Airpang

Direktlänk till inlägg 11 oktober 2015

Serienummer...

Av Johnny Ottosson - 11 oktober 2015 11:00


 

Två olika vägar..Idag byggs PCP enligt två olika grundprinciper, endera så har man integrerat tryckkärl (tub) eller så använder man etn extern, löstagbar, tub. Den första konstruktionsprincipen har hängt med sedan 1940-talet och anses vara äldre även om lösa tuber de facto är äldre, med rötterna tillbaka till 1700-talets då exotiska bigbores.


  Theoben Rapid har alltid haft ett separat block med extern tub


Integrerad tub


Kort och gott så har vi ett klassiskt pumpgevär, typ Sheridan, där man ersätter pumpmekanismen med en tub, som då utgör en förlängning på vapnets själva stomme. Ett känt och klassiskt exempel från Sverige är gamla FX2000 ifrån FX Airguns. Fortfarande så finns det en mängd vapen som tillverkas enligt denna layout, hela 400/500-serien ifrån Air Arms och mängder med BSA, Crosmans och liknande. Här är tillverkarna lite kluvna till vad som egentligen är vapnets juridiska stomme, FX Airguns sätter serienumret på överdelen ("blocket"), där Crosman sätter sitt serienummer på tuben och BSA på pipan.


Rent juridiskt sett så fastslår lagstiftningen att den del som bär serienummret är vapnets stomme (och därmed vital (tillståndspliktig) komponent), dock så med brasklappen att ett nummer på blocket alltid har företräde före andra delar - om denna del också har ett nummer.


En bieffekt av denna mindre lyckade lagstiftningsformulering är att om man har ett serienummer på en tub eller pipa så omintetgörs detta nummer om ett nytt nummer tillkommer på blocket, vilket då blir vapnets nya identitet. Självklart så borde ju blocket allena vara vapnets identitet, alternativt pipan (om vapnet saknar block helt och hållet) och vapentillverkarna skulle följaktligen vara tvingade att serienumrera just blocken och inget annat.


Har man då en Crosman och man måste byta tuben av någon anledning (dessa säljs tillståndsfria) så bör man se till att överföra serienummret (om vapnet har licens), eftersom vapnet annars blir identitetslöst. En intressant del är att dessa vapens block (överdelen) saluförs fritt av handlare i Sverige (ex Crosmanblock hos Hurricane), trots att dessa enkelt då kan köpas och stansas med önskat serienummer varvid man har skiftat identitet på ett vapen.


  Gamla FX2000 hade integrerad tub, precis som Crosman etc


Extern (lös) tub


Här har vi ett vapen som är byggt runt ett ventilblock och där tuben är en helt lös tillsats som skrivas till blocket. Några paradexempel på detta är Theoben Rapid eller FX Airguns Typhoon/Royale. Här sitter i princip alltid serienumret på blocket och denna komponent saluförs i praktiken aldrig utan byte och/eller licenskrav. Ganska intressant om man jämför med fallen ovan, där "överblock" säljs helt fritt.


En uppenbar fördel med lös tub är att man enkelt kan byta tub för att få en med större/mindre volym, för att göra en enkel "refill" ute i fält eller för takedown och ett smidigt skifte om tuben blir skadad.


Vilket är då bäst?


Lös tub har en lång rad fördelar, se ovan. Den enda konkreta nackdelen med block och lös tub är att man måste vara rädd om blocket då det är krångligt/dyrt att ersätta om det blir skadat eller kommer bort.  För vapen med integrerad tub så kan man enkelt köpa såväl tuben och blocken tillståndsfria. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

kj

12 oktober 2015 18:53

enda vackra geväret du visat på länge,alltså fx2000,ska sälja mitt snart.

Johnny Ottosson

13 oktober 2015 18:38


Varför då?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 11 feb 14:00

American Classic!         Den har varit med i över 70 år nu - här modell 1949   Få vapen klarar att vara i produktion under sju decennier och dessutom fortfarande vara storsäljare. En av dessa är Crosmans multi-pump pistoler som har sål...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 feb 16:30

    From Russia with love!   Perfekt anpassad för marknader med begränsad effekt.   En av de främsta fördelarna med en bullpup är ju att de tillåter användandet av en riktigt lång pipa i ett relativt kompakt format, sett till vapnets t...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 20:00


    Nu närmar det sig!     Snart är det bara att ta med sig licensen och handla...   Nu börjar EUs vapendirektiv att bli verklighet även för svensk vapenlagstiftning och den mest glädjande nyheten är att dämparna äntligen blir tillstånd...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:30


  Anschutz 9015H      Visst är 20.000 kr mycket pengar för ett luftgevär men inte värre än en Steyr.   Vill man sticka ut lite från mängden så kan Anschutz vara ljuset i Steyr-mörkret, ibland så är det ju roligt med något annorlunda utan ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:00


  Still going strong !     BSA Supersport   En riktig klassiker som fortfarande saluförs till måttliga pengar (£199) och som har funnits med på marknaden i mer än tre decennier. Ska sanningen fram så är den konstruktivt sett en arvtagare...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se