Airpang

Direktlänk till inlägg 14 december 2015

Go hunting!

Av Johnny Ottosson - 14 december 2015 05:30


 

Skator !


  De är skräniga, talrika och ömtåliga - perfekta mål för luftvapenjägaren!


Tidigare under veckan så fick jag en fråga ifrån en entusiast om hur man bäst jagar skator. Detta är naturligtvis ett intressant ämne i sig självt då skator ofta är det mest intressanta och vanliga målet för luftvapenjägare på våra breddgrader. Vi har ju under ett flertal tillfällen i Airpang gått igenom de juridiska förutsättningar som gäller för att få bedriva den här typen av jakt lagligt så den aspekten ska vi därför helt lämna därhän den här gången. Den som är intresserad av detta kan med fördel söka i Airpangs artikelarkiv eller förhöra sig om situationen på vårt eminenta luftvapenforum.


En skata är en relativt stor fågel med en längd av upp till 45 cm, varav hälften är stjärt. Vingspannet är ca 50-55 cm och vikten kan uppgå till 200-250 gram. Medellivslängden i naturen är ungefär tre och ett halvt år men i skyddad fångenskap kan de bli upptill 20 år gamla. Ungefär 22% av alla skator som kläcks överlever sin ettårsdag. Sannolikheten att överleva ifrån år till år som vuxen uppgår till 65%, vilket är högt och troligtvis ett bevis på skatans stora intelligens och opportunistiska natur. 


Just intelligensen hos skatan är en faktor som den som jagar dessa fåglar måste beakta - och den är avsevärd med djurmått mätt. Skator kan använda verktyg på ett konstruktivt sätt, de känner igen sig själva och andra individer i spegeltest och kan även uppleva komplexa känslor som sorg och saknad. Det är även fastslaget att de genomför en form av begravningsritualer över närstående döda artfränder! Skator besitter dessutom ett synnerligen välutvecklat episodiskt minne, alltså de minnesprocesser som gör att vi kan bevara och återkalla vad vi varit med om kopplat till händelser i tid och rum, mer eller mindre generella och återkommande. 

 

En skata kan alltså betrakta en ny situation och utifrån minne samt erfarenhet förutsäga vilka troliga utfall som kan tänkas bli resultatet av en kommande händelseutveckling. För att vara ett djur så är detta enastående och en faktor som skatjägare noga måste beakta för att kunna nå framgång.

 

  I landningstillfället så är koncentrationen total för att kunna landa på avsett sätt...

 

Hur ska man då gå tillväga?

 

Det enklaste sättet är att åtla in skatan, alltså bereda den en inbjudande matplats och därefter vänta in ett bra tillfälle att skjuta den. För att lyckas med detta så finns det ett antal faktorer som man måste beakta och känna till. Fåglar är normalt flygande och har därför sina sinnen anpassade efter just detta, de har god sikt nedåt och i sitt eget horisontalplan, vilket är naturligt då de förflyttar sig eller sitter på en gren etc.

 

Uppsikten uppåt och bakåt är inte lika bra och detta är därför en av skatans svaga punkter.

 

Åtelplatsen


Vidare så trivs fåglar inte alls bra på marken där de är i ett distinkt underläge mot olika predatorer. Detta är de synnerligen medvetna om och de är därför extra vaksamma när de rör sig på marken. Det är nämligen avsevärt svårare och det går dessutom långsammare att lyfta ifrån marken än att bara kasta sig ifrån en gren om något närmar sig hastigt, därtill så förbrukar en start ifrån marken mer energi än en start ifrån ett högt föremål, då flykten lätt kan gå snett nedåt - snabbt, enkelt och energieffektivt.

 

Ska man locka ner en skata så krävs alltså en plats som en skata bedömmer som säker och laddad med något som lockar ordentligt. En bra plats ur en skatas perspektiv är en öppen yta där det inte finns något i närheten av lockmedlet som kan tänkas gömma ett rovdjur. En öppen yta med en diameter av fyra till fem meter eller mera är alltså helt utmärkt. Med ett sådant utrymme så kan skatan känna sig trygg över att den hinner reagera och lyfta om ett rovdjur närmar sig. Lockmedlet kan också med fördel befinna sig en bit upp, någon meter eller två, varvid skatan också invaggas i samma trygghet vad gäller risken för rovdjur. 

 

  Ägg är ett ypperligt lockmedel..

 

Lockmedlet 

 

Det en fågel söker när den landar är helt enkelt en energikälla. Fåglar är beroende av energi för att både kunna hålla värmen och för att kunna flyga. Speciellt det sistnämnda är oerhört energikrävande och det är därför viktigt för skatan att få en bra utväxlling på sitt beslut att landa och lyfta. Ett energitätt lockmedel är av den anledningen att föredra och det lockar sålunda mer än något som inte innehåller lika mycket energi. Ett mycket populärt lockmedel är ett vanligt hönsägg, som har flera fördelar. Ägg är något som fåglar känner till och som de vet innehåller hyfsat med energi (ca 75 kalorier) samtidigt som det är ordentligt laddat med protein (14 %). Nu kan man tycka att 14 procent protein inte låter så mycket men med tanke på att ett ägg bara väger runt 50-60 gram och att 75% av ett ägg är vatten så blir vinsten av att äta ägg betydande.

 

  Down to business!

 

Metodik

 

Placera alltså ett rått ägg på en öppen plats, endera direkt på marken eller ännu hellre en bit upp på ett fågelbord/skiva eller liknande. Tänk på att fåglar i allmänhet är mycket aktiva tidigt på morgonen och föredrar att göra sitt födosök då. Att vara morgonpigg ger vanligtvis god utdelning. På grund av skatornas perceptionsförmågor så är det en fördel att skjuta ifrån ovan och nedåt, helst ifrån en ännu högre plats än åteln som exempelvis en balkong eller ett högt beläget fönster etc. När själva skottet bör gå finns det två grundläggande tankar runt.

 

Snabbt skott.

 

Man skjuter alltså direkt när skatan landar. Tanken här är att vid landningen så är skatan koncentrerad på just att landa och därmed inte så uppmärksam på omgivningen eftersom landningen kräver koordination och precision.  Skytten i sin tur måste vara vaken och allert. En del påstår att detta är den bästa strategin för att skjuta årsgamla ungar som ännu inte behärskar flygning till 100% och som är mera rastlösa än de äldre och snabbt lämnar en åtel.

 

Avvaktat skott.

 

Här låter man skatan landa, smaka på lockmedlet och samla sig lite efter landningen innan man skjuter. Fördelen är att det som regel blir ett enklare skott och att fler skator (främst äldre) skator kan ansluta sig om åteln uppfattas som säker. Det är ibland så att äldre och större skator låter de yngre och mer oerfarna pröva åtelplatsen och om den känns bra så ansluter de sedan för att jaga bort sina mindre och mer våghalsiga artfränder. Här kan man då skjuta av svårskjutna äldre skator och låta de yngre klara sig eftersom de är enklare att få skottläge på en annan dag.

 

Skottplacering..

 

Förutsätter vi nu ett optimalt läge, alltså att skjutplatsen befinner sig ovanför åteln och man får en bra skottmöjlighet så bör diabolen placeras mitt i kroppen eller, om omtändigheterna är goda, i huvudet. Skator är överlag klent byggda relativt duvor och liknande så det är därmed ganska enkla att fälla. När en skata har stupat så kan den med fördel ligga kvar för inte sällan så kan den därmed locka fram sina övriga nyfikna artfränder så att man hastigt får möjligheten att skjuta ett flertal på kort tid. Generellt sett så fungerar detta bäst på yngre skator då de äldre är sluga nog att låta bli att undersöka något som kan verka vara farligt.

 

  I England så är kaliber 177 ett mycket populärt val för jakt efter skator..

 

Kalibervalet

 

Som alltid, ju grövre kaliber desto lättare är det att fälla sitt mål även vid ett dåligt skott. Eller omvänt, med ett korrekt placerat skott och en optimal träff så faller en skata för en förbluffande låg anslagsenergi även med kaliber 177. Notera dock de juridiska omständigheterna runt kaliberval och minsta legala anslagsenergi etc. Viktigt är att man provskjuter åteln innan man riktar vapnet mot ett levande mål, allt för att optimera möjligheten till att lyckas med ett korrekt och snabbt dödande skott. 

 
 
Ingen bild

_Axel_

14 december 2015 14:04

75kcal inte kalorier gissar jag. I USA brukar dom använda begreppet Calories som betyder kcal, man gör skillnad på stora Calories och små calories (C och c).

 
Ingen bild

Kråkjohan

14 december 2015 16:19

Bra och intressant inlägg!

 
Ingen bild

Archon

15 december 2015 00:30

Tack för ett trevligt och informativt inlägg utan moraliska pekpinnar och rabblande om lagparagrafer och dylikt. Sådant finns det redan tillräckligt av på nätet så att det både räcker och blir över. Jag visste inte att skator var så smarta. Jag vet att många betraktar skator som något av en skräpfågel. Personligen har jag inget emot dom och tänker inte skjuta någon skata. Men däremot har jag förstått att det finns ett visst behov av att hålla nere antalet skator för att befrämja mångfalden i fågelvärlden eftersom skator är boplundrare som ger sig på andra fåglars ägg och ungar. Själv skulle jag bara ägna mig åt luftvapenjakt om möss eller råttor invaderade min bostad eller om en fladdermus eller liknande skulle bosätta sig på min vind och skita ner överallt. Då skulle jag inte plocka fram något av mina gevär, utan någon av mina pistoler, Zoraki HP-01 (.177) eller Kandar CP-1 (.22). Båda vapnen har en ypperlig precision inomhus på korta avstånd samt är nästintill rekylfria.

 
Ingen bild

Martin

15 december 2015 08:30

Som kråkjohan sa. Ett riktigt bra inlägg! Sitter och hoppas på att min licensansökan går igenom snart.

 
Ingen bild

seb

15 december 2015 19:47

Jakt är försvarbart om man tänker ta tillvara bytet, dvs. för köttets eller den värmande pälsens skull (om man nu absolut skulle behöva en sådan päls). Att skjuta av "skräpfåglar" för personligt nöje är inte det i mina ögon. Det är bara lågt och osmakligt... Vem fan tror att det går att påverka beståndet skator genom att skjuta av några enstaka fåglar? Då får "jägaren" vara bra flitig... Fladdermöss är vad jag vet fredade, så det skulle vara ett brott. Jag har jag inget emot luftvapenjakt i sig. Det kan vara en full tillräcklig beväpning för de rätta djurslag som kan komma ifråga.

Där fick ni ett väl behövligt inlägg med de förhatliga "moraliska pekpinnarna" som tyvärr lyste med sin frånvaro på bloggen!

 
Ingen bild

seb

15 december 2015 20:01

Förresten, möss eller råttor i huset skulle jag inte heller tycka om själv. Men då skulle jag i alla fall ha en vettig anledning att börja skjuta av de.

 
Ingen bild

dorro

16 december 2015 11:17

Om man ser en skata ute på gräsmattan och vill knäppa den så flyger den iväg tio gånger av tio, hur försiktigt och tyst man än öppnar fönstret.
Jag smorde och trimmade fönstret så att det var ljudlöst men ändå så flög skatorna så fort jag började öppna.
Funderade då på att det kanske var reflexerna från rutan de reagerade på.
Så jag satte en skiva kartong som täckte rutan helt.
Sedan var det inga problem, på en förmiddag så sköt jag fem skator och ett par nötskrikor, dock inte med luftvapen.

 
Ingen bild

sven

17 december 2015 15:26

Var hittar jag..information om den lagliga aspekten på jakt med luftgevär i din blogg då?

Johnny Ottosson

17 december 2015 17:34


Det gör du igenom att använda sökfunktionen och skriva in ett lämpligt sökord.

 
Ingen bild

Yvonne

17 december 2015 15:44

Har ingen förståelse för folk som har som "nöje" att skjuta prick på levande varelser!

Johnny Ottosson

17 december 2015 17:35


Jakt är inte en hobby som passar alla människor och det går utmärkt att ägna sig åt vapen och skytte utan att bedriva jakt.

 
Ingen bild

seb

17 december 2015 19:34

Det är enligt mig stor moralisk skillnad mellan jakt (ja eller i alla fall vad jag ser som jakt, se tidigare inlägg) och att skjuta prick på levande varelser för skojs skull, eller som "hobby" .... Alla som inte är veganer borde väl kunna hålla med om detta? Någon som vill kommentera?

 
Ingen bild

sven

17 december 2015 19:51

jag har letat med alla tänkbara sökord som innefattar jakt luftvapen licens mm mm men jag hittar inget som handlar om vad som gäller, kan du inte ge mig en länk i stället så jag slipper gissa

 
Ingen bild

sven

17 december 2015 20:38

Jag hittade det nu.....

Jägarexamen och vapenlicens är inget krav för att jaga
Det räcker det med dessa tre grundkrav:

- Jakträtt
- Godkända redskap
- Fara för annan får ej föreligga

Är man första ägare av ett pre 92 .22 luftgevär med minst 180ms då är det bara att jaga på, skriver du, det låter bra!

 
Ingen bild

nisse

16 mars 2016 15:59

Hur kan det vara tillåtet att skyddsjaga skator med 16j luftgevär 180ms i .22 när det är klass 4 krav minst 150j på jakt av gråsparv?
Jag vet att klass 4 är allmän jakt men effektmässigt är det ju ganska snurrigt?

Johnny Ottosson

16 mars 2016 17:50


En stor del av lagstiftningen är av politisk natur, man vill helt enkelt inte att vissa saker ska ske utan en betydande myndighetskontroll.

Vid allmän jakt så är kravet högt, för att inte alla och envar ska jaga med luftgevär.

Dock så finns det ett legitimt behov av att bedriva vissa former av jakt med luftgevär och då har man skapat den möjligheten igenom paragraferna runt skyddsjakt, som ju då är lägre men som är svårare att få ut licenser mot då särskilda krav måste uppfyllas och granskas.

Just den tanken som du tangerar här ska jag adressera i ett separat inlägg framöver för övrigt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards