Airpang

Direktlänk till inlägg 14 september 2015

Ännu en tävling..

Av Johnny Ottosson - 14 september 2015 07:30Onsala hösten 2015Så har ännu en tävling gått av stapeln, en av de sista för säsongen 2015. Glädjande nog så kan jag för en gångs skull rapportera en riktigt fin uppslutning - hela 24 st licensierade deltagare. Imponerande! Fördelningen är emellertid väldigt ojämn men helt representativ för den inriktning som svensk Field Target har tagit sedan några år tillbaka. Här kan vi se en förkrossande majoritet som tävlar Int 16J och att resten av de fåtaliga deltagarna som ingår i de andra klasserna mer eller mindre följer med på köpet.


Nationell klass F10J


Tre deltagare. Tidigare en av våra största klasser som idag för en tynande tillvaro för de få som fortfarande framhärdar med fjädervapen i tävlingssammanhang. 


Nationell klass PCP10J


Två stycken deltagare, varav en som bröt. Den enda klassen denna dag som inte klarade minst 2 fullföljande tävlanden. En klass som tilltalar deltagare som inte vill eller kan få ut licenser för att gå i den stora klassen PCP16J. Tidigare en av våra riktigt stora klasser med normalt tiotalet deltagare.


Nationell klass FP (F/PCP)


Tre stycken deltagare. En kombinationsklass för alla fullpower-vapen. Tidigare "kungaklassen" med i särklass flest deltagare, numera mest "kusinen från landet" - en oddball-klass som kanske egentligen inte hör hemma i tävlingsformen överhuvudtaget. Brukade en gång innehålla tiotalet tävlande per klass, numera runt en tiondel av detta.


Internationell klass F16J


Tre stycken deltagare. En klass som har ett par entusiaster som utgör kärnan för just den här klassen och sedan i bästa fall någon strödeltagare i varje tävling som tillkommer lite beroende på var i landet som tävlingen hålls. Kul att man fick ihop tre deltagare denna gång men Onsalas tävlingar brukar ju som sagt vara synnerligen välbesökta.


Internationell klass PCP16J


Fjorton stycken deltagare och den överlägset mest populära klassen i tävlingen. Här samlas nu de som är kvar ifrån fornstora dagar och lämmelvandringen ifrån våra nationella klasser är tydlig. I denna klass återfinns de flesta kända ansikten som tidigare tävlade i de nationella klasserna men som nu har bytt till Internationell klass.


Sammanfattningsvis


Till våra glädjeämnen hör att Int PCP16J går stabilt men förefaller ha stagnerat i deltagarantal. Man har en hård kärna på 10-15 deltagare som lojalt kommer i ur och skur och åker landet runt på de olika tävlingarna. Våra gamla nationella klasser har dock dessvärre bara enstaka strödeltagare och i bästa fall tillräckligt många deltagare för pallplatser, alltså 3 stycken. Detta då mycket tack vare att man helt enkelt har slagit ihop de minsta klasserna för att i alla fall kunna köra klassen, låt vara med då kanske 2-3 deltagare. Det börjar kännas allt mer påtagligt att det bara är en tidsfråga innan dessa klasser stryks. Den gamla fullpowerklassen med tidigare 15-20 deltagare har kollapsat totalt och torde nog ligga först till i raden av klasser som troligtvis försvinner framöver.


Huvudproblemet är som tidigare nyrekryteringen, man är oerhört känslig som sportform om man är så få som kanske 15-20 stycken seriöst satsande som tävlar. Det som ändå gör att man tror på framtiden för Field Target är att de få som faktiskt finns är ihärdiga och hängivna, det är alltid betryggande.


Vi ser ju att det säljs luftvapen som aldrig förr och i de olika entusiastgrupperna på FB så är trycket stor och många frågar efter träffar för att möta andra entusiaster, ändå förmår inte FT Sverige att fånga upp dessa. Detta torde ånyo stämma till eftertanke... 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 19 jan 19:00

Professionella produktioner!   Här har vi Steve på AEAC   Airgun Gear Show   I dagarna så har det kommit ut nya video-recensioner på Youtube och det man slås av är hur enormt påkostade och tillgängliga dessa filmer är jämfört med...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 3 jan 18:00


  Lite längre distanser...     Jag kan inte säga att jag saknar mer effekt för 25 meter inomhus, här 20 skott i ett svep.   Idag tog jag mig möjligheten att rasta 1701 över uppmätta 25 meter inomhus och naturligtvis så är vindstilla förh...

Av Johnny Ottosson - 31 december 2018 16:00

  En sann klassiker!     En riktig dyrgrip som numera är mycket svår att komma över.   Webley & Scotts allra första luftgevär kallas passande nog för Mk I och tillverkades mellan 1926 till 1932 med både kaliber 177 och kaliber 22. I prak...

Av Johnny Ottosson - 7 december 2018 17:30

  Umarex RP-5     Ett litet och smidigt vapen med en trevlig prisbild på ca 3000 kr.   En av de mer spännande modellerna för den svenska marknaden är Umarex RP-5 som ligger på mellan 7-11 joule beroende på om man väljer kaliber 177 eller...

Av Johnny Ottosson - 21 november 2018 16:00


  Rödpunkt på 20 meter!     Totalt 40 skott nonstop på uppmätta 20 meter och fullt stöd samt Vector 1/20 med 3 MOA   Idag prövade jag att skjuta rödpunkt på 20 meter och det kändes väldigt ovant att inte har ett förstorande riktmedel. Ma...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se