Airpang

Direktlänk till inlägg 16 december 2015

Livsfarligt skräp eller bara skräp - kanske ett klipp?

Av Johnny Ottosson - 16 december 2015 05:30Vågar man köpa?


  BAM-50, det senaste kinesiska PCP som prövade den svenska marknaden..


Med anledning av Snowpeaks lansering i Sverige så har det ramlat in en och annan fråga om huruvida man vågar köpa ett kinesiskt PCP i den extrema budgetklassen eller inte? 


Till att börja med så har vi redan gjort det. För några år sedan så sålde bland annat Commander ett PCP med betäckningen BAM-50 ifrån en kinesisk tillverkare. Detta var då en tämligen oblyg kopia av en tidig Daystate Huntsman och modellen betingade på den tiden knappt 3000 kr. Importören lyckades emellertid inte få fram så många exemplar och lade sedan ner verksamheten varvid modellen försvann ifrån marknaden utan att göra något större väsen av sig.


Förutom en sporadisk tillgång så hade emellertid vapnet två bekymmer att stångas mot på den svenska marknaden, dels den då relativt nya modellen Typhoon från välrenommerade FX Airguns och dels den precis introducerade AT-44 ifrån turkiska Hatsan. Båda dessa vapen var då blott en dryg femhundring dyrare.


Idag är läget helt annat.


Till att börja med så har ekonomin växt under de senaste åren, 3000 kr är mindre pengar nu än för 5 år sedan och 2500 kr är alltid 500 kr mindre därtill. Sedan så har konkurrenternas prislapp växt betänkligt, en Typhoon kostar nu 4200 kr och ytterligare en tusenlapp om man vill ha en trästock. Hatsans gamla AT-44 har också följt med och även den ligger nu på samma nivå med likaledes 4200 kr. 


Vi talar alltså numera om en skillnad på 1700 kr istället för en femhundring sist som det begav sig.


Prismässigt sett så har alltså vår nya Snowpeak ingen egentlig konkurrent, prismässigt sätt och i synnerhet inte om man känner att man bara måste ha ett vapen med trästock. Då är de billigaste konkurrenterna i praktiken nästan precis dubbelt så dyra (AA S200/Typhoon) på runt 5000 kr. Skillnaden på 2500 kr motsvarar lätt värdet av vettig optik med matchande fästen, såpass stor är kostnadsskillnaden.


Ja, ja, vi har fattat att den är billig - men får man något för pengarna då?


Bra fråga!


Låt oss börja med vad man inte får, eller rättare sagt vad man inte kan förvänta sig att få för 2500 kr när 2016 står framför dörren. Det som ofta är tveksamt på billiga vapen är finish, passform och materialval. Ytbehandlingarnar är ofta tunna, något som är tydligt på billigare Crosman, passformen kan vara lite sisådär (läs gärna om min erfarenhet av Crosman Discovery exempelvis) och stockarna kan komma ifrån träslag som vi knappt kan uttala och som vanligtvis förekommer vid tillverkningen av lastpallar...


Build to a price point..


Man kan alltså inte få allt, på dessa tre områden så lär vi inte kunna matcha en Snowpeak mot ett modernt PCP för tre gånger pengarna. Funktionellt sett så ska det däremot inte vara några problem, vilket vi exempelvis kan se på vapen som den kinesiska QB-serien. Det är superbilliga Co2-vapen (runt tusenlappen) som trots detta har acceptabel driftsäkerhet, en solid konstruktion och inte sällan en förbluffande kompetent teknisk egenprecision - sett till sitt pris.


  Ingen vill ju ha en rostig tub..


Vi kommer troligtvis inte att se ett vapen som rent tekniskt sett kan matcha en S200 när det gäller finish, passning och praktisk precision. Likaså kommer ventilsystemet troligtvis att vara mindre sofistikerat vilket innebär ett färre antal skott på fyllningen sett till vapentubens volym. Vi kan också komma att mötas av ett diffust och primitivt avtryckarsystem liksom ett råare mekanism. Här ligger i alla fall mina personliga förväntningar, allt utöver detta skulle komma att överraska mig positivt. 


Vad jag däremot förväntar mig är en kompromisslös säkerhet!


Här får absolut inga som helst tveksamheter förekomma och jag utgår ifrån att Snowpeak som tillverkare och Fondprodukter som importör har in insiktsfull avsvarsyn på de risker som 200 Bar kan innebära för användaren om konstuktioner visar sig ha några egendomliga tillkortakommanden eller besparingar på den här fronten.


Hade jag stått bakom ett sådant vapen, exempelvis som importör, så hade jag noga synat konstruktionen innan den ramlar ut på marknaden. Det får inte handla om en nödförstärkt kolsyrekonstruktion utan allt måste redan ifrån ritbordet vara dimensionerat för att fungera som PCP med fulla säkerhetsmarginaler. 


Vad gäller tryckkärlet så är detta troligtvis ett vanligt enkelt hydraulrör, precis som hos Air Arms etc. Detta är inte den optimala konstruktionen men man kan leva med den om man förhåller sig till den på ett sunt sätt. Till att börja med så ska man försöka undvika vätskeångande handpumpar i möjligaste mån.


Stål, i synnerhet om det saknar en bra ytbehandling, i kombination med fukt och vilt växlande temperaturer är ingen bra kombination överhuvudtaget. Använder man vapen med ståltub (jag gör det själv) så ska man försöka hålla luften så torr som möjligt och då utgår handpumpen i mina ögon, även om man väljer de bästa på marknaden från FX Airguns. Likaså ska man försöka bereda sig möjligheten att åtminstonde visuellt kunna inspektera insidan av tuben på egen hand för att tidigt upptäcka tecken på korrosion och dessa inspektioner bör ske med jämna mellanrum. Till detta hör också att vapen äldre än 10 år inte får användas i tävlingar och att byta tuben på ett tio år gammalt vapen för 2500 kr är nog knappast ekonomiskt försvarbart.


Det finns alltså ett antal reservationer mot Snowpeak i Sverige men jag är ändå hittills nöjd över att modellen finns på marknaden hos oss.


Billiga PCP har goda förutsättningar att öka mängden entusiaster i våra led och då popularisera luftskyttet, åter igen förutsatt att de är säkra att använda och av meningsfullt hög kvalité. Sedan så får man naturligtvis inte allt för såpass blygsamma pengar, detta måste man ha i åtanke när man öppnar plånboken. Bortsett ifrån rollen som första PCP så tror jag att Snowpeak kan vara ett spännande val som andra- och tredjevapen för den redan intresserade entusiasten som sedan innan äger ett bra PCP och som har en fungerade infrastruktur för att fylla densamma.


En 22 Snowpeak kan säkert vara ett trevligt kompliment för den som exempelvis har en S200 eller något annat vapen med kaliber 177 som kanske används mera som huvudvapen. Det ska onekligen bli spännande att följa Snowpeaks utveckling på den svenska marknaden, eller hur?

 
ANNONS
 
Ingen bild

Lelle

16 december 2015 21:21

Tja det där besannade mina tidigare farhågor. Skitstål som rostar som gamla Oplar i vinterväglag, det är väl ungefär vad man kan vänta sig för det priset. Personligen skulle jag inte våga använda skrotet mer än ett år. Vad som kan hända en andra och tredje ägare efter ytterligare några år törs jag inte tänka på. Hur många vet och vill bekosta en ny lufttub vart tredje eller femte år, då är ju det billiga priset plötsligt inte så billigt längre. Borde finnas varningstext på pcpvapen. Förmodligen kommer vi att få se en hel del olyckor med sprickande lågkvalitetstuber och annat om några år. Undrar just vilka tidningsrubrikerna blir då?

Johnny Ottosson

16 december 2015 21:44


Den tuben satt på ett vapen som kostade tre gånger så mycket som dessa billiga kinagevär.

Många tillverkare idag använder hydraulrör, exempelvis BSA, Air Arms, Crosman och liknande.

Tävlar man så ska tuben bytas var tionde år och då är naturligtvis en enkelt löstagbar tub en praktisk fördel.

Poängen är emellertid inte vilket material som tuben är tillverkad av utan vikten av att man fyller den med så torr luft som möjligt.

Olycksmässigt sett så är faktiskt fjädervapen överrepresenterade i förhållande till PCP även i relation till förekomsten.

Den vanligaste skadan är faktiskt klämskador.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se