Airpang

Direktlänk till inlägg 12 augusti 2015

Framtiden...?

Av Johnny Ottosson - 12 augusti 2015 11:30En titt i spåkulan?


För ett halvår sedan så berättade jag om förändringarna av vapenlagstiftningen för licensfria vapen i Frankrike, en för entusiasterna i Frankrike mycket trevlig förbättring som i korthet innebar att man nu fick 20 joule som licensfri gräns istället för tidigare 10 joule.


Här kan man läsa mera om detta:


http://airpang.bloggplatsen.se/2015/03/24/11053321-manga-funderingar-runt-detta/


Frankrike är dock inte helt ensamna om dessa förbättringar, Nederländerna fick ju fri effekt 1997 efter att tidigare bara haft 7.50 joule och Sverige fick en ökning ifrån 3.00 joule till fulla 10.00 joule så sent som tidigare i år. Det finns alltså en hel del exempel på att man har släppt lite på effektbegränsningar och liknande runt om i Europa.


Frågan jag fick nu är vad jag tror om framtiden och när en eventuell effekthöjning för oss i Sverige kan vara aktuell.


Tyvärr så är ju inget så svårt som att sia om framtiden. Vad jag kan notera är emellertid att det nya föreningsintyget har börjat användas numera. Det som kan vara intressant där är att en skytteklubb numera måste ha ett organisationsnummer, vilket ställer större krav på en skytteklubbs struktur och organisation. Vidare så kan punkt 5 på den nya föreningsintyget också vara intressant:


"Vapnet överensstämmer med tekniska bestämmelser för nedanstående vapengrupp/skytteform, som även är reglerad i skjutreglemente för det auktoriserade förbund som angivits ovan"


Här finns bra utrymmen för tolkningar och meningen blir därför lite av ett tveeggat svärd. Det vapen som man söker licens för måste alltså vara lämpat för den tävlingsform som man motiverar innehavet mot. Har kan jag befara att en tillståndsenhet kan hitta på en lång rad olika infallsvinklar om de får en ansökan på ett vapen som inte faller dem i smaken. Ett PCP med kaliber 30 och 90 joule ME har förmodligen mycket svårt att anses vara överensstämmande med de tekniska bestämmelser som gäller för exempelvis Field Target där man uttryckligen har en maximal anslagsenergi på blott 45 joule.


En hyfsat påläst handläggare kan med hjälp av Google snabbt bygga sig en uppfattning om hur ett Field Target-vapen ser ut och när de sedan får en ansökan på en bullpup eller en Career 707 etc så blir det troligtvis bäddat för invändningar och fördröjningar. Svenska Skyttesportförbundet är nog inte heller överdrivet intresserade av att deras klubbar ställer sig bakom luftvapen med ett alltför spektaulärt utseende, en inte alltför orimlig gissning är att man snart endera kommer eller blir tvingade att definera vad ett Field Target-gevär egentligen är för något.


Detta kommer ju att underlätta för den som söker mot en "godkänd" modell men samtidigt effektivt stänga dörren för den som söker på annat. Det skulle onekligen vara spännande att höra hur de förbundsansvariga ser på kraven som uttalas i de nya föreningsintyget och hur man avser att förhålla sig till detta, eller hur?


För att återgå till frågan om EU nya övergripande vapenlagstiftning så tror jag inte att Sverige springer skorna av sig för att implementera denna, man är nog ganska nöjd med läget just nu. All förändring innebär ju merarbete och för närvarande så har ju polisen fullt upp med att klara av sina ordinära åtagande i frågor som handläggningstider och liknande. Att sedan belasta dem med omställningsarbete är nog inget som man självmant ber om.


Vad jag däremot VET är att förändringen kommer att komma, alla länder inom EU måste på sikt falla in under den gemensamma vapenlagstiftningen. Om jag gissar så kan den största försämringen för vår del bli en sänkning ifrån 10.00 till 7.50 joule liksom licensbeläggning av alla kalibrar över 4.50 mm i ett värsta tänkbart scenario. Vi har dock mycket att vinna, skulle vi få 20 joule licensfritt eller helt licensfri effekt så tror jag det skulle kunna innebära en rejäl skjuts framåt för lufthobbyn i Sverige, inte minst om detta kombineras med restriktioner för krutvapnen.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Will

12 augusti 2015 12:22

Hur skulle det värsta fallet kunna påverka de vapen i större kaliber än 4,5mm som redan är i omlopp? Kommer dessa att vara lagliga hos ägaren vid lagbytet, som det blev vid den ursprungliga effektbegränsningen? Och kommer de i så fall att vara begränsade till sin "ursprungliga" effekt, eller fria att modifiera?

Johnny Ottosson

13 augusti 2015 11:43


Min gissning är att man tillämpar samma principer som för Pre-92.

 
Ingen bild

Silwer

12 augusti 2015 20:33

7.5j räcker för at förstöra allt för intresserade, inte för de med Hatsan osv som ändå sliter pluggarna direkt.

Jag hoppades mer på at krutskytte skulle anses störande och utrymmneskrävande i Sverige och försvåras för just målskytte.

Så at rena luftdrivna vapen blir ett alternativ med dämpning och vettiga avstånd för utövning iaf.

Mden det handlar väl om lobbyn som är stark för krut. även om målskytte glider fram på jägarnas ideer utan att ha nåt gemensamt egentligen.

Man stoppar inte bus med att ge sig på luftvapen så långt borde i princip alla vara ense utom media möjligen.

Man ger sig i stället på just handel med olagliga pistoler mm från öst som idag vem som helst med nån ambition kan fixa på kort tid om bar pengar finns, och billigt ger allt diverse CZ mm.

Om jag har märkt det så hur kan polisväsen mm ha missat det?

Knappast, men det handlar väl som vanligt om att det ser bra ut på paper att kväs svenska privatpersoners rättigheter.

Lite NSA och Facebook och skit så är det klarrt, ge dem ett patr fingrar så har de snart hela handen.

D verkliga bovarna är det allt för ofta synd om, om inte annat är de ju på allvar farliga för snuten, som tydligen inte har sina jobb för at ens utsätta sig för nåt av fara idag.

 
Ingen bild

Kaj

12 augusti 2015 22:08

En undran.
Hur kommer i så fall marknaden ändras?
Eftersom i 10J är 4,5 bästa elternativet. ( Enligt de flesta)
Kommer folk köpa större kalibrar och mer effekt?

Johnny Ottosson

13 augusti 2015 11:46


Om grövre kalibrar hamnar på licens så kommer försäljningen att minska kraftigt av dessa.

Blir 7.50 joule gränsen så kommer förmodligen fler att söka licens och om gränsen blir 20 joule så kommer sannolikt färre att göra det.

 
Ingen bild

Silwer

13 augusti 2015 06:20

Det låter ju som at Johnny mer tänker att pga mättekniska problem menar att .177 (4.5mm) blir den enda lagliga kalibern för licensfritt i Sverige.

DEt låter inte direkt troligt att det skulle hända då fritt .177 förmodligen inte skulle få fri fart i vårt land, och isf ändra det ju just inte mycket till lättare att håla reda på än tidigare.

Det är helt motsatt allt i Sverige att man skule lätta på kraven.

Att semiautomatiska vapen fick 10J de med är nog främst för at de fick problem att skilja double action från single action, polis mm kunde inte avgöra vilka vapen som var automatiskt repeterande eller där avtryckaren tvingade runt matningen.

 
Ingen bild

Kaj

13 augusti 2015 07:45

Nu hade jag lite mer possetivt tänkande. Men om vi tänker lite negativt. Vad händer med alla som har grövre kaliber i 10J blir dessa olagliga? Eller hannar dom under en parantes i lagen.
Det måste bli ett väldigt stort mörkertal.

Jag pratade med en relativt stor handlare en gång. Han nämnde att ungefär till 95 procent av alla licensfria bössor han sålde så såldes även ett uppgraderingskitt eĺler orginalkit. Vad man nu vill kalla det men alltså en möjlighet att göra bössan licensbelagd.

Av dom som köpt dessa bör det finns 3 olika senarios. De som sökt licens och monterat, de som aldrig sökte licens eller inte fick och har grejerna liggandes i en låda, så har vi de som monterat utan licens.
Detta borde väl göra att det finns ett stort mörkertal på svenskar som begår vapenbrott.
Även om reglerna skulle skärpas vad skulle hindra folk från att fortsätta göra som de alltid gjort?

Klart att man får ner anslagsenergin med att bara ha 4,5. Men vad jag förstått så 11J och 70J lika stort brott i dagsläget när gränsen är 10J.

Kanske ett litet snesteg från vad ämnet var. Men jag undrar om en skärpt lag skulle ändra vårt betende.

Johnny Ottosson

13 augusti 2015 11:44


Jag tror man i så fall skulle göra samma sak som med Pre-92.

Det man uppnår är en succesiv utfasning, precis som 1992.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 3 juli 12:00

Crosmans miniatyrkarbiner !     Crosman 1720T med M4-stock, ett idealiskt vapen för svenska förhållanden.   Under den gångna veckan så fick jag frågan av en spekulant om 1720T möjligtvis kunde vara ett bättre val än min egen 1701P, vilk...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se