Airpang

Direktlänk till inlägg 14 juli 2015

De rätta valen..

Av Johnny Ottosson - 14 juli 2015 10:00



 

Gröngölingens Guide !!



Så, helt ny till hobbyn. Sugen på att pröva lite informellt luftvapenskytte? Vill du ha bra saker utan att spendera stora pengar? Idag kommer en steg-för-steg guide till de bästa valen man kan göra när man kommer tomhänt in i vår underbara hobby. Detta är både mina egna preferenser och förvärvade erfarenheter likväl som råd och rekommendationer som läsare kommer att möta var som helst i världen där vår typ av luftvapen diskuteras.


Vapen


Weihrauch HW30S är marknadens mest prisvärda vapen


Weihrauch HW30S är det vapen som du ska välja! Detta är min mest solida rekommendation när alla variabler är sammavägda. Som allroundvapen och som mest-vapen-för-pengarna så finns det INGET annat vapen som ens kommer i närheten av HW30S - detta vapen har en unik särställning i vår hobby. Ett köp av HW30S blir aldrig någonsin fel. I USA, där man för övrigt fäster stort avseende på hög effekt, så är den måttligt effektstarka HW30S - ofta under namnet Beeman R7 - solitt respekterad och även i England är modeller (numera) enormt populär. 


Här kan man läsa lite mera:  http://airpang.bloggplatsen.se/2011/04/16/5125521-en-tidlos-evergreen/


I skrivande stund (150713) så kostar vapnet 2195 kr rakt över disk hos Hurricane (www.luftvapen.se). Vill man importera själv så kostar den €170 (ca 2000 kr ink frakt) från Sportwaffen-Schneider men då får man den som 7.50 joule istället för 10.00 joule som de svensksålda vapnen har. Vanligtvis är jag en vän av privatimport men inte i detta fallet. Köp den på svensk mark, det skiljer för lite pengar och här hamnar den på rätt effekt ifrån början.


Personilgen så hade jag valt kaliber 177 i första hand men modellen förbluffande kompetent i alla kalibrarna (.177/.20/.22). Räkna med en effektiv räckvidd på 30 meter för 177, ungefär 25 meter för 20 och blott 20 meter för kaliber 22 innan kulbanan blir alltför fallande. Notera att ammunitionen till kaliber 20 ofta är både svårare och dyrare att hitta än till de övriga kalibrarna. 


Nu vet jag att en del tycker att HW30S är klen, att den är fysiskt liten och att den ser gammaldags ut när den är tillverkad helt av trä och metall. Glöm allt detta! En HW30S skjuter bättre än något annat fabriksnytt vapen som kan köpas för samma pengar eller mindre. Håller man sig inom räckvidderna ovan så måste man vara en mycket driven skytt för att känna att den tekniska egenprecisionen är begränsande. Det finns många duktiga entusiaster som har häpnat över HW30S vid deras första bekantskap med modellen - den är lätt att skjuta med, den skjuter bra och dess avtryckarsystem är second to none i klassen under 2500 kr.


Tack vare modellens popularitet så finns det mängder med underversioner av detta formidabla vapen. Till att börja med så ska man välja bort alla versioner som inte har avtryckarsystemet "Rekord", som man lätt känner igen tack vare sin justerskruv precis bakom avtryckarbladet. Vidare så finns det underversioner med TruGlo-riktmedel (fiberoptiska sikten), liksom min egen favoritmodell med kort pipa och gängor i ändan - perfekt för den som inte vill skjuta med öppna riktmedel överhuvudtaget utan som bara avser att använda kikarsikte. Tänk alltså till innan köpet och se till att du väljer precis den modell som du önskar. Fel riktmedel eller en modell med riktmedel som man önskar byta till inga riktmedel och pipvikt skapar automatiskt merkostnader som man kan undvika igenom att göra rätt val direkt ifrån början.


Ammunition


JSBs testburk - välj "Field Target"-vesionen och pröva noga under vindstilla förhållanden.     


Ammunitionen som du ska använda till din HW30S heter JSB. Visst, jag har själv ägt HW30S som har skjutit bra med såväl HNs ammunition som oddballen Crosman Premiers men det finns inget skäl att chansa. Köp en testburk ammuntion och pröva fram vilken substorlek och typ som just ditt vapen gillar. En testburk kostar nu 145 kr hos Hurricane (www.luftvapen.se) och är den billigast och bästa startpunkten för att lära känna det enskilda vapnet. Sannolikheten är stor att du här hittar i alla fall en sort som kommer att vara 3-i-topp av alla de sorter som ditt vapen presterar bra med. Notera också att JSBs ammunition ibland saluförs under andra varumärken (FX Airguns, Air Arms Field, Falcon etc). Weihrauch HW30S skjuter ofta bra eller acceptabelt bra med en lång rad sorters ammunition, det är en mycket "förlåtande" modell på detta sätt. Var inte rädd att pröva dig fram till vad som går absolut bäst.


Kulfång



Den är typen av kulfång är ofta rätt dyr men välter inte så lätt och rymmer massor av Unigum


Någonstans måste den förbrukade ammunitionen hamna och till detta krävs ett kulfång. Ett kulfång har två viktiga uppgifter att fylla, dels skyddar det omgivningen ifrån effekten av träffarna när diabolerna går rakt igenom måltavlan och dels så fångar den upp diabolerna efteråt så att de kan lämnas till återvinning. För att inte störa sin omgivning så fyller man kulfånget med Unigum som gör träffarna i praktiken helt ljudlösa och förlänger kulfångets livslängd.


Unigum: http://airpang.bloggplatsen.se/2015/07/01/11130063-a-match-made-in-heaven/


Kulfång kostar vanligtvis mellan 50-250 kr, beroende på vilken typ och var man köper dem. En av mina favoriter är den dyrare och mer kubiskt formade varianten med snedställda anslagsplåtar. Förr i tiden så hade dessa kulfång ibland dåligt rykte eftersom man befarande rikoschetter ifrån dem men detta är inget problem när man använder Unigum som effektivt suger bort rörelseenergin ur diabolerna efter träffen.


Kikarsikte




Clearidge Optics RM 3-9/32 Ao


Förr eller senare så kommer man att vilja ha kikarsikte på sin HW30S. Detta krävs i de flesta fall för att man som skytt ska kunna pressa ur vapnet dess maximala precisionspotential. Kikarsikten är dyra och kan dessutom kännas komplicerade att köpa då det finns en veritabel djungel av olika modeller som alla utlovas vara suveränt bäst. Jag har testat mängder med kikarsikten under flera decennier och min absoluta favorit är Clearidge Optics RM. Det enda skälet till att jag inte äger ett nu är att jag har råd med ett Leupold EFR men hade jag inte haft det så hade mitt glasklara val varit Clearidge RM. Jag har själv ägt ett och jag skulle utan tvekan gradera det på tredje plats efter Lightstream och Leupold EFR ibland alla de kikarsikten som jag har varit ägare till igenom åren.


Precis som HW30S så är RM-serien otroligt prisvärda - rent av riktigt billiga - i relation till vad man får för pengarna och precis som när det gäller HW30S så kan ett köp aldrig bli fel. Idag får man betala $229 för ett ex och det är riktigt billigt även om det kostar både frakt, tull och moms innan siktet landar här i Sverige. Räkna med ca 3000 kr och man beställer direkt på Clearidges hemsida med 5-6 veckors leveranstid. Skulle man sedan sälja bössan så behåller man siktet till nästa vapen, det duger precis lika bra på ett highend PCP. Köparen kan välja mellan MilDot eller mer konventionella riktmedel liksom mellan matt eller blank finish.


Kikarsiktesfäste

  Sportsmatch är alltid rätt val!


Här ska man absolut inte snåla. Precis som när det gäller ammunitionen så kan fel val totalt spoliera upplevelsen av meningsfullt luftvapenskytte och bara skapa en helt tröstlös frustration. Mitt personliga val är Sportsmatch skenmontage, det kostar men man får sannerligen vad man betalar för - som i de flesta andra fall. Välj helst ett skenmontage om budgeten tillåter men notera att priserna skiljer sig ganska mycket mellan exempelvis England och Sverige så en privatimport är här ofta synnerligen lönsam. Modellen OP25c betingar exempelvis 599 kr hos Hurricane men kan köpas på BAR (www.airgunbuyer.com) för £29.95 (415 kr), frakt tillkommer i båda fallen. En tumregel är att desto dyrare fäste man köper, desto mer pengar finns som regel att spara på privatimporten. Det viktigaste är emellertid att man inte snålar på kvalitén - ingen kedja är starkare än sin svagaste länk!


Förvaring & ev transport

  Någon form av lås är en absolut nödvändighet! (foto: Hurricane)


Tillståndsfria vapen behöver inte förvaras i vapenskåp men lagen kräver att de förvaras låst. En bra lösning är ett låsbart väggfäste, med fördel placerat så att vapnet hamnar utom synhåll för någon som rör sig i rummet eller har insyn i det igenom ett fönster etc. Fördelarna är många, man skyddar vapnet ifrån stöld och får enklare att kassera in ersättning ifrån ett försäkringsbolag om oturen ändå skulle vara framme (glöm inte att fotodokumentera innan) liksom man hindrar barn (o andra nyfikna) till att hantera vapnen bortom ägarens kontroll. Även här finns ett stort urval av produkter i varierande prisklasser, ifrån rena skämt för växelpengar till konstruktioner som är synnerligen tidskrävande och svårforcerande att tömma utan nyckel. Skulle man sedan skaffa licenspliktiga vapen så duger inte dessa fästen men de sparar ändå plats i skåpet eftersom det licensfria vapnet inte behöver förvaras där. 


Transport av vapen sker med en koffert (hård plastväska) eller i en vapenväska (mjuk av läder/tyg). Bortser man ifrån tyngd och pris så är den förstnämnda typen klart bäst eftersom den erbjuder innehållet mest skydd. Priserna är synnerligen varierande. Mjukväskor kan kosta mellan 99 kr till tusenlappen där en hård koffert sällan kan köpas för mindre än femhundra kronor men lätt kan kosta tio gånger så mycket om man verkligen jagar det bästa. Valet beror på behovet, ska man flyga internationellt till tävlingar i andra länder med en rigg på 30-40.000 kr så köper man inte något ifrån Jula, vilket emellertid kan vara ett bra val för den som kanske mest skjuter hemma och bara transporterar vapnet någon enstaka gång om året.


Med detta så är den mest grundläggande delen avslutad. Man kan naturligtvis fortsätta att lista mängder med mer eller mindre nödvändiga saker. Nära till hands ligger exempelvis ett tuningkit, en kronograf osv, osv...  Listan kan här göras nästan hur lång som helst. Detta var dock inte tanken här utan detta är bara en kort sammanfattning av det absolut nödvändigaste, mesta möjliga grundutrustning till minsta möjliga utlägg men ändå med bra saker som kommer att hålla länge och som har bra andrahandsvärde.

 
 
Ingen bild

seb

14 juli 2015 18:53

Det heter väl "gröngöling"...

Johnny Ottosson

14 juli 2015 20:50


Jag noterade det.

Autocorrect funkar tydligen inte på rubriker och bildtexter.

Tack för påpekandet.

 
Ingen bild

reine.marmlind@gmail.com

14 juli 2015 21:33

Bra och saklig kommentar om ett bra luftgevär.
Jag skulle faktiskt kunna tänka mig ett. :-)

 
Ingen bild

Archon

15 juli 2015 06:28

Hw30 S är onekligen ett vapen som ger väldigt mycket 'bang for the buck'. Själv hade jag nog hellre investerat i ett Hw50 S i stället om jag hade köpt nytt, då jag vill ha ett lite större fysiskt format. Och en Hw50 är inte mycket dyrare än en Hw30, i alla fall inte på Hurricane. Sedan finns det ju även väldigt bra begagnade vapen man kan köpa på Tradera och dylikt. Är mycket nöjd med min Diana 35 som jag köpte begagnad för cirka 1300 kronor inklusive frakt. Estetiskt tilltalande, lagom vikt, lagom storlek, välbalanserad, bra avtryck, låg rekyl trots bra tryck i geväret, fin precision. Jag kan nästan inte hitta något negativt med detta vapen. Det enda skulle väl vara att den inte har några kilspår för ett kikarsikte, endast en upphöjd ramp av något slag samt att den kan vara lite svårmekad om man ska serva/reparera den, i alla fall jämfört med en Hw-bössa. Mitt exemplar är från 1971 men skjuter som om den vore ny. Snacka om kvalité.

 
Ingen bild

kj

16 juli 2015 13:49

glöm inte bsa meteor mk6 o mk7 ,xxl sålde dom för 1000kronor,ett kanonpris,och trevliga bössor.har själv en mk3 o en mk6,fördel lätt och spänna med bra kraft i dom.

 
Ingen bild

Fonky

16 juli 2015 14:12

En viktig grej att tänka på som newbie när man ska köpa kikarsikte är att det bör har parallax ner till 10m.
Många sikten har fast "fokus" på 100m vilket passar dåligt för luftgevärsskytte. Speciellt när man som jag gillar lite högre maxförstoring än 9ggr.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards