Airpang

Direktlänk till inlägg 29 juni 2015

Laxåtävlingen..

Av Johnny Ottosson - 29 juni 2015 09:30 

Jakten mot nollpunkten!I går så gick Laxås sommartävling av stapeln och glädjande nog så rapporteras det om bra väder och goda förutsättningar i övrigt. Laxås tävlingar brukar vara välarrangerade och mycket uppskattade av deltagarna, själv tävlade jag senast där under RM förra året och kunde då bara stämma in i lovsången.


Vanligtvis så brukar RM vara årets stora tävling och så förefaller det vara även den här säsongen, låt vara i mindre skala. Årets RM som hölls av Skepplanda lockade ju fantastiska 22 st deltagare och i skenet av detta så är det imponerande att man fick ihop hela 17 st licensierade deltagare till gårdagens tävling.


Numera så är ju 15-20 deltagare tämligen normalt för en hel tävling, snarare än för en enskild klass.


Internationell klass PCP 16J


Som vanligt den absolut största klassen numera och här deltog de allra flesta - 11 st. Ett jämn toppstrid som vanligt eftersom tävlingsformens absolut bästa skyttar bara skjuter i den här klassen.  Tyvärr så är det svårt att göra en djupare analys då resultatlistan var ovanligt spartansk utan noteringar om exempelvis skyttarnas vapenfabrikat etc. 


Internationell klass Fjädervapen 16J


En enda deltagare, kom först och sist. Ett riktigt bra poängantal noterades men det måste ju ändå vara lite lätt tråkigt att vara ensam tävlanden. Resultatet skulle dock, som sagt, räckt till en andraplats i PCP-klassen så vi talar ändock om en riktig prestation. Dags att slå ihop de båda internationella klasserna till en enda kanske, med tanke på det ringa antalet tävlanden hos Fjäder 16J numera?


Nationell klass 10J PCP


Vår licensfria klass mönstrade in två stycken tävlanden, en vann och en förlorade. Ett förstapris och ett andrapris. Borta är den tiden då våra klasser för 10J kunde räkna in 15-20 deltagare. Dock så - 100% fler deltagare än för Fjäder 16J.


Nationell klass 10J Fjädervapen


Också en synnerligen stor och populär klass tidigare som denna gång noterade 0 st deltagare. Förra gången så var det 3 stycken som tävlade, vi får väl se hur det blir till nästa tävling om någon tänker ställa upp och tävla här.


Nationell klass 45J


Sedan ett tag tillbaka så kör man ihop fjädervapen och PCP i samma klass för full effekt men fortfarande så rör det sig om mycket få tävlanden, förra gången 4 st och denna gång 3 st.


Debutanter & juniorer


Tre debutanter kom, vilket är mycket glädjande. Många menar ju på att debutantklasserna är viktiga för tillväxten och här utgjorde debutanterna nästan 20% av alla tävlanden. Två juniorer hade vi också, ett syskonpar och åter igen så kan vi konstatera att Field Target inte direkt är någon ungdomssport.


Reflektioner


Field Target känns som en tävlingsform i fritt fall. Sedan jag började tävla regelbundet 2001 så har jag aldrig noterat en så stark trend med så få deltagare. En klen tröst är dock att det finns en viss stabilitet, en hård kärna av kanske 10 deltagare kommer alltid (eller nästan alltid) sedan har vi ytterligare tiotalet som kommer då o då. Problemet är dock fortfarande bristen på numerär. Skulle det ske ytterligare en fraktionering eller om några ledande personer skulle komma ifrån sporten av någon anledning (ex ändrade arbets/familjeförhållanden etc) så finns det en överhängande risk att allt helt enkelt kollapsar. 


Prioritet nummer ett måste därför vara att öka numerären, att få fler tävlanden!


Jag har redan presenterat min lösning i form av en 10J tävlingsklass utanför förbundet som exempelvis kör HFT utan krav på tävlingslicenser, sportskyttekort, klubbmedlemskap etc. Man nyttjar då samma bana (förutom målen bortom 40 meter) och använder de traditionella HFT-regelverket. Eftersom frågan förefaller vara känslig för förbundet så kan man till och med köra denna fria tävling på en annan dag än Field Target-aktiviteterna, exempelvis lördag för den ena formen och söndag för den andra.


Om man gör på detta sätt så har man ifrån Field Targets sida i alla fall en öppen kanal att kunna påverka, presentera och entusiasmera de fria skyttarna för den mer formella tävlingsgrenen och därmed kunna locka över tävlanden. I nuläget saknas nu detta helt eftersom våra gamla tävlanden till och med överger forumet och utan kommunikation - ingen möjlighet till förändring.


Våra handlare rapporterar att man säljer bra med luftvapen nu i Sverige och nog borde några av dem vara intresserade av att tävla, om det bara hade funnits en passande tävlingsform för dem..


Där har vi en intressant missmatch...


 
ANNONS
 
Ingen bild

_Axel_

29 juni 2015 14:44

Jag tror inte det finns så mycket mer underlag för att få in fler tävlingsskyttar idag. Klart att det säljs gott om luftvapen av alla slag. Vi har i Sverige oändliga resurser vad gäller möjliga informella skjutbanor. Folk använder sina bössor på jaktmarken/sommarstugan/trädgården till nöjesskjutning (ofta tjyvtrimmade för dom får inte ut licenser iom att det lokalt inte finns nån klubb). Men jag tror få vill kuska 20mil med den för att sen komma någonstans i mitten eller sist på en tävling. Det anses inte kul för speciellt många.

De som vill tävla har redan mer fascinerande skytteformer (enl. de flestas tycke) i jaktstig och fältskytte. Min erfarenhet av klubbskytte (har pulat på med skytte sedan 1982) är att de flesta gör det för att det är kul att skjuta och köpa vapen, inte för att dom vill resa och tävla.

Satsa på ungdomen kring storstäder, det är det enda valet för denna sport att växa. Detta kan generera fler klubbar, vilket kan göra det möjligt för fler vuxna att gå med så dom får en chans att skjuta och köp licenspliktiga LV.

 
Ingen bild

Bra jobbat:)

29 juni 2015 14:46

Inte så konstigt att deltagarantalet sjunkit på tävlingarna. Vi ser en avtagande aktiviteten hos den normativa luftgevärsskytten på luftvapen.info och liknande forum. Ett lågt engagemang hos dessa forumister står i korrelation till besöksnivån vid field target tävlingarna.

Och orsaken till detta är.......

 
Ingen bild

Silwer

29 juni 2015 19:11

Axel:
Visst är problemen stora med att det finns för få klubbar, men var ska man börja idag?

Din ungdomsidé kan väl vara nåt, men också just att dels få tillbaka folk som nu struntar i FT pga nuvarande läge och de som inte vågar visa sig just på grund av hur det är .

OCH det har nog allt att göra med hur man profilerar sig, en kompakt tystnad där folk kan tänkas finnas hjälper inget alls.

Det vill säga några måste ge sig på att kroka in folk med, inte bar sitta bakom et plank och gömma sig.

Jag inser att idag är de som leder detta nästan alla just de som själva vill ha int.FT 16J och därför tycker de att de ordnat det perfekt.

Flera vill inte ha in "drägget" som man ser på de som inte har dyr avancerad utrustning mm som.

Mycket tvetydiga budskap är det om det hela, en bedyran om hur kul det egentligen är osv, vilket kanske är helt sant men det lockar inte, folk vågar inte på det som är om de inte har en lätt väg in genom en annan privat väg.

Jag kan själv förstå att man kan se ner på en del som nybörjare eller liknande, men när det börjar bli så här får man svälja det och bygga om, inget har ju att göra med att lägga ner det som bygts för de mer driftiga skyttarna, eller är det inte fint med allt möjligt folk?

Är man inte fin nog att visa upp sig för andra då?

Visst ett mirakel kan hända, visst ,men vill man verkligen satsa på det?

Risken är att de aktiva nu minskar av och med inga nya dör de sista snart ut och klubbarna blir vilande för att slutligen försvinna, då har vi inte ens kvar hälften av de som finns idag kvar säkert då vissa klarar sig på mer allmänt skytte som de flesta vet och som idag är de enda klubbar som är livaktiga alls.

 
Ingen bild

_Axel_

29 juni 2015 20:02

Man ska börja med att bedriva ungdomsverksamhet Silwer. Det är bästa sättet att få en klubb att växa. Genom ungdomsverksamhet så kan man få sponsring och kommunpengar samt nya medlemmar. Kommunen och lokala företag skiter i om 10 medelålders män leker med sina luftgevär på en upplåten bit mark. Men om dessa aktiverar ungdomar så är dom värda uppmuntran. Pengar ger omsättning, som genererar tillväxt.

Johnny Ottosson

30 juni 2015 03:10


Allt är inte pengar och få kommuner idag har pengar över för att stänka på ungdomsverksamheten.

 
Ingen bild

börne

29 juni 2015 20:04

Jag har aldrig hört nån säga att en som kommer med en enklare utrustning skulle vara ett drägg!? Började själv med en fjäderpang för 2 år sedan med en sketen 3-12 kikare & hade skitskoj, men blev sen intresserad av PCP 16J klassen & skjuter den av precis samma anledning som jag gjorde med fjäderbössan... helt enkelt för att det är skitskoj med FT, sen att man blir lite utfyllnad i klassen & kanske inte når mer än till mitten skiter jag fullständigt i. Vi blir såklart glada om det kommer skyttar som vill prova på & allra helst fortsätta oavsett deras utrustning, man måste börja nånstans. Antagligen ser/hör jag inte ett dugg. För allt det man läser ang att dom som inte vill satsa på 16J inte är välkomna ser inte jag. Det finns ju klasser för 10J & även 45J men varför dyker inte dom upp som gillar att skjuta säg fjäder 10J upp för. Har hört av vissa som även var med förr att det är ju inte så stor skillnad, man går en FT bana & skjuter, visst vi har bara poäng för fällning, utom junior & debutant som har poängräkning på samma sätt som förr om jag fattat rätt, 2p för fällning & 1p för plåtträff. Vill man sen inte sitta på en kudde så struntar man i det. Men jag lovar... kudden är skön ;)

Kom igen nu & kom till tävlingarna & testa det nya FT, det kanske inte är så stor skillnad som ni tror mot förr & om ni har riktig tur tycker ni det är skoj.

Mvh...

Johnny Ottosson

30 juni 2015 03:09


Öh?

Både jag och Ogster har testat tävlingar under det nya systemet (Axel och Silwer har aldrig tävlat, mig veterligen).

Varken jag eller Ogster upplever det som bättre nu och det är därför inte troligt att vi kommer att göra det bara för att vi tävlar mera.

Visst är det skönt att sitta på en kudde, ännu skönare är det att skjuta inomhus på 10 meter.

Problemet med många som tycker det är kul nu, är att de aldrig har prövat alternativet eftersom de inte var med i svängen på den gamla tiden och därför inte kan jämföra rättvist.

 
Ingen bild

Silwer

30 juni 2015 00:20

Ni vet mycket väl vad jag menar med att se ner på folk, då det ännu uttrycks att folk som vill grilla korv och skjuta på ett par ölburkar undanbedes.

Så det är inte påhittat men betyder givetvis inte att alla tycker så, men raljerandet fick tex +1 osv, så nog lever det bland de få aktiva idag.

Sånt hjälper inte på något sätt.

Jag inser at jag väl inte är riktigt rätt person att framföra det men om ni vill få in nytt folk mer än via nån slump utnytja folk som nu är aktiva och ärligt trevliga utåt att få in folk.

Som det är nu är det bara "vi är för oss och de där är sig" det är tydligt.

Ni måste vara lockande, inbjudande, jag inser att inte alla människor mig inkluderad kan vara på drivande i det men att mer eller mindre stå med armarna i kors i försvarställning mot allt kommer inte hjälpa er.

Ni måste framföra detta, alltså hur det är, vad ni vill och at det inte handlar om elitism eller at skrämma folk.

För som du skriver man måste börja nånstans, och det måste folk känna, det gör de inte som ni förstår med otroligt lågt deltagande i 10J vad det nu än är.

Att ni inte hinner 2 varv är begripligt, men så här var det inte förr.

Ok, jag vet att jag bara är jobbig och de flesta anser idag inte bidrar med nåt.

Problemet är att jag var med från början, intresset fanns före internet, jag vil se luftskytte utanför Match lyckas i Sverige särskilt då jag tror at krutvapen kommer bli än mer begränsade i en framtid.

Jag tror Johnny tänker sig nåt liknade även om jag inte har nån förbindelse med honom i detta.

 
Ingen bild

Ogster

30 juni 2015 01:24

Jag var på helgens tävling så jag borde ha rätt att yttra mig om detta.
Själva tävlingsbanan var mycket bra utförd, dom få eldsjälar som byggt den har verkligen lagt ner sin själ i den.
Många skyttejackor och 16J bössor var på plats, dock väldigt billiga saker och det mesta var högljutt skräp ;)

Silwer är faktiskt nått på spåren tror jag när det gäller hur vissa skyttar ser ner på andra, många jag haft "meningsskiljaktigheter" med på forumen kommer fram och snackar å tar i hand vilket är trevligt.
Men det finns även en gruppering som varken hälsar eller tilltalar mig på tävlingarna och dessa tycker jag är aningen patetiska, gamla gubbar som beter sig som barnrumpor.

Märks också att stämningen är helt annorlunda, nu kretsar allt runt själva tävlingsmomentet och väldigt få ser ut att ha roligt utan folk är koncentrerade till max.

Största skillnaden känns som att det gamla gänget sköt för att det var kul medans nya gänget ser allt skytte som träning för att bli bättre. Dvs mer målinriktade personer som har ett driv typiskt för föreningsmänniskor.
(inget illa med det såklart utan bara en reflektion)

Johnny Ottosson

30 juni 2015 03:06


Detta var även min känsla förra året.

Fokus är skiftat - ifrån intresse för luftvapen till intresse för tävling.

 
Ingen bild

Bra Jobbat :)

30 juni 2015 01:55

De som tror att det skulle kunna gå att rädda FT med ungdomsverksamhet á 2015 och in i framtiden svävar i det blå. Det är gamla gubbar som tror att ungdomen av i dag är som när gubbarna var små på -60 och-70 talet,det är helt andra tider nu,öppna ögonen för helvete och bli varse. Ungdomen är totalt fängslad i datorvärden och i sporter som har med hälsan att göra.

Johnny Ottosson

30 juni 2015 03:04


Till skillnad ifrån Axel så delar jag din syn på ungdomen.

Skytte har mycket låg prioritet om det inte kan simuleras via datorn.

 
Ingen bild

Knarris

30 juni 2015 09:49

När ett "elitgäng" för inbördes beundran skall bestämma om skyttejackor och hemoröjdkuddar så tappar ju 99% av alla intresserade lusten att delta.

Gör något som flerparten tycker är roligt och lägg fokus på luftvapnen i stället för tävlingsregler som ett fåtal tycker är bra.

Kul skytte = många deltagare
Krångliga och begränsande regler och tjafs = få deltagare

Målet måste väl vara att nå så många som möjligt med kul skytte och sedan leda över dem som vill gå vidare till olika tävlingsformer???

Bredd från början och sedan avsmalnande mot elitnivå. Det är ju så det brukar vara inom olika sporter.

Inte att alla skall tävla med proffsregler och ihop med proffsen på tävlingarna.

Hur kul skulle det vara att försöka platsa i formula 1 direkt och vara med på deras träningar och försöka köra på deras nivå direkt.

Det finns massor av biltävlingsformer från Folkrace som är en väldigt bred sport till F1 men i Sverige försöker man införa F1 i luftvapenskytte (FT) direkt och för alla utan några breda alternativ.

När skall dom som roddar det hela nu förstå det och lämna plats åt de som vill bredda sporten så kan eliten ha sitt egna där dom kan beundra varandra och inte förstöra för så många andra.

I en bra värld kan man kombinera det hela med flera verksamheter jämte varandra där man kan vara med på flera ställen om man vill allteftersom man har tid och intresse.

Mvh
En som inte är intresserad längre ;)

 
Ingen bild

gubbe

30 juni 2015 20:46

Vad är det som hindrar er alla som tyckte det var så bra förr att anlägga en bana och bjuda in?

Vad är problemet?

 
Ingen bild

Fd FT-skytten

30 juni 2015 23:58

Gubbe@ Det har gjorts försök för några år sedan att anlägga Ft bana av några som tyckte det var bra "förr" men dom fick rejält på pälsen av ett gäng motståndare till detta egna och mycket från oss dåvarande Ft skyttar önskvärda initiativ. Den ena av arrangörspersonerna var Glenn,han var väldigt driven av Ft på den tiden, nu och sta ansas han vara en "persona non grata" i den kretsen människor där du föredrar att vara och verka.

Glenn hade en del andra roliga ideer som inte blev av pga han gjordes ovälkommen både på forum och i skogen.

Så kan det gå när skyttejackorna åker på !

 
Ingen bild

dano_swe

1 juli 2015 00:45

@gubbe

Släpp det. Här hittar du inga intresserade. Varken vad gäller klubb, tävling eller Field Target.

Mot nya kanaler!

 
Ingen bild

Fd FT-skytten

1 juli 2015 15:46

dano_swe@ den sanning som jag beskrev i mitt förra inlägg verkar ha skrämt dej till flykt. Du kommer inte att lyckas bygga upp ett nytt Ft med den nonchalanta attityd du uppmanar andra att följa.Med den här typen argumentation som du kör med begränsar du verkligen sportens utveckling.

 
Ingen bild

dano_swe

1 juli 2015 17:06

@Fd FT-skytten.

Ditt ditt nickname och inställning säger mig att du inte kommer dyka upp på en Field Target-tävling även om det bjuds på starköl (gud förbjude) och prima grillkorv. Så varför ens bemöda sig med att försöka omvända just dig?

95 procent av kommentarerna som rör Field Target på den här bloggen kommer från folk som helst sitter hemma och surar och inte har några som helst ambitioner att vare sig delta i eller själva fixa en tävling. Så varför elda för kråkorna?

Det jobbas och tänks konstant på Field Target för att det ska bli en bättre och mer tillgänglig sport, men den input som ges här ger jag inte fem öre för.

 
Ingen bild

Silwer

2 juli 2015 00:29

Den nämnda "Glenn" var ett "forumtroll" på ett äldre forum som i princip var till för att följa det forumets önskan kring att tex. äga svensk FT.

Personen följde noga alla som ansågs vara oönskvärda där och hoppade på dem med vad som helst, underbygt eller ej.

Han hade inget med en ev. äldre stam av FT tävlande att göra,
Så den historien är helt fabulerad att han stod bakom den äldre stammen med fullfart tex.

Det är möjlig att han utanför tex internet hade en agenda men sånt har alltid fallit i modern tid helt.

 
Ingen bild

Fd FT-skytten

2 juli 2015 02:48

dano_swe@ Starköl och prima korv,jag är imponerad ! då har ni trots allt lyckats förbättra Ft en del sedan jag var med. Ni jobbar konstant med förbättringar,bra då kanske ni skulle kunna bjuda på lite hygglig stark senap till korven,med en sådan enkel förändring kanske ni får hela startfältet gör vågen. I förlängningen kan senapen bli en snackis på forumet, av detta kommer det 3 nya skyttar till nästa tävling,och det tackar ni inte nej till.


Silwer@ Glenn var inget forumtroll,han var öppen med sin identitet till glädje för administratören på info och airgun. Glenn stötte jag på 2009 för första gången,han kan ses i resultatlistorna.Glenn var en hjälpsam kille,han körde på efter sina egna förutsättningar under tävling,han var inte bäst men gemytligt social. En korvätare som det säkert är värt att lägga tid på att omvända. Så ge inte upp hoppet om oss dano_swe.

 
Ingen bild

dano_swe

2 juli 2015 04:08

@Fd FT-skytten

Kom på en tävling eller klubbträff så kan vi diskutera saker mano a mano. Just nu får jag intrycket av att du är mer fokuserad på korvätning än luftgevärsskytte.

Det finns ingen desperation inom FT-Sverige att rekrytera tusentals medlemmar inom ett par veckor, men ge det lite tid så kommer det bli skitbra. Men du kommer såklart inte lyfta att ett handtag förutom att sitta bakom tangentbordet och slicka på senapstuben.

Vissa är doers, vissa är det inte. Du faller inom den senare kategorin, inte sant? Eller är det bara tårar som fälls över att den tjuvtrimmade bössan måste stå kvar i garderoben numera?

 
Ingen bild

Fd Forumsmedlem

2 juli 2015 09:04

Luftvapeninfo måste väl va en bra termometer på att det allmänna intresset har dalat....stor skillnad i anv som är online idag.
Och dom flesta inloggade är väl ryggdunkarna/inbördes medlemmarna.

 
Ingen bild

PalleCCCP(Kommunistiskt iniciativ)

2 juli 2015 11:07

Airpang.bloggplatsen.se måste väl va en bra termometer på att det allmänna intresset har ökat för alkohol problem,tjuvtrimmning och korvgrillning samt satelitt läsning.....stor skala i anv som är idioter och tror på dessa lögnare som är online idag. Och dom flesta inloggade är väl Korvgrillare/tjuvtrimmande hatsan älskare medlemmar.

 
Ingen bild

Bra jobbat:)

3 juli 2015 03:53

En annan termometer som visar hur dåligt field target mår nu för tiden är ftsverige.org, Den sidan verkar inte skötas så bra. Ingen bild på Laxå medaljörerna och ingen resultatlista uppe än trots att det snart gått en hel vecka. Skillnad var det förr,då var det ordning och reda på den sidan. Att ingen märkt att det fattas bild och resultat kan vara en indikation på att sporten dippar,vem fan bryr sej längre om dom där luftslottsbyggande korvätarna ut i skogen,inte många.

Såg att nästa tävling i Falun inte var rankinggrundande,är det för att skåningarna inte kan ta sig dit så lätt ?

Johnny Ottosson

3 juli 2015 23:10


Jag har också noterat att den sidan verkar skötas lite med vänster hand numera.

Likaså var resultatlistan synnerligen sporadisk utan uppgifter om vapen, kaliber och liknande..

 
Ingen bild

börne

4 juli 2015 18:01

@Bra jobbat:) Finns en anledning till att resultat osv inte kommit upp & det har faktiskt märkts, fick då svaret att han som sköter sidan är på semester, det fixas säkert så fort han kommit hem ;)

Är från Skåne & varför skulle det vara svårt att ta sig till Falun, Sen att jag själv inte kan det datumet är en annan sak, bilen styr man själv vart den ska... eller!? Det är dessutom fler tävlingar i år som inte är rankinggrundande.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se