Airpang

Direktlänk till inlägg 19 juli 2015

Är gammal äldst...?

Av Johnny Ottosson - 19 juli 2015 10:00Arvtagaren !


FX Airguns modernaste traditionella modell.  


Instegsklassen för highend PCP här i Sverige har sedan länge dominerats av FX Airguns olika modeller. Idag ska vi se lite närmare på en kär gammal klassiker och dess moderna andliga efterföljare. 


  Okänd, Fredrik & Undertecknad 020512 (foto: Kenth Friberg)


Redan 2003 så lanserade FX Airguns sin Cyclone-serie och jag var själv närvarande vid presentationen av dess prototyper den 11-12 maj 2002 i Fagerlids då helt nya fabrikslokaler, på den tiden under företagsnamnet PRE-Charge AB. Presentationen av modellen dokumenterades av Kenth Friberg och ett reportage om detta fanns i Juni månads exemplar av tidskriften Luftvapenbladet, ifrån vilken ovanstående foto är lånat.


Cyclone-serien kom ursprungligen som Ultimate (pistolgreppsomladdare), Gladiator (två tuber), Cyclone (tämligen konventionell) samt Cutlas (Cyclone med mer futuristisk stock). Alla dessa fyra modeller delade grundkonstruktion och utgjorde bara variationer på samma ursprungskoncept. Ultimate blev nedlagd efter några år, Gladiatorn försvann och ersattes av Gladiator Mk II så de enda två varianter som är kvar än idag av den ursprungliga Cyclone-serien är just Cyclone samt dess udda syskon Cutlas.


Anledningen till att Cyclone/Cutlas ännu är med oss är naturligtvis att de fortfarande säljer bra och skälet till detta är till stor del att de ursprungligen var oerhört mycket före sin tid när de lanserades. På den tiden så var marknaden smalare, det fanns betydligt färre antal modeller av PCP att välja mellan och de flesta var tämligen konventionella, antingen tubflaskvapen som Theoben Rapid och BSA SuperTen eller fasttubsvapen som Webley & Scott Axsor, Air Arms S400-serien mfl. Normen då var självindexerande magasinsystem och speciellt många andra finesser fanns inte.


När Cylcone kom så hade den en rad features vars likhet vi aldrig tidigare hade skådat. Här fanns en repetetativ fartomställare med tre lägen, en manometer, utbytbara lufttuber som kunde förändras i längd, sidospännarmekanism vars repeterhandtag var vändbart för höger- eller vänsterskyttar, ett magasinsystem där magasinet indexerades av vapnet och inte magasinet så magasinen blev mindre, enklare och billigare. Till detta så kom även en påkostad syntetstock (syntetstockar för PCP var i princip okända då) och en (måttligt) effektiv shroud.


Vi köpare, marknaden och dåtida facktidskrifter häpnade!


FX Airguns Cyclone - en modern klassiker!  


Cyclone-serien blev med all rätt en riktigt storsäljare och på många sätt själva fundamentet till vad FX Airguns är idag. Detta var de modeller som satte fabriken på kartan och som dessutom markerade skiftet ifrån hobbyverksamhet i mindre skala till en stor spelare i branschen. Tiden går emellertid och även om Cyclone-serien har uppdaterats igenom åren med exempelvis ST-teknologin, så har utvecklingen stadigt vandrat vidare. 


Frågan är då, kan en konstruktivt sett 12 år gammalt vapenkoncept fortfarande stå sig mot modernare efterföljare?


Redan 2008 så kom Royale-serien som på många sätt var en ordentlig utveckling av FX Airguns sortiment och dess strävan mot att göra allt bättre produkter. Den modell som vi ska titta på idag heter Royale 300 och utgör den senaste och billigaste inkarnationen av Royale-plattformen. 


Om vi börjar med prislappen så betingar en FX Airguns Cyclone 6895 kr där den modernare Royale 300 betingar 7750 kr. Skillnaden är alltså 855 kr. Är då en Royale 300 ett 900 kr bättre vapen, eller omvänt - vad får jag extra på en Royale 300 som jag missar hos en Cyclone?


Egentligen så handlar det om två väsentligheter, man får en riktigt effektiv shroud och man får en avsevärt större tub. Detta är de två största påtagliga skillnaderna. Visserligen så har även Cyclone en shroud men den har mindre diameter och är inte alls lika effektivt som jättepipan hos Royale 300. Skjuter man 10J så räcker förvisso Cyclones 185 cc långt men 300 cc är avsevärt mer och det är sannerligen sällan jag hör någon entusiast klaga över att denne har en för stor luftkapacitet hos sitt vapen, snarare tvärtom. Skjuter man full effekt så är skillnaderna påtagliga, räkna 30 skott hos Cyclone mot 50 skott på 300 vid kaliber 22 och 220 Bar starttryck.


Om man sedan går över till detaljerna så är mekanismen hos Royale betydligt solidare. Cyclone-serien har alltid plågats av en viss rapplighet i repeteringen. Anledningen till detta är att stommen, alltså själva blocket, består av två separata delar som fogas ihop över- och underdel med större delen av de rörliga komponenterna in emellan. Om de båda blockhalvorna sitter tight så trögar mekanismen och sitter de för löst så upplevs mekaniken som rent skramlig. Rätt spel mellan blockhalvorna är alltså viktigt. 


Royale 300 har däremot ett monoblock, en enda solid klump av hårdanodiserad aluminium som har frästs för att ge utrymme åt mekaniken inuti. Detta skapar en betydligt mer solid stomme att bygga vapnet runt. De öppningar som krävs för exempelvis repeterhandtaget är fixerade och detta gör att mekaniken kan löpa i mindre toleranser vilket ger ett mer gediget och sofistikerat intryck. Känslan i mekanikerna skiljer sig alltså åt en hel del, uteslutande till Royale 300s fördel.


  Automatindexerande magasin till Royale-serien - Royale finns även med kaliber 25!


En punkt som klart skiljer de båda syskonen åt är magasinsystemet. Cyclone ärvde revolvermagasinen ifrån Axsor-systemet och detta är ett magasinsystem som har många förtjänster; billiga och robusta magasin som tar lite plats. Royale använder däremot automatindexerande magasin där indexeringen sitter i magasinet, snarare än i vapnet. Det är dyrare, ömtåligare och klumpigare magasin men de har också en större kapacitet och de ger även fördelen av att man kan använda vapnet som singleskott utan att behöva köpa en separat adapter för ändamålet.


Så kan jag fortsätta rätt länge, över ett decennium är en lång tid för en vapentyp som har befunnit sig i en synnerligen expansiv fas. Det är lite som Volvo 850 - en formidabel bil och en av mina favoriter under tidigt 1990-tal. Visst är denna vagn precis lika bra nu som då, förutsatt att det handlar om ett fräsch exemplar, men ställer man denna bil i konkurrans med en senare konstruerad bil från samma företag så ÄR skillnaden stor. Utvecklingen står aldrig stilla.


Kollar man på Cyclone och Royale så handlar det kanske inte om praktiska jättekliv men nog har FX Airguns slipat sina produkter ordentligt under åren. I stort som smått så har man förändrat, förbättrat och utvecklat. Erfarenheter har dragits, nya kunskaper har förvärvats och allt detta har inkoopererats i varje ny variant av en vapenmodell som presenteras. 


Idag är Cyclone förvisso ett bra vapen i skenet av många konkurrenter men den är också på många sätt en antikvitet, en skillnad som på punkt efter punkt blir allt mer påtaglig när man jämför dem med ett vapen ur Royale-serien. När sedan prisbilden är såpass liten som några hundralappar hit och dit på runt 8000 kr så känner jag personligen inte att det finns några skäl att välja en så gammal konstruktion som Cyclone före den avsevärt modernare Royale 300. Det enda konkreta skäl jag skulle kunna tänka mig för att ta Cyclone före Royale 300 är om ägaren är vänsterskytt, då detta vapnet kan bli äkta ambi med repeterhandtaget på vänster sida. 
ANNONS
 
Ingen bild

Jesper

19 juli 2015 20:16

Tackar för en trevlig artikel, har tänkt inköpa just en Royale 300 i veckan och denna artikeln gjorde valet ännu enklare :)
Om den bara kunde komma i valnöt också så hade man blivit extra glader.

Mvh

 
Ingen bild

Silwer

19 juli 2015 23:14

Borde det inte gå att få 300 som valnöt special? för att jag förstår att det handlar om att inte gilla utseendet på 400ans flaska då, att man vill ha en tub.

Eller finns bara valnötskolven just med utag för flaskan kanske?

Appropå Cycloneserien så var det pålitliga vapen lätta att greja med och justera på.

Men idag vill iaf jag ha ett trycke värt namnet och helst regulator direkt och givetvis shroud pga av våra lagar kring dämpning som ger alla huvudvärk.

Jag har haft 3st cylonevapen så jag vet vad det är, jag valde att inte hoppa på Royale då den saknade massor a vad jag ville ha då jag la hög effekt och .25 på hyllan, Royale är inget vidare för säg 10-16J.177 imo

Royale är mer ett jänkarvapen än Cyclonen var, den var mer en förlängning av den äldre FX2000, ok den kom i många varianter förstås, en klar styrka i sig.

 
Ingen bild

Silwer

20 juli 2015 02:54

Tillägg: Då Cyclonerna var nya var den svenska marknaden för PCP vapen obefintlig, det fanns just inget att köpa som var vettigt att betala priset man ville ha för dem.

Idag finns mycket annat att välja på så man kan kolla runt lite och se vad som erbjuds innan man bara tar en modell.

Iaf är det därför de inhemskt sålde så mycket till del, Typhoonerna var imo inget vidare på den tiden så för mig tex. fanns egentligen bara Cyclone som val då, Hatsan fanns som exempelvis inte, AA fanns inte whatever össtat fanns inte osv.

 
Ingen bild

Jeppe

1 april 2016 09:51

Halloj! Var finjusterar man utgångshastigheten på ett Royale 300? Förstår inte var jag ska skruva någonstans?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se