Airpang

Direktlänk till inlägg 26 juli 2015

Diskret kompetens!

Av Johnny Ottosson - 26 juli 2015 12:30Lagom är bäst!


  Mästare i lätt tungvikt


En av de allra populäraste vapnen i Weihrauchs sortiment vid sidan om HW30S och HW97k är den lilla tungviktaren HW95. Detta är ett vapen som inte är bäst på något men som istället är fruktansvärt bra på det mesta. En prisvärd allrounder som kan leverera mycket mer än vad man först tror.


HWs vapen har ju sedan länge ett genuint gott rykte för att vara välbyggda, med fin passning, finish och övergripande kvalité liksom ett riktigt bra avtryckarsystem - Rekord. Till skillnad ifrån övriga lite kraftfullare HW så har modell 95 dessutom bra hanterbarhet och en låg egenvikt, många HW är ju overbuilt och tämligen klunsiga. Prismässigt sett så är dessutom HW95 ett riktigt klipp - för 3195 kr (Hurricane, 150725) så får man mer kraftfullt och skjutbart fjädervapen för pengarna än någon annan svensksåld konkurrent.


Vid ett första påseende så ser HW95 tämligen alldaglig, för att inte säga, anonym ut. Den oinsatte kan lätt förväxla HW95 med den mindre HW50S (aka HW99) och detta är i sak lätt gjort. En HW50S är 103 cm lång och 3100 gram tung där den betydligt kraftfullare HW95 har snarlika dimensioner på 107 cm och 3400 gram. Tittar vi på effekten så är HW50S ett vapen för 16J men brukar normalt sett leverera 13-15 joule ungefär. Ett helt perfekt vapen för exempelvis England och övriga länder med 16J-gräns, där modellen också är en populär storsäljare.


En HW95 är något helt annat...


Den HW95 som jag själv prövade levererade 236 mps med 10.34 gn JSBH och det betyder nära 19 joule! Med kaliber 22 så kan man räkna med mellan 21-22 joule och dit når ingen HW50S (HW30S är ljusår ifrån detta!). Den HW50S som jag själv sålde och mätte gav som ostrypt 203 mps med JSBH och det innebär 13.50 joule. Tyvärr så har jag inte personligen mätt en HW50S med kaliber 22 men jag skulle vara ganska förvånad om den klarade verkliga 16 joule.


Snarlik övriga HW men 95 är potentare än vad många utomstående tror...  


Många menar på att det är jämnt skägg mellan HW50S och HW95 och det är definitivt inte min erfarenhet. HW50S är ett midsize allroundgevär med hög skjutbarhet, en HW95 är en lätt magnumbössa - ett potent fjädervapen som är mer krävande, men ändå förhållandevis enkelt, att skjuta bra med. 


Tittar man på anspänningskraften så är skillnaden tydlig även här, en HW30S har 18 lbs, en HW50S bara måttligt mera med 24 lbs och en HW95 kräver hela 40 lbs! Man skjuter alltså inte en HW95 nonstop en hel eftermiddag på samma sätt som man kan göra med en HW50S eller i synnerhet HW30S. Weihrauch HW95 ÄR ett magnumvapen, om ett ett hyfsat smidigt sådant.


I övrigt så finns det egentligen inte så mycket att orda om, en HW95 är helt enkelt snarlik alla andra HW på alla tänkbara sätt, vilket är ett gott betyg. Den särskiljande styrkan hos HW95 är just att den är såpass lagom för att leverera effekt på den nivån som den också klarar. Jämför vi mot nästa steg upp så har vi HW80, en traditionell fullsize magnumbössa, så är skillnaden i anslagsenergi inte speciell stor i relation till skillnaden i vikt och pris.


När vi däremot ska skjuta med vapnet och inte bara bära runt det så märker man de 600 gram som saknas mellan en HW80 och en HW95. Den skillnaden är nästan lika kännbar som den tusenlapp i plånboken som skiljer de båda modellerna åt.


Även Paul Capello har HW95 aka Beeman R9 som en av sina favoriter..


Sammanfattningsvis så är alltså HW95 ett riktigt bra, men ofta anonymt, vapen som sällan omnämns på olika sociala medier. Detta är kanske ett bra tecken trots allt eftersom vapnet förefaller vara krångelfritt och leverera just det som ägarna förväntar sig och dessutom till ett riktigt bra pris.


Några nackdelar då?


Nä, egentligen inte och här ligger ju modellens styrka. Visst, den kan vara en smula svårskjuten men det är alla fjädervapen i magnumklassen. Jämför vi med dessa så skulle jag dock snarare säga att HW95 är lättskjuten, om vi betänker dess förhållandevis ringa vikt. Den har inte heller någon dundereffekt typ HW90 men detta är också på många sätt också modellens styrka, den är kraftfull men inte ohanterbart kraftig. För att vara så kraftfull som den är så är den ändå relativt lätt att bära, rimlig att anspänna och klart skjutbar - något som inte är givet hos många av dagens magnumvapen.


Tyvärr så finns den inte med kaliber 25, bara 177, 20 (?) samt 22. I vanliga fall så är jag absolut ingen vän av kaliber 20 men många HW och i synnerhet 95 och 97 mfl presterar ofta riktigt bra i den kalibern, inte sällan bättre än de andra kalibrarna. Nu kan man kanske tycka att kaliber 25 skulle vara för tung för HW95 men om BSA Supersport kan hantera den rimligt väl så borde också HW95 klara det utan större problem. Om man önskar kaliber 177 eller 22 må vara en smaksak beroende på till vilket ändamål man vill använda sitt vapen. För skyddsjakt så är valet enkelt men för allroundbruk så hade jag nog kanske i första hand valt kaliber 177 - även för skytte på lite längre avstånd. Det exemplar jag sköt levererade otroligt fina resultat med tunga JSBH.


  En konventionell konstruktion på många sätt men notera de små fyrkanterna vid bakstycket..


En detalj för finsmakaren är att HW95 saknar det solida gängade bakstycket som finns på bland annat HW80, jag vet att en del uppfattar det som en nackdel och att HW95s lösning känns som ett förbilligande. Så är emellertid inte fallet, anledningen till att man valde 95s variant med fyra små fyrkanter var att man ville vinna utrymme i cylindern till gagn för en större svepyta.


Med detta så finns det inte mycket mer att säga om HW95 i en kort presentation, detta är helt enkelt en modell som passar de flesta med behov av ett lite kraftfullare fjädervapen utan att på något sätt vara extremt. Modellen är dessutom synnerligen prisvärd och rimligt trevlig att skjuta med. 

Vad mer kan man egentligen önska? 
ANNONS
 
Ingen bild

DagensSport

27 juli 2015 00:13

Håller med dig. Den går på många sätt att jämföra med gamla fwb sport.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se