Airpang

Direktlänk till inlägg 10 augusti 2015

Ännu en fråga

Av Johnny Ottosson - 10 augusti 2015 11:30Till skyddsjakt?


"Tja!  Jag söker ett bra skyddsjaktsvapen som ska vara billigt, lätt att bära och som tål tuffa tag. De måste såklart klara kraven som gäller. Ska ha magasin. Vad tror du kan bli bra?"


Även idag så river vi av en fråga ifrån läsekretsen och också den här frågan kan ha ett allmänt intresse så den får bli ett separat inlägg här på bloggen. Frågor om skyddsjaktsvapen är inte helt ovanliga men det som är intressant med dagens fråga är budgeten (så billig som möjligt) samt att man också väger in andra värdefulla egensakaper hos vapnet, att det ska vara oömt och lätt att bära runt.


När det gäller skyddsjakt och de få gånger som jag själv har varit med vid legal och seriös sådan så finns det ett antal faktorer som många vanliga luftskyttar sällan tänker på. Anslagsenergin är till exempel inte alls så viktig för skyddsjägaren som man kan tro med tanke på det omotiverat stora fokus som vanliga entusiaster tendera att betona för sina vapen. Likaså bärs vapnen runt ganska betydande sträckor, ibland klättrar man också med dem över staket, uppför stegar och liknande. 


Därtill så används de i ur och skur, i alla möjliga (och omöjliga) miljöer. Vapnen bör också vara diskreta för att inte stöta sig med allmänheten samt givetvis tysta att avfyra, liksom att de bör ha magasinsystem för snabba uppföljningsskott om det första skottet inte gav avsedd effekt. Slutligen så bör de vara lätta att hantera och träffa med. Något som också brukar förvåna utomstående är de ofta förbluffande korta skottavstånd där de används, inte sällan inomhus på 5-25 meters avstånd i de flesta fall. Fjärran ifrån amerikanska präriehundsjakter med sina enorma avstånd, alltså.


Beaktat dessa speciella förutsättningar för användningen och de önskemål som frågeställaren presenterar så skulle jag rekommendera en närmare titt på Maraudern som pistolkarbin:


   Crosman Marauder Woods Walker


Här har vi ett vapen som är litet, lätt och oömt - därtill med kaliber 22 och erfoderlig effekt för de legala kraven för ett skyddsjaktsvapen. Prismässigt sett så ligger man på precis under 5000 kr i sitt basutförande och ytterligare 1300 kr upp i sitt specialutförande "Woods Walker", där det också ingår ett enkelt rödpunktsikte. Naturligtvis så krävs det en extern fyllkälla men detta kommer ju med alla PCP, oavsett sort. Den lilla volymen som ska fyllas är emellertid såpass måttlig att modellen blir förhållandevis enkel att fylla med handpump eller ekonomisk att fylla med dykarflaska. Modellen är försedd med ett 8-skotts automatindexerande magasin och finns bara med kaliber 22.


Prestandamässigt sett så kan man räkna med 30 bra skott (inom 25 fps spridning) på 14 fpe (!) i sin originalkonfiguration. Den som vill kan förmodligen tjäna ytterligare ett antal skott igenom att ställa ner effekten så man hamnar på lagens minimumkrav för skyddsjaktsvapen om 180 mps Vo.


   Basmodellen är helt svart och 1300 kr billigare..


En av styrkorna med pistolkarbiner i allmänhet och så även Marauder i detta utförande är den låga vikten, bara strax över 2000 gram, liksom dess korta längd. Visst, korta och lätta vapen blir "nervösa" och därmed också svårare att skjuta bra med men på de förhållandevis korta avstånd (ut till ca 25 meter) som är aktuella för skyddsjakt så räcker den praktiska precision gott och väl. I skenet av detta så blir det blygsamma formatet snarare än fördel än en nackdel.


Till glädje både för användare och omgivningen så har modellen också en effektiv shroud, vilket är närmast en förutsättning för ett effektivt skyddsjaktsarbete. Visserligen så har de flesta skyddsjägare, i alla fall på kommunalt mandat, fortfarande rimligt lätt att få ut en licens för en separat ljuddämpare men ju färre licenser man måste trassla med desto bättre är det ju.


Skulle modellen kännas rätt så saluförs den av Hurricane på www.luftvapen.se

 
ANNONS
 
Ingen bild

Silwer

10 augusti 2015 15:37

Här hamnar det om pissbilligt helt enkelt?

US vapen fördyras för mycket hit imo för att ens vara intressanta då de är för barn vad jag förstår som inte kan skjuta säg .22lr eller värre.

Det är riktigt plastikts skut som erbjuds, otroligt gamla och dåliga konstruktioner i kass kvalitet.

Låter bra?

Det är just vad man köper mer eller mindre, USA är ett U-land i fråga om luftvapen, jag fattar inte när folk ska se det.

De hade en del bar år med co2 patronvapen och multipumpar av hög kvalitet men det höll inte av förklarliga skäl.

Men sen igen även jag har ägt amerikanska luft och co2 vapen, de var alltid tillgängliga när man var parvel och måste få händerna på nånting för att skjuta med.

En trist sak var polaren Red Ryder där man kunde skrapa bort en etikett vid pipan tror jag som döljde Made in China, då tog mitt intresse slut helt, ingen nostalgi ens.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 3 juli 12:00

Crosmans miniatyrkarbiner !     Crosman 1720T med M4-stock, ett idealiskt vapen för svenska förhållanden.   Under den gångna veckan så fick jag frågan av en spekulant om 1720T möjligtvis kunde vara ett bättre val än min egen 1701P, vilk...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se