Airpang

Direktlänk till inlägg 31 oktober 2015

Egen kraft ifrån två hål i väggen...

Av Johnny Ottosson - 31 oktober 2015 09:00


Kompressorer !


  En kompressor ifrån Ali Express för 3500 kr ink frakt till Sverige


Häromdagen så fick jag en fråga runt kompressorer i allmänhet och runt ett lockande erbjudande ifrån Ali Express i synnerhet. Kompressorer för PCP har ju funnits med i vår hobby ganska länge men har inte direkt slagit igenom alls hos gemene man här i Sverige. 


Generellt sett så finns det två grundtyper av kompressorer, grovt räknat - endera "riktiga" kompressorer som är tänkta för att ge andningsluft till Räddningstjänsten, dykare och liknande samt de avsevärt billigare motoriserade pumpar som är betydligt vanligare i enskila entusiasters ägo.


Den första kategorin kompressorer kostar vanligtvis från 120.000-150.000 kr inklusive diverse sidoutrustning som luftbankar, fyllramper, ljudisolering osv och det prisläget exkluderar den effektivt ifrån vanliga entusiasters tänkbara investeringsplan.


Motoriserade handpumpar däremot kan man nu köpa ifrån 3500 kr (se ovan) till ungefär tio gånger den summan. Mest kända torde de kompressorer vara som FX Airguns en gång i tiden saluförde runt 10.000 kr och som ansågs som billiga för sin tid. Andra exempel är Shoeboxen för ca 6500 kr och Coltri/Omega för 20-30.000 kr.


Den här typen av maskiner har två nackdelar, endera priset (typ Omega och uppåt) eller driftsäkerheten/renoveringsbehoven (typ de upp till 10.000 kr). Med andra ord så får man helt enkelt precis vad man betalar för, här liksom i livet som vanligtvis. 


Den största konkurrenten till kompressorerna och anledningen till att de inte har slagit igenom är naturligtvis dykarflaskan och dess smidighet, driftsäkerhet och låga kostnader relativt kompressorerna. 


  Dykarflaskan för 3995 kr kompl. (foto: Hurricane)


Idag kan man köpa en fyllstation bestående av en dykarflaska, med fyllkitt, för under 2500 kr och satsar man på en 12 liters rejält stor dykarflaska så hamnar vi ändå under 4000 kr. Den flaskan håller 10 år utan besiktningskrav om den är typad för icke andningsluft och kostar sedan 50-75 kr att fylla. När den sedan fylls på exempelvis Räddningstjänsten så får man luft av en betydligt högre kvalité än vad de flesta hobbykompressorer någonsin kommer i närheten av.


Nu är luftförbrukningen naturligtvis väldigt individuell men för min egen del så fyller jag två gånger om året. Under 10 års tid så hade detta blivit 1500 kr. Med en fabriksny 12 liter fyllstation så hade alltså tio års skytte kostat 5500 kr och det är det priset som en kompressor måste kunna matcha för att kunna jämföras i ekonomiska termer.


Frågan är alltså om en kompressor för under 5500 kr kan klara 10 års tjänst utan tillkommande kostnader?


Det kompressorn främst erbjuder är ju frihet ifrån resor till platser att fylla på. Detta är ett starkt argument i rika U-länder som exempelvis USA där man kanske bor i någon av ökenstaterna och har långt att åka för att fylla. Där har man också kortare tider mellan besiktningarna (som därtill kan vara betydligt dyrare än i Sverige) liksom begränsningar i hur man får transportera och förvara dykarflaskor. Under sådana förhållanden så är kompressorn lättare att överväga som ett realtistiskt alternativ till dykarflaskan.


Här i Sverige däremot - ja, här får man nog vilja ha en kompressor just för att det är en kompressor snarare än att man tror att man ska vinna någon form av ekonomisk eller praktisk fördel av den. 


   
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 26 mars 18:00


  Större eller störst?     Med 580 cc så finns det massor med luft tillgängligt - dessutom med låg vikt!   Talon Tunes har nu presenterat en ovanligt stor tubflaska av kolfiber som passar till diverse vapen från FX Airguns. Sedan länge s...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se