Airpang

Direktlänk till inlägg 27 juni 2015

Skapad insikt?

Av Johnny Ottosson - 27 juni 2015 10:30En ny gryning!Diskussionen på forumet är onekligen intressant. Nu har en del enstaka individer börjat inse att man kan utvecklas och gå vidare även om man blir tvungen att konfronteras med det faktum att man har fattat mindre bra beslut tidigare. Detta är naturligtvis i grunden sunt - utan att inse ett problem så kan man aldrig lösa det.


Plötsligt så vaknar någon till och utbrister något radikalt, någon bryter en helgemoni:


"Kan man ha en tävling där licensklasserna kör med nuvarande regler och avgifter? Där 10J klasserna är "fria" och har en lägre startavgift. Samma banor men plåtträffspoäng  - 10J klassen går för sig..."

 

Ja!

 

Tänk så enkelt det kan vara, precis som skönheten i en kort och perfekt mattematisk formel - en lösning precis framför näsan, som en utfallen ekvation. Vad man gör, eller i alla fall tänker, här är just precis det jag har trummat för i åratal - man säker trösklarna.

 

Det är egentligen ganska radikalt och enkelt - man låter vanliga människor delta med vanliga licensfria vapen utan krav på tävlingslicenser eller skyttekort och det till en lägre startavgift än de som vill elitsatsa. Svårare än så är inte detta, i vissa kretsar, otroligt radikala tankegods. Problemet är dock - många ansvariga måste först bli tvungna att kliva ner ifrån höga hästar och höga fall är aldrig roliga. De kräver nämligen att man är prestigelös och att man också är beredd att indirekt erkänna tidigare mindre bra fattade beslut. Sådant svider som bekant...

 

Men strunt i det - låt oss nu gå vidare, det är framtiden och inte historien som är det väsentliga.

 

Visst, jag har förståelse för att förbundet kommer att gnälla. De gillar naturligtvis inte att människor tävlar utan tävlingslicens och all annan formalia. Jag förstår detta, ur deras perspektiv. Problemet är att man inte har något val, även om man kanske inte fullt ut har insett detta.

 

Jag ser två tänkbara scenario:

 

Förbundet accepterar:

 

Field Target Sverige växer, elitskyttarna kvarstår och en ökad tillströmning av "gamla" och nya entusiaster tillkommer. Vissa skjuter kvar på 10J andra växlar över till 16J succesivt. Några kommer, som alltid, att sluta - av olika personliga skäl men tävlingsgrenen får möjlighet att växa och överleva.

 

Förbundet accepterar inte:

 

Då måste man ställa hårt mot hårt. Ska man vara kvar i förbundet så dör sporten över tid, resultatet är att förbundet tappar en sport och ett antal medlemmar - där får förbundet själva värdera vilket som är bäst, bryta sina direktiv eller uppleva (ännu) en gren som faller av skyttefamiljens träd. 

 

För -man kan bedriva en fallmålsskyttesport utan ett förbund, men man kan inte göra det utan deltagare.

 

Rent praktiskt så kör man en tävling som man gör nu, sedan utnyttjar man befintlig bana dagen därpå (söndagen) till en tävling "off the SSF record" för att skjuta vår fria 10J-klass precis som vi gjorde förra året. Två separata tävlingar helt enkelt, en officiell för elitklasserna och en inofficiell för entusiasterna.

 

Vill sedan elitdeltagarna stanna även dagen därpå så är det ju inget problem (de kan ju tävla en gång till med 10J om de önskar) och samtidigt så kan man göra andradagen till en mera öppen happening, inte helt bunden till ett tävlingsmoment om man så önskar. Alternativt så kan man här också välja att fälla in andra tävlingsformer som HFT/BR eller Silhouette.

 

Frihet och mångfald helt enkelt - vem tror egentligen inte att detta är lösenorden för framtiden?

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Brytpipa

27 juni 2015 18:44

Ganska vettigt, om önskemålet är att få fler deltagare. Jag blir faktiskt sugen att deltaga under föreslagna premisser!

Johnny Ottosson

28 juni 2015 14:36


Jag tror att det förslaget skulle göra susen.

Det är min fasta övertygelse att det finns flera olika entusiaster runt om i landet, både nya och gamla, som skulle kunna tänka sig att åka på en sådan tävlingsform.

 
Ingen bild

Pistol Mike

27 juni 2015 20:30

Att man inte har 10J-klassen som "huvudklass" är rätt dumt tycker jag.

Så är det ju i England, "huvudklassen" är för licensfria bössor!
Skillnaden är att där är gränsen för licensplikt 16J och inte 10J.
Vill man tävla internationellt i 16J-klassen så är det valfritt.
Man kan ju gör det även med en 10J bössa om man vill slippa licenskrånglet.


Mvh
Micke

Johnny Ottosson

28 juni 2015 14:34


Visst är det?

Förstår fortfarande inte varför många människor inte ser det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 26 mars 18:00


  Större eller störst?     Med 580 cc så finns det massor med luft tillgängligt - dessutom med låg vikt!   Talon Tunes har nu presenterat en ovanligt stor tubflaska av kolfiber som passar till diverse vapen från FX Airguns. Sedan länge s...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se