Airpang

Direktlänk till inlägg 17 juli 2015

Accuracy is everything!

Av Johnny Ottosson - 17 juli 2015 09:30



 

Konsten att träffa rätt och rimliga förväntningar...

 

   

Även dyrbara och komplicerande vapen kan få problem med precisionen..


Under de senaste dagarna så har jag fått lite olika meddelanden och noterat frågor i grupper på FB om olika vapens tekniska egenprecision, alltså den precision som man kan få ur ett vapen under bästa tänkbara förhållanden. Som regel så baserar sig funderingarna runt när den här precisionen i praktiken uteblir och inte minst då varför.


Det första steget i en felsökningsprocess är att konstatera om ett fel överhuvudtaget föreligger. Det kan låta trivialt men det är inte helt ovanligt att man faktiskt har förväntningar på någonting som helt enkelt inte är realistiska. En entusiast undrade varför han inte kunde samla 10 skott i rak följd under ytan av en tiokrona på 50 meter med sin Hatsan 135 och mitt bryska svar var att detta helt enkelt inte är fysiskt möjligt - förväntningarna var med andra ord inte realistiska och därför fanns det, enligt mitt förmenande, inte heller något tekniskt fel på vapnet. Hans gevär fungerade förmodligen helt utmärkt men det klarade inte av vad han önskade. Här fick han endera sänka sina förväntningar eller byta till ett bättre vapen.


Vad är då rimliga förväntningar?


En gång i den grå forntiden (förra seklet) så skrev Anders L Dahlman att ett (dåtida fjäder-) luftgevär skulle klara något som han kallade för "likaregeln". Det innebar att om man sköt på 25 meter så skulle vapnet klara 25 mm träffbilder för fem skott center-till-center. Nu har det gått några decennier, vapen och inte minst diaboler har blivit avsevärt bättre varvid vi har kunnat höja ribban på detta lite.


Idag skulle jag påstå att ett licensfritt vapen med kaliber 177 under optimala förhållanden (det är inomhus, fullt stöd, för vapnet bästa ammunitionen etc) ska klara 10 skott inom ytan av en enkrona (fjädervapen) eller tiokrona (PCP). Enskilda vapen kan naturligtvis prestera ännu bättre men ovanstående anser jag vara ett minimikrav. Om ett gevär klarar detta, då får man gilla läget som köpare.


Talar vi istället om ostrypta vapen så skulle jag säga 10 skott inom ytan av en femkrona (fjädervapen) eller en enkrona (PCP) på 50 meter eftersom ostrypta vapen generellt sett har möjligheter att prestera ännu bättre praktisk precision och inte minst då på längre avstånd. Nu vet jag dock att en del skyttar inte kommer att kunna få ut den här nivån av precision men då är det skytten, snarare än vapnet, som är den svaga länken i kedjan.


Så, med gemensama referensramar fastslagna - vad gör man då om precisionen i praktiken uteblir?


Generellt sett så ska man börja med att kontrollera så att vapnet är komplett, alltså att alla komponenter som förväntas ingå i ett vapen faktiskt finns där. Det kan låta lite lustigt men jag tog själv leverans av en Webley & Scott Xocet där packningen på pipblocket, alltså den som tätar ytan som uppstår när pipan bryts för att anspännas, inte fanns i vapnet vid leverans. Om detta var slarv vid fabriken eller om packningen helt enkelt hade stulits av eller ifrån importören blev aldrig riktigt klarlagt.



  Oförklarliga ströskott ("flyers") är frustrerande..


Om alla komponenter finns på plats så får man kontrollera så att det är rätt komponenter som har monterats i vapnet. Även detta kan verka underligt men jag har själv köpt en Crosman 1377 vars pipa helt saknade räfflor! Vapnet var alltså slätborrat och förmodligen avsett för en marknad där enbart vapen med slätborrade pipor var licensfria. Likaså köpte jag en gång en annan Crosman som "licensfri" pumpade ut drygt 15 joule direkt ur kartongen!


Slutligen så gör jag rent piporna innan jag börjar använda vapnen. Det är förvånande hur mycket smuts och skräp som ligger kvar i piporna efter tillverkningen. Det kan här handla om allt mellan konserveringsmedel till metallpartiklar och rester av skärvätska mm. Dra rent ordentligt!


När dessa tre steg är vidtagna så skiljer sig förloppen lite ifrån fjädervapen och PCP. 


Fjädervapen


Börja med att kontrollera så att stockskruvarna är åtdragna. Om man vet med sig att modellen är rekylkraftig så är det aldrig fel att ersätta originalets skruvar med sådana som håller 12.9 för att minska sannolikheten att de ryker rakt av. Detta har jag själv drabbats av på exempelvis en BSA Superstar och dessvärre så brukar brottet ske precis jämns med mekanikens yta vilket gör det tidskrävande och bökigt att avlägsna skruvresterna. Om möjlighet finns så är det aldrig fel att skjuta vapnet i kronografen för att se så att utgångshastigheten är rimlig och jämn. Gör alltid inskjutningen med endast öppna riktmedel och på kort håll. Då kan man enkelt eliminera andra felkällor som stör precisionen utan att dessa behöver ha med själva vapnet att göra (tveksamma kikarsiktesfästen, usla sikten etc). Planerar man att montera en pipvikt osv så gör man detta efter man har kontrollerat vad vapnet har för referensprecision, då blir det enklare att upptäcka om pipvikten har försämrat den praktiska precisionen efteråt.


  En del fjädervapen kan kräva liiite mer av skytten än andra..


Liksom vid all inskjutning så sker detta inomhus för att undvika att yttre förhållanden inte ger utprovningen rättvisa. Skjut med fullt stöd och glöm inte att tillämpa lämplig skjutteknik för vapentypen. Rekylerande luftvapen kan kräva lite olika hårda handgrepp för att leverera bästa tänkbara precision så pröva lite olika. Viktigt är att rekylerande luftvapen aldrig placeras på stumma (hårda) underlag. Låt vapnet ligga i händerna och händerna kan sedan ligga på en kudde eller liknande. 


Vid all inskjutning så är det viktigt att man har ett brett sortiment av ammunition tillgängligt. Den praktiska precisionen varierar avsevärt beroende på vad det akutella vapnet har för unika preferenser. Detta kan också skilja mellan olika exemplar av samma fabrikat och modell så här gäller det att inte ha några som helst förutfattade meningar. Börja med att pröva välkända diaboler av gott renommé, exempelvis JSB Exact-serien, HNs Field Target & Trophy liksom Baracudan och även RWS breda sortiment med exempelvis Superdomes. Den lite udda Crosman Premier får inte heller glömmas bort, den levererar bara resultat i en bråkdel av alla vapen men när den väl gör detta så gör den det också med besked. 


PCP


Den första bekantskapen med ett nytt PCP skiljer sig lite ifrån fjädervapnen på grund av vapentypens unika konstruktionsprinciper. Till att börja med så måste vapnet fyllas och det till korrekt systemtryck. Kolla med instruktionsboken om vad som är rekommenderat maxtryck och börja lite under detta. Använd en pålitlig manometer för att säkerställa så att det tryck som fylls i vapnet också stämmer med verkligheten. Använd alltid en kronograf och skjut sedan en kurva. Denna kommer då att berätta om spridningen är acceptabel, vilket start och stopptryck som är lämpliga och en mängd andra nyttiga saker. En krongraf är bra och kul att ha till fjädervapen men för PCP så är den sannerligen oundgänglig! 


  Trots selen för FIeld Target så är ändå inomhus bästa stället att skjuta in.


När vapnet här skjutit en fyllning så blir det dags att höra så att det är tätt, detta kan vara svårt men huruvida vapnet läcker eller inte kommer ofelbart att framgå över tid så detta moment är egentligen inget att fästa något större avseende vid direkt i början. Även med PCP så bör man börja inskjutningen på korta avstånd och då företrädelsevis inomhus. Uppstår tveksam precision så börjar man felsökningen med att se så att inte pipan ligger an någonstans där den inte förväntas att göra detta, sådant kan ha större påverkan än vad man först tror. Därefter så är shrouder/ljuddämpare och liknande alltid säkra felkällor. Kontrollera noga så att inte diabolen chippar i shrouden/dämparen någonstans. Om detta är fallet så är det sannolikt orsaken till den konstiga precisionen. Om tuben är förbunden med pipan så bör också förbandet studeras noga. Om tuben expanderar av tryckförändringarna så kan detta naturligtvis också påverka träffbilden om pipan är förbunden med tuben igenom ett fast förband.


Vapen som har magasin måste alltid indexera magasinen symmetriskt mot pipan. Även här kan det förekomma problem då magasinet inte linjerar upp helt 100% rakt mot pipan varvid diabolen skadas vid repeteringen. Om det finns möjlighet så är det alltid bra att skjuta vapnet med enkelskott tills man har fastslagit referensprecisionen. Eventuella problem med magasinen kan då bli enklare att identifiera. Märk också väl att ett enskilt magasin kan krångla och ge konstig precision där ett annat magasin tillåter vapnet att leverera perfekta träffbilder. Magasin är tyvärr en inte helt ovanlig felkälla till problem.


  Tyvärr så är det inte helt ovanligt att magasinsystemen skapar problem för precisionen..


Skulle sedan problem uppstå som man själv inte enkelt kan åtgärda så gör man ingenting - mer än att ringa den handlare som man köpte vapnet ifrån. Första kontakten tar man alltså med återförsäljaren. Det är först med dennes goda minne och uttryckliga samtycke som man eventuellt ringer vidare i kedjan till en eventuell importör eller tillverkare. Många handlare idag är internetbaserade och har tyvärr inga eller sporadiska kunskaper om de produkter som de saluför. I ett sådant läge så är tillverkaren naturligtvis en värdefull källa att nå. Som regel så besitter oftast tillverkaren en betydligt större kompetens om sina egna produkter än vad en generalagent eller återförsäljare gör. I dessa situationer så är det i allmänhet alltid en fördel att ha köpt vapnet hos en erkänt bra handlare och inte hos någon obskyr dagslända i branschen.


Om man sedan inte kommer vidare, det kan ju vara så att fabrikatet är nedlagt och/eller återförsäljaren har försvunnit då återstår det att försöka vaska fram knowhow via de sociala medierna, exempelvis forum, bloggar och diskussionsgrupper. Här måste dock alla "sanningar" betraktas med största skepsis. Många vedertagna råd kan vara uselt eller obefintligt underbyggda och olämpliga eller rent av farliga att tillämpa i verklighten. Sunt förnuft och en väl utvecklad känsla för källkritik är bra redskap i den moderna djungeln av sociala medier.

 
 
Ingen bild

kj

17 juli 2015 19:58

vet inte vad den guben på bilden håller på med ,men ser löjligt ut,från en plinkers som jag ,ha ha,var och en får ju göra som han vill men ser ut som en pajas,inget för normala skyttar.

 
Ingen bild

Leopold

17 juli 2015 23:00

Vid lugn vind, "vindstilla". För fjäderbössa väntar jag femskottsserier inom en enkrona på 50m. För ett bra pcp vill jag se femskottsserier inom en gammal 25-öring på 50 meter. Så är det helt enkelt. Inga flyers kan accepteras.

 
Ingen bild

Brytpipa

18 juli 2015 09:15

Intressant ämne. Många vill nog ha referens till egna prestationer. Välskrivet!

 
Ingen bild

Silwer

19 juli 2015 23:38

selen är en amerikansk FT sak ej tillåten i int.FT, men alltså man kan ju gå in på nödvändighet med skyttejacka och andra clownkläder..

Frivilligt? javisst, men det hjälper och därför blir det tyvärr nödvändigt med i förlängningen.

Att .177 vapen särskilt långt ut där de också har månag FT mål påverkas av vind är nästan att ta i i underkant, jämföra med inomhus är fasen inte möjligt.

Men så är ju inte deadzoonen utformad som en tavla för BR heller.

10J lider än värre av vindpåverkan så att det ofta kan diffa hit och dit beroende på vind att det ska till dels att kunna läsa vindvimpålar tex.

 
Ingen bild

Experten

20 juli 2015 19:32

Varför så stora träffbilder Leopold? Visa lite självförtroende. Inga andra träffbilder än tio skott hål i hål på femtio meter både med fjäder och pcp bössor är acceptabelt. Så är det bara och du vet det också!

 
Ingen bild

Bra jobbat:)

23 juli 2015 13:51

Experten@ Det där är en kille som är väldigt duktig på allt han gör men han glömde visst ange kaliber,förmodligen är det 177 han skjuter med.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards