Airpang

Direktlänk till inlägg 9 juni 2015

Våren som försvann...

Av Johnny Ottosson - 9 juni 2015 20:00


Äntligen vettigt väder!


  Ser ni målet i mitten av bilden?


Till sist så blev det slutligen någorlunda vettigt väder för skytte utomhus här på västkusten. Varmt men tyvärr en smula blåsigt. Hade det inte varit för vinden så hade vädret nog närmast varit perfekt, men man kan ju som bekant inte få allt. Hursomhelst så var det kul att skjuta utomhus, det har inte blivit mycket av den varan i år.


  Samma vy som ovan men inzoomat - 30 meter ÄR ganska långt..


Skönt att kunna komma iväg lite efter jobbet nu och inte bara på helgerna när ändå kvällarna har ljust länge. Blir man bara av med vinden, som sagt, så..  Inte heller blir det bättre av att min skjutplats omges av stora öppna fält, något som ställer extra höga krav på vindtålighet - något som inte direkt gynnar kaliber 177 med 10J.


  Utfallet visar tydligt vindens verkan..


Kul att skjuta var det i alla fall och uppfriskande att göra det utomhus för en gångs skull. Nästa gång så tar jag nog med min Elite istället, den är en betydligt mättre matchning för blåsigt väder och de långa avstånd som min skjutplats möjliggör.


  En paus efter lite skjutande..


Innan fältet växer upp så finns det stora ytor att nyttja eftersom man kan skjuta rakt över detta. Enda problemet är att man måste gå runt detsamma om man vill ha tillgång till de riktigt långa längderna, alltså om man skjuter diagonalt över fältet. Ägaren skulle sannolikt inte alls uppskatta om jag bara travade rakt över.


  Gärdsgården fungerar som projektilfång och bakom dem träd på en hög kulle...


Förhoppningsvis så kommer vi att få se betydligt fler bra dagar framöver nu när semestern bara är några veckor bort. Håller bara vinden sig borta så kommer detta sannolikt fortfarande att bli en bra säsong. Det är ju skönt att inte längre vara begränsad till bara 50 meter..


  Stora fria vidder är inte direkt perfekta för licensfria vapen..


Egentligen så föredrar jag ju att skjuta 10J men över dessa ytor så känns det lite som att köra moppe på motorvägen, det måste medges. Den känslan var ännu mer påtaglig denna dag då det blåste en del.



 
 
Ingen bild

Anneli

9 juni 2015 21:04

Blir lite bekymrad när jag ser att du sätter upp måltavlor mitt i naturen, på en stentun i detta fall. Jag tänker på alla blykulor som sprids i naturmiljön. Bly är farligt för djur och fåglar att få i sig. Inte heller är bly i jord o mull och vatten hälsosamt. Varför kan inte ni luftvapenskyttar hålla er till skjutbanor med kulfång? Finns det inte annan miljövänlig metall man kan göra luftgevärskulor av? De som har jägarexamen och jagar träningsskjuter på banor med kulfång som fångar upp blykulorna. Sen när de jagar så går det inte åt många kulor, jag tänker på älgjägare främst. Sen har vi ju hagelvapnen som sprutar svärmar av blyhagel i naturen. Illa, men där finns ju alternativ till blyhaglen åtminstone. Nä jag tycker att alla ni som skjuter med luftgevär som hobby skall hålla er till skjutbanor och inte springa omkring i naturen och förstöra miljön.

Johnny Ottosson

9 juni 2015 22:18

Härligt att se någon utomstående som tar del av vår blogg.

Välkommen!

Omsorg om naturen är en av de mest centrala delarna av luftskyttet - vår absolut mest miljövänliga kulskytteform.

Måltavelhållaren som du ser på fotografierna är uppsamlande, alltså alla diaboler som träffar tavlan fångas upp och tas tillvara för att kunna återvinnas.

Varje diabol väger ungefär ett halvt gram och drivkraften är ren andningsluft. Detta då till skillnad ifrån krutvapenskyttarna som inte sällan har 40 gånger så tung projektilvikt och som dessutom genererar en tomhylsa och en brunnen tändhatt vid varje skott. Till detta så kommer också emissionerna (krutgaserna) som skapas vid avfyrningen.

Räknar vi källa-till-källa (hela kretsloppet) så är diaboler enklare och miljövänligare att framställa, transportera och återvinna.

Det går utmärkt att använda diaboler av annat material än bly/antimon som är det gängse materialet. Det handlar då vanligtvis om tenn. Diaboler av detta slag är inte lika giftiga men i gengäld inte tillåtna vid exempelvis jakt då de är hårdare i sin struktur.

Vid allt skytte ska man naturligtvis använda uppfångande kulfång, både av säkerhets och miljöskäl. Enda undantaget är på skjutbanor där man istället skjuter mot en vall.

Att gärdsgården omnämns ovan beror på att den används som säkerhetsbarriär bakom kulfånget för den händelse att ett enstaka ströskott missar hela måltavlan. Då stoppas detta på ett säkert sätt av de grova stenarna. Den är alltså inte det "vanliga" projektilfånget utan bara ett extra säkerhetsskydd. Detta är viktigt då man använder en skjutplats och inte en skjutbana då den förstnämnda inte är avlyst. Teoretisk sett så skulle det ju kunna gå en bärplockare i skogen därborta och en diabol ifrån ett licensfritt vapen kan flyga nästan 300 meter. Även om den i praktiken inte förmår att göra någon större skada på ett sådant avstånd så ska man naturligtvis ändå aldrig tumma på säkerheten.

Vid tävlingar i naturen (Field Target) så finns det ännu ingen uppsamling men man arbetar med en typ av fallmål som är slutna i en halvöppen hink som fångar upp diabolerna efter de har träffat (eller missat) målet.

Troligtvis så är det bara en tidsfråga innan dessa kommer att bli norm.

Vid Silhuette-skytte så skjuter man mot vall och vid BR så skjuter man mot uppfångande kulfång.

Värt att tänka på är också användningen av miljövänliga rengöringsmedel till vapnet/utrustningen.

Jag håller för närvarande på att pröva den så kallade FrogLube som alternativ till de vanliga petroliumbaserade vapenoljorna, denna nya produkt är helt vegetabilisk och ska till och med kunna förtäras av människan utan den minsta risk för hälsan (bortsett ifrån en milt laxerande effekt, påstås det).

 
Ingen bild

kj

10 juni 2015 08:49

är ju lite barnsligt och prata om miljöförstöring med luftgevär som tejen gör,de som alla luftvapen förstör är ju närmast 0,däremot alla krig som varit och pågår,militären mm,miljarders ton med bly dom spritts i naturen,går ju aldrig att åtgärda,hur stor miljömupp man än är.

Johnny Ottosson

10 juni 2015 12:19


Miljön är vår tids absolut största framtidsfråga tillsammans med AI.

Av den anledningen så måste miljöaspekten runt luftvapenanvändningen adresseras.

Alla vi luftskyttar föregår därför med gott exempel gentemot alternativen (krutskytte) men vi kan ändå alltid göra lite extra.

Även om man upplever att det inte spelar någon praktisk roll i ett globalt perspektiv så är det symboliskt viktigt att man gör allt man kan för att minska miljöbelastningen så mycket som möjligt.

 
Ingen bild

Anneli

10 juni 2015 21:04

Tack Johnny. Bra svar. Föredömligt. Bly i naturen gör mig olustig till sinnet. Du verkar ha all koll och det känns tryggt.

 
Ingen bild

Archon

10 juni 2015 23:42

Miljödiskussionen överlåter jag till dom som har kunskap och intresse för dessa frågor. Däremot kan jag konstatera när jag skjuter inomhus med mina luftvapen att mitt uppsamlande kulfång inte verkar fånga allt. Det blir en hel del blyrester som hamnar utanför. Mitt kulfång är av en enkel och billig sort, inköpt för endast 249 kronor på Cabom i Borås. Hur det förhåller sig med ditt kulfång vet jag inte.

Johnny Ottosson

11 juni 2015 05:47


Jag tror att om man har för hög anslagsenergi i relation till skottavståndet så kan rester eller rent av hela diaboler studsa ut ur grunda kulfång.

Ett kulfång för 249 kr måste väl nog ändå anses tillhöra de lite dyrare?

Jag betalade 59 kr för mitt senaste och 99 kr för det på fotografierna i det inlägget.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards