Airpang

Direktlänk till inlägg 2 oktober 2015

Vad sysslar vi med egentligen?

Av Johnny Ottosson - 2 oktober 2015 10:30Vad är ett luftgevär?

  

    

Hög effekt är en helig graal för många nya luftfantasterKanske inte rent fysiskt utan snarare vad vill vi få ut av det, alltså vad är ett luftgevär för dig? Många gånger så brukar ett modernt PCP jämföras med någonting, inte sällan en 22LR. Som regel så hör man fraser som "bättre precision men inte lika kraftfullt" alternativt "lika god precision men billigare" i någon slags tafatta försök att förklara eller till och med rättfärdiga valet av just luftvapen framför andra vapentyper.


Tyvärr så är det lite så, luftvapen står i andra vapens skugga och jämförs alltid med dessa.


Den tekniska utvecklingen av moderna PCP har också drivit tankebanorna åt detta håll. Idag så jämförs dessa vapen på avstånd som för bara några decennier sedan var helt exklusiva för krutvapen, distanser på 50, 75 och även 100 meter eller bortom detta. Vi har nu tillgång till anslagsenergier som gott och väl passerar hälften av vad även potenta patroner till 22LR genererar och den rena skotteffekten på levande mål som dagens luftvapen med kaliber 30-50 ger är ofta vida överstigande vad en 22LR överhuvudtaget kan prestera.


Vad vi (marknaden) gör är helt enkelt att omfamna vapen som blir allt mer krutvapenliknande och det på bekostnad av de traditionella luftvapenegenskaperna som vi kanske egentligen snarare skulle värna.


Om allt vore lika, kostnader, tillgänglighet och liknande - skulle du då med handen på hjärtat skjuta luftvapen?


Jag tror själv att väldigt många hade gått över till krutvapen, i ett samhälle där alla omständigheter runt krutvapen vore likvärdiga med luftvapnen. Ser vi på exempelvis USA, med dess internationellt sett liberala vapenlagstiftning, så är det bara en ytterst liten bråkdel av alla som gillar vapen och skytte som skjuter luftvapen. Den förkrossande majoriteten väljer och har alltid valt - krutvapen.


I de länder däremot där krutvapen är komplicerade att äga, svårtillgängliga att bruka och svindyra att använda så har alltid luftvapen varit en relativt sett starkare kraft, exempelvis i England mfl. Där har man inte sällan skjutit luftvapen eftersom alternativet har varit att skjuta - ingenting alls!


Hur man än värderar utvecklingens gång så är dock de flesta överrens om att det lär inte bli enklare - snarare svårare - att inneha och använda krutvapen i framtiden. Förutom detta så lär både vapen och ammunition bli svårare att hitta och inte minst dyrare att köpa/använda.


Trots denna dystra utveckling av krutvapenskyttet så strävar ändå luftvapenvärlden fortfarande efter att emulera krutvapnen?


Jag är inte helt säker på att detta är rätt väg att gå.


Min övertygelse är att man snarare borde satsa på luftvapnens starka sidor än att försöka imitera krutvapnens dåliga. Själv skjuter jag luftvapen för att det är roligt och jag njuter av det faktum att det är ett tyst, billigt och miljövänligt skytte. All erfarenhet visar att saker som är tysta (inte störande för omgivningen), billiga och dessutom miljövänliga alltid har framtiden och möjligheterna framför sig.


Vad vi bör skifta fokus mot är alltså enklare vapen med en lägre eller i alla fall måttligare effekt. En lägre effekt gör dem enklare att inneha och använda (licensfri status), liksom mindre störande för omgivningen, i de flesta fall. Ändå så lanseras nästan alla moderna vapen i allt fler grövre kalibrar och med allt högre angiven effekt och utgångshastighet. För inte så många år sedan så var kaliber 25 riktigt ovanlig hos PCP och kaliber 30 hade man knappt hört talas om. Idag är det ofta just kaliber 22 och 25 som efterfrågas av nya entusiaster. Hade kaliber 30 varit licensfri från FX Airguns så hade den säkert också varit en storsäljare. Det enda avbrottet man ser mot detta är att intresset för Field Target har slussat över en del erfarna tävlanden ifrån klasserna FP till 16J Int och därmed också från kaliber 22 till 177.


Själv så är jag ganska nervös för att det förr eller senare händer något med dessa svarta kraftfulla och grovkalibriga luftvapen som definitivt stänger dörren för dem lagstiftningsvägen. Som det ser ut nu, om vi har tur, så kanske vi också får 20 fria joule, precis som Frankrike tidigare i år. Om det däremot händer något som media drar tag i så kanske vi istället landar hos Tyskland och Italien med 7.50 joule och licens på allt som inte är 177.


Den övergripande vapenlagstiftningen inom EU ska bli gemensam och om allt får ske i lugn och ro utan spektakulära vansinnesdåd med "våra" vapen så kanske vi kommer att få se en ännu ljusare framtid framöver. Möjligheten för detta känns dock minskande ju fler svarta vapen med hög effekt och grov kaliber som ramlar ut på marknaden i takt med att dessa vapen blir billigare, mer "taktiska" och kommer i ett allt större utbud. 
ANNONS
 
Ingen bild

Kanal ett

2 oktober 2015 16:46

Rätt analys, vad som behövs är inte fler "luftelefantbössor" utan fler precisonsvapen i licensfritt utförande. Men tyvärr blir det väl som med så många andra saker, att hemmatrimmarna och tjuvjägarna förstör för alla andra som försöker sköta sig. Detta innebär sannolikt sänkt laglig effekt, enbart cal 177 och kanske även registrering på det som fortfarande är licensfritt. Och hux flux så är enkelheten med luftvapen borta!

 
Ingen bild

Archon

3 oktober 2015 14:56

Håller med om att låg effekt snarare är en fördel än nackdel vad gäller luftvapen. Hög effekt behöver man bara om intentionen är att ta död på levande varelser på ett snabbt och effektivt sätt eller om man av någon outgrundlig anledning vill utöva skytte på längre avstånd än vad som är nödvändigt. Jag kan skjuta med mina luftvapen året runt på ett säkert och tyst sätt utan att störa min omgivning. Jag kan till och med skjuta inne hemma i lägenheten utan att någon störs av detta. Helt perfekt under vinterhalvåret. Detta hade inte varit möjligt med ett krutvapen eller ett alltför kraftfullt luftvapen. Då hade jag varit tvungen att ha tillgång till en skjutbana och då hade det förstås blivit betydligt omständligare och mitt skytte hade inte varit lika lustfyllt och spontant. I länder som exempelvis Sydkorea kan det kanske vara befogat med kraftfulla luftvapen för jakt eftersom man där har märkliga lagar vad gäller krutvapen och dessas bruk. Själv klarar jag mig fint på 10 joule och enligt min mening behöver ett luftvapen inte ha mer effekt än max 20-25 joule.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se