Airpang

Alla inlägg under juni 2015

Av Johnny Ottosson - 18 juni 2015 21:00



FX Airguns Wildcat !


En kommande storsäljare?

Av Johnny Ottosson - 17 juni 2015 20:00



Spydiga svar?



Både på Facebooks olika luftvapengrupper och på diverse forum så kan man ibland höra de mest bisarra svar på de frågor som många nya i hobbyn dristar sig till att yppa. Här finns ett komplett spann ifrån sofistikerad ironi, via grov dränghumor till riktigt plumpa förolämpningar.


Jag frågar mig varför?


Upprinnelsen är ofta något i den här stilen:


"Jag har köpt en Hatsan AT44 och vill ha rejält med fart, hur ska jag öka effekten hårdast?"


*Hur monterar jag ett "japankit" och vad är egentligen detta?"


"Vi får skator i mängder hemma och jag vill skjuta ihjäl dem, vilket luftgevär dödar bäst?"


Ni ser säkert mönstret utan att jag behöver dra fler exempel, vi har nog alla sett de flesta likartade frågeställningar redan efter några månader i hobbyn. Nya entusiaster kommer till och ställs då inför de funderingar som de flesta av oss förmodligen också har haft, i alla fall i början av vår karriär som luftvapenskyttar.


Hur ska vi då förhålla oss till alla dessa frågor?


Visst kan det vara frestande att göra sig lustig på dessa nybörjares frågeställningar men frågan är då vilken bild vi själva ger oss och vår hobby i ögonen på just de nytillkomna? 


Jag tror inte att det finns dumma frågor. Det finns dock många frågor som baseras på kunskapsbrist och det enklaste sättet att möta dessa är då att helt enkelt sprida information. Människor frågar för att man vill veta, inte för att man vill bli förolämpade eller ringaktade.


"Men det är ju klart att X avser att begå brott med den information, hen ska ju trimma/döda djur/whatever?"


Kanske, kanske inte. Vi vet inte och om vi inte vet så kan vi inte heller döma. Det vi kan göra är att ge adekvat information om vad som gäller både med de praktiska detaljererna likväl som de tänkbara juridiska konsekvenserna. Har man bara information så kan man göra ett avvägt beslut själv som man då också får ta eventuella konsekvenser utav.


Om gör så då slipper vi dessutom framstå som ett antal självgoda pajasar i en sluten klubb som inte vill öppna sig för omvärlden.





Av Johnny Ottosson - 16 juni 2015 20:30



Blåst och längre avstånd !


  Både 50 och 65 meter är synnerligen långa avstånd - även för kraftfulla PCP


Idag så var det dags att damma av min Elite för att skjuta på lite längre avstånd. Egentligen var anledningen att jag håller på att pröva ett nytt kikarsikte som jag har fått låna och då måste jag ju i rättvisans namn först återknyta bekantskapen med dess föregångare - båda är nämligen Legend från Bushnell.


För att slå två flugor i en smäll så prövade jag också lite olika avståndsmätare när jag ändå hade tillgång till långa distanser att skjuta över. Efter att ha varit inskjuten på min 1701 så var kontrasten till 120 cm Elite slående - detta kändes verkligen som en enorm jättebössa!


  Bilden ovan men max inzoomad


Egentligen så är jag en 10J-fantast men ett riktigt kraftfullt PCP är ungefär som en sportmotorcykel, ett njutningsmedel igenom sin otroliga prestanda för några väl avvägda tillfällen då och då men knappast något som man vill pyssla med till vardags. Detta sagt så är 65-70 joule med kaliber 25 en fascinerande upplevelse, även om man är bekant med den sedan tidigare. Man kan lätt förstå att de som testar för första gången överväldigas.


  FX Airguns Elite liknar ingen annan bössa ifrån FX Airguns


När man väl har placerat sig, öppnat transferportstunneln och petat in den gigantiska diabolen, ja - relativt de 177 som jag vanligtvis använder, då känner man sig lite som en kung. Man är på något sätt redo. Omständigheterna spelar ingen roll på riktigt samma sätt som med för vanliga licensfria vapen. Hade jag jagat så hade allt jag förmår att se ända borta vid målzonerna, på 80-120 meter som mest, legat i fara. En grov kvartstumsdiabol som förflyttar sina 25.40 gn med 950 fps har både fart och kraft för att träffa och sänka det mesta som kan vara aktuella byten för luftvapenjägaren och det med auktoritativ marginal. 


  Målet i sikte och en 10-skottgrupp just avslutad, vind lite åt vänster - 65 meter..


Dessa långa och ganska klumpiga Royale-baserade vapen är inte speciellt smidiga varken att bära runt eller hantera i allmänhet när de börjar få långa shrouds och 60 cm lång pipa. Skillnaden till en vanlig 22 Royale med 50 cm är faktiskt slående (jag har ägt och jämfört sida-vid-sida). Men när man sitter stationär, när vinden är tuff och när avstånden är dryga då finns det få traditionella smallbore-kalibrar som kan matcha stora kaliber 25.


  Traditionell formgivning hos en modern klassiker och ett framtida samlarobjekt


Självklart så klarar modernare vapen (läs, bullpups) av samma uppgifter på ett lika bra sätt och de är därtill betydligt lättare och smidigare om (läs, när) man måste förflytta dem i trånga utrymmen eller passera olika hinder. Det som man däremt inte får hos en bullpup i plast är den traditionella designen som inte lika lätt kan förväxlas med ett Airsoftvapen eller någon form av militärt skjutjärn. Bortsett ifrån rent estetiska värden och känslan av valnöt liksom frånvaron av plast så är ergonomin förstklassig. Man har inte behövt ta hänsyn till förpacketeringen på samma sätt vid ritbordet och den här typen av vapen känns därför rymligare och enligt många också bekvämare att skjuta med..


Hur gick då själva skjutandet?


  Här har vi 50 meter och 5 x JSB King, vapnet var skottställt för 40 meter...


Det blåste en del men mellan vindbyarna så fanns det goda möjligheter att få till några bra tavlor. Jag sköt totalt 8 tavlor, inklusive en inskjutningstavla, och de tre bästa för dagen kom med här i dagens inlägg.


  Tio skott på 50 meter och man kan se hur vinden påverkar träffbilden..


Efter att ha skjutit lite på 50 meter så bestämde jag mig för att pröva lite längre avstånd. Först tänkte jag gå på 65 meter och därefter vidare till ytterligare längre avstånd - något som vinden effektivt satte P för visade det sig. Redan på 65 meter så blev det rejält vingligt och min provtavla på 75 meter visade klart att detta var fel dag för långhållsskytte..


  Bästa långhållstavlan var på 65 meter och fem JSB King

 

  

Efter ett väl förrättat värv i vinden..

Av Johnny Ottosson - 15 juni 2015 18:00



Gillad av kändisar..


  Men?  Titta där....!


En stor del av luftvapenaktiviteten framför skärmen har ju det senaste året bytt scen ifrån traditionella forum till de talrika intressegrupper på Facebook, vilket växer upp snabbt likt svampar i skogen under hösten. Förutom alla vanliga entusiaster så dyker det också upp en del profiler ifrån vår hobby som är mest kända ifrån helt andra kanaler, exempelvis Youtube.


En smula förvånad så kunde jag konstatera att en av de publika figurer som jag beundrar mest uppenbarligen gillar min hemmagjorda inredning till vapenväskan för min lilla 1701. Det hade jag liksom inte räknat med en tidig måndagsmorgon (eller snarare natt).

Av Johnny Ottosson - 14 juni 2015 21:30



Skepplanda Riksmästerskap 2015



Då har RM för 2015 gått av stapeln och värd för tävlingen var Skepplanda. Egentligen så hade jag själv tänkt att åka dit bara för att kolla eftersom det trots allt inte är så långt bort men missade att den här tävlingen låg på en lördag. Själv så har jag, som bekant, alltid argumenterat för att man ska tävla på söndagar men detta har tydligen inte hörsammats överallt även om en del andra arrangörer också har sett poängen med just detta.


Ursprungligen var tanken att söndagen var bättre eftersom många fler jobbar lördagar snarare än söndagar och att det tar mera tid att lägga en bana än att riva den osv. Likaså tänkte jag att man kanske kunde locka någon handlare att delta eftersom söndagen vanligtvis är en dag man har stängt.  I praktiken så har dock detta visat sig spela en mycket ringa roll i verkligheten då Field Target i Sverige numera är en ganska liten sport med ca 30 aktiva deltagare varav man kan räkna med 15-20 st som deltar i varje enskild tävling. 


De som är hardcore fans av Field Target kommer med andra ord oavsett tävlingsdag och väder där andra som är utomstående inte kommer alls - också oavsett tävlingsdag och väder.


Precis som i Laxå RM förra året så var vädret suveränt, ingen nederbörd, varmt och skönt. Skepplanda ligger också bra till geografiskt sett, nästan mitt mellan Stockholm och Malmö - relativt nära för den största delen av landets befolkning.


Ifrån resultatlistan (som kom ut dagen efter tävlingsdagen) så kan man läsa att 22 st licensierade tävlande deltog, en ökning med hela 20% (4 st) jämfört med förra året - alltid glädjande att kunna redovisa en tillväxt. Till dessa så kom också 4 st juniorer. Någon nybörjarklass fanns inte redovisad i resultatlistan.


Internationell klass PCP16J


Här deltog absolut flest tävlande - imponerande 12 st! Över hälften av alla tävlanden startade alltså i den här klassen och vi kan sålunda notera mer än dubbelt så många tävlanden som förra årets RM i Laxå. En stor klass med ordentlig tillväxt. Som vanligt en tät klass med en segrare på 37 poäng, framför andrapristagaren med 34 poäng och tredjepristagarens 33 poäng.  Nästan hälften av alla deltagare (5 st) sköt Steyr, 3 st sköt Air Arms, sedan spridda skurar varav 1 st bössa ifrån FX Airguns. Samtliga vapen var med kaliber 177.


Internationell klass 16J Fjädervapen


Här fanns två stycken deltagare som båda sköt HW97k. Resultaten blev 28 och 18 poäng. Inte mycket att orda om.


Nationell klass PCP Full Power


Den tidigare kungaklassen för idag en tämligen tynande tillvaro och lockade blott 4 st deltagare. Tripp trapp trull blev 27, 25 och 21 poäng - ett synnerligen mediokert resultat. Det märks att de bästa skyttarna nu har gått över till den internationella klassen för 16J. Samtliga vapen ifrån FX Airguns, 3 Bobcats och en Royale


Nationell klass Full Power Fjädervapen


Inga tävlanden


Nationell klass PCP 10J


En tidigare stor klass som numera sakta försvinner, här hade vi 1 st tävlande som både kom först och sist i klassen. Resultatet blev 25 poäng och vapnet var en Air Arms.


Nationell klass 10J Fjädervapen


Feinwerkbau 300-klassen lockade 3 st deltagare som alla sköt just den här gamla tävlingsbössan. Även här en tidigare stor klass som börjar tappa momentum. Resultaten blev 28, 25 och 11 poäng.


Sammanfattningsvis


Glädjande att man har lyckats öka antalet deltagare på RM, låt vara ifrån 18 till 22 st, men ändå. Tävlingen var i alla fall väldigt uppskattad av alla de deltagare som jag har talat med. Banan var tydligen svårt upplagd med därtill en del blåst och det gör det ännu mer intressant att konstatera det faktum att segraren hos Fjädervapen 10J sköt högre poäng än segraren hos PCP Full Power. Polariseringen fortsätter successivt, fler tävlanden skiftar över till Int 16J och övriga klasser utarmas därför eftersom inga nya entusiaster fyller på "underifrån".


Den önskade förändringen med fler tävlanden för PCP 16J är alltså framgångsrik men den kanibaliserar hårt på de övriga klasserna som då får ett allt mindre existensberättigande. Frågan är om inte dessa klasser snart får stryka på foten även formellt sett precis som Öppna Riktmedel drabbades av för några år sedan.


Paradoxalt nog så ökar antalet luftvapenentusiaster i landet. Luftvapengrupperna på FB växer stabilt och accelererande. Fler vapen än någonsin säljs och mer modeller än tidigare erbjuds - ändå ökar inte antalet tävlanden i Field Target. Detta borde stämma till eftertanke.  


Av Johnny Ottosson - 14 juni 2015 00:00



 

"Vilken bullpup skulle du ha valt?"


  FX Airguns masterpiece - The Impact


I veckan så fick jag frågan vilken bullpup jag hade valt ur det sortiment som FX Airguns tillverkar. Till att börja med så är jag ingen större vän av bullpups som koncept. Anledningen till detta är att den här typen av vapen historiskt sett har haft tämligen usla avtryckarsystem och värdelös ergonomi. Detta sagt så vet jag att FX Airguns, i alla fall med Bobcat/Indy, verkligen har gjort sitt bästa för att förbättra dessa båda kritiska punkter - med stor framgång.


Så - varför ingen bullpup nu då?


Låt oss börja med att se vad en bullpup tillför. Själva poängen med ett vapen i detta utförande är att man får ett gevär med kort totallängd men som ändå kan bära en fullång pipa. Priset som man har fått betala, i alla fall tidigare, har varit en besynnerlig ergonomi och ett mångledslänkat avtryckarsystem. Det som idag motiverar en modern bullpup är just lång pipa i kort chassie, enkelt uttryckt.


När behöver man då en lång pipa? Jo, när man vill ha ut hög effekt. Skjuter man 10 eller 16 joule så behöver man inte en lång pipa, dessa effekter kan man bekvämt nå även med kortare pipor. Om man däremot skjuter full power och i synnerhet kaliber 25 så krävs det en lång pipa för maximal effekt. 


En kort totallängd är naturligtvis alltid välkommet hos ett gevär men viktigast är det självfallet för den som skjuter ifrån trånga utrymmen som gömslen eller fordon, vanligtvis i samband med jakt. Om man klättar eller bär runt sitt vapen så är också en kort längd och ett smidigt format en tillgång, åter igen så tänker jag främst på jakt.


Sammanfattningsvis så kan jag då säga att för min egen skull så har jag inget behov av ett kort vapen för den typen av skytte där jag nu använder ett gevär med full effekt och sålunda så finns det inget skäl att byta mitt vapen med full längd mot en bullpup.


Detta då objektivt sett. Ser man utseendemässigt sett så tilltalas jag inte av bullpups men många andra entusiaster gör det och då kan ju naturligtvis en bullpup vara ett ypperligt val - helt oavsett om man behöver bullpupens tekniska fördelar eller inte.


  FX Airguns Bullpup var först ut - här en Mk II


Först ut på plan var Indy och Bobcat, den första en bullpup baserad på Independence med sitt inbyggda pumpsystem och den sistnämnda en bullpupversion av Royale. Med handen på hjärtat så var det nog lite bråttom när Bobcat kom ut. Stocken, samma som Indyns, lämnade en hel del övrigt att önska rent utseendemässigt sett och i vissa län har därtill det rena pistogreppet mött på patrull hos tillståndenheten som inte vill dela ut vapenlicenser med ett sådant "militärt" utseende. Självklart rent nys men ändå något som man är tvungen att förhålla sig till. 


Med anledning av detta så fick man ta ett omtag och ut kom en ny stock som blev hästlängder mycket bättre än den första, rent estetiskt sett. Som en ren bonus så godkände också tillståndsenheten formgivningen, inte illa det.


Dock så...


Man kan inte sticka under stolen med att FX Airguns helt enkelt gjorde det bästa av det man hade. Repeteringen blev inte helt bra, för långt bak, och kindstödet minst sagt efterhandskonstruerat. Nu kan man tycka att detta är gnäll men jag är faktiskt riktigt imponerad över hur bra man ändå fick till det. Man kan tycka mycket om FX Airguns men uppfinningsrikedomen har alltid vara helt enastående.


  FX Airguns Wildcat


Bobcat köpte lite tid och snart så hade man ytterligare en bullpup på programmet. Här hade vi ett helt nytt vapen utan ett block som var gemensamt med tidigare konstruktioner. Bättre ergonomi med ett mera integrerat kindstöd, en smäckrare och elegantare design samt ett bättre placerat repeterhandtag nämare avtryckarsystemet.


Slutligen så står helt nya FX Airguns Impact i kulisserna, en state-of-the art FX Airguns med allt som fabriken i nuläget kan erbjuda i ett och samma paket. Ett imponerande bygge med en mäktig prislapp, utan att jag för den sakens skull ändå skulle betrakta den som direkt dyr. Tittar vi på prislapparna så är Wildcat billigast med 9795 kr, sedan följer Bobcat på 10.499 kr och slutligen Impact som betingar 13.750 kr.


Här är lite av bekymmret med bullpupsvapnen, vill man ha just en av dagens trendiga bullpups så får man också betala för just detta. Hade jag haft behov av ett kort och smidigt vapen (kanske licensfritt) så hade Verminator Mk II varit intressant. Med 8495 kr så handlar det om 1300 kr mindre än den billigaste bullpupen, Wildcat. Hade jag däremot haft behov av ett fullpowervapen utan hänsyn till dimensionerna så hade Royale 300 varit ett mycket prisvärt alternativ på 7750 kr - 2045 kr under Wildcat. Visst, man får ingen regulator och denna är ju lätt värd en tusenlapp men ändå, vill man ha en bullpup så får man betala därefter. 


Hursomhelst.


Nu var frågan vilken bullpup jag skulle välja, inte prisvärda alternativ till dessa. I urvalet av dessa tre (fyra med Indyn) så hade jag nog valt Impact. Ska man ändå kladda med en licens och då prisskillnaden "bara" är 4000 kr så hade jag tagit ett djupt andetag och öppnat börsen ordentligt. Det kostar, javisst - men samtidigt så har jag också fullt förtroende att FX Airguns också kan leverera på den nivån som prislappen antyder. 




Av Johnny Ottosson - 13 juni 2015 10:00



 

Vunna erfarenheter


  Härligt väder för en gångs skull...


Nu har 1701 rullat några månader och helhetsbilden runt vapnet börjar succesivt klarna. Något som jag med marginal kan konstatera är dess specialisering som "suburban sniper". Det är ju inte så egendomligt i sak eftersom det i grund och botten är en luftpistol, med alla dess för- och nackdelar.


Räckvidden är alltså begränsad, detta är ett vapen för skottavstånd från 15, i nödfall 10 meter och vanligtvis 20-30 meter men bortom detta så börjar det kännas mera tveksamt, i alla fall om jag jämför med Challengern. Eftersom chassiet i grunden är just en luftpistol så blir helheten klart mer svårskjuten på lite längre avstånd, sannolikt beroende på att skapelsen är både kort och lätt. 


Relativt korta avstånd, ljudkänsliga miljöer och smidigt format liksom de bästa möjligheterna att transportera den är de starka sidorna som får kompensera de sämre allroundegenskaperna liksom bristen på lättskjutenhet vid långa avstånd jämfört med övriga vapen på 10J.


De tillkortakommanden jag har noterat hittils är att adaptern till stocken tenderar till att släppa. Jag har nu dragit åt den hårdare och om inte detta förbättras så får jag låsa den med Loctite. 


I övrigt så är jag bara nöjd. Avtryckarsystemet börjar sätta sig och blir allt bättre (även om jag fortfarande finner Marauderavtrycket på Challengern ännu bättre). Vänsterreptering var riktigt bra när man har vant sig. Detta eftersom jag håller vapnet i höger hand när jag skjuter varvid vänster hand blir ledig för laddning och repetering. Den lilla lätta 1701 ligger ju inte still och tungt på samma sätt som ett konventionellt vapen utan man får hela tiden hålla i pistolgreppet. Just pistolgrepp är något som jag inte har använt så mycket men det är också något som kräver tillvänjning samtidigt som det känns allt mer "rätt" ju mer man använder det.


AR-systemets teleskopstock är riktigt trevlig, det är inte svårt att förstå varför AR-serien är så populär rent ergonomiskt sett. Ska man skjuta snabbt och rätt på ett bekvämt sätt så är sannolikt kombinationen rent pistolgrepp och AR-teleskopstock den ultimata lösningen - borde vara helt 100% optimalt för situationer som jakt eller krigsbruk. Jämfört med konventionella trästockar (typ 2260s etc) så är denna setup betydligt mer ergonomisk och därtill oöm, lätt att transportera (delbar) liksom hanterbar (lätt att skjuta ihop).


Nä, nu blir det lite mer skjutande, snarare än bloggande...



Av Johnny Ottosson - 12 juni 2015 06:00



Skjutglädje!


Erik roar sig..


Nu var det ett tag sedan jag hörde av ungarna då de har varit hos sin mamma. Bortsett ifrån själva skolavslutningen så har det varit tyst några dagar. Men plötsligt igår kväll så ramlade ovanstående video ner i mobilen. Härligt att se fler som drar nytta av de sköna sommarkvällarna och att vinden äntligen har avtagit här på västkusten.


Tiden går - jag tyckte det inte var länge sedan jag hängde framför dåvarande Airgun-forumet när hans mamma påpekade att vattnet gick och nu är han tydligen ute o skjuter helt utan sin pappa på eget initiativ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards