Airpang

Direktlänk till inlägg 18 oktober 2015

Vår säkerhet..

Av Johnny Ottosson - 18 oktober 2015 10:00Ibland så smäller det..

 

Detta är nyheter som de flesta skyttar helst inte vill se...


Idag så fick jag en fråga ifrån en entusiast som ville köpa ett PCP för att pröva Field Target. Då just F/T i Sverige behöver alla nya fantaster som uppbringas kan, för att överleva i långa loppet, så blev jag naturligtvis mer än angelägen att hjälpa frågeställaren.


Han hade nu lokaliserat ett tänkbart vapen och den enkla frågan var om detta möjligtvis kunde vara "rätt" val?


I detta fall så rörde det sig om ett lite äldre vapen, men i mycket gott skick och dessutom med kaliber 177. Det kan alltså synas vara ett klockrent val, eftersom priset också såg väldigt rimligt ut..


MEN...


Bössan visade sig vara en FX2000 och som ett sådant så var den över 10 år gammal, vilket ju är fallet för de flesta exemplar av just den här modellen - åren går. Kruxet är nämligen att om ett tryckkärl (i detta fall vapnets integrerade tub) är äldre än 10 år så är vapnet automatiskt diskvalificerat för att användas vid Svenska Skyttesportsförbundets samtliga tävlingar.


   Här råder det ingen som helst tvekan..


Som vi kan se ovan så om man tävlar inom Svenska Skyttesportsförbundets regi, som ju hittills har arrangerat de flesta tävlingarna inom Field Target i Sverige, så finns det inga alternativ. OM vapnets tub är äldre än 10 år så måste den ovillkorligen bytas ut mot en ny.


Men - om tuben är integrerad i själva vapnets stomme då, som i det nu aktuella fallet med en gammal FX2000?


Dessvärre så finns det inga undantag här, man måste riva vapnet i dess minsta beståndsdelar och ersätta den gamla tuben med en ny om vapnet ska bli godkänd för tävling. Den allra bästa lösningen här, för någon som är helt ny till PCP, är naturligtvis att skicka vapnet till fabriken för att låta dem göra ombyggnaden. 


Huruvida det överhuvudtaget existerar reservdelar till ett såpass gammalt vapen vet jag inte, för FX Airguns så bedömer jag nog chansen som ganska stor men för uddafabrikat och främst sådana som har utgått ur produktion och där tillverkaren helt har försvunnit (typ Titan/Falcon) så torde möjligheterna vara obefintliga.


Om man fortfarande är intresserad av ett såpass gammalt vapen för tävlingsbruk så bör man nog reservera eller pruta ner försäljningspriset med ca 2000 kr för att täcka kostnaden för en ny tub. 


Om man däremot inte avser att tävla med sitt äldre vapen inom Svenska Skyttesportförbundet så finns det naturligtvis inget som helst krav att man ska byta sin tub utan där gäller egen inspektion och sunt förnuft. Precis som Svenska Skyttesportförbundet skriver i sina egna tankar runt sitt regelverk så är det viktigt att man betänker hur vapnets tub har använts och med luft av vilken kvalité som har nyttjats. Den som har fyllt sitt vapen med bra luft ifrån en dykarflaska ifrån en bra kompressor (typ Räddningstjänsten) har sannolikt ett vapen i bättre skick än den som har använt fulluft ifrån en lågpris handpump etc.


Kontrollera tuben regelbundet (Air Arms rekommenderar exempelvis varannat år) och byt om tubens insida ser tveksam ut. När tuben börjar bli 10 år eller äldre så bör man vara ännu mer vaksam på tubens kondition och inspektera den årligen.


 
ANNONS
 
Ingen bild

luftballongen

18 oktober 2015 18:11

Återigen en anledning till varför man ska hålla sig till fjädervapen eller krut. Luft under tryck är livsfarligt!

 
Ingen bild

Recep Tayyip Erdoåan

19 oktober 2015 00:09

Det där med försvagningar i materialet i luftuberna är bara ett problem för Aschultz,Fanwerkbau och fx. Ska man vara säker på att tuberna håller länge ska man välja ett fabrikat med robusta tuber. Då kan man tex välja att köpa Hatsan som har mycket bättre och tjockare stål i sina tuber än de flesta andra tillverkare.

 
Ingen bild

ogster

19 oktober 2015 08:24

Recept tayyip erfoåan

Jag förstår att du inte vågar använda ditt riktiga namn du
fäller årets dummaste kommentar.

Att påstå att Hatsans hemmasvarvade ståltuber som älskar rost skulle va bättre än Luxfers högtrycksflaskor är ju bara pinsamt.

 
Ingen bild

-Jonas-

19 oktober 2015 19:57

Jag tror inte ett dugg på att den inte var överfylld och låg i skuggan, eller andra bortförklaringar heller.
Troligtvis är det en tub som fyllts för mycket med co2.

 
Ingen bild

Turken

19 oktober 2015 22:15

Receps kommentar gick visst ogster över huvudet. Jag tyckte att den var kul iaf.

 
Ingen bild

i

20 oktober 2015 11:13

?

 
Ingen bild

ll

20 oktober 2015 12:24

@jonas, det är ingen CO2 tub utan en PCP, CO2 tuber har aldrig manometer

 
Ingen bild

-Jonas-

20 oktober 2015 19:02

Det är precis det jag menar, att det inte är en co2-tub, co2-tuber har dessutom sprängbleck som skyddar mot övertryck.
Det kan mycket väl vara nån korkskalle som testat fylla sin pcp-pistol med co2, och märkt att det fungerar alldeles utmärkt, tills en dag han fyllde för mycket.
Men det är bara spekulationer.
Det kan mycket väl vara att de helt enkelt kluvit den med flit för att skapa uppmärksamhet.
Skulle vara intressant att veta vilket vapen tuben satt på, det verkar sparsamt med info om denna olycka, trots att hela luftvapensverige borde snacka om det.
Jag har iallafall mejlat arbetsmiljöverket(som nämns i artikeln), ska bli kula att se vad de svarar, troligtvis har de inte fått nån anmälan...

 
Ingen bild

Archon

21 oktober 2015 06:54

Jag diskuterade den här frågan för ett par år sedan på ett engelskspråkigt forum. Där stötte jag på en brittisk luftvapenentusiast som enligt egen utsago fortfarande använde sig av en Luxfer-tub i original från 1987 som han aldrig bytt. Tror dom håller mer än vad man tror. Men visst. Det finns alltid en risk med luft under tryck.

 
Ingen bild

ll

21 oktober 2015 07:49

@jonas, CO2 har ett tryck på ca 60bar vid 20 grader, vid 40 grader ca 90bar dvs långt under 200bar, pcp tuberna är dessutom provtryckta vid ett mycket högre tryck som du vet. Med andra ord sannolikheten att du "spränger" en PCP tub med att fylla CO2 är mycket liten.
Denna tub kan ha tappats i golvet så att en skada uppkommit, materialfel eller dyligt.

 
Ingen bild

Ingenjören

21 oktober 2015 07:50

Det ska till bra höga temperaturer för att CO2 skall komma i närheten av de systemtryck man kör med i PCP för matchvapen (upp till 300 bar). Normalt område för CO2 är mellan 50-95 bar och då tar jag i...

 
Ingen bild

Ingenjören

21 oktober 2015 07:52

II hann före med en minut :)
Ok, passar på att förtydliga att en FX-bössa brukar ha ett max systemtryck på 220 bar och inte 300 som "riktiga matchvapen"

 
Ingen bild

-Jonas-

21 oktober 2015 12:12

Då vill jag uppmana er till ett experiment: Testa fyll en pcp-tub full med flytande kolsyra och låt den ligga i rumstemperatur och se vad som händer.
Jag har flera gånger råkat överfylla mina co2-flaskor och då har alltid sprängblecket löst ut efter en dags förvaring i rumstemperatur, och det löser vid 200 Bar. Hur förklarar ni det då? Jag vet varför, men ni kanske ska läsa på lite eller testa rent praktiskt.
Som sagt det är en spekulation från min sida att den skulle vara fylld med co2.

 
Ingen bild

Ingenjören

21 oktober 2015 17:08

Jonas, go ahead och förklara, jag inväntar med spänning.

 
Ingen bild

Jonas

21 oktober 2015 17:24

Btw fyller man en pcp tub med kolsyra och låter den ligga o rumstemp händer ingenting, om man inte överfyller den. Men då kan man lika gärna överfylla med luft...

 
Ingen bild

Ingenjören

21 oktober 2015 17:31

Ovanstående post har jag skrivit, inte Jonas.

Skit bakom spakarna, jag erkänner :)

 
Ingen bild

-Jonas-

21 oktober 2015 18:48

Kolsyran fylls flytande efter vikt. På den flaskan eller tuben du fyller anges med hur mycket du får fylla. Detta är för att det måste finnas ett utrymme kvar för den flytande kolsyran att expandera. Just utrymmet som finns kvar ÄR otroligt viktigt, fyller du för mycket så kommer den iskalla flytande kolsyran inte ha något utrymmer att expandera och trycket ökar istället, till bra mycket över 200 Bar iallafall.
Testa själv och gör ett experiment om du inte tror mej.

 
Ingen bild

-Jonas-

21 oktober 2015 18:50

Och överfyller du med luft så får du facit rätt snart då den flyger i bitar, medans co2 kan ligga bra många timmar innan det smäller.

 
Ingen bild

Fonky

21 oktober 2015 18:54

Det är -jonas- som borde heta ingenjören.

 
Ingen bild

Ingenjören

21 oktober 2015 19:21

Jag tror dig i allt du skriver, det är nämligen ingen hemlighet att det blir höga tryck om man överfyller med CO2...Men att kalla det normalt är inte ingenjörsmässigt :) mvh The one and only "ingenjören"

 
Ingen bild

Ingenjören

21 oktober 2015 19:31

Min poäng är fortfarande, en normalt och korrekt fylld tub med CO2 rör sig mellan ca 50 och 95 bar i de flesta förekommande temperaturer. Överfyller man med luft eller CO2 är det klart det smäller. Men jag ska ge mig, tror nämligen vi pratar förbi varandra trots att vi är överens. Ha en bra kväll, happy airgunning :)

 
Ingen bild

-Jonas-

21 oktober 2015 19:37

Nä det är ingen hemlighet att det blir höga tryck. Trots det får jag sitta här och förklara för en "ingenjör" hur det fungerar.
Normalt har jag aldrig påstått att det skulle vara, men det är ett bra sätt att spräcka tuber på, och det blir problem när folk med säkerhet vet att co2 aldrig överstiger 59-95 Bar, det är av okunskap som olyckor inträffar.

 
Ingen bild

Stefan

21 oktober 2015 20:48

Tja. En spontan maskiningenjörs kommentar: Vad jag kan se av den infogade bilden på tryckkärlet är förhållandet mellan diametern på tuben och dess godstjocklek något snålt tilltagen. Dvs. materialets tjocklek ser för mig tunt ut till den relativt stora diametern. Materialet är säkerligen någon högre hållfast "flygplansaluminiumslegering" och trycktestat med en marginal på 3-4 gånger angivet maxtryck. Om jag jämför med min indy som har en innerdiameter på ca. 20 mm i blocket och med en godstjocklek på ca. 5 mm (där det är som tunnast) är det jämförelsevis mycket tunt. Vad säger du Johnny - Måste även blocket på min indy bytas efter 10 år?
Mvh

 
Ingen bild

Recep Tayyip Erdoåan

23 oktober 2015 01:42

Notera att man aldrig någonsin hört eller läst att Hatsantuber har spruckit eller exploderat. Däremot har det bevisligen både spruckit och smällt tuber av andra tillverkare. Man behöver inte vara ingenjör för att fatta att Hatsan tillverkar grejer som håller och är av bra kvalitet. Och så en hälsning till citronen Ogster,när ska du själv börja våga använda ditt riktiga namn då du skriver dina ogenomtänkta kommentar ?

 
Ingen bild

-Jonas-

23 oktober 2015 17:02

Tror inte Ogster behöver använda sitt riktiga namn, alla vet vem han är ändå.
Angående hatsan har du rätt, men jag(och jag har letat efter bevis bra mycket) har inte sett någon annan tub som spruckit vid normalt användande som verkar trovärdigt, oavsett ålder eller material på tuben.
Det är konstigt att de bilder som läggs upp på internet antingen har brännmärken på tuberna, eller verkar de vara kluvna med flit.

 
Ingen bild

Recep Tayyip Erdoåan

24 oktober 2015 00:32

Då är ett undantag för jag är inte en utav alla,skulle Ogster skriva sitt riktiga namn gör det ingen skillnad för mej. Vet inte heller vem Jonas är eller hur Jonas ser ut. Ang tubproblematiken tror jag som dej,det kan också vara någon nyfiken person som vill testa hur mycket man kan ladda upp i en tub innan den går sönder,resultatet visas så som det gör här och framställs som ett problem som kan uppstå när tuben nått över 10 års ålder.
Mina egna bössor står inte på med konstant tryck av 200-220 bar,de förvaras under lågsäsong på betydligt lägre internt tubtryck,det gör naturligtvis tuberna gott i längden. Anekdoten om Hatsantuben med rost i återkommer ständigt,den påstådda sanningen om den historien var att någon hällt på kranvatten i tuben varvid den låtits stå och dra för att skapa ett kraftigt rostangrepp. Vem vet om det ens var hela sanningen,kanske var det coctail av allehanda kemikalier och extremt rostigt vatten som hälldes i tuben med avsikt att få så stort angrepp som möjligt,det finns folk till allt här i världen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se