Airpang

Direktlänk till inlägg 18 november 2015

Förändringar i vapenlagstiftningen...?

Av Johnny Ottosson - 18 november 2015 19:00



Med anledningen av händelserna i Paris..



På imponerande 3 dagar så har EU nu gjort klart och presenterat sitt förslag till förändrad vapenlagstiftning och nu ska denna ut till medlemsländerna på remiss. Tänk så fort saker och ting kan rasa igenom byråkratins kvarnar om rätt incitament föreligger...


Här kan man läsa förslaget, öppnas som ett PDF:


file:///home/chronos/u-54b4ab3798a2a3b58234117a71d60b7524a88910/Downloads/Draft%20Amending%20Directive.pdf


Här kan man läsa Jägarnas Riksförbunds reaktion på saken:


http://www.jaktojagare.se/kategorier/aktuellt/halvautomater-forbjuds-i-eu--20151118/


Så vilka delar berör oss?


Det absolut mest konkreta (o problematiska) är att man vill ha förnyelse av vapenlicenser vart femte år för alla licenspliktiga skjutvapen, oavsett typ. Alltså inte bara flerskotts enhandsvapen och helautomatiska vapen över 10 joule, vilket är fallet nu.


Vi vet vilket elände som pistolskyttarna har med detta, licenser vägras om inte licensinnehavaren har tävlat tillräckligt mycket eller på tävlingar av tillräcklig dignitet alternativt på tävlingar med tillräckligt många deltagare. Man har ju ifrån tillståndsenheternas sida lokalt varit mycket kreativa med att hitta invändningar mot att få licenserna förlängda. Om vi ser på läget för luftvapen i nuläget så är det i vissa distrikt synnerligen krångligt och tidsödande att få loss licenserna och jag tror inte att någon av oss är sugna på att upprepa dessa processer vart femte år. Ifrån våra klubbars sida så kan ett problem vara att få upp tillräckligt stora tävlingar för att tävlingen ska räknas som licensgrundande i en nitisk tillståndsenhets ögon. 


Det är därför enkelt att helt enkelt lägga en praxis på att tävlingar med mindre än 50 deltagare inte räknas som tillräckligt stora för att kunna tillgodoräknas i den statistik som licensinnehavaren måste presentera för att få sin licens förnyad. Vi har, som sagt, sett dessa mekanismer tidigare inom vårt pistol/revolverskytte. En sådan utveckling skulle naturligtvis vara mycket bekymmersam för en liten sport som Field Target.


Notera att förslaget också skulle innebära att hela skyttesporter raderas ut då förslaget också innehåller ett totalförbud av helautomatiska vapen, vilket är game over för K-pistskyttet. Även halvautomater vill man förbjuda och då ryker naturligtvis även det dynamiska skyttet för gevär.


Att små grenar som F/T påverkas av exempelvis licensförnyelsekravet är därför ingen större huvudvärk för EU.


För handlarna så kan det största problemet vara ett förbud för att sälja vapen via postorder utan bara face-to-face över disk, precis som i England. Samma sak kommer även att gälla ammunition och vissa vapendelar.


Bara elände alltså?


Nja, en aspekt är att förslaget bygger på att man implementerar detta i en vapenlagstiftning som följer "EU-mallen", vilket inte är fallet för Sverige i nuläget. Steg 1 kan alltså bli att man inför "bokstavskategorierna" i EUs vapenlagstiftning och där har vi sett att för vissa länder (ex Frankrike, ironiskt nog) så har detta inneburit en rejält ökad legal licensfri anslagsenergi för licensfria vapen - i detta fallet från 10 till 20 joule.


Skulle vi hypotetiskt sett få fria 20 joule och 5 års-licenser för allt över detta så kommer det naturligtvis att påverka luftvapenklasserna i tävlingarna radikalt, liksom entusiasternas inköpsmönster. Fria 20 joule skulle innebära en fin förenkling för alla som är intresserade av FT/HFT för 16 joule och kanske dessutom attrahera ett gäng före detta krutvapenskyttar som har fått se sina särintressen försvåras eller utraderas. 


Får vi däremot behålla 10 joule eller kanske rent av vidkännas en sänkning till 7.50 joule så kommer dessa förändringar självfallet att bli ett stort bekymmer för de som gillar Int 16J-tävlingar och som nu måste förnya sina licenser regelbundet.

 
 
Ingen bild

Thomas

19 november 2015 08:38

Jag är glad att jag röstade mot EU! Inte för att det hjälper, men ändå...

 
Ingen bild

Abd al hagg Kielan

19 november 2015 11:49

Tycker det är bra att den svenska vapenlagstiftningen ses över,går det riktigt väl så kanske det lagstiftas om en total skrotning av privatpersoners vapen.

 
Ingen bild

alqiada

19 november 2015 12:58

lika bra att skrota försvarets vapen när dom ändå lagstiftar,vi kan kasta sten på angripare istället.

 
Ingen bild

kj

19 november 2015 15:22

eu hittar på en massa skit ,finns det något vett i våra politiker så avfärdar dom sådant här trams,hade inte attackeni paris hänt hade vi inte heller haft förhöjd hotbild i Sverige,vete fan om inte säpo hittat på hotet från terrorister för att få mer pengar till sin verksamhet.

 
Ingen bild

Arne Arnesson

19 november 2015 20:07

Tacka terroristerna för dessa skärpningar, själva blir de förstås opåverkade och kan som tidigare skaffa allt de vill ha i vapenväg utan större problem. Eller är det någon förutom politikerna som tror att galningar och kriminella söker licens på sina vapen?
Som vanligt är förlorarna de vanliga skötsamma medborgarna med skytteintresse.

 
Ingen bild

Björn

19 november 2015 20:15

Storkriminella och terrorister fixar säkert vilket pang-pang de vill ha, men redan nuvarande lagstiftnings hårda syn på försäljning av ammunition har förhindrat minst en dödsskjutning i stan där jag bor:

http://www.corren.se/nyheter/linkoping/skot-gangledare-slapps-pa-fri-fot-8322696.aspx

Eftersom skytten inte fick tag på rätt ammo så dog inte den beskjutne i detta fallet trots träff i buken...

 
Ingen bild

Pelletman

19 november 2015 20:53

Wille Birksten
Stadsrådsberedningen
Skriver

"Hej alla skyttevänner.

Jag ser att många av er är oroliga över pressmeddelandet från EU-kommissionen. Som sportskytt och jägare förstår jag er - pressmeddelandet innehåller ett antal mycket märkliga formuleringar - och som anställd i regeringskansliet vill jag om möjligt stilla er oro en aning.

För det första, det här är inte ett utspel från den svenska regeringen utan från EU-kommissionen. Det de föreslår är ändringar i EU:s vapendirektiv från 2008. För att sådana ändringar ska kunna göras så ska de passera såväl EU-parlamentet som Europeiska unionens råd. Detta är alltså långt ifrån ett fattat beslut.

För det andra, den nuvarande svenska regeringen är mycket väl medveten om att problemen med vapen hos kriminella och terrorister härrör från illegala vapen, ofta med ursprung från Balkankrigen, och inte från laglydiga svenska jägare och sportskyttar. Många socialdemokrater är jägare och sportskyttar uppvuxna och boende i hela landet och det finns en god förståelse för nyanserna i de här frågorna i regeringen.

Från regeringens håll pågår ett arbete med att försvåra införseln av vapen från Balkan och att minska kriminellas tillgång till illegala vapen. Så tolka inte uttalanden om skärpt vapenlagstiftning som riktad mot jägare och sportskyttar - det är inte vad som avses.

Med detta sagt så finns alltid ett behov av att vi hjälps åt att lyfta fram allt positivt med jakt och sportskytte.

En god tumregel för framgångsrik opinionsbildning är att vara saklig och att undvika okvädesord och personangrepp. De flesta svenskar är trots allt inte jägare eller sportskyttar och förstår inte spontant varför privatpersoner ska tillåtas äga vapen, så att vara pedagogisk och respektfull är garanterat det bästa sättet att lyckas.

Med vänliga skyttehälsningar och hopp en ljus framtid för alla skyttar och jägare."

 
Ingen bild

Silwer

19 november 2015 22:23

Lekstuga.

Varför hänger ni här ens?

 
Ingen bild

Pelletman

20 november 2015 06:59

För att luft inte bara är till för dykare.

 
Ingen bild

Big Bore

20 november 2015 15:47

För min del så hänger jag här för att vänta in dina kommentarer Silwer,vad har du mer att tillföra ?

 
Ingen bild

Urban

21 november 2015 07:06

Var nånstans hittar du att luftvapen/20J har nåt med bokstavskategorierna att göra? I själva verket så står det att firearms = combustible propellant och att direktivet kan gälla andra vapen beroende på nationell lagstiftning.

Johnny Ottosson

21 november 2015 19:06

Ingenstans.

Det är en förändring som Frankrike genomförde och det betyder inte att Sverige kommer att göra detsamma när eller om vi förändrar vår vapenlagstiftning.

Det kan lika väl vara oförändrat (mest sannolikt) eller kanske rent av en sänkning till 7.50 joule.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards