Airpang

Direktlänk till inlägg 21 juli 2015

Not only in suburbia...

Av Johnny Ottosson - 21 juli 2015 11:00



Pistolkarbiner Galore !

 

 

TalonP är en av marknadens mest kraftfulla pistolkarbiner!


Som många säkert vet så är jag svag för pistolkarbiner och det finns naturligtvis flera anledningar till detta. Den här typen av luftvapen kan förvärvas billigt, de är lätta och roliga att skjuta med samtidigt som de inte kräver långa skottavstånd för att utmana sin skytt. Dess främsta fördelar är dock att de är enkla att transportera på ett diskret sätt och lätta att bära runt på, de är helt enkelt oslagbart smidiga. Självfallet så finns det också nackdelar och de påtagligaste av dessa är bristen på hög effekt liksom risken för höga skottljud om man trots allt får ut hög effekt, liksom vanligtvis ett ringa antal skott på en fyllning av drivmedel.


Konceptet med pistolkarbiner innebär vanligtvis att dessa vapen är endera PCP, MSP, HPA eller Co2 men visst - det finns även modeller med fjädermekanism men dessa har i regel begränsat med kraft, uttalad rekylproblematik och blir ofrånkomligen tunga och/eller otympliga.


En av de största aktörerna på pistolkarbiner är för närvarande amerikanska Crosman och därför så kommer tonvikten av de modeller som presenteras i dagens inlägg ifrån den här tillverkaren. 


  Multi Stroke Pneumatics - MSP


Pumpvapen, kallar vi dem. Arbetsprincipen är till stora delar självförklarande, man för en spännarm in och ut mot vapenkroppen upprepade gånger tills önskat tryck är uppnått varvid vapnet kan avfyras. Dessa vapen är självförsörjande och därmed synnerligen billiga att använda men i gengäld arbetskrävande för varje avfyrning eftersom de ständigt måste pumpas. Drivsystemet är emellertid kompakt och lätt samt kan förmås ge hög effekt vilket passar pistolkarbiner utmärkt. Igenom att man kan variera antalet pumptag så kan man också justera utgångshastigheten och därmed också effekten. MItt val i den här kategorin är Crosmans 1377 eller 1322, beroende på kaliber, som betingar 1095 kr i skrivande stund - mycket skjutglädje för små pengar. 


  Kolsyra - Co2


Kolsyrevapen är betydligt bekvämare men också avsevärt dyrare att använda. De laddas med engångs Co2-patroner för runt tio kronor styck vilka räcker till ungefär 30 skott. Det absolut vanligaste vapnet i den här kategorin är Crosmans 2240 som till vilken det finns en otrolig djungel av tillbehör för den som vill bygga ut och utveckla sitt vapen ytterligare. Dagspriset för en ny 2240 är 995 kr men de kan ofta hittas begagnade och då har jag sett priser på allt mellan 200-750 kr, ibland ännu dyrare när det medföljer påkostade tillbehör. Vill man skjuta kaliber 177 så finns modellen 2300T som dessutom har bättre avtryck och metallbreech men drygt dubbla priset på 2195 kr. Ytterligare ett steg upp så finns Crosmans rena Silhouettpistol för kolsyra som benämns 2300S och den säljs inte regelbundet i Sverige såvitt jag vet, sannolikt på grund av prisbilden då den i USA är klart dyrare än 2300T.


Pre Charged Pneumatcs - PCP


Även här har Crosman ett bra sortiment med lilla 1701P samt den större 1720 och slutligen Marauderpistolen med kaliber 22 och magasin. Små men ändå kraftfulla så fångar de essensen av pistolkarbinskonceptet men de kostar också klart mest, både i inköp och i drift eftersom initialkostnaden för driften bir hög tack vare behovet av en extern fyllkälla för tryckluft, endera en handpump eller en dykarflaska. Här får vi räkna med ifrån 5000 kr och uppåt bara för själva vapnet. En stor del av kostnaden kan dock förklaras med att man också får bättre pipor än Crosmans original samt mer påkostade avtryckarsystem än för de billigare vapnen i tusenkronorsklassen.


  High Pressure Air - HPA


Eftersom kostnaden för ett PCP-vapen ligger på runt 5000 kr så finns det naturligtvis också en marknad för vapen som kostar mindre men som erbjuder samma fördelar. Vanligtvis så handlar det då om Co2-vapen som konverteras till tryckluftsbruk igenom en tillsatsenhet med eget tryckkärl. En sådan av typen HiPac kostar för 2240 ca 795 kr vilket ger ett totalpris på 1790 kr för ett "PCP-vapen" utan att man behöver använda de dyra Co2-patronerna. Tyvärr så måste man fortfarande ha en extern fyllkälla, pump eller dykarflaska men totalpriset blir ändå billigare än för "riktiga" PCP-vapen. Det man går miste om är dock de bättre pipor och avtryckarsystem som ofta följer med PCP-vapnen.



 
 
Ingen bild

Skogshuggarn

22 juli 2015 18:53

Den däringa TalonP va mej en gullig bössa,har goooglat på inköpställe men hittar inget,,Vart ?

Johnny Ottosson

22 juli 2015 21:18


Hurricane har Talons sortiment i Sverige.

 
Ingen bild

Skogshuggarn

22 juli 2015 22:13

Tack

 
Ingen bild

Silwer

25 juli 2015 04:09

De här härastammar från co2 vapen från 80talet då man kunde se den här designen.

Utstuderat USA, siffror säljer, kanske skjuta pilar mm, värdelöst i Sverige.

Jag har inte studerat konstruktionen på denna, men antar att det är ganska old hat.

Tro at mycket få finns i landet då de blir dyra här i vilket som, och helt enkelt inte fyller nån funktion vi inte kan få bättre lagligt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards