Airpang

Direktlänk till inlägg 9 oktober 2015

Fredagsfrågan

Av Johnny Ottosson - 9 oktober 2015 19:00


 

En fundering ifrån läsekretsen...

 

 

 


Hej Johnny!
Vad vinner man med v match 16 joul vs 10 joule vanlig original fjäder på tex 40-50m? Får man bättre precision? Från vilken distans är det lönt att gå upp i 16 joul? Gevär i fråga hw97k.
Hälsningar!

 

Har talar vi egentligen om två olika egenskaper, dels effekten av högre utgångshastighet (högre effekt) och dels fördelen av ett tuningkit.

 

En högre effekt ger en högre utgångshastighet och en högre utgångshastighet ger en kortare bantid. Projektilen kommer alltså att påverkas (negativt) av yttre omständigheter utanför skyttens kontroll (vind etc) en kortare tid vid en högre utgångshastighet och det betyder i praktiken att man kan förvänta sig en mindre avvikelse i sidled.


En högre utgångshastighet ger också en flackare projektilbana vilket gör att det blir enklare för skytten att sikta rätt på långa och/eller okända avstånd, man skjuter alltså "rakare".


Dessa är alltså de två mest påtagliga fördelarna, lättare att träffa rätt i höjdled och mindre avvikelse i sidled.


Hur stor är då skillnaden i praktiken?


Inte så stor som man tror - men - fördelarna av 16J vs 10J blir mer påtaglig ju längre avståndet är till målet. Skjuter man ut till 25-30 meter (allt räknat med kaliber 177), så är skillnaden inte alls så stor i praktiken. Ska man ha nytta av 16J så bör man skjuta på minst 30 meter eller ha ett speciellt behov av effekten, exempelvis en tävlingsklass.


Å andra sidan, skjuter man bortom 30 meter så är kaliber 22 betydligt effektivare beroende på en bättre BC och då spränger man snabbt 16J.


Min slutsats är att man förlorar mer på 16J än vad man vinner.


Skjuter man 16J så krävs det vapenlicens, vilket betyder uselt andrahandsvärde på vapnet och det blir betydligt mera svårsålt. Man måste ha vapenskåp, klubbmedlemskap, skyttekort, tävlingslicens och betala minst 750 kr för sin licens. Lyckas man till sist få ut sin licens så har man skapra restriktioner på hur man får transportera och förvara sitt vapen, restriktioner som inte finns på samma sätt för licensfria vapen.


Alla dessa kostnader och allt detta besvär är inte värt +60% effekt.


Vill man däremot skjuta på seriöst långa avstånd, bortom 50 meter. Då är det frågan om PCP på 45-70 joule och kaliber 22, 25 eller 30. Den typen av vapen är helt väsensskild ifrån 10 och 16 joule så där kan en licens vara motiverad. Man får alltså betydligt mera för sina pengar och sitt arbete om man går upp ordentligt och inte bara lite.


Sanningen är den att 10J är oerhört praktiskt och billigt, dessutom så finns det ju även tävlingsklasser för denna effekt så av tävlingstekniska skäl så finns det inte heller något större skäl att gå upp till 16 joule.


Rent skjuttekniskt sett så betyder också 16J att man får större rekyl (fjädervapen) eller högre ljudnivå och större luftförbrukning (PCP), den högre effekten är alltså inte alltid bara av godo.


När det kommer till tuningkits så får vi lägre rekyl och högre skjutbarhet med ett tuningkit. Det är en ganska rejäl praktisk skillnad till relativt måttliga pengar. Att skjuta ett fjädervapen rått, alltså helt original, det är nog något som jag bara skulle vilja att välja för vapen som Walther eller Air Arms, med sina inbyggda glidbussningar och mer påkostade inre komponenter i jämförelse med "vanliga" fjädervapen.

 
 
Ingen bild

Archon

9 oktober 2015 22:51

Dom allra flesta som ökar effekten på sina vapen skiter fullständigt i licensen. Så, inga kostnader där. Om man nu inte åker fast, förstås. Fast den risken är tämligen minimal om man skjuter på ett avskilt ställe och inte skjuter på folk.

 
Ingen bild

löken

10 oktober 2015 07:03

Ja det är väl för alla dessa "smart ass" det snart blir kalibergräns och licens på fjädrar till luftvapen!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards