Airpang

Direktlänk till inlägg 6 november 2015

Tillverkningsavvikelser...

Av Johnny Ottosson - 6 november 2015 10:30



Besviken med sannolikhet


 

Enkelhet kan ha ett egenvärde..(modellen har inget med inlägget att göra)


Igår så fick jag ett mail ifrån en entusiast som hade köpt ett splitt nytt fint PCP för närmare 10.000 kr och kunde efter en liten stund konstatera att det läckte samt att en den av mekaniken kärvade lite. Uppgiven, arg och frustrerad så fick jag detta mail där han rent utsagt undrade "hur i ******* ett nytt PCP av bra märke kunde vara så defekt".


Så, det får väl bli temat för dagens inlägg - tillverkningsavvikelser och sannolikheter.


Efter att ha kontaktat sin handlare, mitt första råd till honom, så hade denne bagatelliserat problemet med "att mindre än 1% av alla vapen ifrån den aktuella tillverkaren har problem" och att denne "aldrig någonsin" hade stött på något liknande.


Vid nästa mailkontakt då beskedet ifrån handlaren presenterades för mig så undrade han uppgivet hur han kunde ha haft en sådan "maximal otur" att bli drabbad..


Till att börja med så ska vi kolla lite på sannolikheter. En gång i tiden så hade en berömd tillverkare av armbandsur ute en annons, skapad av en ifrån branschen fristående, reklambyrå. I denna annons så förde man fram att deras senaste armbandsur hade en en precision på 99.9%


Riktigt enastående, eller hur?


Problemet var att ett dygn som bekant består av 86.400 stycken sekunder. Om vi bara har 99.9% precision så betyder det att tidmätaren får en avvikelse på en och en halv minut per dygn! Nu var detta en mekanisk mekanik och dessa kalibrar tenderar till att inte ackumulera drift på samma sätt som kvartsklockor men ändå. Diffar man en och en halv minut per dygn så är man förmodligen väldigt off på bara en vecka och vem vill ställa om sin tidsmätare hela tiden för att den ska ge hyfsat rimligt korrekt tidsmätning. Det man skrev i annonsen var alltså, för den initierade köparen, helt enkelt - "Vår nya produkt är riktigt usel"...


Det blev ingen mer annonsering igenom den reklambyrån framöver.. 


Samma princip gäller i praktiken också vid storskalig serieproduktion. Tillverkar någon något i tillräckligt stora mängder så kommer sannolikheten att skapa en stor mängd defekta produkter på köpet. Handlaren i mailet ovan försökte skyla över det enskilda problemet med att mindre än 1% av alla vapen hade problem, sannolikt en siffra som var tagen helt ur luften och fullständigt fabricerad. Om vi nu leker med tanken att tillverkaren skapar 10.000 vapen på ett år, då hade 1% inneburit att man hade tryckt ut 100 st vapen på marknaden som kräver en reklamationsåtgärd. Nu vet jag inte hur många vapen den aktuelle tillverkaren säljer på marknaden i Sverige, men sannolikt färre än 100 st exemplar.


Nu börjar man se proportionerna.

Min personliga gissning är att tillverkaren sannolikt har en bra mycket lägre felfrekvens än 1% men att folk i gemen inte förstår vilken skala även mindre än 0.1% innebär och att det inte alls behöver vara speciellt osannolikt att en individ drabbas av problem eftersom antalet vapen trots allt är såpass högt, när man betänker att vår marknad är så liten. En enda defekt batch kan ju i praktiken innebära att vårt land får hela tillverkarens felkvot och mera därtill.


Nästa aspekt är värdet på vapnet. 


Ett vapen för 10.000 kr behöver inte krångla mindre än ett för 5000 kr. Detta beror på att vapnets salupris inte alls behöver stå i direkt relation till tillverkningskostnaden och det faktum att olika tillverkare prioriterar helt olika aspekter av de kostnader som ingår i produktionen av ett vapen. En del tillverkare låter exempelvis en större del av tillverkningskostnaden finansiera forskning och utveckling (tänk FX Airguns) där andra tillverkare gör motsatsen (tänk Air Arms/Weihrauch). På samma sätt så kan en tillverkare låta packningar få kosta mera än vad en annan tillverkare tillåter och detta kan ju då direkt påverka exempelvis sannolikheten för läckage.


Slutligen så lägger olika tillverkar olika vikt vid aspekter som driftsäkerhet och livslängd. 


Åter igen så ska jag ta ett exempel ifrån en helt annan bransch.


För ganska många år sedan så satt jag på en kurs hos en känd generalagent av högtryckstvättar. Där berättade man i förbifarten att den senaste modellen av en populär högtryckstvätt hade en ny motor med en beräknad livslängd på 5 timmar. Jag hajade naturligtvis till och trodde att jag hade hört fel - vadå, en livslängd på bara 5 timmar? Man förklarade då att den tilltänkta kunden förväntades tvätta sin bil eller på annat sätt använda tvätten ca 12 gånger per år. Under varje användning så beräknade man att kunden hade igång tvätten under sammanlagt 5 minuter. På ett kalenderår så hade man alltså "förbrukat" en timmas livslängd. Efter 5 kalenderår så var då alltså tvätten helt "slut" och behövde kasseras/ersättas. Man räknade då med att kunden ansåg att fem års fin funktion var värd den knappa tusenlappen som tvätten kostade och därför var benägen att köpa en ny maskin ifrån samma tillverkare igen.


Ovanstående resonemang är säkert inte helt översättningsbart för luftvapen men man ska ha helt klart för sig att olika tillverkare automatiskt gör olika prioriteringar i sin produktion. Om en tillverkare exempelvis tillverkar något annat som drar in 90% av företagets inkomster och där luftvapen bara står för kanske 10% så kan ju den tillverkaren ha ett annat fokus och tillskriva luftvapendelen en helt annan vikt än den tillverkare som till 100% lever på just bara luftvapen. 


Sådana omständigheter kan naturligtvis också till stor del påverka vapenkomponenternas val och livslängd liksom sannolikheten för driftstörningar och haverier. 


För att återgå till den problemtyngde entusiasten så kommer PCP alltid att krångla men de krånglar mindre och mindre ju längre utvecklingen går och desto bättre som tillverkarna blir på att utveckla sin vapentyp. Tänk på att moderna PCP är en ganska sentida uppfinning som i princip var okänd för bara 30 år sedan. En tillverkare som lägger mycket krut på utveckling av sina produkter berättade en gång att denne idag aldrig skulle bygga sina nuvarande produkter på samma sätt och med den typen av material som skedde 15 år tidigare. Då var det - märk väl - en "bra" tillverkare med förhållandevis lite strul redan ifrån starten. Detta är nackdelen för oss alla som älskar och roas av en ung hobby som inte har haft så många decennier på sig att utvecklas ännu.


Slutligen, fel sker alltid - det väsentligaste är ändå på sista raden hur tillverkaren/handlaren löser dem...

 
 
Ingen bild

Superbee

6 november 2015 13:42

Ett bättre mått på kvalité är dpmo, men det funkar nog inte hos den breda massan. Kort sagt, förmår man inte tillverka produkter med tillräckligt hög tillförlitlighet så får man dra ned på funktioner (felmöjligheter). I vår värld så innebär t.ex en manometer i bössan större sannolikhet för läckage...Tyvärr har väl just detta visat sig vara problemet för många läckande pcper från en viss tillverkare

 
Ingen bild

kj

6 november 2015 15:51

köpte fx fyllkit för en del årsedan,läckte i varenda skarv, hjälpte inte att dra åt hårdare, tog isär och detlåg skit mellan packningarnaär,men fick packa om med teflontejp, är ju fd rörläggare så det löste sig,mailade fx,inget svar=dom kan man glömma, urusel service mot kunderna.

 
Ingen bild

Archon

6 november 2015 21:56

Hade varit bättre om han hade lagt pengarna på ett bra fjädergevär och ett hyfsat budgetsikte i stället.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards