Airpang

Alla inlägg under mars 2015

Av Johnny Ottosson - 11 mars 2015 15:30Ännu en dag på banan...


  Verkan av vind - de tre första grupperna sköts när det blåste, de två sista i stiltje - 25 meter


Även idag så pep jag över till banan för att skjuta lite. Som en extra bonus så fanns ytterligare en klubbkamrat där som slet sitt hår över den usla precisionen i sitt vapen - en 10J .22 Royale. På något sätt så verkar det gå troll i de vapen ifrån FX Airguns som hamnar hos medlemmar av Fuxerna SG.


Visst, det blåste - men ändå. Den stackaren hade fullt sjå med att hålla sig inom 14 x 14 cm på 25 meter! För att testa så fick han en tavla av mej som han sköt på samtidigt som jag själv sköt ovanstående tavla. Jag kunde inte se att en enda 5-skottsgrupp hamnade på en svart yta..


Vi testade med att ta bort shroudlocket ifall diabolerna chippade i vid mynningen, vi testade att ladda enkelskott samt skifta diaboler ifrån vanliga 16.00 grains Exact till 18.10 grains JSB Heavy - utan framgång. Surt!


  Jag fick vara ensam om att testa 35 meter och här syntes vindens härjningar ordentligt..


Vi får väl se hur det landar för honom, när vi skildes åt så övervägde han att helt sonika byta från en 22-pipa till en 177-pipa, vilken ju iofs kanske kan vara bättre lämpad för just skytte med 10 joule. Annars så är det ju faktiskt en veritabel utmaning att få bra träffbilder i vinden, något som ni tydligt kan se på dagens tavlor ifrån min egen bössa.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 10 mars 2015 10:30


 

Vårkänslor!


  Idag var det +8 grader och mycket mild vind - våren börjar äntligen komma!


Dagens förmiddag tillbringade jag till viss del på banan där jag roade mig med att skjuta mina nya kinesiska matchdiaboler på 30 meters avstånd - med ett intressant utfall. Nu har våren definitivt brutit igenom här nere på västkusten och dagarna är helt underbara, om än fortfarande en smula kyliga.


  Som vanligt så tog jag min Challenger med mig - lagom vapen för 30-40 meter


Det första jag gjorde, förutom att se så att mina inställningar var kvar efter demonteringen/lackeringen av vapnets tub, var att pröva hur bra dessa handplockade kineiska matchdiaboler faktiskt fungerade utomhus och på längre avstånd. Jag satte upp en tavla på 30 meters avstånd och sköt sedan två 10-serier, en med kinadiabolerna och en med JSB RS. Utfallet blev som följer, med en mild vind åt höger:


  Betydligt bättre än vad jag hade trodde innan..


Jag visste att RS presterar bra på 30 meter men 10 joule är alltid en smula nyckfullt utomhus ändå. Flatnosdiaboler däremot är inte kända för att leverera bra träffbilder på längre avstånd, detta är ju en vedertagen "sanning", eller hur? Glädjande nog så var just dessa diaboler i det här vapnet ett gyllene undantag och frånsett att jag råkade få rejäl vindavdrift på ett av skotten så samlade övriga 9 skott otroligt bra, givet avståndet på 30 meter utomhus.


Det man dock kan konstatera är att BC inte imponerar med dessa diaboler i jämförelse med RS. Förutom ett markant högre flyktljud så kunde jag konstatera att träffarna tog riktigt långt ner. Visserligen så ska de träffa lite lägre eftersom de är 0.75 grains tyngre (jmfr vid 15 meter) men inte SÅ mycket lägre, bara på grund av viktskillnaden. Det jag är sugen på att göra nu är helt klart en tvåltest för att jämföra projektilkanalen i detta medium med RS.


  Sedan sköt jag lite RS på 40 meters avstånd..


Med skyttet av de kinesiska diabolerna avklarat så flyttade jag ut mitt projektilfång till 40 meter och sköt lite RS. Ibland så händer det att andra entusiaster frågar mig hur stor skillnaden i praktiken är mellan 10 och 16 joule och då brukar jag ibland svara - 10 meter.


Skjuter man 10 joule med ett bra PCP så har man en slags magisk gräns vid just 40 meter. Tavlan ovan är sannerligen inte den bästa jag har skjuit, ens utomhus, men inte heller den sämsta. Den är nog hyfsat representativ för vad jag kan förvänta mig vid +8 grader och lite normalt oinspirerat skytte vid den distansen. Om jag sedan använder samma ammunition och under samma omständigheter skjuter 45 meter så blev utfallet ett helt annat:


  Nej, det är inget hagelskott utan dagens 45 meter..


Visst är det förbluffande? Skillnaden är bara 5 meter men skillnaden i utfall närmast himmelsvid. Hade jag skjutit på fulla 50 meter så hade skillnaden närmast blivit monumental. Visst, det har hänt att jag har skjuit träffbilder på 45 meter som är lika bra som den på 40 meter ovan, kanske till och med bättre, men det tillhör inte normalfallen. Hade man skjutit inomhus så hade saken också blivit en helt annan.


Men...


Under normala och goda omständigheter utomhus så finns det en magisk barriär vid just 40 meter där bortom detta grupperna börjar bli förlorade. Jag har slagits av detta flera gånger och det är alltid lika fascinerande, vid strax efter 40 meter så händer det något med 10J/.177 och det är i sig självt mycket intressant. Vikten av att exakt känna till avståndet till sitt mål är alltså synnerligen väsentlig för den här effekt och kaliberkombinationen när man går bortom 30 meter och utanför dess komfortzon.


  Min nya manometer, något mindre, inte lika färgglad men lite grovt graderad...ANNONS
Av Johnny Ottosson - 10 mars 2015 08:30Impact på spanska...


Tipstack till Wagge!

Av Johnny Ottosson - 9 mars 2015 13:30Nya Impact som takedown!


  FX Airguns Impact i sammansatt utförande (foto: Darrin, XTX Air)


En del entusiaster har efterfrågat bättre foton på nya Impact och i synnerhet som takedown, i sin väska. Just att Impact var en takedown överraskade en del fantaster, speciellt i USA, när de första gången såg detta i den korta videosekvensen som jag lade ut här på Airpang tidigare.


  Impact i sin väska, isärplockad


Som man kan se på ovanstående bild så handlar det om ett riktigt litet och kompakt vapen när den är isärmonterad och den anonyma väskan är perfekt för den som exempelvis färdas kollektivt till sin skjutplats eller kanske rent av på två hjul i någon form. Förutom själva vapnet så får man även plats med kikarsikte, två pipor, två matarpinnar, fyra magasin samt en ask med ammunition.


Kanske en 177 pipa för 10 joule inomhusskytte eller 16 joule F/T-övningar samt en 25 eller 30 pipa och 65-95 joule för skytte på längre avstånd - i en och samma lilla attachéväska. 


Jag har sagt det förrut och ånyo igen; ingen annan tillverkare är lika innovativ som FX Airguns och ingen annan tillverkare erbjuder ett sådant enormt sortiment av vitt skilda modeller, för alla smaker och intressen.


  För 20 år sedan så var de första produkterna inte så imponerande...


Visst är det svindlande hur just FX Airguns har utvecklats? Jag har själv haft förmånen att stå brevid och se hur sortiment, idéer och acceptans bara har vuxit och vuxit igenom åren och nu även decennierna. Ifrån hemmabyggda PCP i garaget med egentäljda stockar men med synnerligen framsynta konstruktioner till dagens veritabla industri.


  För 15 år sedan så blev det ett riktigt företag och ett gevär som faktiskt kunde konkurrera...


Det kommer med andra ord att bli riktigt spännade att se var FX Airguns står om 10 år eller kanske bara 5 år. Innovationstakten förefaller i alla fall inte minska och jag skulle inte bli förvånad om man ganska snart kommer att stå som marknadens absolut mest dominerande tillverkare, även globalt sett.

Av Johnny Ottosson - 9 mars 2015 09:00Förändringar i Vapenförordning!Som många av er säkert känner till så har det inträffat väsentliga förändringar i Vapenförordningen från och med årsskiftet. För vår del så är det främst att semiautomatiska luftvapen äntligen får samma gräns som alla andra effektbegränsade luftvapen - alltså 10.00 joule E4.


Den gamla gränsen på 3.00 joule E4 gäller numera bara för helautomatiska luftvapen.


En annan förändring är att man numera kan få ut ljuddämpare för licensvapen på målskytte - "där detta är särskilt påkallat för att skydda miljö och hälsa". Exakt hur detta kommer att tolkas i praktiken återstår dock att se.


Det finns även diskussioner (förberedelsearbeten) på EU-nivå som också upptar en förändring på så sätt att alla 177 blir licensfria (o alla övriga kalibrar alltid på licens) oavsett effekt, liksom att ljuddämpare ska bli helt fria på alla tillståndsfria vapen (såsom i Tyskland).


Här finns emellertid inga beslut fattade ännu, såvitt jag känner till.


Länk: http://databas.infosoc.se/lag/961/andringarAv Johnny Ottosson - 8 mars 2015 12:00Once again..På forumet så har det åter igen kommit upp en tråd som ifrågasätter de pipor som FX Airguns saluför under varumärket Smoothtwist (ST). Själva ämnet verkar ha en inneboende kraft att pluppa upp med jämna mellanrum och som vanligt så frågar man sig om ST-pipor kan fungera eftersom de är slätborrade hela vägen utom de sista 27 millimetrarna.


"Men på krutvapen så...."


Här är första problemet, man drar slutsatsen att eftersom någonting inte fungerar för krutvapen så måste det inte heller fungera för luftvapen. Mängder med paraller dras mellan krutvapen och luftvapen för att styrka tesen att ST-pipor inte fungerar - på luftvapen, eftersom man baserar sitt resonemang runt förutsättningarna på krutvapen.


"Man har redan testat det..."


Här visar man på allt ifrån gamla krutvapen av typen Paradox till andra former av vapen med halv eller delräfflade pipor. Vilket man missar är att ST-pipor får sina räfflor pressade (inte skurna) och det sker ifrån utsidan (inte insidan) av pipämnet. Här finns den stora poängen - som man medvetet eller omedvetet förbigår.

"Om det det hade fungerat bra så hade det redan uppfunnits.."


Min favorit. Tänk bara på pilbågen, mänsklighetens viktigaste projektilvapen igenom hela historien. Oundgängligt för krigföring likväl som för jakt under tusentals år och dessutom i ett stort antal kulturer världen över. Enorma resurser har lagts ner av hela imperier för att vinna en edge i pilbågsteknologin. Sedan kommer en snubbe på 1960-talet (!) och sätter hjul i ändan på lämmarna. Självklart blev han utskrattad direkt! Om det vore bra med hjul på pilbågen, som ju har existerat i så lång tid och varit så betydelsefull, då skulle ju hjulen redan ha suttit där nu - eller hur?


"Det är en elak komplott, en sammansvärjning..."


Egentligen så är ST-piporna bara ett marknadsföringsjippo för att FX Airguns ska spara pengar. För att bevisa pipornas duglighet så riggrar man tävlingar på ett speciellt sätt för att beivisa deras förträfflighet. Man använder konstiga avstånd och skjuter dessutom ute i den heta öknen. Till råga på allt så är fler deltagare där än här judar...jojo...


Allvarligt talat.


Jag har full förståelse för att man inte förstår dynamiken bakom ST-teknologin, jag gör det inte heller själv. Det är helt okej. Att däremot försöka misskreditera en innovation som bevisligen är uppskattad är inte okej. Vill man ifrågasätta något så krävs solida bevis och inte lösryckta och ihåliga resonemang mer eller mindre tagna ifrån tomma luften. FX Airguns erbjöd LW-pipor som gratis tillval till ST under en lång rad av år - men ändå så var det inga köpare som valde det. TIll slut så övervägde Fredrik att helt enkelt skrota piporna för att bli av med dem. Istället landade det hela i att man bestämde sig för att skänka bort dem, mot fraktkostnaden. 


Fast, tänker man riktigt noga på detta så kanske det bara är ett marknadsföringsjippo också...

Av Johnny Ottosson - 8 mars 2015 09:30Mera Impact och Wildcat


En kort och bra film om årets stora nyheter!

Av Johnny Ottosson - 7 mars 2015 08:30


 

Lite bilder ifrån IWA


Foto: Hurricane FB  


På ovanstående bild så ser man tydligt den externa justerratten för hastighetsreglaget eller regulatorn. Man kan också se hur grov själva pipshrouden är i vilken den egentliga pipan ligger.  Foto: Hurricane FB


Idag så har alltså de första riktiga fotografierna på verkliga exemplar av nya Impact kommit ut. Det är den gode Tobbe på Hurricane som har varit påpasslig nog att fånga dem på bild nere på IWA-mässan i Tyskland. Dessa foton är också intressanta eftersom man har fotat vapnen med Atlasbipod monterad. Frågan är om den längre fästplattan på en vanlig Harrisbipod också passar på den extremt korta railen framför/under varbygeln.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se