Airpang

Direktlänk till inlägg 24 juli 2015

Sommaren 2015

Av Johnny Ottosson - 24 juli 2015 10:30


 

En tidig morgon och en blåsig vår !


  Vindförhållanden första halvåret 2015 (illustration: SMHI)


Semestern börjar halka mot sitt slut och man får nog sammanfatta sommardelen av säsongen som synnerligen blåsig, kall och stundtals även rent regnig. Som vi ser av den översta illustrationen i dagens inlägg så har medelvinden legat på mer än 20% över normalvärden för åren 1996-2015. Detta har också inneburit att det inte har blivit så många sessioner på långa avstånd utan det mesta skyttet har endera skett inomhus, precis som off-season, eller på kortare avstånd hemmavid (max 14 meter). Ett par gånger så har jag dock även skjutit 25-30 meter utomhus och då har det gällt att antingen vara uppe i svinottan och börja skjuta runt 06.00 eller att fånga den sista timman av dagsljus på dagen.

  Antal tillfällen med blåst första halvåret 2015 (illustration SMHI)


Det vi märker av är de successiva effekterna av klimatförändringarna. Enligt SMHI så kommer vi att i framtiden få somrar som blir kallare, betydligt blåsigare och en hel del regnigare än på 1900-talet. Vintrarna kommer också att bli både varmare och regnigare men vintervindarna kommer inte att bli fler utan färre men betydligt kraftfullare. Illustrationen ovan visar antalet timmar med mer än 8 mps vind, där större delen av Sverige har haft mellan 0-50% mera timmar med stora vindstyrkor.


Mitt nyförvärv för säsongen har därför verkligen fått komma till sin rätt igenom mycket inomhusskytte och en hel del skytte på kortare avstånd. Själva kolven i AR-systemet är en detalj som jag har kommit att gilla allt mera. Förutom en underbar justermån åt alla håll och kanter så är den ju både teleskopisk och enkelt demonterbar för transport. En annan finess som jag först nu hittade en bra lösning på är möjligheten att utnyttja buffertuben till förvaring. Den är ju, som bekant, ihålig och detta utrymme kan lätt användas för en smidig och tillgänglig transport av mindre cylindriska föremål.


  En smart och praktisk förvaring..


En del använder röret för transport av exempelvis en ljuddämpare men själv så nyttjar jag det för att transportera ammunition tack vare en liten cylindrisk behållare där jag förvarar diabolerna under resan till och från mina skjutplatser. Själva behållaren är egentligen en förpackning för en liten AAA-driven ficklampa och passar perfekt in i buffertuben.


Själva modulkoncpetet hos AR-systemet är inte dumt alls faktiskt. Nu har ju FX Airguns anpassat pistolgreppet på den kommande Impact till AR-systemet så snart kanske det är dags att börja tillverka ett AR-kompatibelt chassie precis som R Arms Innovations gör till Crosman Marauder-serien.


  R Arms Innovation AR-chassie för Marauder - $299


Själva konceptet är enkelt, man köper ett chassie och sänker där ner lådan, sedan kan man bygga på med valfria tillbehör ur den gigantiska AR-familjen. Här finns mängder av pistolgrepp, kolvar och liknande allt efter tycke och smak. Borde fungera utmärkt även för Field Target och annat tävlingsbruk också eftersom man får pistolgrepp och en stomme av vridstyv och temperaturokänslig aluminium som erbjuder möjlighet till en närmast obegränsad anpassningsbarhet efter den aktuella skyttens preferenser. 
ANNONS
 
Ingen bild

Silwer

25 juli 2015 04:15

Väderprognosen pga smält is på nordpolen sägs ge att väderskillnaderna fördröjs, därav långa perioder av samma sak som förr ersatts fortare av vindar drivna av isens massa.

Vi ska alltså se fram emot långa perioder av liknade väder i framtiden.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se