Airpang

Alla inlägg under mars 2015

Av Johnny Ottosson - 4 mars 2015 19:00De kinesiska diabolerna...


  Mina egenimporterade kinesiska diaboler


Så, då var det alltså dags att titta närmare på de kinesiska diabolerna som jag importerade en ask av tidigare under veckan. Som sig bör så kom ammunitionen i en klädsamt kommuniströd plastask av rätt sladdrig sort och den ask som jag beställde skulle innehålla 100 st diaboler, vilket den också gjorde - men på asken stod det 200 st. Troligtvis så använder man helt enkelt samma ask till endera 100 eller 200 st beroende på om asken ska innehålla ett lager med diaboler eller två. Varje lager rymmer 100 st handplockade diaboler.


  Renare och mer välgjorda diaboler från Kina har jag aldrig sett..


I ärlighetens namn så är min erfarenhet av kinesiska diaboler högst begränsad. För drygt ett decennium sedan då den saligen avsomnade butiken Commander nere i Malmö ännu fanns kvar så köpte jag där riktiga lågprisdiaboler för 15 kr per 500 st ask, vilket var billigt redan då. De var väl kanske inga höjdare precisionsmässigt sett men dock inte fullständigt hopplösa eller usla, de dög knappt men i relation till priset så var de ändå acceptabla. Jag har med andra ord köpt betydligt sämre diaboler avsevärt dyrare. Dagens testade diaboler däremot, de skulle komma att visa sig vara av ett helt annat virke.


Det första intrycket av dessa diaboler var med andra ord mycket gott. Visuellt sett så ser de utomordentligt välgjorda ut och vid en närmare okulär besiktning så hittade jag inget som kunde motsäga detta vid en första anblick. Rena, fräscha och de förefaller vara av mycket hög kvalité. Inte illa, givet prislappen.


  Dags för hårda siffor, vad säger vågen?


Efter att ha studera diabolerna så blev det nu dags för vågen. Jag vägde 30 diaboler för hand, en efter en med min digitala krutvåg. Utfallet var mycket gott och 21 st av dessa vägde 8.08 grains, 8 stycken vägde 8.06 grains med en udda som visade 8.04 grains. För säkerhets skull så vägde jag om ytterligare två gånger och fick i praktiken samma resultat, med den skillnaden att nu vägde 20 st 8.08, 1 st 8.07, 8 st 8.06 och så den sista som var lättviktaren med 8.04 I procent räknat så är avvikelsen 0.002 % mellan 97 % av de 30 testade.


Detta är inte samma nivå som man utlovar för nya JSB Exact Premium - men åter igen, se på priset! Tittar man på JSBs diaboler så utlovar man där en diff på 0.001 % av 100% till mellan två och fyra gånger kostnaden, lite beroende på hur man räknar. Min slutsats är att man i relation till priset får minst den valutan för pengarna som man har rätt att kräva med tanke på omständigheterna.


  Det praktiska utfallet i verkligheten


Slutligen så var det då dags att skjuta lite. Referensdiabolen var JSB RS, vilket är den diabol som det aktuella vapnet, min Challenger, gillar absolut bäst hittills. Avståndet var 15 meter under lugna och goda förhållanden där något mindre än halva sträckan (mot målet till) var utomhus i vindskyddat läge. 


Den högra sidan, med de mer runda hålen, är våra kinesiska diaboler och den vänstra sidan har vi JSB RS. På de övre träffbilderna så sköt jag 5 skott och på de nedre så sköt jag 10 st skott. Underligt nog så lyckades jag med konststycket att få tightare och mindre träffbilder med serierna om 10 skott än de med bara 5 skott. Det är ovanligt men när det förekommer så sker det ofta som här på kortare avstånd. Det är möjligt också att jag hade något högre tryck i vapnet (i peak av sweetspot) när 5-skott serierna sköts. Jag sköt dock JSB före de kinesiska diabolerna så de sistnämnda borde vara mest gynnade av saken om detta spelade någon roll i verkligheten.


De sista 10 skotten som jag sköt (vilket blev de nya kinesiska diabolerna) fick dessutom passera min Air Chrony kronograf och de värden som noterades blev; 668, 671, 671, 669, 667, 665, 668, 665, 657 och 665 fps.

Genomsnittet där blev 667 fps (203.30 mps) och 8.01 fpe (10.80 joule) E0.


När man betraktar utfallet i precisionshänseende så är jag positivt överraskad av dessa diaboler. Med lite kortare avstånd, de är ju med handen på hjärtat avsedda för 10 meter och inte 15 meter, skjutna inomhus med ett vapen som har något lägre effekt (1-2 joule typ) så skulle de säkert prestera ännu bättre. Jag räknar kallt med att jag med bra regelbundenhet borde få in 5 skott inom den yttre tian på ovanstående tavla under sådana förutsättningar. Vidare så är det inte sagt att just mitt vapen (varken som modell eller individ) är helt representativt för vad ett annat vapen skulle kunna leverera. Troligtvis så skulle ett rent matchvapen kunna skjuta dessa diaboler betydligt bättre än min Crosman, givet allt lika. 


Börjar vi därefter väga in prisbilden, dessa diaboler kostar normalt 90 kr/200 st ask (Skyttespecialisten tar dock 80 kr/200 ask) så är nog min uppfattning att man får väldigt mycket diaboler för pengarna. Riktigt erkänt bra diaboler som är handplockade på samma sätt (typ R10, JSB Premium etc) brukar ligga runt 140-160 kr för 200 st. Prisnivån är alltså en helt annan än vad vi är vana vid för vanliga diaboler (60-80 kr/500st). 


För min egen del så blir det nog ingen sort som jag kommer att använda i en större utsträckning. Jag skjuter nästan alltid längre än 10 meter, vanligtvis 15-40 meter och där har jag svårt o tro att dessa diaboler kommer att kunna hävda sig mot JSB RS, då de inte heller är skapade för en sådan uppgift. Till detta så är också JSB RS avsevärt billigare och presterar bättre i just mitt vapen.


Hade jag däremot exempelvis skjutit luftpistol etc i källaren på 10M eller till och med tävlat i en sådan tävlingsform så hade dessa billiga kinesiska diaboler definitivt varit ett av mina absoluta förstahandsval att börja med i jakten på den perfekta diabolen.


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 3 mars 2015 10:00Handplockad budget..


  Detta är billiga diaboler..


För ett par dagar sedan så beställde jag de svindyra JSB Exact Premium och för skojs skull så bestämde jag mig att samtidigt pröva handplockade och exklusiva diaboler i på den andra sidan av skalan, prismässigt sett. De diaboler som väckte mitt intresse var Qiang Yuan, vilka tydligen är påkostade och selekterade flatnosdiaboler av yppersta klass - Made in PRC.


Den officielle importören av dessa diaboler är Skyttespecialisten, känd bland annat ifrån Tradera. I sina annonser för dessa diaboler så skriver han följande:


Qiang Yuan Excellent-Olympic Grade 200 st Gjord i Kina. Detta relativt nya märke har haft en betydande inverkan på marknaden för luftgevärsskytte på bara några år, och dessa top of the line kulor används flitigt på internationell nivå och har vunnit 2 Os guld 2012 och använst av toppskytten Mick Gault Dessa kulor är handsorterade för bästa kvalitet Levereras separerade i skumgummi om 100 på två olika skikt, 200 st. Jag är Svensk återförsäljare för Qiang Yuan Vill ni ha flera säg till så lägger jag upp dom här på Tradera Det går att skicka 4 burkar 4,5 ammo med posten spårbart för 54 kr Och 4 burkar ej spårbart för 30 kr Eller 8 burkar 4,5 spårbart på posten för 89 kr Eller 8 burkar 4,5 ej spårbart för 45 kr Och jag samfraktar givetvis. 

 

Själv så valde jag att hoppa över Skyttespecialistens erbjudande om 200 st/ask för 80 kr och köpte istället 100 st/ask via eBay för 12.30 kr. Visserligen så gick frakten på 50 kr så totalsumman blev 62 kr. Det fanns dock möjlighet att köpa flera askar för samma fraktkostnad, om de skulle visa sig ha anständig precision.

 

Så, vad tror ni?

 

Jag ska testa dem på 15 meter med min Challenger och jämföra mot JSB Exact Premium och den tidigare favoriten JSB RS för att se vilka grupper jag kan få med 5 respektive 10 skott för varje sort. Kan kinesisk de luxe hävda sig?

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 2 mars 2015 18:00Mer om Wildcat och Impact!


  Ett statement på vad FX Airguns kan skapa!Idag tog jag luren för att ringa Fredrik och fråga lite om hans nya vapen. Som vanligt så blev det ett ganska långt samtal som svängde in på allt och ingenting, precis som vanligt. Det är alltid roligt att snacka med Fredrik, förutom att vara trevlig så är han naturligtvis oerhört kunnig och dessutom så har han den riktigt djupa entusiasmen till just luftvapen.


För - det är ju så i vår hobby - att de flesta kommer och går men bara ett fåtal består. 


Det dyker upp en handlare, någon som startar ett forum osv och de håller på några år, kanske 5-6 år eller i bästa fall ett helt decennium och sedan så är de borta. De riktiga entusiasterna däremot, de finns där - alltid.


Ni förstår säkert hur jag menar, killar som Tobbe och - inte minst - Fredrik. 


Hursomhelst..


Jag kommer ihåg PRE-Charge AB, Förrådsgatan i Mariestad och när verksamheten bestod av en anställd (Fredrik) samt en lokal i storlek obetydligt större än ett vanligt garage. Jag tyckte att sågverkslokalerna i Fagerlid var enorma, här fanns både fikarum, riktiga kontor OCH en rejäl monteringshall. Killen hade 6-7 anställda som nu fick skruva ihop inte mindre än 5-6 olika modeller. WOW! Han hade verkligen lyckats, här fanns hoppet om att företaget faktiskt skulle överleva och inte bara vara en hobbyverksamhet. Nu var man FX Airguns AB och ett riktigt företag. Man kunde läsa om modellerna på forum ända långt borta i USA, där de ofta misstogs för ett engelskt fabrikat och betraktades som en udda dagslända.


Inte nu längre!


FX Airguns AB av 2015 är av en helt annan kaliber. Nu har man ett smärre industrikomplex så stort att man kan hyra ut olika delar av de egenägda byggnaderna till andra företag. Man har en enorm monteringshall med riktiga produktionslinjer där 20 anställda skruvar ihop fler modeller än vad någon annan luftvapentillverkare i världen har i sitt sortiment. Man är Sveriges by far största civila vapentillverkare och man befinner sig ändå bara i en tillväxtfas.


En gång i tiden så var en kaffemaskin en investering, nu handlar det om en bearbetningsmaskin för 6 miljoner - visserligen så har den ett restvärde och visst kan den säkert användas till andra saker än att bara producera den nya modellen Impact men ni förstår säkert skalan. 


Vi har nu sett två exempel på helt nya produkter ifrån ett nytt FX Airguns med helt nya tillverkningstoleranser, en helt ny finish och en ännu högre teknisk kompetens. Här finns nu en helt ny lineup av bullpups, skapade efter marknadens behov och önskemål med all den kunskap och teknologi som FX har lärt sig bemästra under de senaste 15 åren. Detta äktsvenska företag är inte längre något exotiskt uddafabrikat ifrån ett land i perferin som i USA ofta misstas för att vara urverksvärldens centrum. Man är en riktigt storspelare med volymer som många andra och betydligt äldre tillverkare skulle vara stolta att jämföras mot. Hur många tror ni jobbar på företag som Daystate, Air Arms eller BSA bara för att ta några exempel? Hur många modeller har de? Hur många nya modeller ha de lanserat de senaste 5 åren?


Det är med sådana faktorer i bakhuvudet som man kan bekanta sig med en delvis förändrad lineup. 


Wildcat är ett enkelt vapen, tillverkat av relativt få komponenter och positionerat för att ge mycket upplevelse för måttliga pengar. Ett modernt high-tech vapen som är fullständigt upp-to-date med konkurrenterna till ett pris som ska ligga väldigt bra till på den svenska hemmamarknaden. Räkna med någonstans runt 8500-9000 kr. Inget rent budgetvapen som Typhoon-serien utan mer en andlig arvtagare till den gamla Cycone-serien, fast ett decennium modernare och byggt runt ett helt eget och unikt block.


Lägger man upp ytterligare några tusen så hamnar vi på Bobcat, en betydligt mer komplex konstruktion med mer finesser och valmöjligheter. Vi landar strax över gränsen till femsiffrigt och detta får man i en sådan kontext betrakta som en nivå mitt emellan. Här har vi en motsvarighet till de mer konventionellt formade Royale-versionerna, för de som föredrar just en bullpup.


Top-of-the-hill blir naturligtvis Impact som nu är FX Airguns riktiga flaggskepp. Här finns extra allt och lite till. Ungefär som dataprogramet Excel, mer saker som man kan göra än vad många egentligen förstår att uppskatta. Prisläget är i skrivande stund oklart men den förefaller inte komma att kosta så mycket som många tror. Mitt stalltips är ytterligare ett par tusenlappar upp.


Nytt block, unikt för modellen. Två färger, titanfinish och matt sidenssvart. Kompatibel med AR-grepp och liknande. Flera Picatinnyskenor för diverse tillbehör. Ny repetermekanism som är otroligt snabb men ändå distinkt där man inte behöver släppa pistolgreppet för att ösa iväg skotten. Magasin av Royale-typ fast större som gör att man kan få iväg 17 skott med kaliber 25 utan att behöva skifta magasin.


En riktigt intressant detalj är att själva grundkonstruktionen faktiskt är en takedown bullpup, vilket inte direkt framgår av de första bilderna som har publicerats. Pipan börjar alltså strax framför bakkappan, vid magasinet. Man får alltså fullängdspipor trots att vapnets totallängd ändå blir runt 80 cm. Vikten blir otroliga 2800 gram - ett vapen man kan bära runt hela dagen.


Pipan sitter med ett snabbfäste, därefter skruvar man loss tuben och kikarsiktet (med typ Weaver snabbfäste), liksom man delar shrouden, varvid hela bössan går ner i sin lilla tygväska (typ Verminator Xtreme). Fäller man ner bakkappan så kan man dra ut matarpinnen bakåt för ett snabbt och enkelt byte av matarpinne till en annan kaliber. Med en annan matarpinne skiftad och en ny pipa på plats med hjälp av dess verktygslösa snabbfäste så har man skiftat kalibern.


Tack vare den nya fartomställaren och den utifrån inställbara regulatorn så kan man ställa in vapnet för att fungera med en perfekt och helt jämn effektkurva mellan 1 - 100 joule (beroende på kaliber 177, 22, 25 eller 30). Väskan har också utrymme för lösa matarpinnar och pipor så vid samma tripp till banan så kan man alltså välja mellan 7.50 joule med kaliber 177 bara för att ett par minuter senare stå där med 100 joule och kaliber 30 redo för att skjuta med i båda lägena perfekt injusterade vapen.


När det gäller drivkällan så har man ett helt unikt ventilsystem, som inte liknar något annat på marknaden. Prestandan hos detta är inte ännu offentligt (antal skott vid vilken anslagsenergi, spridning ifrån skott till skott etc) men i kombination med en helt ny och unik regulator så lär ingen annan konkurrent komma i närheten.


Tänk också på att man använder en rejäl 470 cc stor kolfibertub som laddas vid 250 Bar - detta är inget vapen som man lär behöva fylla stup i kvarten trots möjligheten till rejäl anslagsenergi och stora magasin.


En annan detalj är avtryckarsystemet som snarare ska jämföras med övriga konventionella vapen än konkurrerande bullpumps med tillhörande mer eller mindre sladdriga länkage. Avtryckarsystemet har varit en prioriterad punkt under utvecklingen av Impact och detta är något som ägarna helt klart kommer att märka på ett påtagligt sätt.


Sammafattningsvis så kan man alltså säga att här har FX Airguns öst in all den högteknologi som man besitter i ett och samma vapen för att skapa den produkt som man är övertygad om utgör det modernaste och bästa luftvapnet i kategorin sporting airguns som överhuvudtaget går att köpa för pengar rakt över disk.


Det handlar inte om Field Target, detta är inget att jämföra med Steyrs tävlingsvapen för skytte ut till 50 meter och liknande väsensskilda produkter. Det är inget klassiskt brittskt vapen med en valnötsstock av typen rockoko för 12 fpe och tweed som passar bäst på väggen ovanför stockvedsbrasan. Här handlar det om modern hightec, hög effekt, riktigt långa avstånd och teknisk kompetens i form av mängder med skott trots försumbara spridningar.


Detta är ett gevär tänkt för de fria vidderna i USA där man kanske ska vandra med bössan i timtal över en karg prärie för att skjuta mot levande mål på 50-100 meters avstånd i växlande vind under en hel dags tid, i alla tänkbara väder.


Har man de behoven, då tror jag personligen inte att man behöver leta längre...


Av Johnny Ottosson - 2 mars 2015 10:00Nya FX Airguns Impact !


  

En dröm för den kapitalstarke jägaren i USA

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se