Airpang

Direktlänk till inlägg 14 september 2015

Ännu en tävling..

Av Johnny Ottosson - 14 september 2015 07:30



Onsala hösten 2015



Så har ännu en tävling gått av stapeln, en av de sista för säsongen 2015. Glädjande nog så kan jag för en gångs skull rapportera en riktigt fin uppslutning - hela 24 st licensierade deltagare. Imponerande! Fördelningen är emellertid väldigt ojämn men helt representativ för den inriktning som svensk Field Target har tagit sedan några år tillbaka. Här kan vi se en förkrossande majoritet som tävlar Int 16J och att resten av de fåtaliga deltagarna som ingår i de andra klasserna mer eller mindre följer med på köpet.


Nationell klass F10J


Tre deltagare. Tidigare en av våra största klasser som idag för en tynande tillvaro för de få som fortfarande framhärdar med fjädervapen i tävlingssammanhang. 


Nationell klass PCP10J


Två stycken deltagare, varav en som bröt. Den enda klassen denna dag som inte klarade minst 2 fullföljande tävlanden. En klass som tilltalar deltagare som inte vill eller kan få ut licenser för att gå i den stora klassen PCP16J. Tidigare en av våra riktigt stora klasser med normalt tiotalet deltagare.


Nationell klass FP (F/PCP)


Tre stycken deltagare. En kombinationsklass för alla fullpower-vapen. Tidigare "kungaklassen" med i särklass flest deltagare, numera mest "kusinen från landet" - en oddball-klass som kanske egentligen inte hör hemma i tävlingsformen överhuvudtaget. Brukade en gång innehålla tiotalet tävlande per klass, numera runt en tiondel av detta.


Internationell klass F16J


Tre stycken deltagare. En klass som har ett par entusiaster som utgör kärnan för just den här klassen och sedan i bästa fall någon strödeltagare i varje tävling som tillkommer lite beroende på var i landet som tävlingen hålls. Kul att man fick ihop tre deltagare denna gång men Onsalas tävlingar brukar ju som sagt vara synnerligen välbesökta.


Internationell klass PCP16J


Fjorton stycken deltagare och den överlägset mest populära klassen i tävlingen. Här samlas nu de som är kvar ifrån fornstora dagar och lämmelvandringen ifrån våra nationella klasser är tydlig. I denna klass återfinns de flesta kända ansikten som tidigare tävlade i de nationella klasserna men som nu har bytt till Internationell klass.


Sammanfattningsvis


Till våra glädjeämnen hör att Int PCP16J går stabilt men förefaller ha stagnerat i deltagarantal. Man har en hård kärna på 10-15 deltagare som lojalt kommer i ur och skur och åker landet runt på de olika tävlingarna. Våra gamla nationella klasser har dock dessvärre bara enstaka strödeltagare och i bästa fall tillräckligt många deltagare för pallplatser, alltså 3 stycken. Detta då mycket tack vare att man helt enkelt har slagit ihop de minsta klasserna för att i alla fall kunna köra klassen, låt vara med då kanske 2-3 deltagare. Det börjar kännas allt mer påtagligt att det bara är en tidsfråga innan dessa klasser stryks. Den gamla fullpowerklassen med tidigare 15-20 deltagare har kollapsat totalt och torde nog ligga först till i raden av klasser som troligtvis försvinner framöver.


Huvudproblemet är som tidigare nyrekryteringen, man är oerhört känslig som sportform om man är så få som kanske 15-20 stycken seriöst satsande som tävlar. Det som ändå gör att man tror på framtiden för Field Target är att de få som faktiskt finns är ihärdiga och hängivna, det är alltid betryggande.


Vi ser ju att det säljs luftvapen som aldrig förr och i de olika entusiastgrupperna på FB så är trycket stor och många frågar efter träffar för att möta andra entusiaster, ändå förmår inte FT Sverige att fånga upp dessa. Detta torde ånyo stämma till eftertanke...



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards