Airpang

Direktlänk till inlägg 28 december 2015

Det svarta fåret?

Av Johnny Ottosson - 28 december 2015 17:00Orättvist vanryktad - del 1..Allting talade för att den här modellen skulle bli en riktig storsäljare!  Efter lanseringen av HW77 under hösten 1983 så stod det strax klart att Weihrauch åter igen hade värpt ett guldägg. Den nya modellen blev mycket populär och fick god drivkraft av att Field Target utvecklades som tävlingsform i England liksom att vapnet också ansågs som dugligt och modernt även för andra användningsändamål, exempelvis luftvapenjakt.


Först efter ett decennium så blev det aktuellt att revidera modellen men det hela slutade med att man istället utvecklade en systermodell som redan ifrån början utrustades med många av de detaljer som köparen av en HW77 vanligtvis ändå utrustade sitt vapen med efter egen hand och gottfinnande.


De populäraste modifikationerna var att ersätta kornsiktet med en ljuddämpare eller en kort shorud, både för dess skottljudsreducerande verkan såväl som av rent estetiska skäl. Inte sällan så passade man dessutom på att kapa ner pipan och dito underspännararmen för att få ett mer kompakt vapen. Förutom detta så var det också ganska vanligt att man ersatte hela stocken mot en med modernare formgivning, för att fungera bättre ihop med optiska riktmedel.


Weirauch var därför snabba på att notera dessa modifieringar och nu erbjöd man dem därför hos en helt ny systermodell, benämnd HW97k, där den sistnämnda bokstaven vanligtvis tolkas som "karbiner" eller "kurtz". Också nya HW97k blev en dundersuccé och överskuggande snabbt den åldrande HW77 i popularitet, även om också 77 sedemera kom i ett kortare utförande som HW77k.


Några år senare så funderade Weirauch åter igen i samma banor, skulle man kunna upprepa den här prestationen ytterligare en tredje gång?


Runt milleniumsiftet så började då plötsligt de första rapporterna om en helt ny underspännare ifrån Weirauch dyka upp på forum samt i annan luftvapenmedia och till året därpå så presenterade man slutligen Weihrauchs helt nya och dessutom lätta lilla lätta underspännare - HW57!


  Rekord-avtryckarsystem, HWs fina pipor, hål för kikarsiktesfästet, HWs goda rykte - allt talade för den..


Till sist så fanns det alltså en underspännare ifrån Weihrauch som rakt på adresserade de två invändningar som många kunder hade mot både HW77 och HW97 - nämligen hög vikt och en lite högre prislapp. Med blott 3200 gram så var nya 57 sannerligen en flugviktare jämfört med en 97 på 4300 gram, en skillnad på grovt räknat ett stort kikarsikte med dito skenmontage! 


Om man jämförde med en hyfsat smidig pipspännare (HW50S) så var skillnaden bara 100 gram till underspännarens nackdel.


Prismässigt sett så handlade det om en skillnad på mellan 30-40% på slutpriset ut till kund och då ska man ändå veta att HW77/97 trots sin högre prisbild ändå ansågs som synnerligen prisvärda. Den argaste konkurrenten till HW97k på de flesta och viktigaste marknaderna var då (som nu) TX-serien där prisskillnaden lätt kunde överstiga 100% jämfört med den billigare HW57.


Man kan utan tvekan lätt inse att Weihrauch hade gott hopp för sin nya modell...


Riktigt bra pris, både jämfört med egna och konkurrerande modeller, påtagligt lägre vikt, Weihrauchs goda namn och rykte bakom sig gällande kvalité, passning och finish samt slutligen - Rekordavtrycket som standard!


Nu, nu kunde väl ändå absolut ingenting gå fel - eller hur? 
ANNONS
 
Ingen bild

Labbe

29 december 2015 09:43

En dåligt fungerande laddning av kulan (kulhållare)sänkte modellen! Den har inga fördellar över hw 50!

 
Ingen bild

Air

29 december 2015 10:28

Den här typen av laddblock ger en något sämre presision i
träffbilderna.Men inte så mycket att man inte kan leva med
det.Gamo har liknande system men de är ok med.För övrigt
kan man inte jämföra med HW50 då det är en annan balans i
HW57 när man skjuter riktigt trevlig kan jag tycka.Känns
lättare att spänna med för den som vill ha det.Ska man ha
möjlighet att skjuta riktigt täta träffbilder bör man välja
HW97/77.

 
Ingen bild

Labbe

29 december 2015 21:37

Gamo cf 20 med sitt laddblock i plast är definitivt inte ok, sladdrigt och med tendens att lossna alternativt fastna, kort sagt skit. Även hw 57s laddblock lämnar mycket övrigt att önska, ett plus är att det är gjort i metall. För övrigt kan man mycket väl jämföra 57an med hw50, förutom en något högre vikt och separat laddarm är drivkällorna exakt de samma.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se