Airpang

Direktlänk till inlägg 20 augusti 2015

Modern teknologi...

Av Johnny Ottosson - 20 augusti 2015 10:00



Rödpunktsikte !


 

Det var så här det började en gång i tiden..


Idag ska vi kolla lite kort på en typ av riktmedel som inte är helt vanliga hos luftvapen, förutom möjligtvis i form av billiga kinaprodukter riktade till plinkingvapen i det lägre prissegmentet - nämligen rödpunktsikte. En intressant detalj med dess är att rödpunktsikten faktiskt till stora delar är en svensk innovation, skapade av det nu världsberömda företaget Aimpoint i Malmö.


Det Aimpoint gjorde var att lansera världens första spegelreflexsikte med LED-teknologi, i form av siktet "Aimpoint Electronic" redan 1975 och med detta så var succén given. Idag levererar man rödpunktsikten till hela världen och till de mest krävande kunderna. Över en miljon rödpunktssikten från Aimpoint används nu inom miltär och försvar där man exempelvis kan hitta US Army som en av storkunderna, vilka köper dessa riktmedel till sina elitförband inom bland annat Navy SEAL. All produktion sker i enlighet med ISO 9001:2008 och alla produkter byggs för hand där Aimpoint äger alla processer inom produktionen "in house".


Hursomhelst.


Varför använder inte luftskyttar rödpunktsikten i större utsträckning, vilka är dess för- och nackdelar?


Jo, precis som namnet antyder så skapar ett rödpunktsikte en röd punkt i optiken som skytten "lägger på målet". Nackdelen med detta är att punkten då skymmer målet vilket försvårar den formen av extremt precisionsskytte som luftvapen i allmänhet medger. Emellertid så finns det olika storlekar på själva rödpunkten och ju mindre punkt man använder, desto mindre del av målet skymmer den.


Rödpunktsikte av öppen typ  


En vanlig punkt är 4 MOA (Minutes Of Angle), vilket betyder att punkten håller ca 12 cm diameter på 100 meter. Det betyder då 6 cm på 50 meter och 3 cm på 25 meter. I klartext - skjuter man på 50 meter så kan man träffar i princip var som helst inom 60 mm även om man skjuter "mitt-i-prick". Detta funkar ju om målet är en ölburk eller något större föremål men knappast om målet är en tändsticksask eller annat mindre föremål.


För en älgjägare däremot, där träffzonen är stor som ett dasslock och skottavstånden som regel 30-80 meter så existerar inte det problemet, där är punktens format inget som helst problem.


Teknologin går dock framåt, nu har vi små rödpunktssikten med 2 MOA punkt, det betyder 15 mm på 25 meter och då börjar ett rödpunktssikte bli vettigt även för luftvapenbruk, bortom ren plinking. Med en så liten punkt så fungerar rödpunktsiktet även på kortare avstånd och när man vill träffa lite mindre mål.


Vänder vi sedan på myntet så har nämligen rödpunktsikten en rad intressanta fördelar, vissa av dem rent unika i jämförelse med exempelvis kikarsikten. Till att börja med så är de i praktiken näst intill parallaxfria och de har obegränsat ögonavstånd. Av den anledningen så fungerar de utmärkt på både pistoler och gevär. Förutom detta så saknar de förstoring och ger ett enormt synfält, man slipper "tunnelseendet" hos ett vanligt kikarsikte. Rödpunktsikten är vanligtvis betydligt mindre och lättare än ett kikarsikte och inte sällan avsevärt mer rekyltåliga. Ett Aimpoint Micro H2 väger exempelvis 93 gram naken och håller 68 mm (längd), 41 mm (bredd) samt 36 mm (höjd). Detta synnerligen blygsamma format liksom att Micro H2 håller 2 MOA punkt gör detta sikte till det kanske absolut mest lämpade rödpunktsiktet för luftvapenbruk.


Aimpoint Micro H2  


Prislappen är naturligtvis betydande (ca 5600 kr) men detta är inget simpelt kinaskräp utan en riktig kvalitétsprodukt och ungefär samma summa som man får ge för ett bra kikarsikte (Leupold EFR 3-9/33). För den som bedriver skyddsjakt och som därför värdesätter de unika fördelarna med ett rödpunktsikte så är det naturligtvis inget dumt val alls och i synnerhet inte om det dessutom kan tjänstgöra på någon annan vapentyp också, som en pistol eller pilbåge - alternativt, varför inte på ett harpungevär? Lilla Micro H2 klarar 25 meters dykdjup!


Generellt sett så finns det två typer av rödpunktsikten på marknaden, öppna och slutna. Ett öppet sikte har bara en siktskiva som står rakt upp och ett slutet sikte ser ut ungefär som ett kikarsikte med en liten tub som innesluter optiken. Grundprincipen hos båda är dock densamma, en lysdiod belyser en spegel som fokuserar skenet till en liten punkt på en glasyta.

  Grundprincipen för ett rödpunktsikte


Överlag så är de slutna rödpunktsiktena betydligt robustare och stryktåligare, men naturligtvis också dyrare. De främsta invändningarna mot siktestypen som sådan är emellertid bristen på förstoring samt att luftvapen överlag främst används på förhållandevis korta avstånd och mot små mål - vilket ju är svårare förhållanden för rödpunktsikte. Av den anledningen så är de flesta luftvapenfantaster överlag mer betjänta av riktiga kikarsikten. För oss så blir rödpunktsiktet oftast endera pistolsikte, riktmedel för skyddsjakt eller något enkelt och billigt för plinking.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards