Airpang

Direktlänk till inlägg 28 juli 2015

Kreativt tänkande...

Av Johnny Ottosson - 28 juli 2015 11:00Behövs fler nya skyttar i hobbyn?Ibland så är det faktiskt uppfriskande att läsa forum och i synnerhet när man läser ett inlägg där någon tänker i andra banor än alla andra. På forumet så diskuterade man under de senaste dagarna hur man ska få in fler nya skyttar i hobbyn, detta eftersom intresset för tävlingarna i Field Target har minskat och så även antalet tävlanden i dessa.


Inläggen följde på varann med mängder av bättre och sämre förslag, där en stor del naturligtvis talade sig varma för den instinktivt sett mest tilltalande lösningen, att fler ungdomar plötsligt borde engagera sig i föreningslivet och fostras till hängivna entusiaster för just vår tävlingsform. 


Men - som i reklamen - plötsligt händer det!


Någon når en insikt och tänker annorlunda! Försiktigt undrar denne, vi kanske inte alls behöver fler skyttar? Vi kanske redan har tillräckligt med entusiaster i landet som gillar att skjuta luftgevär? Vi kanske inte alls ska lägga fokus på att försöka ragga in fler fantaster till våra led?


Självklart så bladdrar nästan alla andra vidare i sina inkörda hjulspår, vissa klagar på hur sociala medier stjäl ungdomens fritid, någon inflikar att denne minsann har lyckats få med just sina egna barn i hobbyn vilket nästan får hen att bli tårögd av lycka - härligt! Kvar vid stationen står dock den inläggsförfattaren som faktiskt vågade utmana tråden med ett kreativt tänkande.


Vissa spår lämnar dock dennes inlägg efter sig, man åberopar snabbt att man minsann har gjort vad man har kunnat för att få in nya ungdomar till tävlingarna, man har skjutsat några, man har ordnat lånevapen osv. Så långt gott och väl. Andra fortsätter att beklaga sig över myndigheternas påbud och medias svartmålning av en helt legitim och trevlig sporskytteform osv.


Låt oss nu koncentrera oss på vår nytänkande entusiast nyktra notering - det säljs ju fler luftvapen i Sverige än någonsin, då bör det finnas fler entusiaster eller en större entusiasm i landet än tidigare. Enkelt och självklart.


Frågan ska alltså inte vara - hur får vi fler skyttar (främst ungdomar) utan snarare hur får vi föreningarna (o förbundet) att engagera sig för att motivera fler redan befintliga entusiaster att ta del i tävlingarna?


Ska man få ut rätt svar så måste man helt enkelt våga ställa rätt fråga.


Personligen så delar jag helt inläggsförfattarens en smula kontroversiella tankebanor. Vi HAR redan gott om entusiaster ute i stugorna, redo att tävla med fina vapen, gott humör och förträfflig skjutskicklighet. Visst är det trevligt med fler ungdomar men låt dem komma när de själv önskar, kanske som återfallande 40-åringar precis som alla andra. De kommer när tiden är deras. Låt oss istället fokusera på alla de som sitter därute och bara väntar på att få komma ut och tävla.


Vad hindrar dem?


Detta blir naturligtvis en repetition eftersom jag har tjatat om detta i åratal men - here we go again!


Om något är krångligt, dyrt och obekvämt, då väljer människor att göra något annat. Om något däremot är enkelt, billigt och roligt, då hänger de med. Svårare än så är inte hela grundproblemet.


Vi måste sänka trösklarna!


Klubbmedlemskap, Skyttekort, Tävlingslicens - allt uppfattar dessa tänkbara tävlanden som hinder. Dessa saker är problem som innebär krångel, kostnader och omak. Se ovan för de som har svårt att inse innebörden av detta i praktiken.


Nu ska jag snabbt inflika att jag personligen absolut inte har något emot den formella Field Target med all dess byråkrati, dess söta sittkuddar och överflödiga tidtagarur - tvärtom!  Precis som med Int 10M tävlingar så är det bra att man tävlar med luftvapen - absolut. Field Target är emellertid inget för min egen del.


Viktigt är alltså att det inte ska finnas något motsatsförhållande mellan Field Target och övriga tävlingsformer för luftvapen. Vad vi däremot kan göra är att nå synergieffekter mellan Field Target och andra tävlingsformer. Entusiasterna för Field Target sitter nu och kliar sig i huvudet varför tävlingarna sakta möter sotdöden samtidigt som det finns mänger av människor där ute som bara väntar på en tävling.


En enkel lösning är naturligtvis att samköra aktiviteterna, kör en tävling Field Target och låt sedan banan stå kvar, efter avslutad tävling, för exempelvis HFT eller någon annan tävlingsform utanför förbundet. På detta sätt så får man trafik även till Field Target och alltid fastnar någon, samtidigt som vi får fler människor som engagerar sig i luftvapentävlingar överlag.


Har man sedan gått på några tävlingar och gillat upplevelsen - DÅ, (först då) så kan man börja ställa krav på motprestationer i form av diverse byråkrati för de som är intresserade av just Field Target. Det man gör igenom detta tillvägagångssätt med fler grenar och lättillgängligare klasser är att man bereddar erbjudandet och ett förstärkt erbjudande har ju naturligtvis alltid lättare att vinna gehör och uppskattning.


Vem vill åka X antal mil för att få tävla en eller två gånger i någon enda stympad form av nybörjarklass? Betydligt roligare att direkt hamna i en etablerad tävlingsform och tävla på riktigt, så ofta man önskar utan de prestationskrav som all byråkrati ofelbart medför. Vill man sedan delta i en enklare och billigare tävlingsform med mer normala vapen och inte minst kikarsikten och där fokus ligger mer på gemenskap än på kvalficieringsresultat till EM så finns det ju då redan ett färdigt alternativ, i relation till att sitta hemma. En utveckling av det slaget är något som vi alla skulle tjäna på, inte bara tävlingsgrenarna. Fler människor på tävlingarna ger alltid ett större utbyte av idéer, kunskap och inte minst inspiration till gagn för oss alla. 
ANNONS
 
Ingen bild

_Axel_

28 juli 2015 13:33

Vad får dig att tro att folk är villiga att resa 20mil en helg för att skjuta luftgevär? Luftvapen säljs i mängder för att man kan köpa dem utan krångel (och trimma). Och dom kan användas på egen ordnad skjutbana.

 
Ingen bild

Martinw

28 juli 2015 14:39

Känns så otroligt tjatigt.
Varför var vi färre förr när jf höll i trådarna, då helt utan trösklar?
Varför vill ingen arrangera något som liknar hft?
(i tråden du läst på luftvapeninfo är det bara ogster som anmält intresse, sen är det dött med intresset för hft)
Kan ju säkert finnas hundratals som tycker det verkar kul, men om ingen vill engagera sig ens själsligt lär det inte hända mycket.
Vill du engagera dig johnny, eller ska du bara åka på räkmacka hela tiden?

Johnny Ottosson

28 juli 2015 16:40


Jag vill naturligtvis åka räkmacka, precis som många andra.

Så är det, människor är olika.

Varför skapar inte alla en blogg till glädje och kunskap för andra? Det är ju lätt gjort, bara att skriva..

Vissa är duktiga på att ordna tävlingar och de förtjänar möjligheten att arrangera tävlingar som blir välbesökta och inte bara öde tillställningar med kanske tiotalet besökare.

Låt oss hjälpa dem att uppleva det istället för att tro att alla skulle vara duktiga på att arrangera tävlingar bara för att några är det.

 
Ingen bild

dano_swe

28 juli 2015 14:42

Johnny, hjälper du till att duka av banan efter det att HFT-folket kört sin runda? Annars blir det svårt att hinna med för de tappra själar som jobbar arslet av sig. Om du varit med på någon av årets tävlingar hade det varit glasklart för dig.

Debutantklass finns redan. Där kan alla kan prova på utan krav och tävlingslicenser. Vill en klubb köra HFT eller någon annan skytteform är de välkomna att göra så, det finns inga hinder för det. Man måste även komma ihåg att i princip alla sporter kräver klubbmedlemskap och någon form av licens för att tävla. Se bara på gokart till exempel.

"Entusiasterna för Field Target sitter nu och kliar sig i huvudet varför tävlingarna sakta möter sotdöden samtidigt som det finns mänger av människor där ute som bara väntar på en tävling."

Nej, jag är övertygad om att FT så sakteliga kommer växa till sig, det nya reglementet är hur färskt som helst och man måste ge det lite tid innan man börjar göra om reglerna. En utvärdering kommer såklart ske, men inte här eller på luftvapen.info.

Johnny Ottosson

28 juli 2015 16:46


Jag vet mycket väl vilket arbete det ligger bakom att arrangera en tävling och av den anledningen så avstår jag.

Ett sådant arbete kräver entusiasm och engagemang på en mycket högre nivå än vad jag själv kan uppbringa för uppgiften.

Debutklass finns, men den duger uppenbarligen inte för då hade den varit lika välbesökt som de gamla klasserna på 10J, vilket inte är fallet.

Många sporter kräver inte alls förbund, det är rent nys. Däremot så kan förbund tillföra praktiska fördelar för individen så att de väljer att gå med i ett förbund eller en klubb.

Vad gäller våra båda kristallkulor så finns det två scenarion, FT växer eller FT dör ut. För min egen del spelar det ingen roll vem som har rätt eftersom jag inte tävlar.

Det enda jag kan göra är att ge råd och sedan får de ansvariga välja om de vill lyssna eller inte.

Att en utvärdering enbart ska ske inom ett slutet sällskap förvånar mig inte.

Detta fenomen kan vara en av anledningarna till att man kanske vill se någon annan tävlingsform på våra fallmålstävlingar.

 
Ingen bild

dano_swe

28 juli 2015 17:14

Det existerar ingen diktatur i luftskyttevärlden vilket du verkar tro Johnny. Om du eller någon annan vill ha HFT-tävlingar så styr ni upp det,svårare än så är det inte. Hade vi i Göteborg varit intresserad av HFT så hade vi startat en HFT-avdelning i Örgryte. Punkt slut. Sluta gnäll om du inte vill lyfta ett handtag själv, för som sagt är det bara handtaget som ska lyftas och sedan är HFT-sektionen ett faktum i valfri klubb. End of story. Hur mycket textmassa ska det behövas skrivas innan detta går upp för dig?!

Debutantklassen är relativt ny och därför är det svårt att redan nu säga om den fungerar bra eller dåligt, men jag förstår att du tycker den är kass med tanke på att du inte har med debutanterna i din deltagarstatistik för 2015.

P.S Utvärderingen sker inte i ett slutet sällskap utan med representanter från samtliga klubbar i Sverige. Inga konstigheter. D.S

Johnny Ottosson

28 juli 2015 19:08


Naturligtvis så kan den som önskar skapa en verksamhet för HFT, ingen har påstått något annat.

Syftet med inlägget var att hjälpa Field Target ifrån att krascha och brinna så länge som möjlighet finns.

Detta kräver dock ett intresse för problemlösning ifrån båda sidor, inte bara att förbundet dikterar villkoren. Sker detta så blir konsekvensen att de som hade velat tävla istället avstår.

Att all form av konstruktiv kritik avfärdas som gnäll förefaller vara signifikant för många av de etablerade entusiasterna för Field Target, det kanske är därför som diskussionen tenderar att bli så enkelriktad på forumet?

Den fria klassen, tidigare fri 10J och sedemera debutant har i endera formen funnits i flera års tid.

I mina redovisningar så tar jag upp alla etablerade tävlingsklasser, där reguljär tävling sker på samma villkor som för övriga klasser.

En något större sluten krets är inte mindre sluten bara för att den är större.

 
Ingen bild

dano_swe

28 juli 2015 17:57

Tar det en gång till så att alla är med på banan. Vill du skjuta HFT? Gör då följande:

1: Kontakta en klubb.
2: Gå med i klubben.
3: Ta med valfri bössa och börja skjuta HFT.
4: Fixa en HFT-klubbtävling och ragga folk i klubben som vill panga.

Klart!

Vill du testa dig själv mot skyttar runt om i Sverige?

1: Skaffa skyttekort.
2: Skaffa tävlingslicens.
2: Driv igenom att klubben ska hålla en HFT-tävling.

Klart!


Hur skaffar jag skyttekort?

Hör med din förening, de kan anordna en studiecirkel. När utbildningsdelen är klar genomförs en examination, för detta finns särskilda examinatorer i varje distrikt. Provet är mycket enkelt och alla klarar det utan problem.

Hur skaffar jag tävlingslicens?

Du går med i en förening och därefter kan du skaffa tävlingslicens. Priset är 300 kr för senior och 150 kr för junior.

Johnny Ottosson

28 juli 2015 19:01


Nu har HFT inget med Svenska Skyttesportförbundet att göra.

HFT ligger under Sv Jägarförbundet.

Därav så existerar det inget Skyttekort eller någon Tävlingslicens.

Processen du beskriver berör bara skytteformer som sorterar under Svenska Skyttesportförbundet.

Det finns som sagt en ganska svajig kunskap runt detta, något som är alltför bekant hos oss som har varit med ett tag.

 
Ingen bild

Fredrik

28 juli 2015 19:58

Jag har ett problem.
Jag har luftgevär och skjuter mest hemma och på sommarstället.
Skulle gärna vilja kunna lösa ut licens och kunna åka och skjuta på bana med lite högre tryck.
Bara som hobby testa och köra någon tävling kanske.
Men det känns som ska man göra det måste man gå all in och åka land och rika runt tävla och ja änga mycket tid.
Jag är gärna med i klubb och betalar medlemsavgift och stödjer med lite arbetskraft. För att kunna åka dit kanske någon kväll i veckan och skjuta lite.
För mig känns det som den typen av utövande är svår?

 
Ingen bild

dano_swe

28 juli 2015 20:04

Fredrik, när du säger tävla. Tävla i vad?

Johnny, HFT (luftskytte) finns ju inte under Svenska Jägarförbundet? Jaktstig för krutskyttar är ju något helt annat.

Johnny Ottosson

28 juli 2015 21:57


Detta är jaktstig för luftvapen, separat reglemente.

Eftersom detta reglemente dock var så allmänt hållet så tillämnade man BHFTs rakt av.

 
Ingen bild

Fredrik

28 juli 2015 20:24

Ja i någon av grenarna med luftgevärsskytte.
Bara för att testa vad man gillar.
Jag är mest intresserad av att få komma i väg och skjuta på bana.

 
Ingen bild

dano_swe

28 juli 2015 20:41

Gå med i en klubb. Efter sex månader, och när du bestämt dig för tävlingsform, kan du ansöka om licens.

Klubbar jag känner till som skjutet luft utomhus:

Onsala luftgevärsklubb:
> http://www.onsalaskytte.se/

Örgryte Skytteförening:
>http://www5.idrottonline.se/OrgryteSkF-Skyttesport/

Skepplanda Skytteförening:
> http://www.skepplandaskytte.se/

Mörrums Skyttegille:
> http://www.morrumsskyttegille.n.nu/

Laxå Skytteförening:
> http://laxaskf.se/

Vittsjö Skytteförening:
> http://vskf.snipers.se/

Stockholms Luftjaktskytteförening:
> http://sljsf.se/

Tåstarp skytteförening:
> http://www.tastarpskytteforening.n.nu/

 
Ingen bild

Fredrik

28 juli 2015 20:47

Är det så enkelt att söka licens?
Jag bor i värmland. Så jag vet inte om någon av dom passar?

 
Ingen bild

-Jonas-

28 juli 2015 21:52

Du får prova omvänd psykologi, Johnny.
De kommer aldrig ändra nånting nu, för ingen vill ge dej möjligheten att säga: "Vad var det jag sa!"

Johnny Ottosson

29 juli 2015 06:47


Förmodligen inte.

Det är en av trösklarna med att ha varit med länge och sett samma problem komma och gå.

 
Ingen bild

dano_swe

28 juli 2015 23:12

HFT finns inte under Svenska Jägarförbundet vad jag kan se. Länka gärna från deras hemsida.

Johnny Ottosson

29 juli 2015 06:45


Dagens inlägg blir helt dedikerat till dina funderingar.

 
Ingen bild

dano_swe

29 juli 2015 01:23

@Fredrik http://www.luftvapen.info/viewtopic.php?f=61&t=14934

 
Ingen bild

dano_swe

29 juli 2015 10:30

"Det enda jag kan göra är att ge råd och sedan får de ansvariga välja om de vill lyssna eller inte."

När du säger de ansvariga, vilka syftar du på då?

Johnny Ottosson

29 juli 2015 12:07


De som styr Field Targets utveckling och har möjlighet att påverka den.

Tidigare så kallades sammanslutningen för Arrangörsgrupp, vad den heter idag vet jag inte.

Skull & Bones? ;-)

 
Ingen bild

dano_swe

29 juli 2015 11:17

"HFT ligger under Sv Jägarförbundet."

Fast det gjorde det ju inte. Den formen, jaktstig för luftgevär, som finns under SVJF är ju något helt annat. Det står inget om regler vad gäller effekt på vapen, kikarsikten, utrustning och kläder etc. Går det ens hålla tävlingar med ett så luddigt regelverk kan man ju fråga sig?

Johnny Ottosson

29 juli 2015 12:04


Eftersom det är så luddigt så tillämpade man brittiska HFT-regler.

Det hela fungerade helt utmärkt, JonasR från Stockholm vill jag minnas översatte reglementet och fick Sv Jägarförbundets godkännande.

Innan dess så tolkade varje klubb reglerna nyansiellt olika vilket skapade termen "vedboregler" av kritikerna.

Behovet av ett sammahållet regelverk blev därför uppenbart och därav Jonas insats.

Min allra första licens är faktiskt tagen med just HFT som specifik tävlingform.

 
Ingen bild

dano_swe

29 juli 2015 13:21

"De som styr Field Targets utveckling och har möjlighet att påverka den.

Tidigare så kallades sammanslutningen för Arrangörsgrupp, vad den heter idag vet jag inte."

Så arrangörsgruppen är din målgrupp. Mitt tips är vänd dig till dem direkt istället, det är ett fåtal människor. Varför ta omvägen via en blogg som de flesta i den gruppen ändå inte läser (eller tar på allvar)? Förstår att du vill nå ut till alla, men so far har det ju inte gett speciellt mycket.

Johnny Ottosson

30 juli 2015 14:04


Vad menar du?

Jag ser vilka som besöker Airpang, jag behöver inte gissa.

 
Ingen bild

dano_swe

31 juli 2015 02:14

Vad jag menar, är inte det glasklart? Vänd dig till arrangörsgruppen (gruppen utgörs av representanter från varje FT-klubb i Sverige) om du har idéer som rör FT. Jag är en av dem i arrangörsgruppen, Lasse från Onsala är en annan. Du känner oss båda.

Det här jiddrandet och babblandet leder ingenstans, möjligtvis avskräcker det ett gäng potentiella skyttar. Är inte det synd?

Johnny Ottosson

31 juli 2015 08:45


Vad jag menar är att förslag mår alltid bättre av att vädras inför en större publik.

AG läser också Airpang (vilket jag kan se), ett påstående om att de inte läser eller bryr sig om vad som står här är inte korrekt, vilket du ju själv bevisar igenom att kommentera.

Om mina argument är dåliga så blir nog läsaren snarare avskräckt ifrån att läsa Airpang än att besöka tävlingarna.

Om motparten däremot har dåliga argument så kan tävlingarnas deltagarantal (åter igen, bevisligen) bli sämre.

 
Ingen bild

Silwer

1 augusti 2015 00:11

Ja dedt gammal tramset med att internet betyder inget i verkligheten, det påverkar inte och där finns inget att hämta har aldrig egentligen gällt eller på nåt sätt gjort nånting bättre att hålla sig från.

Visst man kan få mothugg, höra tankar man inte vill osv, det hör till, det bästa är att synas lite här och var då stonewall tystnad bar ger folk tankar om vad som händer där bakom.

Vilket vi lätt kan se då och då, så en Grupp för FT som i det här fallet bör iprincip ha nån utåtriktad person som syns lite och som presenterar det hela då ändras massor.

Många vill liksom veta före ungefär hur det är och inte bara "kom hit får du se hur kul vi är och hur bra det är", i all ära men.

Det heal är mer eller mindre halt osynligt idag utanför kretsen, det märks på alla frågor om saker som borde finnas lätt tillgängliga.

Jag fattar att man kanske tycker folk på säg forum eller här är nollor som inte det är nån idé att fiska bland, men vem vet, mycket har bygt på öppenhet förr och i princip allt sånt här har i sin del bygt utifrån folk som varit intresserade av LV.

Jag har insett att inget med int.FT ändras, och att det inte är diskutabelt ens, men jag har inte sett ev. andra former heller vilket ger mig att många har klagat men de vill inte skapa nåt annat heller.

 
Ingen bild

Silwer

1 augusti 2015 17:24

Appropå endast Ogster intresserad så har det lite med att göra att jag tror folk inte vill ha en motpol utan ett alternativ, om skillnaden föstås.

 
Ingen bild

caliber 177

3 augusti 2015 04:27

Det är många fler än ogster som är intresserad.

 
Ingen bild

Silwer

7 augusti 2015 10:26Gör nåt om ni nu har nåt att komma med.

DEt är ju det som aldrig kommit,m och imo är prat.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se