken men det blev liksom inte helt perfekt då man fick sträcka sig efter en diabol varje gång man skulle skjuta om man ville behålla sin anläggning samtidigt. Detta bekymmer finns inte med 1701 eftersom dess avsaknad av gevärsstock för att den får gott om plats vid sidan av vapnet, där den finns nära till hands.


  Yours truly...


Något som jag faktiskt gillar skarpt och som jag inte hade trott mig uppskatta är vänsterrepeteringen. Den fungerar helt kanon och det passar perfekt till ett vapen med pistolgrepp. Jag håller ju vapnet med höger hand och sedan så kan jag anspänna vapnet, ta loss en diabol och mata in in den med vänster hand. Efter lite vana så känns det helt ypperligt.


I övrigt så har vintern hittills inte varit så mycket till just vinter. På västkusten så har det vanligtvis handlat om runt 7-10 grader dagtid och 3-4 grader nattetid med mängder av blåst och regn - bara mörker och höstaktigt tråkväder. Räddningen har då varit inomhusskytte och detta är verkligen något att rekommendera då många istället väljer alternativet att inte skjuta alls överhuvudtaget.


  De fria vidderna - inomhus


Som tidigare nämnts så är inte ljuset, luften och känslan densamma som en fin dag utomhus men vid en vanlig dag med regn och blåst så är inomhusskyttet en välsignelse. Om man bara besvärar sig med att höra runt lite så kan ganska många faktiskt hitta en möjlighet någonstans att komma åt till att skjuta inomhus. Har man ingen lämplig arbetsplats att nyttja kvällstid så kanske någon granne, vän eller bekant en möjlighet att erbjuda. Kanske en korridor under en idrottshall? En öde vind högst upp i hyreshuset? Det gäller att ha fantasi och försöka lirka lite vänligt med rätt människor så kan de mest fantastiska möjligheter öppna upp sig.


  Över 100 meter vindstilla, varmt, ljust och regnfritt...


För hur man än vrider och vänder på saken så är en torr, ljus och varm lokal en dröm för oss entusiaster under vintertiden, vilket ju i praktiken är närmare halva kalenderåret. Skulle det sedan smälla till och bli -20 grader, alltså en riktig bister vinter som 2010 så är en bra inomhuslokal snarare ett måste än en extra lyx.

Av Johnny Ottosson - 12 december 2015 13:30


En ny video ute nu !


Det ska bli spännande att se hur marknaden tar emot Compatto..

Av Johnny Ottosson - 11 december 2015 09:00Handlartester !


  Väldigt amerikanskt men ändå..


Många handlare står bakom mindre artiklar och tester på produkter som de saluför. En del av dem är tämligen usla med den uppenbara prioriteten att sälja en av handlaren utsedd modell snarare än att vägleda kunden till att göra ett bra vapenval baserat på ett användbart beslutsunderlag.


Mest känd i branschen och mest genomarbetad är nog Gaylords artiklar för Pyramid Air men även andra aktörer står bakom bloggar och enklare presentationstester. Ibland de mindre kända så har vi exempelvis AoA och Airgun Depot.


http://www.airgundepot.com/head-to-head-airarms-tx200-vs-walther-lgu-master-article.html


http://www.airgunsofarizona.com/blog/


Just AoA är intressanta eftersom de dessutom har en separat avdelning som är specifikt dedikerad till just luftvapenjakt, vilket är ganska ovanligt för en handlare.


http://www.airgunsofarizona.com/hunting/


Fördelen med allt detta material är att det är lättillgängligt och gratis, nackdelarna är att de också kan vara hårt vinklade till huvudmannens fördel (som ju betalar kalaset) och att de är på engelska samt avsedda för en företrädelsevis amerikansk marknad. Det betyder att effektutförande, utrustningsalternativ och tillgänglighet är beskriven med huvudmarknaden i fokus och därför inte alls behöver överensstämma med vad som är fallet här hemma i Sverige.


Trots allt så är det ändå intressant gratisläsning som, om det är skrivet av en kunnig skribent, också kan tillföra en hel del ny information samt nya infallsvinklar för den som är intresserad av eller spekulant på en speciell modell.

Av Johnny Ottosson - 10 december 2015 22:00Lätt udda..


  Ibland så höjer man på ögonbrynen..


Här kommer en kort reklamfilm för FX Airguns som gjordes i samband med BR-tävlingen i Arizona, USA, tidigare under året. I början när filmen panorerar över de olika deltagarna så kan man notera ett minst sagt udda vapen - en FX Airguns Elite med vänstermekanism?


Förmodligen så är det ett hemmabygge/ombygge, men nog kvicknar man till alltid.


FX Airguns Elite är ju ett hyfsat ovanligt vapen med någonstans mellan 30-50 exemplar tillverkade under knappt två års produktionstid. Den är också unik igenom att tillsammans med FX Airguns FX2000 och Ultimate/Storm som en av de få modeller ifrån FX Airguns som har en avslutad produktion, alltså som är nedlagda och inte längre tillverkas. 


En kort och trevlig video.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se