Airpang

Direktlänk till inlägg 3 april 2015

Väsentligen vitalt eller inte?

Av Johnny Ottosson - 3 april 2015 10:00



Nödvändig lyx?



En gång i tiden så var FX2000 det luftgevär som var allra hetast i världen. Det är faktiskt helt sant. Den var oerhört nyskapande i skenet av konkurrenternas utbud och hade en lång rad finesser som man tidigare aldrig hade sett hos en och samma modell. Här kunde man hitta en manometer, gängor för ljuddämpare, en quickfill, ett magasin med 8 skott osv. Kort sagt, den var laddad med features.


Ett par år senare så kom Cyclone-serien och då fick vi förutom vad FX2000 erbjöd även utbytbara och expanderbara lufttuber, fartomställare, vändbar repetering, en legal (men måttligt effektiv) shroud och Cyclone-serien blev över en natt det mest moderna luftgevär som pengar kunde uppbringa.


Idag har naturligtvis konkurrenterna kommit ikapp FX Airguns och detaljer som fungerande magasinsystem, manometer och quickfill är vardagsmat även hos riktiga budgetvapen. Frågan är bara om alla dessa finesser verkligen bidrar till något eller inte och om det i så fall ger köparen ett mervärde?


Manometer


Tanken bakom en manometer är självklart god. Skytten/ägaren kan här enkelt avläsa vilket tryck som finns kvar i tuben. Detta kan självfallet vara praktiskt om man tar ett vapen ifrån vila och då snabbt kan se om det har luft kvar eller inte innan man upptäcker detta på sin skjutplats. Likaså kan man också se när luften är slut. Ungefär här slutar fördelarna. Manometrar har också nackdelar. Förutom att vara ibland de vanligaste platserna för läckor så är de också oftast gravt oexakta och därtill onödigt grovt graderade. För - de allra flesta fyllmedium, flaska eller pump, har ju själv egna och exaktare manometrar så att se hur mycket man ska fylla är sällan ett problem. Likaså brukar man tydligt märka när luften är slut och projektilernas utgångshastighet avtar. I skenet av detta så är manometerns värde oftast högst tveksamt.


Magasinsystem


De flesta moderna PCP som inte är renodlade tävlingsvapen eller rena budgetversioner, har idag magasinsystem. Oftast är magasinsystem eller frånvaro av detta inte ens valbart, vill man skjuta enkelskott och vapnets utformning inte tillåter detta på ett naturligt sätt så erbjuds man istället att mot merkostnad köpa ett tillbehör som löser detta. Som regel så är magasinen också generöst utformade med minst 10 skott, endast undantagsvis färre och då som regel hos vapen med grövre kalibrar. Att hitta vapen med 12-20 skott i magasinen är inte alls ovanligt. Den tänkta fördelen är i första hand möjlighet till ett snabbt uppföljningsskott vid jakt samt smidig nonstop-skjutning. Nackdelarna är emellertid flera. Till att börja med så kostar magasinen pengar, mellan 150-600 kr/st och är naturligtvis en trevlig extra intäkt för tillverkaren, som regel vill ju vapenägaren ha ett flertal magasin. Anledningen till detta är helt enkelt att det är bekvämt att skjuta med magasin men mindre så att ladda om dem. Ett flertal uppladdade magasin är sålunda mycket trevligt. Vad gäller laddtider så är ju magasinen ett paradexempel på falsk tidsekonomi. Visst, det går snabbare att skjuta men när magasinen sedan ska laddas så är detta inte sällan en tidskrävande och ibland också en smula bökig procedur. Är sedan inte magasinen automatindexerande så är också vapnet lite mer komplicerat till sin konstruktion då dess block även måste innehålla en indexmekanism som roterar magasinen eller på annat sätt matar fram diabolerna ur magasinen.


Fartomställare


Fartomställaren är en finess som finns i två olika grundvarianter, endera så är den repeterbar (stegvis) eller så är den inte repeterbar (reostat). Tidiga exempel på den förstnämnda är FX Airguns Cyclone och på den sistnämnda Samsung 707 Career. Tanken här är att man ska kunna anpassa vapnets utgångshastighet efter de omständigheter som råder vid skyttesessionen. Behövs inte hög effekt så kan man spara på kraften och önskar man en högre hastighet så kan man enkelt ordna detta. I den bästa av världar så är mekanismen som sagt repeterbar så att man kommer tillbaka på exakt samma nivå om man klickar sig upp eller ner i vapnets effektband. Nu vet jag att en del ägare av Royale-serien har haft lite krångel med sina fartomställare men generellt sett så är dessa funktioner synnerligen pålitliga, till skillnad ifrån exempelvis manometrarna. I verkligheten så använder dock ytterst få ägare sina fartomställare i praktiken utan låter dem, precis som jag själv gjorde, alltid stå på högsta effekt hela tiden.


Om man ska sammanfatta det hela så har man oftast ingen större praktisk nytta av magasinsystem, vapenmanometrar eller fartomställare men i gengäld så har man sällan problem med dem heller, förutom att de möjligtvis fördyrar vapnet. Detta då när man köper ett påkostat vapen av hög kvalité. Om man däremot köper ett billigt PCP så kan dessa finesser också vara synnerligen prispressade varianter som tillverkaren har valt att köpa in och som därför ibland kan ha en högst tveksam funktion och diskutabel hållbarhet.


Vid köp av billiga vapen så behöver alltså avsaknaden av ovanstående finesser inte nödvändigtvis betraktas som ett tillkortakommande utan kanske snarare rentav som en direkt fördel. I morgon så ska vi titta på hur ett bra vapen bör vara konfigurerat om jag själv hade fått skapa en önskemålslista helt själv.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards