Airpang

Direktlänk till inlägg 14 juni 2015

RM 2015

Av Johnny Ottosson - 14 juni 2015 21:30



Skepplanda Riksmästerskap 2015



Då har RM för 2015 gått av stapeln och värd för tävlingen var Skepplanda. Egentligen så hade jag själv tänkt att åka dit bara för att kolla eftersom det trots allt inte är så långt bort men missade att den här tävlingen låg på en lördag. Själv så har jag, som bekant, alltid argumenterat för att man ska tävla på söndagar men detta har tydligen inte hörsammats överallt även om en del andra arrangörer också har sett poängen med just detta.


Ursprungligen var tanken att söndagen var bättre eftersom många fler jobbar lördagar snarare än söndagar och att det tar mera tid att lägga en bana än att riva den osv. Likaså tänkte jag att man kanske kunde locka någon handlare att delta eftersom söndagen vanligtvis är en dag man har stängt.  I praktiken så har dock detta visat sig spela en mycket ringa roll i verkligheten då Field Target i Sverige numera är en ganska liten sport med ca 30 aktiva deltagare varav man kan räkna med 15-20 st som deltar i varje enskild tävling. 


De som är hardcore fans av Field Target kommer med andra ord oavsett tävlingsdag och väder där andra som är utomstående inte kommer alls - också oavsett tävlingsdag och väder.


Precis som i Laxå RM förra året så var vädret suveränt, ingen nederbörd, varmt och skönt. Skepplanda ligger också bra till geografiskt sett, nästan mitt mellan Stockholm och Malmö - relativt nära för den största delen av landets befolkning.


Ifrån resultatlistan (som kom ut dagen efter tävlingsdagen) så kan man läsa att 22 st licensierade tävlande deltog, en ökning med hela 20% (4 st) jämfört med förra året - alltid glädjande att kunna redovisa en tillväxt. Till dessa så kom också 4 st juniorer. Någon nybörjarklass fanns inte redovisad i resultatlistan.


Internationell klass PCP16J


Här deltog absolut flest tävlande - imponerande 12 st! Över hälften av alla tävlanden startade alltså i den här klassen och vi kan sålunda notera mer än dubbelt så många tävlanden som förra årets RM i Laxå. En stor klass med ordentlig tillväxt. Som vanligt en tät klass med en segrare på 37 poäng, framför andrapristagaren med 34 poäng och tredjepristagarens 33 poäng.  Nästan hälften av alla deltagare (5 st) sköt Steyr, 3 st sköt Air Arms, sedan spridda skurar varav 1 st bössa ifrån FX Airguns. Samtliga vapen var med kaliber 177.


Internationell klass 16J Fjädervapen


Här fanns två stycken deltagare som båda sköt HW97k. Resultaten blev 28 och 18 poäng. Inte mycket att orda om.


Nationell klass PCP Full Power


Den tidigare kungaklassen för idag en tämligen tynande tillvaro och lockade blott 4 st deltagare. Tripp trapp trull blev 27, 25 och 21 poäng - ett synnerligen mediokert resultat. Det märks att de bästa skyttarna nu har gått över till den internationella klassen för 16J. Samtliga vapen ifrån FX Airguns, 3 Bobcats och en Royale


Nationell klass Full Power Fjädervapen


Inga tävlanden


Nationell klass PCP 10J


En tidigare stor klass som numera sakta försvinner, här hade vi 1 st tävlande som både kom först och sist i klassen. Resultatet blev 25 poäng och vapnet var en Air Arms.


Nationell klass 10J Fjädervapen


Feinwerkbau 300-klassen lockade 3 st deltagare som alla sköt just den här gamla tävlingsbössan. Även här en tidigare stor klass som börjar tappa momentum. Resultaten blev 28, 25 och 11 poäng.


Sammanfattningsvis


Glädjande att man har lyckats öka antalet deltagare på RM, låt vara ifrån 18 till 22 st, men ändå. Tävlingen var i alla fall väldigt uppskattad av alla de deltagare som jag har talat med. Banan var tydligen svårt upplagd med därtill en del blåst och det gör det ännu mer intressant att konstatera det faktum att segraren hos Fjädervapen 10J sköt högre poäng än segraren hos PCP Full Power. Polariseringen fortsätter successivt, fler tävlanden skiftar över till Int 16J och övriga klasser utarmas därför eftersom inga nya entusiaster fyller på "underifrån".


Den önskade förändringen med fler tävlanden för PCP 16J är alltså framgångsrik men den kanibaliserar hårt på de övriga klasserna som då får ett allt mindre existensberättigande. Frågan är om inte dessa klasser snart får stryka på foten även formellt sett precis som Öppna Riktmedel drabbades av för några år sedan.


Paradoxalt nog så ökar antalet luftvapenentusiaster i landet. Luftvapengrupperna på FB växer stabilt och accelererande. Fler vapen än någonsin säljs och mer modeller än tidigare erbjuds - ändå ökar inte antalet tävlanden i Field Target. Detta borde stämma till eftertanke.  


 
 
Ingen bild

Ukko Pekka

15 juni 2015 04:29

varför lockar 16j till sej så många,det är väl inget som skiljer mer än att kulbanan är flackare än tex 45 j klassen.varför skulle just 16 j vara roligare att skjuta än nationell klass pcp 10j och pcp fullpower ?
16 joul är det något märkvärdigt med den ? är det för att bössorna är dyrare till den klassen ? då blir man en lite speciellare med sånn bössa ?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards