Airpang

Direktlänk till inlägg 27 oktober 2015

Det känns som att det rycker närmare nu...

Av Johnny Ottosson - 27 oktober 2015 10:00Lagstiftning och överlevnad..


 

FX Airguns Indy med lämplig kringutrustning hade varit mitt personliga val.


Som ni säkert har läst i bloggen tidigare så står EU inför en gemensam vapenlagstiftning och det arbetet rullar så sakterliga vidare. Nyaste artikeln som jag har läst om saken är publicerad av Svensk Jakt och kan läsas här:


http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2015/10/jagare-kan-drabbas-hart-om-vapenlagar-skarps/


Eftersom det är älgjägarlobbyn som har författat artikeln så lägger man nästan hela tonvikten av förändringarna på just deras särintresse, älgjakten och dess specifika vapenbehov. Man kan dock notera att mentaltester för vapeninnehav, strikt 18-årsgräns för vapenlicenser samt skärpta krav för vapenförvaring också omnämns.


Man bör emellertid observera att många av förändringarna av lagstiftningen i sak inte är något större problem för oss i Sverige. Här är exempelvis egna vapenlicenser innan 18 års ålder ovanliga och krav på vapenskåp, vilket uppfattas som väldigt radikalt i många länder, sedan länge en absolut självklarhet.


Det största orosmomentet för den svenska jägarkåren förefaller dock att vara ett eventuellt förbud för halvautomatiska studsare, något som inte i alls lika stor omfattning påverkar luftskyttet i landet.


Något som artikeln överhuvudtaget inte omnämner är de positiva effekter som den skärpta vapenlagstiftningen kan innebära för oss luftskyttar. Får vi samma förändringar som exempelvis i Frankrike (fritt upp till 20 joule) så kommer det sannolikt att innebära ett ökat luftintresse, då i kombination med skärpningar av krutvapenskyttet.


Den enes död...


Inte ens ett förbud mot licenspliktiga halvautomater hade i det läget fått fullt genomslag inom lufthobbyn då 20 joule borde säkerställa en god funktion även med kaliber 22. För de tävlingsformer som nu är aktuella i Sverige (ex F/T) så torde fria 16 joule vara en veritabel skänk från ovan.


Nog om detta..


I dagarna så har jag dessutom fått frågan om vilket luftvapenn som är bäst för "överlevnad" (!).


Först så förstod jag inte riktigt frågan men när jag hittade tråden på luftvapenforumet så föll bitarna på plats. Det man gjorde där var att man förde ett teoretiskt resonemang runt vilket luftvapen som hade varit den bästa tillgången i den händelse att civilisationen hade kollapsat.


För min egen då så är valet absolut glasklart, det hade givetvis blivit en FX Airguns Indy med pilpipa samt två diabolpipor, en med kaliber 25 och en med kaliber 177. Pilpipan gör Indy till ett veritabelt vapen som kan fälla precis vilken levande varelse som helst i denna värld - förutsatt att projektilerna utrustas med rätt spetsar. Den grövre diabolpipan fungerar utmärkt för småviltsjakt och den klenare likaså, med fördelen att stora mängder ammunition kan transporteras med minsta möjliga vikt. 


Indyn är dessutom tålig mot äventyrets strapatser och tål såväl fukt som omild behandling på ett vettigt sätt. Den är därtill enkel att hålla levande (till skillnad ifrån fjädervapen - testa att byta fjäder på en HW80 ute i skogen), liksom smidig att transportera/hantera samt helt självförsörjande på energi.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Markk

29 oktober 2015 21:27

Någon som vet när detta kan komma träda i kraft?
Den stora frågan är vad händer med semiluftvapen och om 20J kommer bara gälla 4,5mm? Även 16J i 4,5 skulle bli en stor seger.

Johnny Ottosson

31 oktober 2015 09:08


Jag har inte sett någon konkret tidsram.

Som jag tolkar saken utifrån vad jag har läst hittills så påverkas bara licenspliktiga semi av ett förbud.

Om de licensfria gränsen höjs så följer semi förmodligen med uppåt eftersom de numera är jämställda i sina effektregler.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se