Airpang

Direktlänk till inlägg 27 oktober 2015

Det känns som att det rycker närmare nu...

Av Johnny Ottosson - 27 oktober 2015 10:00Lagstiftning och överlevnad..


 

FX Airguns Indy med lämplig kringutrustning hade varit mitt personliga val.


Som ni säkert har läst i bloggen tidigare så står EU inför en gemensam vapenlagstiftning och det arbetet rullar så sakterliga vidare. Nyaste artikeln som jag har läst om saken är publicerad av Svensk Jakt och kan läsas här:


http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2015/10/jagare-kan-drabbas-hart-om-vapenlagar-skarps/


Eftersom det är älgjägarlobbyn som har författat artikeln så lägger man nästan hela tonvikten av förändringarna på just deras särintresse, älgjakten och dess specifika vapenbehov. Man kan dock notera att mentaltester för vapeninnehav, strikt 18-årsgräns för vapenlicenser samt skärpta krav för vapenförvaring också omnämns.


Man bör emellertid observera att många av förändringarna av lagstiftningen i sak inte är något större problem för oss i Sverige. Här är exempelvis egna vapenlicenser innan 18 års ålder ovanliga och krav på vapenskåp, vilket uppfattas som väldigt radikalt i många länder, sedan länge en absolut självklarhet.


Det största orosmomentet för den svenska jägarkåren förefaller dock att vara ett eventuellt förbud för halvautomatiska studsare, något som inte i alls lika stor omfattning påverkar luftskyttet i landet.


Något som artikeln överhuvudtaget inte omnämner är de positiva effekter som den skärpta vapenlagstiftningen kan innebära för oss luftskyttar. Får vi samma förändringar som exempelvis i Frankrike (fritt upp till 20 joule) så kommer det sannolikt att innebära ett ökat luftintresse, då i kombination med skärpningar av krutvapenskyttet.


Den enes död...


Inte ens ett förbud mot licenspliktiga halvautomater hade i det läget fått fullt genomslag inom lufthobbyn då 20 joule borde säkerställa en god funktion även med kaliber 22. För de tävlingsformer som nu är aktuella i Sverige (ex F/T) så torde fria 16 joule vara en veritabel skänk från ovan.


Nog om detta..


I dagarna så har jag dessutom fått frågan om vilket luftvapenn som är bäst för "överlevnad" (!).


Först så förstod jag inte riktigt frågan men när jag hittade tråden på luftvapenforumet så föll bitarna på plats. Det man gjorde där var att man förde ett teoretiskt resonemang runt vilket luftvapen som hade varit den bästa tillgången i den händelse att civilisationen hade kollapsat.


För min egen då så är valet absolut glasklart, det hade givetvis blivit en FX Airguns Indy med pilpipa samt två diabolpipor, en med kaliber 25 och en med kaliber 177. Pilpipan gör Indy till ett veritabelt vapen som kan fälla precis vilken levande varelse som helst i denna värld - förutsatt att projektilerna utrustas med rätt spetsar. Den grövre diabolpipan fungerar utmärkt för småviltsjakt och den klenare likaså, med fördelen att stora mängder ammunition kan transporteras med minsta möjliga vikt. 


Indyn är dessutom tålig mot äventyrets strapatser och tål såväl fukt som omild behandling på ett vettigt sätt. Den är därtill enkel att hålla levande (till skillnad ifrån fjädervapen - testa att byta fjäder på en HW80 ute i skogen), liksom smidig att transportera/hantera samt helt självförsörjande på energi.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Markk

29 oktober 2015 21:27

Någon som vet när detta kan komma träda i kraft?
Den stora frågan är vad händer med semiluftvapen och om 20J kommer bara gälla 4,5mm? Även 16J i 4,5 skulle bli en stor seger.

Johnny Ottosson

31 oktober 2015 09:08


Jag har inte sett någon konkret tidsram.

Som jag tolkar saken utifrån vad jag har läst hittills så påverkas bara licenspliktiga semi av ett förbud.

Om de licensfria gränsen höjs så följer semi förmodligen med uppåt eftersom de numera är jämställda i sina effektregler.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se