Airpang

Direktlänk till inlägg 24 augusti 2015

Giganten!

Av Johnny Ottosson - 24 augusti 2015 19:30



Störst med extra allt

 

  Bushnell Fusion 8 x 32


Visst har kompromisslösa föremål alltid en mycket speciell lockelse på entusiaster? Egentligen kvittar det inom vilken nisch man kollar, de föremål som är extrema i något avseende kommer alltid att ha en viss gloria runt sig - det är av den anledningen vi kallar dem för tillverkarens halo-produkter.


Ifrån motorcykelvärlden så har Kawasaki sin H2R, sportbilarna har Tesla P85D och inom skyttevärlden så kan vi alla säkert räkna upp ett och annat vapen, kikarsikte och liknande som har ungefär samma position inom sin schanger. Idag ska vi se lite närmare på en sådan tungviktare - i ordets bokstavliga betydelse - när det handlar om avståndsmätare, Fusion-serien ifrån amerikanska Bushnell.


Så, du vill ha en avståndsmätare? 


Låt oss leka med tanken att priset inte spelar någon roll och att du inte är så känslig med instrumentets egenvikt - då har jag ett riktigt vasst förslag - gissa vilket?  Vi kan konstatera att det på prislappen står 12.395 kr (!) och vågen visar respektingivande 875 gram men bortser vi ifrån dessa två omständigheter så har vi därmed raskt räknat av alla nackdelarna på en gång. Resten blir - nedförsbacke...


  Min entusiastiske son var mycket imponerad och mätte glatt allt i grannskapet..


Om vi börjar med optiken som sådan så är den helt i nivå med prisbilden, en klar och fin bild även under dåliga ljusförhållanden som skymning och gryning. Den mest intressanta delen är dock integreringen av mätelektroniken i instrumentets display. Upplösningen på symboler och text är hög utan störande tydliga pixlar och ljustransmissionen förbluffande klar, där andra avståndsmätare ofta känns nästan lite grumliga att titta igenom. Problemet för avståndsmätare i allmänhet är just det lager som tänder upp grafiken, vilken tenderar till att "äta upp" mycket av ljusgenomsläppet ifrån linserna. Man kan alltså säga att elektronikskiktet, som förvisso är transparant, "förstör" en hel del av kvalitén på linsernas egenskaper för ljustransmission.

När man har prövat några "billigare" mätare i prisklassen runt 2-3000 kr så är skillnaden påfallanden men i sak så uppfattar jag den personligen inte som alarmerande, möjligtvis undantaget om man tittar i två instrument växelvis och sida-vid-sida. Det är lite som med kikarsikten, ett mellanprisskikte kan man leva lyckligt med hela sin karriär eller tills man tittar i ett bättre växelvis med sitt gamla - då ser man skillnaden.


Själva mätningen är exemplariskt enkel och intutiv, man tittar i instrumentet precis som en vanlig handkikare och därefter placerar man riktningssymbolen mot målet och trycker på den orange knappen upptill. Vips så ser man resultatet av mätningen i mätarens display.

Förutom den uppenbara primärfunktionen - att visa avståndet till målet - så visar Fusion även hur mycket man ska hålla över eller hålla under för att träffa sitt mål rakt på. Ingångsvärden för dessa beräkningar kan man själv programera in för att få sitt resultat optimalt anpassat efter just det unika vapnets projektilbana. Förutom ett standardläge för gevär så finns det också ett särskilt kortavståndsläge, som jag föreställer mig främst är tänkt för jakt med pilbåge eller hagelvapen. Noterbart är dock att mätspannet börjar först vid ca 10 meters avstånd.


Den konkreta skillnaden är att kortavståndsläget mäter två längder till målet, dels det faktiska horisontella avståndet och dels det avstånd som råder i en eventuell vinkel mot ett upphöjt mål. I detta läge så anger instrumentet lämplig vinkelhöjd för projektilens avfyrning. Räckvidden i detta läge är angiven till 99 meter.


I sitt normala läge så visar den plus och minus för överslag och underslag, max höjdskillnad är drygt 500 cm.


  En bild från Internet över hur displayen ser ut, detta är otroligt svårt att fotografera själv i verkligheten


I andra ändan av skalan så kan man konstatera en enorm räckvidd, Bushnell uppger själva en mile - alltså 1609 meter. Det finns dock förbehåll. Precis som alla andra laserbaserade avståndsmätare så krävs det speciella (läs, goda) förutsättningar för att kunna mäta pålitligt längst bort i det uppgivna mätintervallet. Jag har själv mätt ett stort vitt hus på knappt 1300 meter avstånd, efter att ha prövat upprepade gånger ifrån olika betraktningsvinklar och ljusförhållanden. En personbil gick också att mäta vid 935 meters avstånd, men den typen av "små" objekt (på såpass långa avstånd) är knepiga att låsa fast mot, ibland så mäter man något i bakgrunden istället. I båda fallen så krävdes det ganska många försök (8-12 "skjutningar") för att målet skulle registreras.


Generellt sett så finns det två variabler som är viktiga att ha med sig när man mäter med laseravståndsmätare, träffvinkel och målreflektion. Att mäta ett objekt med 90 graders vinkel är optimalt, att mäta exempelvis mot ett lutande tak är betydligt svårare. En vit eller hyfsat ljus yta är lätt att mäta, en diffus och mörk yta är svårare. Att mäta "igenom" dimma är också svårt, typ när det "ångar" dimma upp över en sjö under en klar och kall sensommarmorgon.


Själv så har jag tagit med mig Fusion på åtskilliga turer i skog och mark mest för att kunna pröva mätningar under de mest varierande förhållanden. Goda vänner liksom även kolleger har haft möjlighet att provkika och det bestående intrycket är att detta är en kanongrej - men med en prislapp som de flesta knappt tror är sann.


Något som också är fascinerande är att försöka förstå världen, på det sätt som avståndsmätaren uppfattar den. Det kan låta lite udda men anledningen är den att det som vi betraktar som ett problem (ex mörker) är inte alls ett problem för avståndsmätaren (på samma sätt), andra saker som vi människor betraktar som gynnsamma (en solig varm dag) skapar stora problem för mätaren. Många av de saker som vi kanske inte ens ser (ex värmestrålning) ger monumentala bekymmer för mätaren, samma sak med dimma. Det handlar i dessa fall om endera små partiklar eller böjningar i ljuset som förvirrar laserstrålen.


  Man uppger imponerande 1 mile - 1609 meter och mer därtill....


Under normala förhållanden och växlande omständigher, inte tuffa men inte heller påtagligt gynnsamma, så kan man räkna med mellan 4-500 meters effektiv och pålitlig räckvidd mot ett människostort mål i varierande terräng. Då registererar mätaren ett resultat varje eller i värsta fall varannan gång. Inom denna knappa halvkilometer så är det även rimligt möjligt, men inte enkelt, att frihålla instrumentet på ett vettigt håll. 


Som kikare räknat så kan man i jämförelse med normala handkikare konstatera att kikarkroppen är förhållandevis grov i relation till dess 40 mm stora linser. Det känns lite som en 50 mm kikarkropp men med extremt små linser. Åter igen så reagerar man inte på detta spontant utan först vid en direkt jämförelse med en vanlig handkikare. Anledningen är naturligtvis att elektroniken tar plats inuti kikarkroppen.  


Så, hur ska man då sammanfatta det hela...?


Den kostar en ansenlig mängd pengar men i skenet av vad en vanlig jaktutrustning för exempelvis älgjakt betingar överlag så rör det sig ändå inte om extrema summor. Om man låter den ersätta den vanliga handkikaren så är vikten kanske inte heller så mycket att orda om. 


Om man däremot är en luftvapenskytt, som vanligtvis inte bär runt en handkikare utan bara behöver ett instrument för att mäta avstånd, så framstår den istället som klunsig och på många sätt overkill. De flesta luftskyttar mäter kanske upp till 50-80 meter i de flesta fall så 4-500 meter bra räckvidd utnyttjas sannolikt ytterst sällan vid aktivt skytte. För en krutvapenjägare däremot som skjuter över mycket långa och/eller okända distanser blir den närmast oundgänglig.  Som avståndsmätare så är den nämligen helt klart den bästa jag har haft nöjet att pröva i praktiken, rent tekniskt sett.



   

 
 
Ingen bild

Ogster

27 augusti 2015 00:59

Kolla om du kan få tag i en Leica 1600B.
Dom är så bra att allt annat framstår som leksaker, optiken spöar allt och att mäta huvet på ett vindkraftverk på 2245m är inga problem alls. Funkar även vid olika väderlekar där andra ballar ur.
Steget bättre är väl Vextronik men då kostar det mycket pengar..

Vore kul om du kunde testa att mäta på ett föremål genom ett fönster, billiga mätare brukar inte klara det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards