Airpang

Direktlänk till inlägg 8 juni 2015

Spelar längden någon roll...?

Av Johnny Ottosson - 8 juni 2015 19:00



Piplängd hos fjädervapen !



  Theoben Fenman Profile - en modern klassiker ifrån Theobens glansperiod..


I veckan så fick jag en fråga av en entusiast om vilken roll pipans längd egentligen har i vår typ av luftvapen. En i grunden ganska enkel men synnerligen viktig och intressant fråga. Tyvärr är den här typen av frågeställningar enkla att missa när man bloggar eftersom man ofta blir hemmablind och främst skriver som det man själv gillar, snarare än det som kan vara viktigt att försöka informera om.


Förutom att ge vapnet dess praktiska precision så har pipan två sorters inverkan på vapnet, dels vilken effekt vapnet kan ge och dels övriga praktiska egenskaper (eller biverkningar).


Om vi börjar med fjädervapen så har pipans längd i praktiken ingen som helst inverkan på vapnets effekt. Påstående om annat är bara gamla myter eller rena missförstånd. Otaliga experiment av typen att man successivt kapar en fjäderbössas pipa och kontinuerligt mäter utgångshastigheterna under arbetets gång har tydligt visat detta. Den nedre brytgränsen, alltså när utgångshastigheten i praktiken börjar påverkas, finns ända nere vid 6 tum (ca 15 cm). Att exempelvis en fjäderluftpistol ger relativt låg effekt har alltså inte med kort pipa att göra utan det hänger istället ihop med drivkällans brist på inre volym. I praktiken så är det alltså lika enkelt att få ut exempelvis 16 joule ur 15 cm pipa som ur 60 cm lång pipa.


Att piplängden inte spelar någon roll beror på att en fjäderdrivkälla förmår att accelerera projektilen otroligt fort, det tar alltså ytterst kort sträcka innan projektilen har nått sin maximala toppfart. Efter detta så kommer ytterligare piplängd bara att bromsa ner (främst igenom friktion) projektilens hastighet - märk väl bara marginellt.


Igenom historien så har vi sett att ett fåtal tillverkare faktiskt också har använt väldigt korta pipor till sina vapen. Tydliga exempel på detta är TX200HC med 22 cm och Theoben Fenman med blott 18 cm. Trots detta så handlar det om vapen som utan vidare ger 15-20 joule.


Emellertid så är en kort pipa inte bara intressant för effektutvecklingen utan en kort pipa påverkar även andra aspekter av konstruktionen hos ett vapen. Till att börja med så blir i regel vapen med extremt korta pipor synnerligen tunga att anspänna och  särskilt då gasfjädervapen. Anledningen till detta är att man förlorar ren hävstångslängd, endera igenom att pipan är kort som hävstång räknat eller att den korta pipan också innebär en lika kort spännarm. Undantag finns naturligtvis, som Dianas 52 Carbine för marknaden i England vilken har en fullång spännarm men ändå en extremt kort pipa, tack vare sin udda konstruktion med sidospännare.



  Diana 52 Ultra Carbine


Nästa tillkortakommande är bristen på visirlängd, något som främst bara är en uppenbar nackdel för de som skjuter med öppna riktmedel. En del tävlingsvapen har löst detta igenom att man har en kort pipa inuti en längre shroud och då får man både en kort pipa och en lång visirlängd.


Tanken bakom just detta för oss då in på avdelningen av fördelar av kort pipa. Förutom hanterbarheten, att korta vapen är enklare att manövrera runt och i synnerhet i trånga utrymmen, så befinner sig också projektilen inuti pipan en relativt kort stund i en kortare pipa än i en längre dito och ju kortare tidsrymd som projektilen accelereras deso mindre är sannolikheten att skytten själv råkar störa den praktiska precisionen med sina egna ofrivilliga rörelser. Teoretiskt sett så får därför vapen med kort pipa en "på pappret" bättre teknisk egenprecision men i praktiken så hänger det hela dock på att skytten är skicklig nog att låta denna lilla detalj innebära en praktisk skillnad även i verkligheten.


Vilken piplängd är då bäst?


Den som är lagom, helt enkelt. Det beror alltså på vapnet. Personligen så föredrar jag korta pipor eftersom fördelarna vanligtvis överväger nackdelarna och i synnerhet hos licensfria vapen eller vapen med måttlig effekt överlag. Vapen med hög effekt däremot kräver mer kraft för att anspännas och då kan en längre hävstång vara välkommen. Detta gäller i synnerhet hos gasfjäder/luftfjäder-vapen vars erfoderliga kraft är betydligt högre på grund av att de saknar den mekaniska fjäderns progressivitet. På sista raden så får dock användningsändamålet styra behovet. Är det ett jaktvapen som man kanske skjuter 3-4 skott med per timma så kan man oftast leva med en tung anspänning. Är det däremot en plinker för hela familjen som ska gå 200 skott på en timma så måste vapnets behov av anspänningskraft noga beaktas och där är en längre pipa oftast välkommen.


 

Air Arms TX200HC har en mycket kortare pipa än vad många tror...



Slutligen, några korta ord om säkerheten runt anspänningen av fjädervapen.


Kontrollera alltid att eventuella pipvikter och liknande är säkert förankrade. Jag fick för bara någon vecka sedan höra en tankeväckande berättelse om en entusiast som hade monterat en pipvikt på sin HW80k. När han efter en stunds skjutande skulle anspänna för ytterligare ett skott så kanade helt enkelt pipvikten av pipan mitt i anspänningsrörelsen. Resultatet blev att pipan flög upp med full kraft och han kände vinddraget ifrån densamma bara några centimetrar ifrån sin mun. Nu slutade det hela lyckligt med en bananböjd pipa men det hade lika gärna kunnat varit ett antal utslagna tänder på marken.


Av precis samma anledning så gäller det att hålla fingrarna utanför varbygeln när vapnet är spänt och att man verkligen håller kvar spännarmen/pipan med handen under laddningen. Här kan inte bara en pipa som slår ut vara en fara utan även fingrar som rör sig runt laddöppningen ligger illa till om mekanismen snabbt och oväntat sluter sig. Nu vet jag att många moderna vapenkonstruktioner har antibear-traps som förhindrar att öppnade mekanismer avfyras av misstag eller som fångar framrusande vapendelar (friflytande cylindrar etc) men absolut säkrast är alltid att hålla ett stadigt fysiskt grepp runt hävstångsdelarna.

 
 
Ingen bild

Will

8 juni 2015 19:47

Kul läsning!

Nästa vecka handlar det om PCP, eller? :)

Johnny Ottosson

8 juni 2015 20:39


Nästa vecka?

Här kommer det ut artiklar dagligen.

Finns inget tråkigare än långsamma bloggar.

 
Ingen bild

Fonky

9 juni 2015 06:34

....och kolsyra? På 2240 spelar längden helt klart roll.....

 
Ingen bild

dagevert

9 juni 2015 14:00

Pipelengde på fjærvåpen er mer komplekst enn mange tror...

Korte piper gir ofte ubehagelig shotcycle om de ikke er korrekt choket, på tross av hva mange påstår.

 
Ingen bild

Felva

9 juni 2015 16:03

Det du skriver stämmer inte. Den optimala längden i 177 ligger på ca 40 cm. Titta på vad de som experimenterar mest med fjädervapen på airgunbbs skriver. Det är snarare du som gått på myterna som emanerar ur tester som gjorts med vapen med läckande cylindrar som hw35 tex.

Johnny Ottosson

9 juni 2015 19:35


Den optimala längden beror helt på vapnets konstruktion, det är därför svårt o påstå att exempelvis 15 cm, 40 cm eller 60 cm är generellt sett optimalt.

I detta inlägg så var poängen dock inte att fastslå optimal piplängd utan att understryka det faktum att piplängden inte spelar någon roll för effekten hos fjädervapen.

Detta är då generellt sett.

Vissa vapen kan de facto vara snabbare vid en viss piplängd, där andra vapen är en smula långsammare osv.

Skillnaderna är dock marginella jämfört med de skillnader vi ska se hos PCP och Co2 i kommande inlägg framöver.

 
Johan

Johan

9 juni 2015 22:00

Intressant artikel! Gillar själv korta bössor som Cyclonen & Trackern.

http://www.krakjohan.se

 
Ingen bild

Fortfarandefelva

9 juni 2015 22:54

Jag menar givetvis optimal ur ett effektivitetsperspektiv eftersom detta var ditt påstående...

Alltså: piplängden spelar roll när det kommer till effekten hos fjädervapen.

Vad menar du med vapnets konstruktion? Vi pratar fjädervapen. Om du menar konstruktion som i slaglängd/slagvolym, transferportstorlek osv. så har du fortfarande helt fel. De har också med effektiviteten i konstruktionen att göra, men pipan spelar fortfarande sin roll. Effekten kommer att minska under 40 cm i .177.

Vad som däremot spelar roll är kaliber. Ju grövre kaliber, ju kortare pipa kan man ha utan effektivitetsförlust.

Johnny Ottosson

9 juni 2015 23:16


Här kan den intresserade läsa mera om ämnet:

http://www.pyramydair.com/blog/2010/08/physical-science-and-the-airgunner/

 
Ingen bild

dagevert

10 juni 2015 08:10

Johnny har som vanlig presentert "sannheten"- uten at det egentlig er det.
Å linke til Tom Gaylord hjelper ikke, Gaylord er også en som repeterer gamle myter.

Johnny Ottosson

10 juni 2015 12:17


Kommentarsfältet är naturligtvis helt fritt som vanligt för den som vill hänvisa till andra källor.

 
Ingen bild

-Jonas-

10 juni 2015 16:07

Så det påstås att 400mm är absolut den kortaste pipan man kan ha i kaliber 4,5mm, oavsett vilket fjädervapen?
Intressant...

 
Ingen bild

Tolkafelva

11 juni 2015 23:15

Det har nog ingen påstått?

 
Ingen bild

-Jonas-

12 juni 2015 00:16

Tja du skriver ju att effekten kommer att minska under 40 cm i .177.
När gör den inte det då?

 
Ingen bild

Erik

18 juni 2015 22:57

Nästa vecka? Nu har det gått 10 dagar....

Johnny Ottosson

18 juni 2015 23:16


Andra delen är halvfärdig, tillsammans med en rad andra inlägg.

Inlägg kommer lite i takt med aktualitet (tidlösa inlägg brukar få skjuta på sig), tid att framställa inläggen (tidskrävande inlägg brukar ta längre tid att skapa) samt i en mix för att inte bloggen ska bli alltför enahanda.

 
Ingen bild

Fonky

19 juni 2015 16:35

Du gör det kalasbra Johnny - Kunde inte låta bli på en sån här straffspark, sry ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards