Airpang

Direktlänk till inlägg 28 augusti 2015

En ny Anschutz!

Av Johnny Ottosson - 28 augusti 2015 18:00



Modell 9015


  Det är inte varje dag som Anschutz lanserar en helt ny modell..


Så har slutligen den sedan länge påannonserade modell 9015 från Anschutz kommit ut på marknaden. Serien, som också marknadsförs under subtitle "One", baseras på konceptet att en enda grundvapenmodell ska kunna vara användbar till flera olika former av tävlingsskytte, något som inte minst bådar gott för de entusiaster som föredrar Field Target framför papperstansande.


Mycket av mekaniken är baserad på föregångaren 9003 men nu försedd med ett helt nytt avtryckarsystem som är justerbart mellan 30-170 gram tack vare ett system med fyra små stålkulor. Till skillnad ifrån många traditionella matchgevär, främst riktade mot 10M Int, så har nya 9015 en ordentlig kilbas för riktiga optiska riktmedel. Det kommer alltså inte att bli några problem att montera kikarsikte.


  En lång och ordentlig  kilbas.


I övrigt så har man fogat in det mesta av vad som finns att hämta i form av mekanisk teknologi till matchvapen. Ibland de mindre men mycket omtänksamma detaljerna finns takedown-möjlighet. Man kan enkelt med en enda skruv demontera stocken (inklusive pistolgreppet) från själva mekaniken för att underlätta transporter. Förstocken är en annan inte helt traditionell variant som kombinerar en normal förstock med en justerabar hamster. Här så höjer eller sänker man alltså hela förstocken istället för att sätta till en lös hamster. Själva stommen i vapnet är nämligen ett kolfiberrör till vilket man monterar ett block. Blocket i sin tur har dubbla utgångar baktill så att man kan montera repeterhandtaget på önskad sida beroende på om man är höger- eller vänsterskytt.


  Många finesser finns det..


Vidare så har vapnet även justerbara vikter runt nyss nämnda kolfiberrör som gör det möjligt för skytten att individuellt anpassa balansen hos vapnet efter sina egna preferenser. Själva pipan är sedan av rostfritt stål och bara 42 cm lång, även om den sitter i en 64 cm lång shroud. Såväl shrouden som pipvikten längst fram har därtill egna balansvikter för att skapa ytterligare möjligheter för vapnets balans. Slutligen så är bakkappan enligt egen utsago den mest avancerade och justerbara enheten på marknaden. Det ska bli spännande att se om något ex av detta synbarligen synnerligen kompetenta vapen kommer att komma ut på svensk mark till F/T-cirkusen för att kanske bryta av mellan alla Steyr och Air Arms.




 
 
Ingen bild

-Jonas-

29 augusti 2015 11:32

Du kan ju inte skriva att avtryckarsystemet är bra tack vare fyra stålkulor utan att förklara deras funktion!
Sen undrar jag över kolfiberröret som är stommen, var sitter det?
Det står stabilisator på blocket, hur funkar detta?

Johnny Ottosson

29 augusti 2015 15:00


Såvitt jag förstår så har kulorna en mindre kontaktyta mot upphaket än vad en platt yta skulle ha eftersom kulorna är sfäriska.

Det är dock bara mitt antagande.

Exakt hur det fungerar har man inte presenterat i det material om modellen som finns tillgängligt i nuläget.

Kolfiberröret förefaller sitta runt lufttuben och fäst i blocket.

Jag vet inte hur den här stabilisatorn på blocket fungerar.

 
Ingen bild

Larsson

30 augusti 2015 10:28

Inget nytt under solen. Diana har ju haft sitt berömda kulavtryck på många av sina luftgevär ända sedan tidigt 70 tal, men där är det bara tre kulor. Anchutz avtryck är förstås bättre och mer finkänsligt men troligen är grundprincipen densamma som hos gamla Diana.
Förövrigt går det numera att köpa eftermarknadstrycken med kulprincipen till många vanliga jaktgevär.

 
Ingen bild

Silwer

3 september 2015 11:08

Det finns bara så många sätt att tillverka ett trycke givetvis, vi ser tex AA som ännu har samm trycke som de haft sen Pro-Target via EV2 till nya FTP900 som exempel, suveränt trycke fö.

Vissa tillverkare begriper sig inte på detta iofs, men det är väl en prissak med, det brukar bli en del delar i ett mekaniskt topptrycke och det kostar och tar plats.

Eltrycke är jag ännu lite förvirrad över att man inet använder i högre utsträckning då det i större skala inte lär bli dyrare och det tar definitivt mindre plats, och vidare kan man ha avtryckaren var man vill på vapnet utan tex skumma dragstänger och elände tex Bullpupar dras med.

Ful bössa detta fö, men fantastisk mekanik, sert underbart ut på bilderna bar deyt, här snackar vi hög kvalitet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards