Airpang

Direktlänk till inlägg 19 december 2015

Framtiden?

Av Johnny Ottosson - 19 december 2015 10:00Mindre och mindre..

 

  

En gång i tiden så var det vapen av den här typen som entusiasterna suktade efter..


Något som har blivit tydligt de senaste ett-två åren är det faktum att bullpups har blivit mer och mer populära. Själv så har jag alltid varit en hängiven vän av korta och lätta vapen men nu har detta idékoncept även populariserats i bredare lager av entusiaster. En gång i tiden så var jag tämligen ensam om att låta mig roas av vapen som HW30S och S200 men vapen av dessa dimensioner har nu snarare blivit norm än undantag och idag är det sällan som dessa vapen föraktfullt avfärdas bara som "juniorvapen".


Länge så var man emellertid hänvisad till långa och i vissa fall även tunga vapen om man vill ha ut hög effekt och det är detta som bullpups nu har förändrat. Den långa pipan, som är essensiell för att få ut hög effekt, kan igenom bullpumpkonfigurationen nu kombineras med ett kort och smidigt vapenchassie för att slutprodukten till sist får ungefär samma dimensioner som HW30S/S200.


Även på fjädervapensidan så kan man skönja lite av samma utveckling fast över längre tid. När jag började skjuta med lite kraftfullare luftvapen i slutet av 1980-talet så var de stora underspännarna den riktigt heta vapenkategorin. Själv köpte jag en BSA Superstar men även modeller som HW77, Airsporters och sedermera modeller som HW97 och TX200 var heta innevapen under fjädervapnens sista stora dominansperiod mellan 1990-1995.


  En av mina HW30S, när jag köpte min första så var det inte många som en hade sett en sådan..


Några år senare så kom PCP och de som önskade högre effekt skiftade över till den nya typen av drivkälla varvid en del av marknaden för kraftfulla fjädervapen sakta började erodera bort. Istället så började man märka ett allt större intresse för lättare och smidigare fjädervapen med måttligare effekt. Gamla modeller som Trackern hängde med men fick snabbt dela marknaden med nyare modeller som Meteor Mk VI, HW30/50S/57 och liknande.


Under 2000-talet så har marknaden till stor del legat vid kraftfullare PCP, lite mindre fjädervapen med starka fjädervapen företrädesvis av lågprisutföranden mer riktade till nybörjare (!). Påkostade kraftfulla fjädervapen som W&S Patriot och Theobens stora gasfjädervapen försvann allt eftersom.


När vi bröt in till 2010-talet så kunde man skönja två starka trender, dels påkostade "riktiga" vapen till Field Target och dels då den nyss nämnda trenden med bullpupskonfiguration för de allra mest kraftfulla vapnen. På fjäderfronten så har vi sett ett par nykonstruerade påkostade modeller (LGV/LGU, nya FWB Sport), vilka dock förefaller mest vara riktade mot 16 joule. 


Dagens dinosaurier på PCP-fronten är snarare de fysiskt långa och stora PCP som för ett halvt decennium sedan dominerade marknaden för effektstarka PCP, modeller som Royale/Airwolf etc.


  För tiotalet år sedan så var den här vapenkonfigurationen het..


Självfallet så följer många av trenderna på det nationella planet yttre omständigheter som exempelvis lagstiftningen och den tekniska utvecklingen, snarare än enkom kundernas tycken och smak. Att stora, tunga och effektstarka fjädervapen började tappa greppet om marknaden under tidigt 1990-tal beror givetvis till stor del på lagändringen 1992 som bromsade försäljningen av starka vapen i kaliber 22 och 25 då de hamnade under licensplikt. När vi i början av 2010-talet fick en betydligt mer formaliserad tävlingsstruktur på våra fallmålstävlingar så skapade detta ett intresse för FT-vapen samtidigt som klassiska HP-vapen till FT förlorade popularitet.


Framtiden då?


Där tror jag på två kommande trender, dels allt mer prisbilliga PCP och dels en marknad för ännu mindre PCP riktade till effektbegränsade behov, kanske även här som bullpups ungefär i samma anda som FX Airguns Wildcat och Collibrin. Full power PCP tror jag kommer att ligga kvar starka som just bullpups. Ett exempel där vi förresten tydligt ser en vakans på marknaden är ett 10J bullpup PCP med semiautomatisk repetering. Här finns ju ett nytt svängrum på marknaden igenom en positivt förändrad nationell lagstiftning som inte en enda aktör ännu har gjort anspråk mot, bortsett ifrån prototypen till Microburst för några år sedan, om någon kommer ihåg den.


  Collibri (aka Hummingbird) tillhör en ny generation PCP


Det är nämligen så att i takt med att vi ser billiga PCP ramla in på marknaden i prisklassen 2500 kr och där tror jag att vi kanske till och med kommer att hitta nya vapen framöver med prislappar som är ännu lägre, så kommer de andra aktörerna som har specialiserat sig på mer påkostade vapen att behöva särskilja sig ytterligare för att även i fortsättningen kunna motivera sitt ännu högre pris.


  På vår nationella scen så har mer kompromisslösa F/T-vapen blivit allt populärare


Kommer man utifrån och in i hobbyn så tror jag att vapen runt 5-6000 kr som Cyclone eller BT-65 kan få svårt att värja sig mot exempelvis den nya Snowpeak och i synnerhet om kunden är traditionalist med smak för vapen av stål och trä snarare än aluminium och plast. 


En lösning för ögonblicket är bullpups där kunden är tvungen att köpa betydligt dyrare konstruktioner ifrån etablerade varumärken för att komma över den här typen av konfigurationer. Av den anledningen så tror jag att många importörer kommer att tänka till en extra gång innan man tar in bullpups med låga prislappar, exempelvis Snowpeaks.


Vad man måste göra är helt enkelt att locka med saker som inte går att få hos lågprisvapnen. 


  Näpet format och lågt pris - Snowpeak har sannolikt framtiden för sig (om kvalitén är vettig)


Förutom bullpuplayout så kan semiautomatik, regulatorer, exklusivare materialval (typ kolfibertuber) och liknande vara gångbara lockmedel till dyrare inköp, helst då kombinerat med större immateriella värden som bra garantier och ypperlig support etc.


En annan lösning att möta lågprisvapnen är att vara mera modulär. Kollar man på exempelvis en S200 så får man ett skäligen billigt men prisvärt vapen som har en hel del enkla och billiga plastkomponenter som håller ner priset. Den som vill kan däremot spendera åtskilliga summor på prylar ifrån eftermarknaden för att skapa ett mer solitt och exklusivt vapen. Den marknaden är såpass stor så att den kan sysselsätta ett flertal tredjepartsaktörer utan problem.


Den marknaden borde tillverkaren istället försöka muta in och bevaka hårt.


Om man gör det så kan man alltså lansera ett billigt basvapen som prismässigt sett kan konkurrera med exempelvis kinesiska lågprisvapen. Sedan så kan kunden successivt efter behov och växande spenderlust bygga på eller om sitt vapen efter tycke och smak. Bilbranschen använder redan samma koncept och inget säker att det också kan fungera lika bra på vapen. 


Oavsett vilket så ska det bli mycket spännande att möta framtiden i vår hobby...
 
ANNONS
 
Ingen bild

Air

19 december 2015 14:54

Fjäderluftvapen ligger mig närmast om hjärtat efter
alla år.Även om jag har flera PCP i min samling.
Det är något magiskt att skjuta med ett stort
fjädergevär känna att det händer något när man skjuter.
Det blir mer levande ock belönande när man behärskar det.
Det får gärna vara långt vid skytte med öppna riktmedel.
Det är en underbar tid att vara luftvapenskytt nu finns
något som passar alla.

 
Ingen bild

Tankesmedjan

19 december 2015 18:39

Fjädergevär har sin tjusning,det tråkiga med dem är att det inte går att trimma dem så mycket innan de blir helt ohanterbara. Att sätta ljuddämpare på dem har också sin begränsning. Ska du smygskjuta skator så är PCP att föredra.

 
Ingen bild

Ove

20 december 2015 18:35

Bra tips tankenollan, precis sånt som bör uppmanas, eller hur?. Som om det inte redan finns tillräckligt med stollar som missbrukar vapen o annat!

 
Ingen bild

Colibri

21 december 2015 19:32

Drogs inte Colibrin in pga för mkt problem? Håller dock med om att vi kommer att få se mer av liknande produkter.

 
Ingen bild

Tankesmedjan

26 december 2015 03:54

Nätmobbaren Ove har kommenterat igen .

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se