Airpang

Direktlänk till inlägg 26 december 2015

När julmaten börjar sjunka undan...

Av Johnny Ottosson - 26 december 2015 11:30


 

Julmix !

 

 

  The Airking är ett synnerligen kompetent vapen med stor karisma!Idag så kommer det lite blandade frågor ifrån läsekretsen.


Det finns många effektstarka fjäderbössor med stor rekyl och usel precision har vi sett. Men varför inte orda lite om Diana 54 airking? En fjäderbössa med skaplig effekt och rekyldämpning. De som har en verkar mycket nöjda med precisionen trots kraften.

 

The Airking är ett riktigt bra fjäderluftgevär med sin speciella edge på två fronter; den har riktigt hög effekt och den är dessutom semirekylfri. Den har emellertid också två tillkortakommanden; stort format och ett avtryckarsystem som inte är på samma nivå som konkurrenterna ifrån Walther/Air Arms och Weihrauch.

 

Till skillnad ifrån Air Arms och Walther så saknar Dianan, liksom HW, de inre glidbussningarna av syntetmaterial som så många fjäderentusiaster idag har vant sig vid och lärt sig att uppskatta. Likaså saknar Dianas sidospännare hål på sin kilbas som säkrar kikarsiktesfästet på samma sätt som AA/HW.

 

Anledningen till detta är att dessa Dianor i grund och botten är väldigt gamla vapen, föregångaren till 54/56 kom faktiskt redan 1987, för snart 30 år sedan och då som stumma och fullt rekylerande vapen. Till deras fördel så var de emellertid också långt före sin tid igenom ett enormt effektuttag i ett relativt kompakt (nåja) format liksom en centralt placerad transferport kombinerat med en öppen cylinderladdning. Dessa Dianor var byggda för rejäl effekt och var faktiskt de starkaste luftvapen som fanns på marknaden när de lanserades.

 

Trots ett rejält effektuttag så är de dessutom, igenom geometrin hos sin sidospännarmekanism förhållandevis enkla, men långslagiga, att anspänna. Den angivna anspänningskraften är högst måttliga 39 lbs att jämföra med 36 lbs för HW80 som är en klart klenare pipspännare som dessutom är något längre.

 

Diana sålde bra av sin grundkonstruktion och 1994 så utökades familjen med den semirekylfria modellen 54, vilken helt enkelt var en 48 med mekanismen upphängd i en släde (typ som FWB-300) i en ännu större (och tyngre!) oversize bokstock. Just den semirekylfria konstruktionen är oftast (ihop med dundereffekten) det främsta skälet till att en köpare väljer just modellerna 54 eller 56. 

 

Som de flesta känner till så isolerar den semirekylfria mekanismen bara själva skytten ifrån vapnets rekyl, inte exempelvis vapnets optik, så bra (läs, rekyltåliga) kikarsikten med dito bra kikarsiktesfästen är en absolut nödvändighet. Detta sagt så är semirekylfriheten en riktigt STOR fördel - i princip vem som helst som orkar lyfta och anspänna dessa vapen kan direkt skjuta riktigt bra träffbilder rakt ur kartongen!

 

Det är inte PCP bra precision men det är hästlängder bättre träffbilder än vad samma otränade skytt skulle kunna leverera med i princip vilket rekylerande fjädervapen som helst av samma effektnivå.

 

Är då dessa Dianor (54/56) bra köp?

 

Tveklöst JA - förutsatt att man vet vad man köper och att man verkligen vill ha en fjäderbössa av den här typen. Den kommer att vara dyr att köpa, den kommer att vara tung att bära, den är kraftkrävande att anspänna och den kommer dessutom att vara skoningslös mot sin optik. Avtrycket kommer inte att vara på samma nivå som AA/HW.

 

Men..

 

Den fungerar med en bipod, vilket är unikt för ett fjädervapen med dess effekt, och dess räckvidd är på grund av den höga utgångshastigheten minst sagt imponerande. Med rätt skytt och optimala diaboler så är detta en av få fjädervapen som med full effekt faktiskt fungerar bra för meningsfullt skytte även så långt bort som 100 meter!

 

Jämfört med ett PCP på samma effekt så är den dessutom vettigt tystlåten utomhus helt utan tillsatta dämpningsanordningar och den utgör på många sätt en form av hybrid mellan fördelarna hos ett PCP och känslan hos ett fjädervapen. 

 

Mitt val hade varit kaliber 22 där man kan räkna med en verklig utgångshastighet av 250-255 mps (!) hos en diabol på 14-15 grains. Detta ger en ordentlig anslagsenergi bibehållen down range och god stabilitet för yttre påverkan. Alternativet kan vara kaliber 177 men då får man märkbart mindre anslagsenergi och man får hålla sig till tyngre diaboler för att inte drabbas av transsoniska fenomen. På kortare avstånd, säg ut till 50 meter, och om man bara skjuter papptavlor så är 177 ett realistiskt alternativ med riktigt flack projektilbana. Den enda kaliber man bör vara försiktig med är kaliber 25, som dock är ganska ovanlig hos dessa vapen. Den kalibern fungerar helt enkelt inte speciellt bra i dessa vapen och ger märkligt nog vanligtvis mindre effekt än till och med lilla kaliber 177.

 

Sammanfattningsvis..

 

Ett bra och genomtänkt vapen med en hel del år på nacken. Riktigt hög effekt och kanske det bästa fjädervapenet på marknaden i sin effektnivå. Inte bäst val för alla men ändå lätt att gilla för de flesta och synnerligen förlåtande att använda även för oss som inte är så vana vid överstarka fjädervapen.

 

Hej igen. Har tidigare ställt frågan om kikarsikte. Jag har försökt läsa på men hittar bara folk som skriver om sikten från ca 3000- och uppåt. Har också sett att ett och samma märke kan ha samma spann i prisklass. Jag tävlar inte men vill ändå ha en bra lägsta nivå. Köpte ett begagnat fwb300 som ju har kanonprecision och har sett att man kan ha det på uppåt 50m. Har sett en del sikten från walther och gamo och bushnell för runt 1500-1800:-, är det fortfarande för billigt eller är det prisvärt på hobbynivå?

Mvh


Visst kan man hitta ett bra kikarsikte även för små pengar. Optik har haft den goda egenskapen att det under de senaste deciennerna har blivit både billigare och bättre i takt med att åren har gått. Jag har själv ett Tasco Varmint I 2.5-10/40 Ao på min BSA Ultra och det har jag använt till belåtenhet där under snart ett helt decennium. Jag vill minnas att jag betalade £89 för det på den tiden. Det är mycket optik för lite pengar!  


Sedan, visst - jämför jag med mitt Leupold så är skillnaden milsvid om man tittar på dem sida vid sida men det skiljer också runt 4000 kr som inköpspris.


Faktum är att just detta kikarsikte ännu finns till salu och priset har dessutom fallit till blott £79 (!) trots att 8-10 år har gått sedan jag köpte mitt eget. 


Länk:  http://opticswarehouse.co.uk/product/tasco-varmint-2-5-10x42-ao-mildot/

 
ANNONS
 
Ingen bild

DIno

26 december 2015 13:01

Bra artikel om en bra bössa, men nog är det märkligt att denna kraftfulla Diana inte har sålt så bra här i Sverige. Verkar nästan som om bara HW och AA i fjäderväg är de enda som accepteras här trots att Airkingen skjuter byxorna av de bägge andra! Ganska typisk provinsinställning känns det som. Vad det gäller Dianans avsaknad av hål i kikarbasen så är det synd men kan snabbt avhjälpas på egen hand med en borrmaskin. Avtrycket är förvisso något "sämre" än Hw och AA men inte direkt dåligt. I gengäld har den ju rekylbegränsande mekanism som FWB. Om man sedan betänker att man får nästan pcp precision och rejält med kraft utan att behöva trixa med pump och flaskor så är väl priset inget att orda om. Möjligen kan vikten tynga en del "klenisar" men ingen gnäller ju över att FWB 300 är tung så varför då på Dianan kan man tycka?

 
Ingen bild

Air

26 december 2015 15:04

Trevlig artikel har en Diana 52 med TO6 avtryck som jag är
mycket nöjd med.Airking står på önskelistan till min samling.
Men velar lite om det kanske blir en 460 Magnum.Dianas avtryck
är helt ok kan jag tycka.Det äldre TO5 trycket funkar bra med.
Köper hellre en Airking än en beg,FWB 300.

 
Ingen bild

Dino

27 december 2015 12:37

En fwb 300 är idealisk så länge man nöjer sig med tio joule, det är när man vill upp rejält i effekt som Diana airking blir verkligt intressant. Hög effekt och "rekylfri" är väl drömmen för många och där har fwb inget att tillföra.
Visst finns det billiga pcp numera men hur kul är dom om några år när tuberna måste bytas om de inte ska smälla!

 
Ingen bild

Archon

27 december 2015 21:49

Att kraftfulla Diana-bössor inte säljer så bra i Sverige är väl inte så förvånande? Dels är dom olagliga i Sverige i originalutförande tack vare vår korkade lagstiftning. Dels är dom relativt dyra och tunga som as. Att HW är så populära beror ju på att dom har lyckats hitta en väldigt bra balans mellan pris och kvalitet som inte många andra luftvapentillverkare kan matcha.

 
Ingen bild

Archon

27 december 2015 21:54

Jag vill bara förtydliga att med 'olagliga i Sverige' menar jag förstås olagliga att inneha utan erforderlig licens.

 
Ingen bild

Dino

28 december 2015 09:14

Visst är HW billigare och något lättare än Diana airking men så har de inte heller rekyldämpningsmekansim, inte ger de heller samma kraft som Dianan. Inte ens efter diverse tuningtrix ger HW modeller samma grymma precisson och kraft som Airking. De runt två tusenlappar i prisskilnad det handlar om är inte mycket jämfört med vad man får. Thats it!

 
Ingen bild

Archon

28 december 2015 13:03

Jag skulle själv inte ha något emot att äga en Airking, förutsatt att jag kan få tag på ett bra begagnat exemplar. Det är en solid och välbyggd bössa av hög kvalité. Att köpa en ny känns lite väl saftigt, dock. Dessutom måste man ju köpa lite tillsatser och lägga ner lite arbete på att få den att skjuta som den ska. För inte fasen skulle jag skjuta med en sådan magnum-bössa i ynka 10 joule, inte. Skulle jag skjuta med den ofta? Knappast, med tanke på den höga vikten. Dessutom skulle den vara olaglig i mina händer för jag orkar definitivt inte gå igenom en massa licenskrångel. Det är fan enklare att hyra en ninja-mördare än att få vapenlicens i Sverige idag. Bedrövligt, anser jag, men så är det. Vi bör också ha i åtanke att flertalet som köper luftgevär sällan är hängivna entusiaster. Dom vill bara ha en kul bössa för lite informellt skojskytte hemma på bakgården eller i glada vänners lag. Några kanske har problem med råttor eller duvor som skiter på deras vackra, nybyggda altan. För sådana människor duger ett gevär som fungerar någorlunda och då blir det oftast billig skit från Hatsan, Gamo eller rentav en Kina-tillverkad Jula-bössa. Dom är inte villiga att köpa en ny Airking för nära 7000 kronor (6795 kronor i skrivande stund på Hurricane luftvapen.se) eller ens en Hw. Det gör man bara om man har kunskap och ett djupare intresse för luftvapen-hobbyn.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se