Airpang

Direktlänk till inlägg 7 juni 2015

Katalogen!

Av Johnny Ottosson - 7 juni 2015 10:00


 

Som Gutenbergs Bibel..

 

 

Fondprodukters nya katalog


Mäktig! Ungefär som en telefonkatalog ifrån 1900-talet, kan man nästan sammanfatta den. Nära 500 (!) sidor med luftvapen och därtill relaterade (nåja) prylar - en modern Hobbexkatalog Grande helt enkelt. Fondprodukters kataloger har alltid varit välmatade och intressanta men den senaste editionen är helt enkelt extra allt och mer därtill nu i format som A4.


Notera tjockleken!  


Som trogna läsare av bloggen vet så har Fondprodukters katalog varit uppe här på Airpang tidigare:


http://airpang.bloggplatsen.se/2011/06/18/5622589-bast-i-sverige/


http://airpang.bloggplatsen.se/2011/03/04/4749501-pa-kornet/


Precis som tidigare så innehåller katalogen inte bara försäljningsfrämjande prosa utan även en hel del faktarutor med relevant information, inte bara för nybörjaren men också för den drivne entusiasten. Bredden på sortimentet är kopiöst och en hel del prylar ligger helt klart en bit utanför vår hobbys kärnverksamhet (åter igen - snöskor?!).


Ibland de delar som torde vara intressantast för oss i vår del av hobbyn är Walther/Hämmerli med nya Rotex och LGU/LGV-serien. En nyhet som jag själv inte var medveten om är att Walther även saluför handturnade och unika exemplar av LGU i sin Royal-serie. Där kan man förvärva en prima fjäderbössa för över 21.000 kr! Största delen av pengarna ligger sannolikt på valnötsstocken vars kvalité förefaller vara helt enastående.


  Walthers kapitel är intressant..


Crosman har ju sin givna plats i Fondprodukters katalog, liksom Hatsan - den sistnämnda med ett otroligt brett sortiment av olika modeller/versioner. Lite mer traditionella vapen hittar man i Daisys sortiment och riktigt seriösa prylar återfinns i ett eget kapitel för just JSB - världens bästa diaboler.


Vanligtvis så är jag lite allergisk när en handlare påstår sig sälja "världens bästa" av någonting men här är jag nog böjd att hålla med. Även om någon JSB-diabol kanske inte skulle gå bäst i ett unikt vapen så kan nog ingen med rent samvete förneka att JSB faktiskt tillverkar just - världens bästa diaboler. Ett komplett sortiment finns förtecknat och även med mer udda varianter som kaliber 30 & 35 liksom Match-serien.


  Små rutor med bra info


Ibland de tillbehör som torgförs finns Leapers samt Bushnells optik, liksom enklare sikten under Walthers varumärke. I mitt paket ingick för övrigt ett Bushnell-sikte vid benämningen Legend 4.5-14/44 för det facila priset av 5400 kr. Uppenbarligen så har Bushnell återanvänt Legend-namnet för en ny serie med mer exklusiva sikten. De enda som jag tidigare var medveten om var det Legend som jag själv ägde (för ca 1500 kr) samt en ännu billigare kinesisk variant för dryga tusenlappen. Intressant men säkert lite riskfyllt för tillverkaren då en del entusiaster förmodligen, liksom jag, har svårt att särskilja modellerna. Har man köpt en Legend för tusen spänn och fått kvalité därefter så kanske man inte siktar på ännu en Legend för fem gånger pengarna när man ska byta upp sig. Lite som om Hatsan hade salufört en Daystate under eget varumärke typ...


Ifrån Bushnells sortiment så hittar vi även avståndsmätare (en som klarar upp till 1600 meter!), navigatorer, handkikare/målkikare, åtelkameror, ficklampor osv. Kort sagt, detta måste vara allt som Bushnell saluför.


  Rutor med bra tips


Går vi vidare bland tillbehören så finns Butler Creek och Unkle Mikes tillbehörssortiment. På vapenvårdsområdet så erbjuder man sortiment ifrån Hoppe liksom nya miljöanpassade FrogLube, även de sistnämnda ingick i min kartong så de ska naturligtvis undersökas noga. Miljöomsorgen är ju som bekant en mycket viktig del av luftvapenskyttet, den absolut grönaste formen av kulvapenskytte som finns.


Förutom ovanstående så tar katalogen även upp enorma mängder andra saker. Här finns ett stort sortiment Airsoftvapen, pilbågar med dito tillbehör, olika knivar, armbandsur, tält, väskor, lockpipor etc.


För att knyta ihop det hela så har Fondprodukter som vanligt en riktigt seriös och välkomponerad katalog med otroligt omfång och bra små faktarutor med väsenlig information. Ett annat kvarstående intryck är att man fritt mixlar tunga och värdefulla varumärken med....mindre så. Det är alltså en salig blandning av premiumprylar och lågpriskrafs, vilket ställer krav på att köparen har lite bakgrundskunskap. 


Exempel på detta är de två sortimenten av knivar och armbandsur, två produktgrupper som personligen tilltalar mig själv och där jag också samlar lite. Här har man fått ihop en imponerande kollektion av riktigt bra varumärken. Vi hittar Buck, Camillus, Kershaw, Zero Tolerance och Benchmade, samtliga tunga varumärken med förmodligen världens bästa produkter i sina sortiment. Uppenbarligen så finns det en mycket intresserad och kunnig produktchef i bakgrunden som verkligen värdesätter att saluföra just dessa varumärke. Den nationella marknaden för kul knivar i prisklassen 4000 kr och uppåt torde annars vara tämligen begränsat i den vanliga jaktvapenhandeln. Roligt att se!


När det handlar om armbandsur så är saken omvänd, man saluför Wegner och Luminox. Just den sistnämnda är intressant, klockor i prisklassen 2000-6000 kr, som främst säljs med tritiumbelysning och anknytningen till militära specialförband. Exakt vad Luminox har med Navy Seals verkar koka ner till att den är framtagen i samarbete med dessa och "en av favoriterna hos många specialförband världen över". Lustigt - sist jag läste en undersökning om saken så föreföll i alla fall Navy Seals att föredra G-shock och i vissa fall Suunto. Tänder man på spektakulär lume så hade jag nog själv valt en Lum Tec för dessa pengar alternativt, som jag själv gjorde - gå mot en DW5610. Då får man dessutom en klocka som håller tiden betydligt bättre...


Nu ska jag inte fördjupa mig mer i klockor utan konstaterar bara att Luminox har ungefär lika mycket med militära specialförband att göra som Hatsan har med Field Target..


Sammanfattningsvis - gillar man att bläddra i papperskataloger och kanske dessutom är ny till hobbyn så är Fondprodukters katalog onekligen en väsentlig bra-att-ha sak. Här finns bra tips och en vettig layout över en stor del av det luftvapensortiment som är enklast att hitta över disk hos den lokala vapenhandlaren.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards