Airpang

Direktlänk till inlägg 19 juni 2015

Mer om piplängd

Av Johnny Ottosson - 19 juni 2015 16:00 

Piplängd hos PCP/HPA/Co2 !

 


Theoben Rapid 12/250 har en rejält piplängd...  Som de flesta säkert känner till så är piplängden betydligt viktigare för ett PCP (ink Co2/Hpa etc) vapen än för fjädervapen. Anledningen till detta är att luften frigörs betydligt långsammare i dessa vapen än den mer explosiva luftpuff som skapas i fjäder- och i synnerhet gasfjädervapen. 


Själva förloppet är naturligtvis i sak ohyggligt snabbt men relativt fjädervapen så betyder den långsammare luftpulsen att projektilen också accelereras långsammare och därför behöver en längre piplängd eftersom luften bara kan driva på projektilen så länge som denna befinner sig inuti pipan.


I en perfekt värld så skulle alltså luftpulsen (luftpelaren bakom diabolen) "ta slut" precis när diabolen lämnar mynningen, då har man utnyttjat minsta möjliga mängd luft för att nå önskad effekt. I verkligenheten däremot så har man ofta mera luft bakom diabolen och när denna överflödsluft följer med ut ur pipan efter projektilen så skapar den då en mer eller mindre ljudlig knall, något som man slipper i fjädervapen då dess luftpuls redan har ebbat ut när den diabol lämnar mynningen.


Varför har man då överflödsluften?


Det främsta skälet till detta är att ventilsystemen måste flöda ut en viss mängd luft för att rent praktiskt fungera. Det tar alltid en specifik tidsrymd att öppna ventilsystemet rent mekaniskt och den tiden är relativt projektilens accelerationstid i pipan förhållandevis lång varvid man får ut mer luft än vad som egentligen är nödvändigt för utgångshastigheten. Den oönskade biprodukten blir en onödigt hög luftförbrukning och en högre mynningsknall.


Det finns emellertid sätt att lösa problemet, endera med en mycket fint avstämt självregulerande ventilssystem eller med hjälp av en regulator. Dessa vapen har då som regel också en lägre ljudnivå. Mer ovanliga och sofistikerade sätt är att använda en elektriskt styrd ventil för att få snabbast möjliga öppning/stängning.


  Ingen regel utan undantag - TalonP ger 50 fpe ifrån en synnerligen kort pipa..


Om man vänder på saken så kan man även välja att bortse ifrån detta. Acceperar man bara en hög mynningsknall och en stor luftförbrukning så kan man relativt enkelt få även förhållandevis kortpipiga vapen att ge rejält hög effekt, ett typexempel på detta är TalonP och dess 50 fpe ifrån en PCP luftpistol.


Generellt sett så brukar dock de flesta tillverkare väga in luftförbrukning/ljudnivå i sin ekvation och då kalibrera in ventilsystemen därefter för att få goda allroundegenskaper på alla fronter. Vidare så brukar vapen med hög effekt och långa pipor också ha en stor luftförbrukning varvid en rejäl lufttub är en klar fördel. Den långa pipan gör då att det erbjuds plats under densamma för en lång tub och därtill mycket luft och rent estetiskt sett så kan man där maskera den långa pipan igenom den lika långa tuben. Har man däremot en flasktub så kan resultatet bli som för Rapiden högst upp i dagens inlägg, att den knubbiga och synbarligen korta tuben snarare understryker och förstärker den ovanliggande pipans totallängd.


Var har vi då för nackdelar med en lång pipa?


Har man nu en piplängd på 60 cm och man därtill behöver en shroud så får man räkna med att en sådan tar ytterligare ca 20 cm. Ett block är runt 15 cm långt och en konventionell kolv bygger därtill 30 cm. Totalt så har vi då i bästa fall ett vapen på 120 cm totallängd. Detta är en ansenlig totallängd och ett vapen med den längden är ofrånkomligt en smula otympligt bara på grund av sin längd, även om den i övrigt är aldrig så välbalanserad. Extra tydligt är detta  bekymmer om vapnet ska hanteras i ett trångt utrymme eller vid transport, såvida vapnet inte är delbart. 


 

Lång pipa i ett kort chassie förklarar framgången för bullpups


Vill man ändå kombinera en lång pipa med en stor tub och en lång shroud men ändå behålla en kort totallängd så är den ända lösningen idag en så kallad bullpup, alltså ett vapen där pipan (o då även blocket) monteras så långt bakåt i kolven som bara möjligt. Detta är det effektivaste sättet som finns för att unyttja vapnets geometri till kombinationen av så lång pipa som möjligt men ändå till kortast tänkbara totallängd. Det man vinner är vanligtvis  längden av det konventionella vapnets stock, alltså minus ca 30-40 cm. Vi hamnar då runt 80-90 cm totallängd.


Just den här möjligheten att kombinera lång pipa och kort totallängd gör att bullpupen tekniskt sett är en vinnare för PCP som konstruktionstyp och de tidigare tillkortakommandena med den konfigurationen i form av knepig ergonomi och mindre bra avtryckarsystem har idag de ledande tillverkarna lyckats bygga bort. Det är därför högst rimligt o tro att bullpups har kommit för att stanna när det gäller PCP/Co2-vapen för full effekt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se