Airpang

Direktlänk till inlägg 20 november 2015

Dags för Djävulens advokat!

Av Johnny Ottosson - 20 november 2015 17:30




Diskussionerna om de föreslagna lagförändringarna



Sent om sider så har även det svenska luftvapenforumet vaknat till liv och börjat diskutera de föreslagna förändringarna av EUs övergripande vapenlagstiftning. Precis som på Robsoft och andra diskussionsytor så är det en del invändningar mot de nya förslagen som ofelbart alltid pluppar upp.


"Legala vapen är sällan/aldrig inblandade i dödskjutningar"


Det är i sak korrekt, men glöm inte att de mest beryktade och kända dåden av exempelvis Peter Mangs, Anders Breivik, Matti Saari mfl begicks med fullt legala licensierade semiautomatiska skjutvapen. Tänk om Anton Lundin Pettersson hade gått en 3-dagars kurs för att få ut Jägarexamen varvid han hade beväpnat sig med en .308 Benelli Argo istället för en kniv. 


Vad tror ni hade hänt i Trollhättan då?


Det är en sak att som polis med en 9 mm pistol och skyddsväst att möta en knivbeväpnad galning men en helt annan sak att möta samma person med ett .308 automatgevär och tillhörande 25-skottsmagasin.


Det är alltså inte alls egendomligt att människor utanför skyttesporten vill se dessa vapen som helt omöjliga att inneha legalt inom hela EU. Att sedan ett antal skyttesporter som dessa människor aldrig ens har hört talas om det bryr de sig inte det ringaste om - var så säker.


"Det finns inget skäl till 5-årslicenser"


Anledningen till att vi fick detta beror på att många människor intresserade sig för skytte, kvitterade ut licenser och skaffade sedan vapen som man därfter aldrig använde när intresset svalnade. Resultatet blev ett antal skjutvapen som hamnade liggandes runtomkring i landets röda stugor. Då grundprincipen för ett legalt civilt vapeninnehav i Sverige är att man har ett "behov" av sitt skjutvapen så blev detta lösningen på situationen. Om man inte skjuter regelbundet så har man ju inte behovet och då är det ju logiskt rimligt att man inte heller har kvar vapnen. 


Så, även om det "onödiga" innehavet sällan eller aldrig innebär något praktiskt problem för samhället så rimmar alltså evighetslicenserna illa med samhällets grundläggande filosofi runt det civila vapeninnehavet i Sverige.


Oavsett vad man tycker så är det personligen min egen fasta övertygelse om att vi med största sannolikhetet kommer att få se såväl ett förbud för automatvapen liksom 5-årslicenser för alla skjutvapen i framtiden.


Återstår bara att se hur lång tid det tar innan detta blir verklighet.

 
 
Ingen bild

Urban

21 november 2015 07:15

Fast det HÄR förslaget till ändring handlar om att göra kategori B 7 (licenskrav) till A 7 (förbjudet). Stora magasin samt 3-skotts som kan konverteras nämns separat i B. Halvauto med garanterat max 3-skottskapacitet finns i kategori C (registreringskrav).
B 7 är militärliknande civila vapen d v s minst såna som teoretiskt skulle konverteras till helauto och kanske annat också.

 
Ingen bild

Lurk

22 november 2015 10:25

Hoppas det blir licens på allt över ärtrör så kan du lägga ner den sidan, det verkar som du vill det i alla fall!!!

Johnny Ottosson

22 november 2015 16:35


Att ha förståelse för ett tankemönster betyder inte att man delar det.

Jag kan se och förstå problemet när en jägarexamen tar 3 dagar och automatiskt beviljar 4 st evighetslicenser för olika automatgevär.

Den gången en tokstolle riktar ett sådant vapen mot allmänheten så kommer det bli stora mängder dödsfall.

Vänder vi på saken - varför ska man kunna ta en jägarexamen på 3 dagar och varför ska man ha ett automatgevär med jättemagasin för att kunna bedriva jakt?

 
Ingen bild

Ogster

24 november 2015 19:18

Den som jagar med automatgevär och jättemagasin gör det olagligt och ska därför inte blandad ihop med legala vapenägare.

Nu gör du ju samma generalisering som andra idioter som inte vet bättre, skärpning.

(Räkna annars upp ett enda automatvapen som man får jaga med?, magasinkapaciteten vet du också att den är behränsad så sluta spela Allan)

Johnny Ottosson

24 november 2015 22:30


Jag har själv ett automatgevär, en Ruger 1022, som är fullkomligt laglig att använda till jakt.

Du tänker nog på en automatkarbin eller ett kulsprutegevär, som är helautomatiska.

Magasinkapacieteten är begränsad men det finns inget som hindrar att man transporterar med ett helt gäng laddade och begränsade magasin, något som EUs förslag sätter stopp för.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards