Airpang

Alla inlägg under september 2015

Av Johnny Ottosson - 2 september 2015 09:00



Smart Distance


  En smidig och enkel app som dock kan vara lite trixig att mäta med..


I serien om olika avståndsmätare så har vi hittills bara tittat på den dyraste jag har prövat, en formidabel Bushnell för lite drygt 13.000 kr, så idag så ska vi studera dess absoluta motsats - som kostar 0 kr!


Som regelbundna läsare av Airpang säkert vet så vurmar jag för det enkla och billiga och något som har blivit otroligt populärt och självklart de senaste åren är de smarta mobilerna med sina olika appar som gör det möjligt för telefonen att utföra de mest varierande och udda arbetsuppgifter.


Tyvärr så har kvalitén på dessa olika appars funktioner varit klart varierande. Jag har exempelvis prövat ett antal ljudmätare och jämfört med en (dyr) specialiserad modell som "facit" och det har då varit väldigt skiftande bud om vad telefonernas högtalare har förmått att uppfatta. Det var alltså med en viss skepsis som jag tog mig an lite avtåndsmätare i app-form.


Som referens så har jag använt den tidigare visade Bushnellmätaren utifrån antagandet att om jag får två olika resultat så torde en specialiserad mätare för 13.000 kr sannolikt vara mer rättvisande mot verkligheten än en gratisapp.


   En trevlig liten app.


Den bästa av de jag har prövat hittills heter kort och gott Smart Distance och bygger på principen om triangulering med hjälp av smartphonens kameraobjektiv. Känner man till två faktorer så kan alltså telefonens processor snabbt räkna ut den tredje, i detta fall avståndet.


Lägessensorn på mobilen avslöjar hur högt du håller din telefon och igenom att programera in ett känt måls höjd så får man fram avståndet till målet. Man anger målets höjd, sedan så drar man isär två riktlinjer så att de markerar längst och högsta punkt på det mål man vill mäta avståndet till och vars kända höjd man redan känner till och sedan så är mätningen färdig. Det hela fungerar både snabbt och effektivt.


Själva mätningen blir förbluffande exakt faktiskt, givet vissa förutsättningar. Till att börja med så måste man känna igen målets höjd, vilket ju inte alltid är givet. Sedan så måste man se målet tillräckligt tydligt för att korrekt kunna markera målets högsta och lägsta punkt, vilket inte alls är speciellt lätt om det är halvmörkt inomhus eller om målet är väldigt litet. Mätresultatets tillförlitlighet är alltså helt beroende av att man får till alla förutsättningar absolut korrekt.


Till fördelarna hör att appen är gratis och som mätare så har den en hög tillgänglighetsfaktor eftersom man vanligtvis alltid har sin mobil med sig och inom räckhåll. Lyckas man mäta in förutsättningarna rätt så får man också en riktigt rättvisande resultat. Tittar vi på nackdelarna så är det långt ifrån alltid som man i verkligheten faktiskt kan mäta in rätt förutsättningar och då får man naturligtvis fel svar. Små mål och mål i dunkel/mörk bakgrund är synnerligen svårmätta eftersom man inte ser exakt var man ska sätta linjerna.


Sammanfattningsvis så är detta bättre än inget och bättre än de flesta människors generella uppskattningsförmåga, i alla fall hos mina kollegor på jobbet som fick agera försökskaniner till uppgiften. En enkel laseravståndsmätare som jag köpte för 175 kr är dock hästlängder mera praktisk och fungerar i de flesta fall bättre, i alla fall på luftvapenavstånd. Den kostar förvisso 175 kr mera men 175 kr är inte så mycket pengar oavsett vilket. Det är en summa som kanske kan vara värd en del utebliven frustration. Är man dock ute någonstans och måste göra en spontanmätning så....ja, då är det trots allt ingen dålig app.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards