Airpang

Direktlänk till inlägg 20 december 2015

Om storlekens roll...

Av Johnny Ottosson - 20 december 2015 10:30



My size is full size !

 

       
  Vad sägs om 1000 cc?

 

Är verkligen större bättre? Ibland, alltid eller aldrig? Idag ska vi kolla lite på något som alla PCP har gemensamt - sin tryckbehållare! Normalt sett refererar man till densamma som tub eller tubflaska, lite beroende på dess form. Det förekommer också att man benämner dem flaska vilket dock kan vara förvirrande då flaska i allmänhet åsyftar dykar-/dykflaskan. Även åt andra hållet kan det också bli fel när man kallar dyk-/dykarflaskan för "(dykar)tub". För enkelhetens skull så är här "flaska" själva dykflaskan och "tub" blir vapnets tryckbehållare.


Tuberna kan ha vitt skilda volymer med allt från 45 cc och upp till 500 cc per styck. Vidare så kan flera tuber sammankopplas i ett och samma vapen varvid man kan få totala vapenvolymer på upp till 1000 cc.


Varför då så stora skillnader?


I grund och botten så beror skillnaderna huvudsakligen på två faktorer, dels vapnets önskade fysiska format och dels den mängd luft som vapnet förbrukar för varje skott. Det är lite som med bilar, en törstig bil behöver ha en större bränsletank för annars måste man fylla stup i kvarten.


Själv så har jag faktiskt två ytterligheter, min Crosman rymmer 45 cc och det är exceptionellt litet, eftersom det i grund och botten är en luftpistol och där är vikt och yttre format viktigt att hålla inom vissa ramar samtidigt som den relativt låga effekten gör att man ändå får ut ett acceptabelt antal skott trots den lilla luftvolymen. Samtidigt så har jag min FX Elite som rymmer 500 cc med den stora tuben och där är det fysiska formatet inte så viktigt, vapnet är jättestort oavsett vilket, på samma gång som att bössan på grund av sina 65-70 joule drar rätt så mycket luft.


Detta för oss då in på vad som egentligen är stort och vad som är litet?


Jag skulle nog definiera en tub på mellan 150-400 cc som normalstor, en tub mellan 100-150 cc som liten där allt under 100 cc är mycket litet. Går vi över 400 cc så talar vi om stora tuber. Större volymer än 500 cc och mindre än 50 cc är vanligtvis mycket ovanliga.


Kan det då bli knas någongång?


Ja, man kan drabbas av en missmatch. Själv så hade jag en BSA Lonestar en gång för några år sedan. Den pumpade ut runt 65 joule men hade bara en förhållandevis liten tub på 154 cc. Resultatet blev max 15 skott på en fyllning och ett evigt fyllande, trots att max systemtryck var relativt höga 230 Bar. På samma sätt så finns det ibland också rapporter om folk som har köpt vapen som exempelvis FX Airguns Gladiator på bortåt 700 cc med vapen som ger 10J. Där lär man kunna skjuta lääääänge innan luften tar slut.


Generellt sett så är det dock bättre om man har en för stor volym än en för liten, förutsatt att det fungerar rent fysiskt/praktiskt. Att ha en för liten tub kan vara rätt frustrerande i längden.


För- och nackdelar..


Förutom den uppenbara fördelen av att en stor tub rymmer mera luft och därmed också räcker för fler skott så har den stora volymen även en nackdel - det kräver mer för att återfyllas. Om man kör med dykarflaska så är detta egentligen inget större problem men för den som handpumpar så kan det här bekymret bli betydande. 


  USFT - en av världens förnämsta F/T-gevär är ett lågtrycksvapen och då är en stor tub inget bekymmer..


Många människor upplever handpumpning som betungande, vilket det också är i de flesta fall. En del av problemen finns vanligtvis i fel pumpteknik men även om man pumpar på rätt sätt så är olika tuber avsevärt olika i hur arbetsamma de är att fylla. Graden av ansträngning beror på två faktorer, dels vilket tryck man ska nå och dels hur stor behållare som ska fyllas.


Något som en del misstar sig över är att stora tuber skulle vara tyngre att handpumpa än små, så är INTE fallet. Hur tungt det är att pumpa beror enkom på hur högt tryck man ska uppnå. Däremot så måste man pumpa fler pumptag om man fyller en större behållare än en mindre och detta påverkar naturligtvis den totala pumpansträngningen ifrån början till slutet.


Generellt sett så klarar de flesta människor av att pumpa till 180-190 Bar utan problem, att pumpa till 235 Bar kanske på pappret ser ut att vara en mindre ökning proportionellt sett men den som tror det kommer att bedra sig. Att fylla 235 Bar är betydligt tyngre än att pumpa till 190 Bar. En del vapen med regulator kan fyllas till 250 Bar och detta är ingen bra uppgift för handpumpning, varken för den som pumpar eller för själva pumpen.


Om man med andra ord har ett vapen med 235 Bars tryck så måste man vara väldigt uppmärksam på hur stor tuben är då skillnaden i arbetsinsats är enorm beroende på om man har 65 cc (typ BSA Ultra) eller 154 cc (BSA Lonestar etc). Vänder man på saken så är arbetsinsatsen inte speciellt mycket värre om man pumpar ett 135 Bars lågtrycksvapen med 125 eller 250 cc, det tar bara längre tid i anspråk.


En viss eftertänksamhet är alltså på sin plats när man bestämmer fyllmetod till respektive vapen beroende på dess tubvolym och maximala systemtryck.







 
 
Ingen bild

Patrik

20 december 2015 21:30

Jag skjuter FX Royale i kaliber 4,5mm med 500cc flaska och får ut ca 680 fina skott i 10j på en fyllning 230 Bar.
Jag har även den gamla 400cc + en extra 500cc för att slippa handpumpa
samt behöva ta med mig dykflaskan.
Jag kör ju moped till skjutbanan så det blir lite lättare att ta med små flaskorna :)

Mvh Patrik

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards