Airpang

Direktlänk till inlägg 14 juni 2015

Flavor of the day...?

Av Johnny Ottosson - 14 juni 2015 00:00



 

"Vilken bullpup skulle du ha valt?"


  FX Airguns masterpiece - The Impact


I veckan så fick jag frågan vilken bullpup jag hade valt ur det sortiment som FX Airguns tillverkar. Till att börja med så är jag ingen större vän av bullpups som koncept. Anledningen till detta är att den här typen av vapen historiskt sett har haft tämligen usla avtryckarsystem och värdelös ergonomi. Detta sagt så vet jag att FX Airguns, i alla fall med Bobcat/Indy, verkligen har gjort sitt bästa för att förbättra dessa båda kritiska punkter - med stor framgång.


Så - varför ingen bullpup nu då?


Låt oss börja med att se vad en bullpup tillför. Själva poängen med ett vapen i detta utförande är att man får ett gevär med kort totallängd men som ändå kan bära en fullång pipa. Priset som man har fått betala, i alla fall tidigare, har varit en besynnerlig ergonomi och ett mångledslänkat avtryckarsystem. Det som idag motiverar en modern bullpup är just lång pipa i kort chassie, enkelt uttryckt.


När behöver man då en lång pipa? Jo, när man vill ha ut hög effekt. Skjuter man 10 eller 16 joule så behöver man inte en lång pipa, dessa effekter kan man bekvämt nå även med kortare pipor. Om man däremot skjuter full power och i synnerhet kaliber 25 så krävs det en lång pipa för maximal effekt. 


En kort totallängd är naturligtvis alltid välkommet hos ett gevär men viktigast är det självfallet för den som skjuter ifrån trånga utrymmen som gömslen eller fordon, vanligtvis i samband med jakt. Om man klättar eller bär runt sitt vapen så är också en kort längd och ett smidigt format en tillgång, åter igen så tänker jag främst på jakt.


Sammanfattningsvis så kan jag då säga att för min egen skull så har jag inget behov av ett kort vapen för den typen av skytte där jag nu använder ett gevär med full effekt och sålunda så finns det inget skäl att byta mitt vapen med full längd mot en bullpup.


Detta då objektivt sett. Ser man utseendemässigt sett så tilltalas jag inte av bullpups men många andra entusiaster gör det och då kan ju naturligtvis en bullpup vara ett ypperligt val - helt oavsett om man behöver bullpupens tekniska fördelar eller inte.


  FX Airguns Bullpup var först ut - här en Mk II


Först ut på plan var Indy och Bobcat, den första en bullpup baserad på Independence med sitt inbyggda pumpsystem och den sistnämnda en bullpupversion av Royale. Med handen på hjärtat så var det nog lite bråttom när Bobcat kom ut. Stocken, samma som Indyns, lämnade en hel del övrigt att önska rent utseendemässigt sett och i vissa län har därtill det rena pistogreppet mött på patrull hos tillståndenheten som inte vill dela ut vapenlicenser med ett sådant "militärt" utseende. Självklart rent nys men ändå något som man är tvungen att förhålla sig till. 


Med anledning av detta så fick man ta ett omtag och ut kom en ny stock som blev hästlängder mycket bättre än den första, rent estetiskt sett. Som en ren bonus så godkände också tillståndsenheten formgivningen, inte illa det.


Dock så...


Man kan inte sticka under stolen med att FX Airguns helt enkelt gjorde det bästa av det man hade. Repeteringen blev inte helt bra, för långt bak, och kindstödet minst sagt efterhandskonstruerat. Nu kan man tycka att detta är gnäll men jag är faktiskt riktigt imponerad över hur bra man ändå fick till det. Man kan tycka mycket om FX Airguns men uppfinningsrikedomen har alltid vara helt enastående.


  FX Airguns Wildcat


Bobcat köpte lite tid och snart så hade man ytterligare en bullpup på programmet. Här hade vi ett helt nytt vapen utan ett block som var gemensamt med tidigare konstruktioner. Bättre ergonomi med ett mera integrerat kindstöd, en smäckrare och elegantare design samt ett bättre placerat repeterhandtag nämare avtryckarsystemet.


Slutligen så står helt nya FX Airguns Impact i kulisserna, en state-of-the art FX Airguns med allt som fabriken i nuläget kan erbjuda i ett och samma paket. Ett imponerande bygge med en mäktig prislapp, utan att jag för den sakens skull ändå skulle betrakta den som direkt dyr. Tittar vi på prislapparna så är Wildcat billigast med 9795 kr, sedan följer Bobcat på 10.499 kr och slutligen Impact som betingar 13.750 kr.


Här är lite av bekymmret med bullpupsvapnen, vill man ha just en av dagens trendiga bullpups så får man också betala för just detta. Hade jag haft behov av ett kort och smidigt vapen (kanske licensfritt) så hade Verminator Mk II varit intressant. Med 8495 kr så handlar det om 1300 kr mindre än den billigaste bullpupen, Wildcat. Hade jag däremot haft behov av ett fullpowervapen utan hänsyn till dimensionerna så hade Royale 300 varit ett mycket prisvärt alternativ på 7750 kr - 2045 kr under Wildcat. Visst, man får ingen regulator och denna är ju lätt värd en tusenlapp men ändå, vill man ha en bullpup så får man betala därefter. 


Hursomhelst.


Nu var frågan vilken bullpup jag skulle välja, inte prisvärda alternativ till dessa. I urvalet av dessa tre (fyra med Indyn) så hade jag nog valt Impact. Ska man ändå kladda med en licens och då prisskillnaden "bara" är 4000 kr så hade jag tagit ett djupt andetag och öppnat börsen ordentligt. Det kostar, javisst - men samtidigt så har jag också fullt förtroende att FX Airguns också kan leverera på den nivån som prislappen antyder. 




 
 
Ingen bild

Archon

14 juni 2015 17:57

Jag är inte så förtjust i Impacten. Visst, det är säkert en välskjutande bössa men den ser ut som ett Lego-bygge.

 
Ingen bild

Kuw

14 juni 2015 22:52

Since you're no friend to Bullpups you should re consider this one for a trigger fix

https://www.youtube.com/watch?v=3JgxLK7rjYc

 
Ingen bild

kj

15 juni 2015 12:39

alla pupparna är ju fula,en trend som kommer från militära vapen,speciellt från usa,fx puppar ser ju hyfsade ut mot dom ryska edgun mm,men ja gillar mest klassiska vapen,dagens ungdom gillar väl dom här bastarderna liksom all konstig film som görs idag,där dyker ju sådana här vapen upp.

 
Ingen bild

kj

15 juni 2015 16:18

22 pers?inte mycket att hurra för,det gamla mauser skyttet på 200 o 300m drar väl mer skyttar,inte intresserad av någondera.

 
Ingen bild

kj

15 juni 2015 16:19

rätta mig ovanstående kom fel.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards