Airpang

Alla inlägg under juni 2015

Av Johnny Ottosson - 10 juni 2015 19:00Lite snits i väskan..


  Var sak på sin plats..


Idag så har jag mest grejat med väskan och prövat lite olika laseravståndsmätare. Väskan har nu två avdelningar. Bottenvåningen ser ni ovan, den är sedan täckt med en 30 mm skumplastskiva, vilken dock bara är 10 mm ovanför tuben, den enda detaljer in bottenvåningen som sticker upp över bottenvåningens stoppning. På detta sätt så får jag ett stabilt "golv" för den övre våningen.


  Den övre våningen


På övervåningen så ligger själva pistolen diagonalt och här finns även plats för lite mera saker i hörnet framför objektivet på kikarsiktet, om man skulle önska eller behöva. När locket fälls ner så behöver man bara trycka ihop locket någon centimeter för att kunna låsa väskan. Allt ska ju ligga säkert men utan att bli alltför komprimerat.


I väskan så finns nu måltavlor (under lockets stoppning), tavelhållare (BSAs), luftflaska, överfyllningsnippel från dykarflaska till buddybottle, manometer för att se trycket i luftflaskan, pipvikt, laseravståndsmätare, kolven samt en diabolväska med ammuntion lite lite insexnycklar.


Allt man behöver när man ska iväg o skjuta utom möjligtvis en liten beanbag att sätta ovanpå väskan..ANNONS
Av Johnny Ottosson - 9 juni 2015 20:00


Äntligen vettigt väder!


  Ser ni målet i mitten av bilden?


Till sist så blev det slutligen någorlunda vettigt väder för skytte utomhus här på västkusten. Varmt men tyvärr en smula blåsigt. Hade det inte varit för vinden så hade vädret nog närmast varit perfekt, men man kan ju som bekant inte få allt. Hursomhelst så var det kul att skjuta utomhus, det har inte blivit mycket av den varan i år.


  Samma vy som ovan men inzoomat - 30 meter ÄR ganska långt..


Skönt att kunna komma iväg lite efter jobbet nu och inte bara på helgerna när ändå kvällarna har ljust länge. Blir man bara av med vinden, som sagt, så..  Inte heller blir det bättre av att min skjutplats omges av stora öppna fält, något som ställer extra höga krav på vindtålighet - något som inte direkt gynnar kaliber 177 med 10J.


  Utfallet visar tydligt vindens verkan..


Kul att skjuta var det i alla fall och uppfriskande att göra det utomhus för en gångs skull. Nästa gång så tar jag nog med min Elite istället, den är en betydligt mättre matchning för blåsigt väder och de långa avstånd som min skjutplats möjliggör.


  En paus efter lite skjutande..


Innan fältet växer upp så finns det stora ytor att nyttja eftersom man kan skjuta rakt över detta. Enda problemet är att man måste gå runt detsamma om man vill ha tillgång till de riktigt långa längderna, alltså om man skjuter diagonalt över fältet. Ägaren skulle sannolikt inte alls uppskatta om jag bara travade rakt över.


  Gärdsgården fungerar som projektilfång och bakom dem träd på en hög kulle...


Förhoppningsvis så kommer vi att få se betydligt fler bra dagar framöver nu när semestern bara är några veckor bort. Håller bara vinden sig borta så kommer detta sannolikt fortfarande att bli en bra säsong. Det är ju skönt att inte längre vara begränsad till bara 50 meter..


  Stora fria vidder är inte direkt perfekta för licensfria vapen..


Egentligen så föredrar jag ju att skjuta 10J men över dessa ytor så känns det lite som att köra moppe på motorvägen, det måste medges. Den känslan var ännu mer påtaglig denna dag då det blåste en del.ANNONS
Av Johnny Ottosson - 8 juni 2015 19:00Piplängd hos fjädervapen !  Theoben Fenman Profile - en modern klassiker ifrån Theobens glansperiod..


I veckan så fick jag en fråga av en entusiast om vilken roll pipans längd egentligen har i vår typ av luftvapen. En i grunden ganska enkel men synnerligen viktig och intressant fråga. Tyvärr är den här typen av frågeställningar enkla att missa när man bloggar eftersom man ofta blir hemmablind och främst skriver som det man själv gillar, snarare än det som kan vara viktigt att försöka informera om.


Förutom att ge vapnet dess praktiska precision så har pipan två sorters inverkan på vapnet, dels vilken effekt vapnet kan ge och dels övriga praktiska egenskaper (eller biverkningar).


Om vi börjar med fjädervapen så har pipans längd i praktiken ingen som helst inverkan på vapnets effekt. Påstående om annat är bara gamla myter eller rena missförstånd. Otaliga experiment av typen att man successivt kapar en fjäderbössas pipa och kontinuerligt mäter utgångshastigheterna under arbetets gång har tydligt visat detta. Den nedre brytgränsen, alltså när utgångshastigheten i praktiken börjar påverkas, finns ända nere vid 6 tum (ca 15 cm). Att exempelvis en fjäderluftpistol ger relativt låg effekt har alltså inte med kort pipa att göra utan det hänger istället ihop med drivkällans brist på inre volym. I praktiken så är det alltså lika enkelt att få ut exempelvis 16 joule ur 15 cm pipa som ur 60 cm lång pipa.


Att piplängden inte spelar någon roll beror på att en fjäderdrivkälla förmår att accelerera projektilen otroligt fort, det tar alltså ytterst kort sträcka innan projektilen har nått sin maximala toppfart. Efter detta så kommer ytterligare piplängd bara att bromsa ner (främst igenom friktion) projektilens hastighet - märk väl bara marginellt.


Igenom historien så har vi sett att ett fåtal tillverkare faktiskt också har använt väldigt korta pipor till sina vapen. Tydliga exempel på detta är TX200HC med 22 cm och Theoben Fenman med blott 18 cm. Trots detta så handlar det om vapen som utan vidare ger 15-20 joule.


Emellertid så är en kort pipa inte bara intressant för effektutvecklingen utan en kort pipa påverkar även andra aspekter av konstruktionen hos ett vapen. Till att börja med så blir i regel vapen med extremt korta pipor synnerligen tunga att anspänna och  särskilt då gasfjädervapen. Anledningen till detta är att man förlorar ren hävstångslängd, endera igenom att pipan är kort som hävstång räknat eller att den korta pipan också innebär en lika kort spännarm. Undantag finns naturligtvis, som Dianas 52 Carbine för marknaden i England vilken har en fullång spännarm men ändå en extremt kort pipa, tack vare sin udda konstruktion med sidospännare.  Diana 52 Ultra Carbine


Nästa tillkortakommande är bristen på visirlängd, något som främst bara är en uppenbar nackdel för de som skjuter med öppna riktmedel. En del tävlingsvapen har löst detta igenom att man har en kort pipa inuti en längre shroud och då får man både en kort pipa och en lång visirlängd.


Tanken bakom just detta för oss då in på avdelningen av fördelar av kort pipa. Förutom hanterbarheten, att korta vapen är enklare att manövrera runt och i synnerhet i trånga utrymmen, så befinner sig också projektilen inuti pipan en relativt kort stund i en kortare pipa än i en längre dito och ju kortare tidsrymd som projektilen accelereras deso mindre är sannolikheten att skytten själv råkar störa den praktiska precisionen med sina egna ofrivilliga rörelser. Teoretiskt sett så får därför vapen med kort pipa en "på pappret" bättre teknisk egenprecision men i praktiken så hänger det hela dock på att skytten är skicklig nog att låta denna lilla detalj innebära en praktisk skillnad även i verkligheten.


Vilken piplängd är då bäst?


Den som är lagom, helt enkelt. Det beror alltså på vapnet. Personligen så föredrar jag korta pipor eftersom fördelarna vanligtvis överväger nackdelarna och i synnerhet hos licensfria vapen eller vapen med måttlig effekt överlag. Vapen med hög effekt däremot kräver mer kraft för att anspännas och då kan en längre hävstång vara välkommen. Detta gäller i synnerhet hos gasfjäder/luftfjäder-vapen vars erfoderliga kraft är betydligt högre på grund av att de saknar den mekaniska fjäderns progressivitet. På sista raden så får dock användningsändamålet styra behovet. Är det ett jaktvapen som man kanske skjuter 3-4 skott med per timma så kan man oftast leva med en tung anspänning. Är det däremot en plinker för hela familjen som ska gå 200 skott på en timma så måste vapnets behov av anspänningskraft noga beaktas och där är en längre pipa oftast välkommen.


 

Air Arms TX200HC har en mycket kortare pipa än vad många tror...Slutligen, några korta ord om säkerheten runt anspänningen av fjädervapen.


Kontrollera alltid att eventuella pipvikter och liknande är säkert förankrade. Jag fick för bara någon vecka sedan höra en tankeväckande berättelse om en entusiast som hade monterat en pipvikt på sin HW80k. När han efter en stunds skjutande skulle anspänna för ytterligare ett skott så kanade helt enkelt pipvikten av pipan mitt i anspänningsrörelsen. Resultatet blev att pipan flög upp med full kraft och han kände vinddraget ifrån densamma bara några centimetrar ifrån sin mun. Nu slutade det hela lyckligt med en bananböjd pipa men det hade lika gärna kunnat varit ett antal utslagna tänder på marken.


Av precis samma anledning så gäller det att hålla fingrarna utanför varbygeln när vapnet är spänt och att man verkligen håller kvar spännarmen/pipan med handen under laddningen. Här kan inte bara en pipa som slår ut vara en fara utan även fingrar som rör sig runt laddöppningen ligger illa till om mekanismen snabbt och oväntat sluter sig. Nu vet jag att många moderna vapenkonstruktioner har antibear-traps som förhindrar att öppnade mekanismer avfyras av misstag eller som fångar framrusande vapendelar (friflytande cylindrar etc) men absolut säkrast är alltid att hålla ett stadigt fysiskt grepp runt hävstångsdelarna.

Av Johnny Ottosson - 7 juni 2015 10:00


 

Som Gutenbergs Bibel..

 

 

Fondprodukters nya katalog


Mäktig! Ungefär som en telefonkatalog ifrån 1900-talet, kan man nästan sammanfatta den. Nära 500 (!) sidor med luftvapen och därtill relaterade (nåja) prylar - en modern Hobbexkatalog Grande helt enkelt. Fondprodukters kataloger har alltid varit välmatade och intressanta men den senaste editionen är helt enkelt extra allt och mer därtill nu i format som A4.


Notera tjockleken!  


Som trogna läsare av bloggen vet så har Fondprodukters katalog varit uppe här på Airpang tidigare:


http://airpang.bloggplatsen.se/2011/06/18/5622589-bast-i-sverige/


http://airpang.bloggplatsen.se/2011/03/04/4749501-pa-kornet/


Precis som tidigare så innehåller katalogen inte bara försäljningsfrämjande prosa utan även en hel del faktarutor med relevant information, inte bara för nybörjaren men också för den drivne entusiasten. Bredden på sortimentet är kopiöst och en hel del prylar ligger helt klart en bit utanför vår hobbys kärnverksamhet (åter igen - snöskor?!).


Ibland de delar som torde vara intressantast för oss i vår del av hobbyn är Walther/Hämmerli med nya Rotex och LGU/LGV-serien. En nyhet som jag själv inte var medveten om är att Walther även saluför handturnade och unika exemplar av LGU i sin Royal-serie. Där kan man förvärva en prima fjäderbössa för över 21.000 kr! Största delen av pengarna ligger sannolikt på valnötsstocken vars kvalité förefaller vara helt enastående.


  Walthers kapitel är intressant..


Crosman har ju sin givna plats i Fondprodukters katalog, liksom Hatsan - den sistnämnda med ett otroligt brett sortiment av olika modeller/versioner. Lite mer traditionella vapen hittar man i Daisys sortiment och riktigt seriösa prylar återfinns i ett eget kapitel för just JSB - världens bästa diaboler.


Vanligtvis så är jag lite allergisk när en handlare påstår sig sälja "världens bästa" av någonting men här är jag nog böjd att hålla med. Även om någon JSB-diabol kanske inte skulle gå bäst i ett unikt vapen så kan nog ingen med rent samvete förneka att JSB faktiskt tillverkar just - världens bästa diaboler. Ett komplett sortiment finns förtecknat och även med mer udda varianter som kaliber 30 & 35 liksom Match-serien.


  Små rutor med bra info


Ibland de tillbehör som torgförs finns Leapers samt Bushnells optik, liksom enklare sikten under Walthers varumärke. I mitt paket ingick för övrigt ett Bushnell-sikte vid benämningen Legend 4.5-14/44 för det facila priset av 5400 kr. Uppenbarligen så har Bushnell återanvänt Legend-namnet för en ny serie med mer exklusiva sikten. De enda som jag tidigare var medveten om var det Legend som jag själv ägde (för ca 1500 kr) samt en ännu billigare kinesisk variant för dryga tusenlappen. Intressant men säkert lite riskfyllt för tillverkaren då en del entusiaster förmodligen, liksom jag, har svårt att särskilja modellerna. Har man köpt en Legend för tusen spänn och fått kvalité därefter så kanske man inte siktar på ännu en Legend för fem gånger pengarna när man ska byta upp sig. Lite som om Hatsan hade salufört en Daystate under eget varumärke typ...


Ifrån Bushnells sortiment så hittar vi även avståndsmätare (en som klarar upp till 1600 meter!), navigatorer, handkikare/målkikare, åtelkameror, ficklampor osv. Kort sagt, detta måste vara allt som Bushnell saluför.


  Rutor med bra tips


Går vi vidare bland tillbehören så finns Butler Creek och Unkle Mikes tillbehörssortiment. På vapenvårdsområdet så erbjuder man sortiment ifrån Hoppe liksom nya miljöanpassade FrogLube, även de sistnämnda ingick i min kartong så de ska naturligtvis undersökas noga. Miljöomsorgen är ju som bekant en mycket viktig del av luftvapenskyttet, den absolut grönaste formen av kulvapenskytte som finns.


Förutom ovanstående så tar katalogen även upp enorma mängder andra saker. Här finns ett stort sortiment Airsoftvapen, pilbågar med dito tillbehör, olika knivar, armbandsur, tält, väskor, lockpipor etc.


För att knyta ihop det hela så har Fondprodukter som vanligt en riktigt seriös och välkomponerad katalog med otroligt omfång och bra små faktarutor med väsenlig information. Ett annat kvarstående intryck är att man fritt mixlar tunga och värdefulla varumärken med....mindre så. Det är alltså en salig blandning av premiumprylar och lågpriskrafs, vilket ställer krav på att köparen har lite bakgrundskunskap. 


Exempel på detta är de två sortimenten av knivar och armbandsur, två produktgrupper som personligen tilltalar mig själv och där jag också samlar lite. Här har man fått ihop en imponerande kollektion av riktigt bra varumärken. Vi hittar Buck, Camillus, Kershaw, Zero Tolerance och Benchmade, samtliga tunga varumärken med förmodligen världens bästa produkter i sina sortiment. Uppenbarligen så finns det en mycket intresserad och kunnig produktchef i bakgrunden som verkligen värdesätter att saluföra just dessa varumärke. Den nationella marknaden för kul knivar i prisklassen 4000 kr och uppåt torde annars vara tämligen begränsat i den vanliga jaktvapenhandeln. Roligt att se!


När det handlar om armbandsur så är saken omvänd, man saluför Wegner och Luminox. Just den sistnämnda är intressant, klockor i prisklassen 2000-6000 kr, som främst säljs med tritiumbelysning och anknytningen till militära specialförband. Exakt vad Luminox har med Navy Seals verkar koka ner till att den är framtagen i samarbete med dessa och "en av favoriterna hos många specialförband världen över". Lustigt - sist jag läste en undersökning om saken så föreföll i alla fall Navy Seals att föredra G-shock och i vissa fall Suunto. Tänder man på spektakulär lume så hade jag nog själv valt en Lum Tec för dessa pengar alternativt, som jag själv gjorde - gå mot en DW5610. Då får man dessutom en klocka som håller tiden betydligt bättre...


Nu ska jag inte fördjupa mig mer i klockor utan konstaterar bara att Luminox har ungefär lika mycket med militära specialförband att göra som Hatsan har med Field Target..


Sammanfattningsvis - gillar man att bläddra i papperskataloger och kanske dessutom är ny till hobbyn så är Fondprodukters katalog onekligen en väsentlig bra-att-ha sak. Här finns bra tips och en vettig layout över en stor del av det luftvapensortiment som är enklast att hitta över disk hos den lokala vapenhandlaren.

Av Johnny Ottosson - 6 juni 2015 11:00Halv storm och ösregn..


  Resultatet av en kvälls inomhusskytte - en ny tabell


De gångna dagarna har verkligen understrukit vilken usel vår som maj månad 2015 har varit. Nu går vi dessutom in i juni och det värdelösa vädret har fortsatt på precis samma sätt - förhållanden som defintivt inte har stimulerat möjligheterna till att skjuta utomhus.


Under dessa omständigheter och i synnerhet under hösten och vintern så är det oerhört viktigt att försöka få till en möjlighet att skjuta inomhus. För - skytte fungerar ju på samma sätt som mycket annat - om man sällan eller aldrig verkligen gör det så förlorar man över tid både intresset och den tidigare förvärvade skickligheten.


  Här 30 meter med 10 st JSB Premium, inte lika bra som Challengern men vi får se vad framtiden ger..


Igår så tog jag mig äntligen tid att åka ut till min skjutplats och skjuta lite inomhus. Syftet var främst att skaffa förutsättningarna för att göra en ny tabell för vapnets träfflägen nu när effekten har höjts, samtidigt som jag ville pröva min egen avståndsmätare lite mera och sedan naturligtvis också skjuta lite bara för att det är kul.


Utanför fönstret så ser jag hur det hällregnar och blåsten viner i de stora plåtväggar som utgör skalet på maskinhallen där jag skjuter. Väderleksprognoserna talar om 15 sekundmeter med vindbyar uppåt 20 mps - vilket effektivt omöjligggör meningsfullt skytte utomhus helt och överhuvudtaget. Inomhus däremot, här är det varmt, vindstilla och lugnt - om än lite mörkt.


  Trevligt med belysning när det är dunkelt - här injustering av 25 meters avstånd..


I morgon så blir det fredag då vädret tydligen ska vända och bli riktigt fint, varpå helgen kommer att bli mera växlande. Själv så har jag bråda dagar, paketet ifrån Fondprodukter ska undersökas närmare och jag ser redan sex-sju inlägg som kommer att vara relaterade helt till dess innehåll. Inlägg som är utomordentligt roliga men ack så tidskrävande att författa. Till detta kommer naturligtvis allt förarbete igenom all den tid som det tar att i praktiken bekanta sig med sakerna för att få fram ett balanserat omdöme - ett visst tålamod krävs därför ifrån er läsare då det kommer att dröja lite innan allt faller ut här på bloggen i form av färdiga och läsbara artiklar.Av Johnny Ottosson - 5 juni 2015 08:30Ett välfyllt paket !


En del av innehållet...


Idag så kom ett rejält paket med saker ifrån Fondprodukter i Karlstad. Här kunde jag återfinna några olika laseravståndsmätare, ett kikarsikte (nya Legend ifrån Bushnell) samt lite annat smått och gott. Det som jag är nyfiken på är exempelvis att pröva lite olika laseravståndsmätare mot varann och inte minst mot mitt senaste eBayförvärv ifrån Kina. Nya Legend tänkte jag pröva och jämföra mot mitt gamla exemplar och även övriga saker i paketet ska jag naturligtvis också skärskåda lite närmare.


Redan nu kan jag nämna att Fondprodukters sortiment är otroligt omfångsrikt och innehåller de mest udda prylar, exempelvis ett stort sortiment av armbandsur, tält & snöskor (!). En del av deras produkter har jag använt tidigare och varit utomordentligt nöjd med (främst div Crosmanprodukter och JSBs diaboler) men andra prylar i katalogen som jag har prövat har nästan givit mig närmast avsmak (billiga Hatsan-vapen).

Kort sagt - här finns mycket för alla!


Jag noterar också att en annan entusiast som också har prövat många produkter ur Fondprodukters sortiment nu har förvärvat en Crosman 1720, vilken han presenterar i en ny tråd på forumet Luftvapen Info. Detta är en fysiskt sett större version av min egen 1701 och som sådan utrustand med längre tub, shroud över pipan samt en liten förstock. Precis som jag så konstaterar han ett helt utmärkt fullt justerbart avtryckarsystem liksom bra praktisk precision, tack vare modellernas LW-pipor.


Länk:  http://www.luftvapen.info/viewtopic.php?f=3&t=14691


Kul att fler får upp ögonen för dessa prisvärda och ekonomiskt överkomliga (<5000 kr) PCP ifrån detta anrika fabrikat, modeller väl anpassade för vår svenska marknad med måttlig effekt och låg ljudnivå.

Av Johnny Ottosson - 4 juni 2015 08:00Smygtrimning..Förbluffande ofta så får jag frågor om hur man ökar anslagsenergin hos diverse luftvapen, vanligtvis PCP. Som regel så kan jag ganska tydligt läsa mellan raderna och se att frågeställaren saknar licens och dessutom oftast även saknar ambitionen att skaffa en.


Fenomenet är naturligtvis inget nytt utan har funnits precis lika länge som själva vapnen. Det är något i människans natur som gör att så fort hen har något i sin hand så börjar ofelbart funderingarna komma - "Kan jag göra detta bättre på något sätt?"


Tyvärr så har vi en effektgräns på licensfria luftvapen i Sverige, till skillnad ifrån de flesta andra länder i vår omvärld. Detta betyder att målsättningen med effektökningen som regel konflikterar med den aktuella lagstiftningen. Den som smygtrimmar gör sig sålunda skyldig till ett lagbrott, vilket många inte väger in i sitt beslut när de höjer vapnets effekt över vår tillåtna gräns. Till råga på allt så kan detta brott bära med sig ett betydligt större straffansvar än vad de flesta personer inte har uppmärksammat.


Ännu ett problem uppstår när jag därtill kan förstå att den absoluta majoriteten frågeställare till detta bekymmer är högst normala, hyggliga och trevliga entusiaster vilka i egentlig mening för övrigt knappast kan karaktäriseras som kriminella. De är helt enkelt människor som du och jag, som folk i gemen. Avsikten med effektökningen är nästan alltid en ren experimentlusta snarare än någon slags önskan att använda vapnet som ett redskap till att begå ännu grövre brott.


Mitt dilemma är då - ska Airpang förmedla information om hur man går tillväga vid dessa effekthöjningar?Av Johnny Ottosson - 2 juni 2015 21:00
Inför sommaren...


  Fler besökare än någonsin..Glädjande nog så har bloggen fått bra fart den här säsongen med en stadigt ökande ström av besökare. Efter en sällsynt blåsig och regnig maj månad så väntar nu de absolut roligaste månaderna med värme, ljus och förhoppningsvis även bra väder.


Häromdagen så blev jag kontaktad av Fondprodukter och nu är det ett litet paket på väg ner till Ucklum. För en gångs skull så är det ingen Crosman-produkt utan en helt annan sak som jag tänkte presentera här på bloggen och dessutom titta lite närmare på. 


Nu ska jag nyttja den sista ljusa halvtimman till att rasta min 1701 på de 14 meter som jag har tillgängligt här hemmavid i hopp om att dagens ihärdiga vind har mojnat.


Snart är sommaren här - på riktigt!

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se