Airpang

Direktlänk till inlägg 7 december 2015

En BSA Ultra för 2010-talet...

Av Johnny Ottosson - 7 december 2015 17:00



Brocock Compatto


  En udda design och en hel del spännande teknik från Daystate


Ibland när jag känner mig lite elak så brukar jag påstå att det egentligen bara är Daystate och FX Airguns som utvecklar några riktigt nya PCP på marknanden där de andra tillverkarna bara omsorterar gammal skåpmat till nya modeller. För, handen på hjärtat - när såg ni en helt ny konstruktion ifrån Air Arms eller BSA sist?


Oaktat detta så brukar nykonstruerade PCP numera vara endera dyra eller bullpup och inte sällan bådadera.


Det är därför kul att det äntligen börjar röra sig lite för en modell som faktiskt inte fullt ut är endera och vapnet som jag tänker på är naturligtvis Brocock Compatto. Som de flesta av er säkert känner till så förvärvades Brocock Ltd av Diana Group i mars 2014, som i sin tur ägs av den italienska vapentillverkaren Marocchi & Breda. Då man redan sedan tidigare ägde Daystate så blev konsekvensen att tillverkningen av Brocock flyttades över till Daystate i september 2014 och lagom till IWA i Mars 2015 så hade man några ganska primitivt handtillverkade prototyper av en helt ny modell på plats.

 

Resultatet av denna första Daystateifierade Brocock blev en säregen men också en mycket tekniskt intressant relativ lågprispodukt med benämningen Compatto, vilket är italienska för "kompakt".

 

Så, vad är då grejen med den är udda tingesten?

 

Till att börja med så är den en semibullpup, vilket betyder att man har avtryckarsystemet framskjutet i underkant av blocket ungefär som på en riktig bullpup men samtidigt så har man ändå kvar en konventionell (nåja) kolv bakom blocket som ger en mer traditionell ergonomi än hos bullpups överlag.

 

Det man vill åt är möjligheten att få en relativt lång pipa med tillhörande shroud och en förhållandevis lång lufttub i ett vapen med normal ergonomi men till kortast tänkbara totallängd, i detta fallet 89 cm. Det är alltså ett sätt att både ha kakan och äta den kan man säga. Bullpups har ju en fördel igenom sin längd men samtidigt så vill man inte också ha de nackdelar som förknippas med bullpups i form av bisarr ergonomi och ett ännu mer udda utseende.

 

  Ett kompakt vapen och här med bipod och separat ljuddämpare..

 

Här får man en Lothar-Walther matchpipa på 16 tum, som med kaliber 22 ska räcka till 30 fpe, samtidigt som man får den korta totallängden ovan och därtill en vettigt fungerande shroud. Skulle sedan inte detta räcka så finns det naturligtvis även en gänga längst fram på shrouden så att man även kan montera en separat konventionell ljuddämpare. Den 30 mm grova tuben har angivits till 140 cc vilket borde räcka till drygt 100-110 skott för 16 joule och runt 30-35 skott med full effekt, allt räknat för kaliber 22. Som sig bör så blir antalet skott något lägre för kaliber 177.

 

Modellen erbjuder dessutom ett nytt 10-skott magasinsystem med indexeringen i själva magasinet. Öppningen för magasinet är dock tillräckligt bred för att man ska kunna skjuta vapnet också utan magasin monterat, då som singleskott. En annan lite udda finess är möjligheten att snabbt kunna förändra effekten med hjälp av vred på sidan av blocket, alltså en typ av primitiv fartomställare (inte repetativ). Konstruktionen påminner då alltså om den som finns hos Air Arms snarare än den hos FX Airguns.

 

  Här finns en ny variant av Daystates Harper slingshot valve


Rent tekniskt sett så har Compatto en mycket spännande drivkälla. Själva ventilsystemet är baserat på Steve Harpers berömda Slingshots-konstruktion, något som har varit standard på alla icke-elektroniska ventilsystem på Daystates vapen sedan 2008. Nu har den tekniken gått i arv även till Brocock och först ut på plan blir nya Compatto.


I ett vanligt PCP så finns det två konventionella typer av ventilöppning, endera knock-open eller blow-off. Den förstnämnda är i särklass vanligast numera och det är den som vi träffar på hos exempelvis vapnen ifrån FX Airguns, BSA, CZ, Crosman mfl. Den sistnämnda finns hos legendariska Sportsmatch GC-2 men är kanske för entusiaster i allmänhet mera känd från Sharps pumpgevär och även vårt inhemska gamla Excellentgevär. 


Nackdelen med en blow-off ventil är att den bör kombineras med en separat regulator för att fungera bra. Gör man inte så då kommer avtryckarmekanismen att bli allt hårdare ("trögare") i takt med att man ökar effektuttaget.


Tillverkarna upptäckte då snabbt att knock-open ventilen var en enklare, smidigare och en fullt acceptabelt bra lösning för att reglera ventilens arbete och därför är den numera överlag standard hos moderna PCP utan separat regulator. Den konstruktionen har emellertid också nackdelar och en märkbar sådan är fenomenet hammarstuds.


  Regulator, självregulerande knock-open ventil jämfört med en slingshot ventil..


När man avfyrar ett PCP med den här ventilkonstruktionen och då hammaren rusar framåt för att slå upp ("knock-open") ventilkäglan inåt tryckbehållaren för att släppa ut en pyts luft att driva av diabolen så kommer också hammaren att göra ett flertal (vanligtvis 4-6 st) återstudsar på ventilkäglan. Dessa återstudsar är en bieffekt av konstruktionen som inte har någon fördel men som däremot har nackdelen av att de "halvöppnar" ventilen helt i onödan varpå lite luft smiter ut helt i onödan. Man eldar alltså lite för kråkorna. I en del konstruktioner så kan man räkna med en förlust på uppåt 40% helt i onödan - luft som hade kunnat räcka till många sköna skott istället.


Ett sätt att lösa problemet blev då slingshotventilen som Steve Harper utvecklade och patenterade för Daystates räkning. Här försökte man nå en konstruktion som gav den separata regulatorns fördelar utan att behöva ha komplexiteten och kostnaden som är förknippad med en separat regulator. Regulatorer har också historiskt sett varit känsliga konstruktioner som tidigare var kända för tveksam driftsäkerhet och livslängd. Allt detta försökte man lösa med "slangbågeventilen"...


Okej, hur fungerar det då rent tekniskt?


Rent principiellt så kan man säga att hammaren består av två delar, en inre och en yttre hammare. Det är enbart den yttre delen som drivs av hammarfjädern. När hela paketet når sitt ändläge vid avfyrningen så stannar den yttre fjäderdrivna delen upp, utan att nudda ventilkäglan. På grund av den levande kraften som paketet bär så kommer emellertid den inre lättare delen att fortsätta ända tills den slår upp ventilen - skottet går.


Efter avfyrningen så stängs ventilen av trycket ifrån tuben och den inre hammaren tvingas då tillbaka in i den yttre hammaren där den stannar, det finns ju ingen hammarfjäder som driver på den mot käglan ytterligare en eller flera gånger. Resultatet blir alltså en enda träff på ventilkäglan som bara öppnar såpass mycket som krävs för att ventilen ska öppna och driva av skottet.


  En Compatto på banan..


Sammanfattningsvis så handlar det alltså om ett relativt innovativt vapen i medelprisklassen. I England så räknar man med en prislapp på £589 vilket i svenska pengar innebär 8200 kr och om detta pris även håller i Sverige så hamnar den rakt mot exempelvis en FX Airguns Royale 400 på 7995 kr. Jämför vi däremot mot normbildande bullpumps i segmentet hyfsat påkostade kompakta och lätt futuristiska vapen så ligger Wildcat närmast till på 9795 kr.


Klarar den då den konkurransen?


Detta tror jag helt och hållet beror på hur mycket Daystate den visar sig vara även i verkligheten och inte bara på pappret. Brocock har inte direkt rosat marknaden med begärliga modeller, tänk bara på Enigma. Om det däremot är en riktig Daystate allt igenom men under Brococks logga så ska vi betänka att en vanlig simpel Regal XL (allt är ju relativt) betingar nästan 13.000 kr hos Hurricane, Vittsjö. I skenet av den prislappen så är drygt 8000 kr plötsligt hela 5000 kr mindre, om det nu verkligen är 100% Daystate i hårdvaran.


Då kan jag tänka mig att den kan  hitta en och annan köpare...





 
 
Ingen bild

gubbe

7 december 2015 17:50

Intressant läsning.

 
Ingen bild

Air

8 december 2015 05:38

Nu kanske det blir något av Brocock när Daystate styr upp.
Har ägt en äldre modell var en riktig surdeg med magasin
som inte fungerade.Billig plast som försökte rotera magasinet.
Pipan var kortad av Brocock framifrån utan choke el,kröning.
Tror inte de blir stora i Sverige.Finns importör?.Då ska det
vara utan AT spärrar tack.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards